Hae
Kutsu vapauteen

Keittiön siivous meditaatio

Luit ihan oikein, tämä on siivous meditaatio. Meditoidessa ei aina tarvitse istua lootusasennossa kynttilän liekkiä tuijottaen harras ilme kasvoilla, vaan meditoida voi mitä erilaisemmilla tavoilla. Usko tai älä, tämä on yksi voimakkaimmista meditaatioharjoituksista joita tiedän ja sen positiivinen vaikutus kestää niin kauan kunnes tasot ja hyllyt taas täyttyvät turhasta roinasta. Virkistyneen mielen lisäksi saat nauttia puhtaasta keittiöstä, jossa mieli ja sielu lepää. Kokeile, tulet yllättymään positiivisesti:)
Ennen harjoituksen tekemistä, käy ostamassa itsellesi kimppu kauniita kukkia. Laita taustalle soimaan rauhoittavaa musiikkia, esimerkiksi klassista musiikkia, chakra- tai rentoutusmusiikkia. Ajatuksia ei keskitetä tietoisesti, vaan harjoituksen tarkoituksena on pysähtyä olemaan läsnä tässä hetkessä.
Varaa harjoituksen tekemiseen rauhallinen hetki, jolloin voit työskennellä keskeytyksettä. Nyt ei vastailla puhelimeen eikä tekstiviesteihin. Hetki on Sinun omaa aikaasi eikä Sinua saa nyt keskeyttää eikä häiritä.

Harjoitus
Aloita harjoitus tyhjäämällä kaikki keittiön tasot ja hyllyt. Laita ovien taakse kaappeihin tai roskikseen kaikki sellaiset purnukat, kodinkoneet tai esineet, joita et halua enää pitää esillä tai joista haluat luopua. Jos et ole varma, haluatko pitää esillä jotain esinettä, pistä se kaappiin. Saat sen myöhemmin otettua esille, mikäli haluat.
Aloita pesemällä ja pyyhkimällä keittiön kaapistojen välitilat. Puhdista rauhallisesti ja keskittyen, nyt ei ole mitään kiirettä. Keskeytä välillä työskenteleminen ja nauti työsi tuloksesta ja jatka sen jälkeen rauhalliseen tahtiin.
Kun välitila on puhdistettu, pyyhi keittiön tasot hitaasti ikään kuin olisit pääosan esittäjä hidastetussa filmissä. Nauti siitä, että keittiön tasot ovat puti puhtaat ja tyhjät. Missään ei ole yhtään mitään, ainoastaan puhtautta ja tilaa.
Seuraavaksi pyyhi ja puhdista kaapistojen ja jääkaapin ovet ja vetimet. Tämän jälkeen keitä itsellesi kuppi teetä ja levähdä hetki. Kun nautit teetä, katsele samalla työsi tuloksia. Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, miten erilaiselta keittiö ja oma olosi tuntuu ennen kuin aloitit puhdistamisen.
Kun olet valmis, ala laittamaan tavaroita harkiten paikoilleen yksi kerrallaan. Tee tämä vaihe intuitiivisesti, kenties tavarat hakeutuvatkin nyt eri paikkaan kuin aikaisemmin. Jokaisen tavaran kohdalla mieti hetki tarvitsetko sitä enää tai onko siitä kenties aika luopua. Tavoitteena on, että tasoilla ja hyllyillä on aikaisempaa enemmän tyhjää tilaa.
Lopuksi puhdista vielä keittiön pöytä ja laita kimppu kukkia pöydälle. Asettele kukat hitaasti keskittyen, niin että lopputulos on kauniin harkittu. Sytytä pöydälle vielä kaunis kynttilä. Istahda alas ja nauti. Ole ylpeä itsestäsi ja työsi tuloksesta. Tunnustele oloasi ennen tätä meditaatioharjoitusta ja mieti erityisesti sitä, että miksei kaikkia arkisia askareita tai edes osaa niistä voisi tehdä täydellisesti läsnä ollen ja keskittyen.

Muita meditaatio- tai hengitysharjoituksia löytyy täältä.


6 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Kiitos! En ole oikeastaan koskaan ajatellut siivoamista meditaationa. Mutta nyt ymmärrän miksi minut valtaa levottomuus jos kodissa on hyllyt täynnä tavaraa ja vaikka tiskit tiskaamatta.
  Kun olen saanut kodin raivattua siistiksi, mielen valtaa rauhallisuus.
  Mukavaa iltaa terveisin Birgitta

 2. Niilo Jalo ja Aapo kirjoitti:

  Tämän takia mä varmaan aina siivoon ja ehkä pikkasen koirien ? oikeesti mä tykkään puhdistusaine pullosta ja pyyhkimisestä. Niin töissä ku kotona tavarat on paikoillaan ja roinat lentää nopeesti roskiin ?

 3. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Sama juttu! Kun pyyhkii pölyjä, pyyhkii samalla omaa mieltään asioista joita ei halua enää päässään pyöritellä?

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Minäkin rauhoitun kunnolla siivotessani, joskus lempparimusikkia kuunnellen. Siivoamisessa yleensä on tarkoitus edetä "puhtaasta likaisempaan" ja "ylhäältä alas". Käytännöllistä syistä siis. Sillä päämäärättömästi siivotessa moni siirtää likaa edestakaisin ihan tarkoittamattaan.

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Siivoaminen kun sen tekee tietoisesti on minulla oman mielen putsaamista kaikesta vanhasta ja turhasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *