Hae
Kutsu vapauteen

Hiusjuuritutkimus

Sain mahdollisuuden osallistua hiusjuuritutkimukseen Jyväskylän Hiusklinikan avajaisten yhteydessä. Tutkimusta edelsi reilun tunnin pituinen luento hiusten hyvinvoinnista, jonka piti Annikki Hagros-Koski HiusAkatemiasta, joka on tehnyt tutkimustyötä yli 40 vuotta hiusongelmien selvättämiseksi. Akatemia on puolueeton ja tuotevalmistajista riippumaton hiustutkimuslaitos, jonka
tutkimusryhmä koostuu funktionaalisen lääketieteen edustajista ja biotieteen tutkijasta.
Akatemian toimintaan kuuluu erityyppisten hiuksiin liittyvien ongelmien selvittäminen joita voivat olla esimerkiksi hiusten lähtö, kaljuuntuminen, pälvikaljuus, päänahan ongelmat (proriasis, vaikea hilse, atopia) sekä hiusten vahvistaminen. Hiusapteekista voi hankkia hiusten ja päänahan hyvinvointiin vaikuttavia ravintolisiä ja hiusten hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Hiusten kannalta tärkeimmät lisäravinteet ovat kuulemma D-vitamiini, magnesium, omega 3-rasvahapot sekä betaglukaani.
Luennolla kerrottiin kehon hyvinvoinnin merkityksestä hiuksille ja pääviesti oli, että mikäli keho voi hyvin, hiuksetkin voivat hyvin. Keho on hiusten kasvualusta ja ravinnon antaja. Hiuksen elinkaari on 2-6 vuotta perimästä riippuen ja hius uusiutuu koko ajan: normaalisti irtoaa ja syntyy 50-100 hiusta päivässä. Hiusten lähdössä taas on kysymys siitä, että hius kuolee kesken kasvukauden. Hiuksia ei tulisi pestä päivittäin, vaan ihanteellista olisi pestä ne kaksi kertaa viikossa. Kerran viikossa tapahtuva pesu on liian harvoin ilmansaasteiden ym. takia. Luennon aikana näytettiin ennen ja jälkeen hoitoja kuvia ihmisistä, jotka olivat kärsineet esimerkiksi pahasta pälvikaljuudesta. Muutos oli uskomattoman suuri vaikka tutkija painottikin sitä, ettei asiakkaalle voi täysin luvata mikä on lopputulos. Paikalla oli myös nainen, joka kertoi saaneensa  tutkimuksesta ja hoidoista avun pälvikaljuuteen ja hiukset olivat kasvaneet takaisin. Lääketiede ei ollut pystynyt häntä auttamaan, joten voi vaan kuvitella sen helpotuksen ja ilon määrän, kun hiukset olivat alkaneet kasvaa takaisin.
 
Luennon jälkeen minulle tehtiin hiustutkimus, joka kesti noin kaksi tuntia. Päänahasta irrotettiin eri kohdista hiuksia ja niitä tutkittiin mikroskoopilla (postauksen kuvat). En kärsi päänahan ongelmista enkä myöskään rajusta hiusten lähdöstä vaikka hiukseni ovat kyllä viime vuosien aikana ohentuneet. Hiuksia irtoaa pesun yhteydessä jonkun verran, mutta myös uusia baby hiuksia kasvaa koko ajan lisää. Stressi vaikuttaa hiuksiin voimakkaasti ja sitä minulla viime syksynä todellakin oli paljon. Stressin takia pääsi mykoplasmakin puhkeamaan, mikä tietenkin laskee vastustuskykyä. Eli olin ihan varma, että jotakin häiriöitä tutkija tulee hiusjuurista löytämään.
Mitään kovin dramaattista ei löytynyt, sillä Annikki sanoi minun olleen yksi helpoimmista tapauksista pitkään aikaan. Stressi näkyi muutamassa juuressa, samoin kiteytynyttä talia jonkin verran. Minulta löytyi myös pälviominaisuus, joka yleensä puhkeaa stressin yhteydessä mikäli siihen on alttius olemassa. Tämä oli yllätys! Tilanne ei osaltani ole paha eikä kyse siis ole pälvikaljuudesta, mutta pahetessaan voi johtaa siihen. Hiusjuurista oli myös pääteltävissä jonkin asteinen maitoyliherkkyys sekä suolistohäiriö, joka voi liittyä juuri tuohon maitoyliherkkyyteen. Tämä ei yllättänyt, sillä olen viime aikoina jättänyt gluteenin pois ruokavaliosta sen vuoksi, että se aiheuttaa ongelmia. Tutkija tähdensi kuitenkin sitä, ettei pysty sanomaan mistä suolistohäiriö johtuu, vaan asia kannattaa tutkia funktionaalisen lääkärin vastaanotolla.
Mös terveitä hiusjuuria löytyi paljon ja useassa hiuksessa oli erittäin voimakas, lähes musta, pigmentti. Oma hiustenvärini on näköjään tosi tumma, se on päässyt unohtumaan välillä kun olen värjännyt vuosikausia hiuksiani. Sain hyviä vinkkejä mitä lisäravinteita kannattaa käyttää ja myös ruokavalio-ohjeita. Ruokavalion suhteen olimme tutkijan kanssa hyvinkin samoilla linjoilla, joten kyse oli kohdallani lähinnä hienosäädöstä. Maitoa en ole koskaan juonut, mutta maitotuotteita käytän. Mikäli hiukseni olisivat huonommassa kunnossa, harkitsisin vakavasti myös maidotonta ruokavaliota ja jossain vaiheessa sitä varmaan kokeilenkin. Hiukset  pesen  kaksi kertaa viikossa ja se riittää vallan mainiosti.
Koska hiusjuuret olivat hyvässä kunnossa, minulle suositeltiin lähinnä pälviominaisuuden ja vähäisen talin takia 4 kertaa kapillaarihoitoa ja silloin tällöin turvehoitoa. Koska olen päättänyt kasvattaa hiuksiani pidemmäksi, ajattelin  hoitosarjaa kokeilla tämän kevään aikana Jyväskylän hiusakatemian tutkimuspisteessä. Se tukee hiusten kasvattamista ja ennaltaehkäisee pälviominaisuuden pahenemista. En ole koskaan käynyt hiushoidoissa enkä käy edes kosmetologilla, joten sen verran ajattelin itseeni satsata tämän kevään aikana.
 
Tutkimus oli kokonaisvaltainen: ruokavalio, lisäravinteet, sairaushistoria verikoe tuloksineen selvitettiin perinpohjaisesti. Kuitenkin tutkija piti selvän rajan siinä, ettei puuttunut lääketieteellisiin seikkoihin, vaan ilmoitti niiden kuuluvan lääkärille. Pidin erityisesti siitä, että sain lisätietoa lisäravinteista, joita käytän säännöllisesti. Sain monessa asiassa omalle näkemykselleni
 vahvistusta. Tutkija tekee jatkuvaa yhteistyötä funktionaalisten lääkäreiden kanssa
 ja sainkin muutaman erittäin hyvän vinkin liittyen suolisto- ja vatsaongelmien selvittämiseen.
 Olen myös nukkunut viime aikoina huo
nosti ja sain vinkin laittaa iltaisin iholle magnesiumöljyä. Käytän magnesiumia sisäisesti, mutta ulkoisesti en ole viime aikoina käyttänyt. Hieroin eilen illalla öljyä iholleni ja nukuin pitkästä aikaa 8 tuntia yhteen putkeen, enkä herännyt edes siihen kun mieheni lähti aamuyöstä Helsinkiin. Olen kiitollinen tästä vinkistä ja magnesium öljy tulee jatkossa säännölliseen käyttöön meidän perheessä. Selvästi magnesium imeytyy paremmin ihon kuin suun kautta vaikka olen käyttänyt laadukasta Solgarin magnesium sitraattia.
 
Tutkijan löydökset korreloivat hyvin terveydentilaani: jotain pientä häikkää oli havaittavissa, mutta ei mitään vakavaa. Stressi ja suolisto-oireilu näkyi, minkä etukäteen arvasinkin. Odotan innolla hoitojen alkamista, sillä kuulemma hiukset tuntuvat todella ihanilta hoitojen jälkeen. Saas nähdä, ehkä saatte myöhemmin lukea blogistani mitä mieltä olin hoidoista:)
 
Lisätietoja HiusAkatemiasta löytyy täältä: http://www.hiusakatemia.fi/fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.