Hae
Kutsu vapauteen

Lakritsipehmis- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton

Lakritsipehmis sopii nautittavaksi hyvin esimerkiksi lettujen kanssa, joista myös löytyy ohje tässä postauksessa. Maku on kermaisen pehmeä ja lakritsimainen- kesän ehdoton ykkösherkku! Siis jos nyt joku aikoo kesälomalla herkutella, sehän ei tietenkään ole pakollista…Pehmis ja letut ovat vähähiilarisia, gluteenittomia, viljattomia ja helposti valmistettavissa myös maidottomina. Olen kokeillut kolmea eri versiota tästä jäätelöstä ja tämä on ehdottomasti paras! Ainut huono puoli on se, että sulaa yhtä nopeasti kuin jäätelökioskista ostettu pehmiskin.

 
Maistelija työssään. Tuomio oli: ”Saisko tätä lisää?” Ja sen voin sanoa, ettei tämä tyyppi sorru turhaan mielistelyyn…
 
Rakastan  Urtekramin luomu lakritsijauhetta ja syön sitä välillä ihan paljaaltaankin suoraan purkista:) Minulla on siihen varaa, koska kärsin äärimäisen matalasta verenpaineesta. Sen vuoksi lakritsijauheesta kiinnostuinkin ja jäin ensimmäisen kerran maistettuani heti koukkuun vaikka normi lakritsasta en niinkään välitä. Lakritsinjauheella väitetään olevan seuraavia terveysvaikutuksia: hoitaa ruoansulatuselimistön haavaumia, tuhoaa suolistosta haitallisia bakteereja, irroittaa limaa flunssassa ja suojaa maksan soluja. Lakritsi myös nostaa verenpainetta ja saattaa nostaa myös sykettä eli ole varovainen mikäli kärsit korkeasta verenpaineesta.

Tässä pehmiksessä on siis aitoa lakritsanjauhetta ja tuoretta vaniljaa. Ja tietty muutakin, mutta tuossa tärkeimmät maun antajat. Jäätelön voi tehdä maidottomana käyttämällä esimerkiksi kookoskermaa ja soijajogurttia. Mikäli haluat vältellä hiilihydraatteja, käytä karppisokeria. Koko annoksessa on hiilareita noin 9,5 g mikäli makeuttaa karppisokerilla. Lakritsijauheen hiilarimäärää yritin etsiä kissojen ja koirien kanssa,  mutta en löytänyt. Eli sitä ei ole laskettu hiilarimäärään lainkaan. Vaniljan hiilarimäärä on laskettu vaniljasokerin mukaan.

Raakalakritsijauheen persoonallinen maku tulee moninkertaisesti sokeria makeammasta klykyrretiinistä, joka on luontainen osa lakritsin juurta. Lakritsijauhe on lakritsijuuresta uuttamalla valmistettua jauhetta, jonka maku on voimakkaan makea ja karamellinen. Sopii käytettäväksi erinomaisesti jälkiruokiin. Kehitteillä on muun muassa lakritsi raakasuklaa tällä hetkellä. Luomu lakritsijauhetta voi ainakin ostaa lootuskaupasta, punnitse ja säästä liikkeestä ja varmaan lifestäkin löytyy.

 
Ohje lakritsipehmis:
 
2 munaa
2 dl vispikermaa/kookoskermaa HH 6,0 g
2 rkl turkkilaista jogurttia HH 3,0 g
2 tl lakritsijauhetta
1 tl aitoa vaniljaa tai vaniljasokeria HH 0,5 g
1/2-1 dl täysraakaruokosokeria/kookossokeria/karppisokeria
 
Erottele keltuaiset ja vatkaa valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma. Lisää muut aineet (paitsi valkuisvaahto) kerman sekaan. Nostele lopuksi valkuaisvaahto varovasti kermajogurttivaahdon sekaan. Kaada kulhoon ja laita pakastimeen jäätymään kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Sekoita vartin välein. Lopuksi vaahdotetaan vielä sähkövatkaimella.
 
Ajattelin tehdä ensin pehmiksen jäätelökoneessa, mutta seos on sen verran paksua että tulin siihen tulokseen, että on parempi valmistaa pehmis pakasteessa.



Kuva on otettu blogista nokkosletut postauksesta. Ohje on muuten sama, paitsi tämän postauksen ohjeesta on poistettu nokkonen.
 
Ohje letut:
 
3 munaa
1 banaani HH 20 g
2 rkl turkkilaista jogurttia/soijajogurttia/kaurajogurttia HH 3,0
1,5 tl karppisokeria/täysraakaruokosokeria/kookossokeria
1 rkl psylliumia (karkeaa)
ripaus suolaa
 
 
Soseuta banaani esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja paista voissa kuumalla paistinpannulla.
 
Ohjeesta tulee 5 ”kuvan kokoista” lettua ja yhdessä letussa on alle 5 g hiilihydraattia mikäli makeuttamiseen on käytetty karppisokeria. Mikäli haluat tehdä letut maidottomina, käytä soijajogurttia. Letut ovat myös gluteenittomia ja viljattomia.

10 kommenttia

  1. vyrke kirjoitti:

    Mistä sä ostat ton lakritsijauheen?Mä ajattelin tänään heti tehdä.

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Lootuskaupasta ostin. Kuulemma löytyy ihan isoista marketeistakin.

  3. Elina J kirjoitti:

    Hei, voiko tuohon käyttää ihan normaalia kuohukermaa?

  4. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Kyllä voi?

  5. Elina J kirjoitti:

    Kiitos vastauksesta. Pehmis on pakkasessa nyt jäähtymässä 🙂 Sitä vatkaamista mietin, kuuluuko se jäisenä vatkata? Tuo sekoittelu on harmillista 😀

  6. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Voit jättää jäisenä vatkaaminen pois jos olet tyytyväinen rakenteeseen? En minkään sitä tehnyt.

  7. Anonyymi kirjoitti:

    Lisätäänkö keltuaisetkin "muiden aineiden" mukana kermaan? Tätä on varmaan pakko kokeilla. Aattelin käyttää kaapista löytyvää salmiakkijauhetta. (mikä ei tietenkään ole sokeritonta, hiilaritonta tai luomua, mutta passaa varmaan silti hyvin) �� -karoliina

  8. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Keltuaisia ei käytetä lainkaan?

  9. Anonyymi kirjoitti:

    Oukhei, kokeillaanpa siis niin! selventäis varmaan jos ohjeeseen laittaskin 2 valkuaista 🙂

  10. Anonyymi kirjoitti:

    Niinpä… nyt on tulossa keltuaispehmistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *