Hae
Kutsu vapauteen

Rankka viikko rautainfuusion jälkeen

Rautainfuusion jälkeen voi tulla monenlaisia oireita

 

 

Nyt on kulunut 9 päivää rautainfuusiosta ja takana on kyllä tosi rankka viikko. Se on ihan normaalia eli aika usein rautainfuusion jälkeen ilmenee kovaa väsymystä (jopa uupumusta) ja myös muita oireita kuten kuumetta, lihassärkyä, pahoinvointia jne. voi esiintyä. Oireet voivat kestää jopa useiden viikkojen ajan ja olla sitä vaikeampia mitä kauemmin raudanpuute on kestänyt. Hoitovastetta voi Esa Sopin mukaan parhaimmassa tapauksessa odottaa 3-14 vuorokauden kuluessa infuusiossa, mutta se voi kestää paljon kauemmankin (lähde ja lue lisää täällä). Yleensä oireet alkavat muutama päivä infuusion jälkeen ja näin tapahtui minullekin.

 

 

Lue myös: Rautainfuusiossa!

 

 

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo

outoja lihaskipuja

 

 

Väsymys alkoi kolmentena päivänä infuusion jälkeen eli viime perjantaina ja on jatkunut siitä saakka melko kovana. En ole kuitenkaan ollut ”petipotilas”, mutta olo on ollut todella sumuinen ja takkuinen eli tunnen olossani selvästi sen, että rautainfuusio on rankka toimenpide elimistölle. Se menee niin sanotusti shokkiin suuresta rautamäärästä- juuri tuolta minusta on viimeisen viikon aikana tuntunut. Viime viikonloppuna minulle tuli lisäksi lihaskipuja: ensin rintarankaan, jonka jälkeen ne siirtyivät vasempaan pohkeeseen. Olen valvonut muutaman yön noiden lihaskipujen takia. Oudointa lihaskivuissa on ollut se, että oikeassa pohkeessa on ollut kahden yön ajan sykkivää kipua- todella outoa! Olen joutunut ottamaan buranaa kolmena yönä, jotta olen saanut edes vähän nukuttua. Lihakset ovat tuntuneet myös joogatessa ”liian lyhyiltä” ja vasta eilen ne alkoivat antamaan ”hieman periksi” joogan aikana. Koska olen ollut väsynyt, niin myös ärtymystä on esiintynyt 😎

 

 

huomenna mökille lepäämään

 

 

Huomenna lähden mökille lepäämään Oven ja Karan kanssa. Mökille tulee myös mun vanhemmat ja veli tyttönsä kanssa. Huomenna alkaa myös loma, joten ihanaa kun saa kunnolla levätä ja palautua rautainfuusiosta. Mun oireilu infuusion jälkeen kertoo siitä, että olen kärsinyt raudanpuutteesta tosi pitkään- kuten viimeksi kirjoitinkin yli 30 vuotta. Onhan se tietty iso muutos elimistölle kun yhtäkkiä se saakin rautaa ylenmäärin kun on ensin sopeutunut raudanpuutteesen lähes mun koko elämäni ajan. Toivottavasti nyt rauta alkaa imeytymään kunnolla- sen nähdään sitten tulevaisuudessa. Olen kuitenkin varautunut siihen, että infuusio joudutaan toistamaan- ehkä kuitenkin seuraavalla kerralla riittää pienempi määrä eli 500 mg. Odotan innolla sitä päivää kun huomaan, että olo alkaa kohentumaan. Kirjoitan tänne blogiin kuulumisia säännöllisesti eli pidän teidät ajantasalla ihan kuten olen luvannutkin. Aurinkoista päivää kaikille!

 

 

Ps. Kiitos kommenteistanne rautainfuusioon liittyen. Sain myös yhden erittäin oudon kommentin, jossa eräs facen terveysryhmää ylläpitävä mieshenkilö kertoi, että raudanpuute on pelkästään laiskuutta ja infuusio on varmin tapa hankkia itselleen syöpä. Kuulemma rauta-arvot saa kohenemaan luonnollisilla tavoilla. Niinpä niin…Tuli tosi surullinen tuosta kommentista enkä viitsi tähän nyt tämän enempää kirjoittaa mitä asiasta ajattelen…

 

 

Tuu instaan: satusjoholm

 

 

edelliset postaukset

 

 

6 kommenttia

 1. Pirjo kirjoitti:

  Tsemppiä toipumiseen ❤️ en ole lukenut aiemmin blogiasi, joten heräsi mielenkiinto millaisilla arvoilla pääsit infuusioon? Itsellä ferritiini ollu 26 ja korkeimmillaan 57. Nyt olen toipumassa leikkauksesta ja kävinkin vasta ferritiinin mittauttamassa ja tuloksia odotan. Olen pitkään kärsinyt kilpirauhasen vajaatoiminnasta (tällä hetkellä meinaa mennä liikatoiminnalle) ja luultavasti myös raudanpuutteesta. En ole löytänyt vielä omalta paikkakunnaltani lääkäriä, joka ottaisi raudanpuutteen, väsymyksen ja palautumisvaikeuteni tosissaan.
  Ihania lomapäiviä ?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Minulla oli ferritiini laskenut taas 46:een. Mulla nousee helposti, mutta laskee myös
   nopeasti eli ei pysy ylhäällä. Mulla pitää olla korkea ferritiini, koska mulla on levottomat
   jalat.Tsemppiä<3

 2. Liisa kirjoitti:

  Hej! Mielenkiintoinen juttu! Minä sain eilen ensimmäisen kerran rautainfuusion ja myös minulla oli yöllä ihan outoja kipuja: vasenta pohjetta särki-itseasiassa melkein nilkkaa, samoin vasemman jalkaterän päällä jomottava kipu. Tänään sitten oksettava olo koko ajan. Uskon kuitenkin, että oireet menevät ohi ja toivottavasti saisin vähän lisää energiaa! Rautavarastoni olivat siis lähes nollassa. Ja elän varsin terveellisesti, syön monipuolisesti ja liikun paljon, että itse en ole pystynyt tilannetta parantamaan. Mukavaa syksyä!

 3. Päivi Kristiina kirjoitti:

  Ferritiini hm..no mulla se on ollut siis tosi matala oliko viimeks 3 tai 4 eli rautaa sain eilen 1000mg ja viikon päästä saan 500mg olo on mielenkiintoinen mutta oli kyllä ennen tankkaustakin, oken saanut hyvän avun tankkauksesta aijemmin ja varmasti saan nytkin, rautainfuusion väli ei vain saisi olla liian pitkä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *