Hae
Kutsu vapauteen

Nokkos letut- VHH, gluteeniton, viljaton, maidoton

 
Meidän perheen lemppari iltapala nykyään- tietenkin marjaisan raakajäätelön kanssa (ohje blogissa). Näissä letuissa ei ole mitään epäterveellistä ja ne ovat vähähiilarisia, gluteenittomia, viljattomia ja maidottomia eli sopivat mainiosti erikoisruokavaliota noudattaville. Olen ihan innoissani  korkea ravintoarvoisesta nokkosesta ja lisään sitä nykyään joka ruokaan. Tässäkin ohjeessa nokkonen lisää lettujen ravintoarvoa, toinen suosikkini psyllium taas kuitupitoisuutta.
 
Olen vuosien varrella paistanut melkoisen määrän lettuja kahdelle urheilija pojalleni. Kerran eräs vanhempi naureskeli kuullessaan poikieni syöneen ennen treeniä lettuja, että ”on teilläkin ruokavalio!” Hah, arvostelija ei tietenkään tiennyt MINKÄLAISIA lettuja lapsilleni syötän ja jos tiennyt, olisi hymy hyytynyt. Vuosia sitten en vielä noudattanut viljatonta ruokavaliota, vaan tein letut luomu speltistä, raakamaidosta (vielä kun olisi saanut ternimaitoa), luomu kananmunista, inkkarisokerista ja ruususuolasta. Nykyään korvaan leivonnassa speltin mantelijauhoilla, mutta mikäli et noudata viljatonta/gluteenitonta ruokavaliota, niin speltti on erittäin hyvä ja maukas vaihtoehto. Tässähän ohjeessa ei ole jauhoja lainkaan. Kokeilin kyllä tehdä mantelijauhoista, mutta en pitänyt lettujen mausta, joten sitä ohjetta ei tulla blogissa näkemään.
 
Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea ja se sisältää runsaasti mm. kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Nokkonen sisältää lisäksi merkittäviä määriä C-vitamiinia, folaattia sekä A- ja E- vitamiineja. Ravintoarvovertailujen mukaan nokkonen sisältää 60-kertaisesti  piitä lehtisalaattiin verrattuna, kolminkertaisesti kalsiumia maitoon verrattuna, seitsenkertaisesti rautaa
pinaattiin verrattuna ja viisinkertaisesti C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna. Nokkosen on sanottu myös poistavan nestettä ja hillitsevän tulehdustekijöitä.
 
Psylliumista tulee usein kysymyksiä: mitä se on ja miksi useissa minun resepteissäni on sitä. Psyllium on jänönratamon kuivattua siemenkuorta ja se antaa leivonnaisiin rakennetta ja lisää niiden kuitupitoisuutta. Se imee itseensä runsaasti nestettä eli turpoaa nopeasti muodostaen pehmeää geeliä. Erittäin hyvä kuitulisä, mikäli kärsit ummentuksesta tietenkin sillä edellytyksellä, että juot paljon vettä- ei siis viiniä:) Mikäli nauttii runsaasti kuitua eikä juo vettä, seurauksena on ummetuksen paheneminen, joten oikeasti kannattaa kiinnitää huomiota veden juontiin. Psyllium on väriltään valkoista, hajutonta ja mautonta. Ystäväni kertoi lukeneensa tutkimuksesta, jossa todettiin, että eri psylliumissa saattaa olla huomattaviakin eroja turpoamisessa. Valitettavasti en kuitenkaan ole löytänyt tutkimusta, jotta voisin sen tähän linkittää. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että mikäli käytät psyllimia sellaisenaan kuitulisänä, kannattaa juoma sekoittaa hyvin ja nauttia ennen kuin sen tekee paksun geelikerroksen. Muutaman kerran on meinannut oksennus lentää kun olen väkisin yrittänyt niellä paksua geelimassaa.
 
Ohje:
 
3 munaa
1 banaani HH 20 g
2 rkl turkkilaista jogurttia/soijajogurttia/kaurajogurttia HH 3,0 g
1,5 tl karppisokeria/täysraakaruokosokeria/kookossokeria
1 rkl psylliumia
1/2 rkl nokkosta
ripaus suolaa
 
Ohjeesta tulee 5 ”kuvan kokoista” lettua ja yhdessä letussa on alle 5 g hiilihydraattia.
 
Soseuta banaani esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita kaikki aineet kulhossa ja paista voissa kuumalla paistinpannulla.
 
Maidotonta ruokavaliota noudattavat valitsevat turkkilaisen jogurtin sijasta soijajogurtin tai&
nbsp;kaurajogurtin. Kaurajogurtti ei sovi viljatonta ruokavaliota noudattaville. Sokereista karppisokeri ja stevia tipat (itse käytän Nutramedixin steviaa, joka on kuulemma yksi parhaista) eivät sisällä lainkaan hiilareita. Hiilihydraattia välttelevät valitsevat tietenkin karppisokerin, joiden mukaan lettujen hiilarimäärä on tässä ohjeessa laskettu. Turkkilaisessa/kreikkalaisessa jogurtissa on hiilaria 3,2-5 g/100 g, joten määrä on niin pieni, etten ole sitä laskenut. Kannattaa käyttää runsasrasvaisia jogurtteja, parta äijä kuulemma parasta. Näin ovat funktionaaliset terveydenhoitaja ystäväni kertoneet.
 Letut maistuvat taivaallisilta marjaisen raakajäätelön kanssa (ohje alla olevassa linkissä).


Marjaisen raakajäätelön ohjeen löydät täältä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/05/marjainen-raakajaatelo.html

8 kommenttia

 1. Vuokko Salmenkivi kirjoitti:

  Käsitteletkö nokkosen jotenkin ennen kuin laitat taikinaan? 1/2 rkl kuulostaa vähältä

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Käytin tässä kuivattua nokkosta. Sen määrää voi lisätä jos haluaa?

 3. Aurinkokujalla kirjoitti:

  Tuota vois kokeilla, kun on glut.
  Osallistu kastehelmi arvontaan mun blogissa, näkyy myöhässä kommentti osiossa.
  Hyvää sunnuntaita sulle.

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos, käyn heti osallistumassa:)

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Nämä letut on meidän suosikki iltapalaa, ihana ohje!!!

 6. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos?❤️

 7. Jonna Varis kirjoitti:

  Näitä lettuja täytyy kokeil, paitsi minulta jää vain nokkonen pois. Se ei varmaan vaikuta mitenkään näihin lettuihin.. Aattelin nauttia kermavaahdon kera ja mansikoiden.. 🙂

 8. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Jätä pois vaan??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *