Hae
Kutsu vapauteen

LÄHTÖ LÄSKILLE- Vinkkejä dieetin jälkeiseen pysyvään painonhallintaan

Kuinkahan monta kertaa olen kuullut lauseen, että painonpudotuksessa ei ole mitään järkeä, koska kilot tulevat samantien takaisin, yleensä korkojen kera. Mikäli näin käy, niin kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään mikä on mennyt pieleen? Miksi painonhallinnasta ei ole tullut pysyvää elämäntapaa enkä tarkoita tällä nyt sitä, että ihmisen pitäisi koko elämänsä laskea ja miettiä painonhallintaa ja kaloreita- eihän siinä ole mitään järkeä. Mielestäni jatkuvassa dieetillä olossa eli jojoilussa ei ole mitään mieltä- tällöinhän pysyvää painonhallintaa tukevaa elämäntapamuutosta ei ole tapahtunut.

pudotetut kilot ovat pysyneet poissa

Itse tiputin alkuvuodesta 5-6 kiloa ja kilot ovat pysyneet poissa vaikka en ole enää pariin kuukauteen ollut dieetillä. Viime viikonloppuna meillä oli ylioppilasjuhlat ja kokeilin päälleni kuvan punaista kotelomekkoa, jota olen pitänyt yhden kerran elämässäni meidän Allun rippijuhlissa vuonna 2012 muistaakseni. Mekko on viime vuosina juuri ja juuri mahtunut päälleni, mutta puristanut vähän joka kohdasta. Nyt se sulahti päälle tosi helposti enkä näyttänyt, ainakaan omasta mielestäni ?, makkarankuorelta. Käväisin pitkästä aikaa puntarissa ja huomasin, että helteestä ja siitä aiheutuvasta nesteen keräytymisestä huolimatta, paino ei ollut noussut yhtään vaan päinvastoin hieman laskenut. Se tuntui tosi hienolta, muutoinhan alkuvuoden panostus olisi mennyt ihan hukkaan ja se harmittaisi tosi paljon!

jonkun aikaa laskin kaloreita

Kun aloitin painonpudotuksen, laskin kaloreita muutaman viikon ajan. Ilman sitä paino ei olisi pudonnut koska söin jo valmiiksi terveellisesti eli epäterveellisen ruokavalion muuttaminen terveelliseksi ei olisi toiminut minun tapauksessani. Oli vähän laskettava mitä suuhunsa pistää. Laskemisen myötä ymmärsin myös miksi paino oli noussut viime vuosina 5-6 kiloa. Se oli hyvin valaisevaa. Dieetin jälkeen olen jatkanut oikeastaan ihan samantyyppisellä ruokavaliolla kun dieetilla ollessanikin, olen syönyt vaan enemmän. Ei ole ollut tarvetta muuttaa ruokavaliota, koska dieetilläkin söin niitä ruokia mistä pidän. Tykkään itsestäni niin paljon, etten viitsi kiusata itseäni. Blogeissa ja instassa näkyy paljon kuvia ennen ja jälkeen, joissa kuvattava on peilin edessä alusvaatteisillaan. Kuvat ovat tosi informatiivisia koska näet oikeasti ihan omin silmin muutokset. Minä taas olen niin ujo, etten voisi kuvitellakaan sellaisia kuvia itsestäni julkaisevani. Tekee ihan tarpeeksi tiukkaa julkaista tämmöisiä ”vaatteet päällä” kuvia?

vinkkejä pysyvään painonhallintaan

Seuraavaksi kerron muutamia vinkkejä pysyvään painonhallintaan, jotka ovat olleet itselleni avuksi. Jokainen meistä on yksilö eikä Sinulle välttämättä toimi se, mikä toimii minulle. Eli voit ottaa käyttöösi ne vinkit, jotka oman arviosi mukaan voisivat toimia Sinulle ja jätät ne huomioimatta, mitkä eivät Sinulle sovi. HUOM! Mikäli kärsit jostakin sairaudesta tai epätasapainotilasta joka vaikeuttaa painonhallintaasi, niin käänny AINA osaavan lääkärin tai ravintoterapeutin puoleen äläkä etsi pelkästään vastauksia ongelmiisi blogipostauksista! Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa vaikeuttaa painonhallintaa mikäli lääkitys ei ole tasapainossa.
– Toivottavasti olet dieetillä ollessasi syönyt niitä ruokia joista oikeasti pidät. Jos syöt dieetillä ihan eri ruokia kuin normaalisti, niin varmasti tiedät miten käy dieetin jälkeen kun alat syömään ruokia joita rakastat. Kun olet päässyt siihen painoon mihin olet tyytyväinen, voit nyt varovasti alkaa syömään vapaammin. Voit syödä myös runsaskalorisia ruokia, mutta syö niitä vähemmän kuin söit ennen painonpudotusta. Kokonaisuus ratkaisee. Itse esimerkiksi söin dieetillä ja edelleen syön lähes päivittäin raakasuklaata.
– Mikäli dieetillä ollessasi olet nähnyt nälkää eli ollut tosi matalakalorisella dieetillä, saattaa olla että aineenvaihduntasi on hidastunut sen johdosta jonkin verran. Muista, että liikunnan määrää lisäämällä ja syömällä säännöllisesti pystyt nopeuttamaan aineenvaihduntaasi.
– Syö myös dieetin jälkeen runsaasti kasviksia. Ne keventävät  ruokavaliotasi ja ovat terveellisiä. Itse syön edelleen lounaaksi runsaasti keitettyjä kasviksia jonkun hyvän proteiinilähteen kanssa. Syön hiilarit pääasiassa illalla, jotta pysyn päivällä virkeänä ja saan illalla nukuttua.
– Satsaa hyvään uneen. Väsyneenä tulee tehtyä usein huonoja valintoja myös ravintoasioissa.
– Jatka vedenjuontia, vähintään 2 litraa päivässä.
– Ota viimeistään nyt käyttöön joku hyvä kuitulisä jotta suolistosi toimii säännöllisesti. Muista veden juonti aina kuitujen kanssa. Muutoin kuitulisät voivat aiheuttaa ummetusta turvotessaan suolistossa ja sehän nyt ei ole tarkoituksena.
– Mikäli innostut herkuttelemaan liikaa, älä stressaa asiasta ja syyttele itseäsi. Mennyt on mennyttä, keskity tulevaisuuteen. Syö seuraavana päivänä hieman kevyemmin kuin normaalisti.
– Syö säännöllisesti muutaman tunnin välein (en tarkoita napostelua), jolloin verensokeri pysyy tasaisena mikä mahdollisesti vähentää ahmimista ja ylensyöntiä.
– Liiku paljon ja mahdollisimman monella tavalla. Liikunta nopeuttaa aineenvaihduntaa ja pitää sen vilkkaana monta tuntia liikunnan lopettamisen jälkeen. Liikunta ei saa olla pakkopullaa eikä rangaistusta siitä, että tuli repsahdettua. Muuten ihmisen paras personal trainer on ehdottomasti koira.

– Nauti ruoasta ja syömisestä. Pureksi ruoka hyvin ja hartaasti.

– Mikäli huomaat, että käsi käy jääkaapin ovella liian tiuhaan tai aina kun kärsit tietystä tunnetilasta, niin kysy itseltäsi mikä on se tunne, johon haluat syödä? Et saa vastausta aina heti, mutta aivot alkavat työstämään asiaa. Vastaus tulee yleensä viiveellä, mutta se tulee kun jatkat kysymistä.

– Rakasta itseäsi sellaisena kuin olet. Olet täydellinen ja ihan.  Itsensä soimaamisesta ja ruoskimisesta ei ole mitään hyötyä. Mikäli tunnet itseinhoa, hanki itsellesi apua.

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.