Hae
Kutsu vapauteen

Ketogeeninen ruokavalio- plussat ja miinukset

Ketogeenistä ruokavaliota on nyt takana 3 kuukautta ja ajattelin kirjoittaa kauan odotetun postauksen plussista ja miinuksista. Postausta on minulta paljon kyselty, mutta en ole halunnut hätäillä sen kanssa ja hyvä niin, sillä tilanne on muuttunut kuukausien aikana paljonkin alkuajoista. Tulevaisuudessa ”aion lyödä myös faktoja pöytään” verikoetulosten muodossa, mutta sitä joudutte vielä hieman odottamaan. Inhoan sitä, että kirjoittaessani blogia joudun arvailemaan asioita koska asioita voidaan myös mitata. Haluan kirjoittaa rehellisesti, se on minun tapani ja tiedostan, että kaikki eivät pidä siitä. Tämän asian vuoksi postauksiani ei enää julkaista joissakin facebookryhmissä. Olen siitä huolimatta sitä mieltä, että asioita pitää pystyä tarkastelemaan eri näkökulmista- mikään asia ei ole yksinomaan hyvä tai huono. Ja mikäli myisin jotakin tuotetta blogissani, niin ehdottomasti kertoisin tuotteesta rehellisesti enkä vaan hehkuttaisi koska se mielestäni lisää uskottavuutta. 

Kuuntele asiantuntijoita
Arvostan koulutusta ja asiantuntijoita mikä tuntuu olevan somemaailmassa aika harvinaista nykyään. Ihmiset saattavat uskoa somejulkkiksia enemmän kuin esimerkiksi lääkäriä tai tutkijoita. En tiedä johtuuko arvostukseni asiantuntijoita kohtaan koulutuksestani (julkisoikeus ja liikuntatieteet) vai työstäni aluehallintoviraston ylitarkastajana. Ehkä molemmista ja onhan se fakta, että tietyntyyppisiin virkoihin hakee tietyn tyyppisiä ihmisiä eli ”pilkunnussijoita”? Kun haluan tietoa vaikkapa unesta ja palautumisesta, käännyn Helsingin Uniklinikan neurologin Markku Partisen puoleen tai kun haluan tietoa aivojen toiminnasta käännyn Minna Huotilaisen puoleen eli haastattelen aina kyseisen aiheen huippuasiantuntijaa ja tähän mennessä kukaan ei ole haastattelusta kieltäytynyt? Kun olen etsinyt tietoa ketogeenisestä ruokavaliosta, olen kääntynyt Antti Heikkilän puoleen, koska hän ei tiedä ainoastaan ketoruokavaliosta vaan hänellä on lääkärinä myös kokonaiskäsitys ihmisen fysiologiasta. Ketoillessani olen noudattanut Heikkilän ohjeita ja lukenut hänen uuden kirjansa, jossa kerrotaan hyvin selkeästi ketogeenisen ruokavalion perusteet- halpaa, helppoa ja nopeaa (riippuu tietenkin lukunopeudesta)?

Plussat:

– olo on energinen eli energiataso on noussut hurjasti
– migreeni on kadonnut
– lihasjumit ja -kivut niskassa ja selässä ovat helpottaneet- tätä en olisi koskaan uskonut!
– pätkäpaastoilu on todella helppoa eikä muutoinkaan tarvitse syödä koko aikaa. En herää enää keskellä yötä ”kuoleman nälkään” eikä minua väsytä lounaan jälkeen iltapäivällä
– moni ”henkinen asia” on selvennyt ja ratkennut viimeisen kolmen kuukauden aikana
– mieli on kirkas
– Hiit-treeni kulkee loistavasti, samoin aerobinen. Lue lisää kortisolitasoja laskevasta HIIT-treenistä täältä. Tämä treeni on ehkä parasta mitä minulle on liikunnan osalta koskaan tapahtunut ja kiitän siitä Antti Heikkilää ikuisesti?
– paino on laskenut ja rasvaa on palanut reisistä ja selluliittiä on hävinnyt selvästi. Ihan rehellisesti voin sanoa, että pian ollaan ”missin mitoissa” vaikka en alkanutkaan ruokavaliolle laihdutuksen takia. Uskon, että HIIT-treeni yhdistettynä ruokavalioon on polttanut selluliittia, sillä rasvanpoltto ja yleensäkin aineenvaihdunta selvästi aktivoitui kun aloitin HIIT-treenin
– kilpirauhanen on voinut hyvin, tosin en ole käynyt verikokeissa. Aion käydä muutaman kuukauden kuluttua ja kirjoitan sitten tuloksista blogiin eli jaksakaa vielä odottaa hetki. 
– hormoonitoiminta on tasoittunut. Ennen ketoa alkuvuodesta menkat tulivat liian tiheään, mutta nyt tulevat päivälleen oikeaan aikaan. Toki olisin jo valmis niistä luopumaan…
– kestän nykyään myös alkoholia eli voin juoda lasin kuivaa shampanjaa tai valkoviiniä enkä saa siitä kolmen päivän krapulaa- kerrassaan vapauttavaa! Siitä huolimatta alkoholin käyttöni on edelleen erittäin kohtuullista eli en ole alkanut tissuttelemaan?

Miinukset:
– ketoaineiden erittyminen virtsaan aiheuttaa välillä kirvelyä virtsateissä ja virtsarakon seinämissä. Virtsatieni ovat tosi herkät intersitielli kystiitti- nimisen autoimmuunisairauden takia. Sain äsken Heikkilältä vinkin kokeilla vaivaan l-arginiiniävvirtsarakon seinämien rentouttamiseen ja ruokasoodaa neutraloimaan virtsaa. 
– hengitys haisee vieläkin- mi
esparka?
– rasva ällöttää välillä ja koko ajan joudun keksimään uusia vhh ruokaohjeita- lukoijoiden onneksi. Täältä löydät runsaasti ketogeeniseen ruokavalioon sopivia ruoka- ja herkkuohjeita.
– kuntosalilla viimeinen ”pumppi” on kadonnut, mutta voin sanoa, että kyllä 48-vuotias nainen pystyy elämään ilman sitä? Eli jos aikaisemmin tein 35 kilolla 8 toistoa, niin nyt menee 5. Jatkossa aionkin kokeilla salitreeniä Heikkilän ohjeilla, jotka löytyvät hänen uusimmasta kirjastaan. Kirjoitan aiheesta myöhemmin
– jos syön liikaa rasvaa, niin siitä seuraa oksettava olo ja rasvaripuli
– ihon kutina, joka jatkuu vieläkin vaikka keton aloittamisesta on jo 3 kuukautta. Välilä raavin ihoani ihan verille. En tiedä onko kyseessä puhdistusreaktio vai ihon kuivuminen vai molempia
– hiilareiden välttäminen rajoittaa tietenkin ruokavaliota eikä esimerkiksi kahviloissa ei ole kerta kaikkiaan mitään syötävää. Kokouksissakin syön leivän päälliset jos yleensäkään syön mitään? Eli voisiko joku perustaa Suomeen ketokahviloita?

Unesta ja veriarvoista
Uni: välillä nukun todella sikeästi ja välillä on jaksoja, jolloin nukun huonommin. Tilanne on ollut tismälleen sama jo useiden vuosien ajan eli epäilen, että unisykliin vaikuttaa hormonitoiminta hyvin vahvasti tällä hetkellä ja epäilemättä myös jatkossa?? Pian saan ihan eksaktia tietoa unestani, koska menen heinäkuun alussa Helsingin uniklinikalle täydelliseen unipolygrafiaan eli tulossa on ehkä kaikkien aikojen mielenkiintoisin blogipostaus. Vertaan postauksessa tuloksia Ouran ja Vivosmartin antamiin unitietoihin. Kolesterolista ja veren rasva-arvoista en osaa sanoa vielä mitään. Mittautin ne juuri ennen kuin aloitin keton ja aion käydä mittauttamassa ne uudelleen loppuvuodesta ja kirjoitan tuloksista rehellisesti blogiin. Eli haluan faktoja pöytään enkä pelkkää arvailua

Tulevaisuus
Jatkan ketogeenisellä koska mielestäni hyötyjä on ollut runsaasti enemmän kuin haittoja. Migreenin ja lihaskipujen poistuminen sekä energiatason nouseminen on ollut käsittämätöntä. Kirjoitan jatkossakin ketogeenisiä ruokapäiväkirjoja, jotka löytyvät kootusti täältä. Seuraava postaus käsittelee repsahdusta, joka koskee kaikkia tiukkaa ruokavaliota noudattavia. Oletko muuten jo lukenut postauksen ”Painonhallinta- näille vinkeillä epäonnistut varmasti”? Ellet ole, niin kannattaa lukea, sillä siinä on muutamia erittäin hyviä pointteja, jotka sopivat myös ketoruokavalion noudattamiseen. Löydät postauksen täältä. Jatkan ketogeenisten ruoka-annosten julkaisemista instassani ja julkaisen siellä säännöllisesti myös jumppa- ja joogavideoita eli mitäs jos jumpataan core kuntoon mökin laiturilla tai terassilla syksyksi?? Insta löytyy nimellä satusjoholm.
Seuraa ketogeenistä matkaani somessa

Päivitän päivittäin instaani kuvia ketogeenisistä ruoka-annoksista. Löydät minut instasta nimellä satusjoholm.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-, jooga- ja hengitysharjoituksia löydät täältä.Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

K
uvan on ottanut Elli Hintsanen

10 kommenttia

 1. PekkaJ kirjoitti:

  Hei,
  Kiitos! Hyvin ja mielenkiintoisesti kuvattu. Tässä yksi seurattava asia liittyen tuohon ketoadaptaatioon, joka voi kestää kuukausia.
  Jos katsot linkin takana olevaa kuvaa, niin se kertoo miten rasva vapautuu veren insuliinitason funktiona.
  https://jim.bmj.com/content/jim/64/5/989/F1.medium.gif

  Kun aloittaa vhh:n, niin veren insuliinitaso laskee ja sillon rasvasoluista vapautuu rasvaa ja tulee todella energinen olo eikä myöskään ole nälkä. Jos elimistössä on kehittynyt jonkin asteinen insuliiniresistiivisyys, niin tuon käyrän kulmapiste on siirtynyt oikealle ja insuliinitason pudotessa rasva vapautuu aluksi yllättävänkin helposti. Sitten elimistön normalisoituessa tuon käyrän kulmapiste siirtyy vasemmalle ja insuliinitaso voi laskea enemmän ilman, että rasva vapautuu.

  Tämän prosessin alkuvaiheessa tuota rasvan vapautumista voi siis olla enemmän kuin on kulutus juuri sillä hetkellä, maksa tekee tuosta rasvasta ketoaineita ja niitä tulee vereen enemmän kuin kuluu lihaksissa ja muualla elimistössä. Silloin niitä pääsee munuaisista virtsaan ja lähellä olevat pitävät nenästään kiinni, kun ketoaineita tulee myös hengitykseen. Vaan ainakin omalla kohdalla kävi niin, että vaikka olen ketoosissa, niin veren ketoainetasot eivät enää nouse kovin korkealle, virtsassa ei näy enää mitään ja ympäristön valitus hengityksen hajuhaitoista on loppunut. Uskoisin sinulla käyvän samoin mutta seuraa ja kerro mikä on tilanne 2-3 kk kuluttua.

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Kiitos mahtavasta blogista! käytätkö mitään lisäravinteita kun syöt niin terveellisesti 🙂 Esim. monivitamiinia jne…

 3. Anni kirjoitti:

  Kiitos Satu, hyvin kirjoitettu. Olen sitä mieltä, että rehellisyys maanperiin. 8/16 noudattanut nyt 5 pæivää ja olo on kevyt. Ihanaa!

 4. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kiitos. Olen samaa mieltä rehellisyyden osalta vaikka kaikki eivät siitä pidäkään:) Tsemppiä Sinulle<3

 5. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kiitos:) Käytän lisäravinteita aika paljonkin. Olen kirjoittanut paljon aiheesta ja postauksia löydät täältä: http://www.kutsuvapauteen.com/p/yrtit-ja-muut-luonnonmukaiset-jutut.html

 6. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kiitos paljon tiedosta! Joo raportoin kyllä mikä on tilanne taas hetken kuluttua:)

 7. Mies 43v kirjoitti:

  Sama juttu, migreeni väheni huomattavasti ketodieetillä (tehon huomaa jo parissa viikossa).

  Tämä olisi monelle migreenipotilaalle todella iso juttu, jos tietäisivät ketodieetistä! Turhaan syövät migreenilääkkeitä. Itsekin söin monta vuotta migreenilääkkeitä – mutta tämä keto – on ollut ylivoimaisesti se tehokkain migreenin hoitomuoto.

 8. Aija Myyryläinen kirjoitti:

  Olisi kiva saada tarkemmin ohjeita seuraavaan ongelmaan. Kun aloitin ketoilemaan alkoivat välittömästi virtsateiden ongelmat. Ja antibioottikuurin jouduin syömään. Muulloin ei koskaan ole ollut kyseistä ongelmaa. Nyt en uskalla jatkaa koska korjaamiseen meni aikaa. Ja lääkkeitä en halua syödä. Luin että I-arginiini ja sooda auttaisi mutta kuinka käytännössä toteuttaa? Kiitos paljon jutuistasi, ohjeistasi ja resepteistäsi. Innostaa leipomiseen ja terveellisiin ruokiin.

 9. kutsuvapauteen kirjoitti:

  Hienoa, että sinäkin olet saanut apua migreeniin. Itselläni migreeni ei ollut paha, mutta on kyllä ihanaa, että se on poissa:)

 10. kutsuvapauteen kirjoitti:

  En usko, että arginiini virtsatie tulehdukseen auttaa, mutta karpalosta on kyllä ihan tutkimuksellistakin näyttöä. Itsellänikin välillä virtsatiet ärtyvät ja jos näin käy, niin lisään hetkellisesti hiilareiden määrää. Mikäli keto tekee jatkuvan tulehduksen, niin eihän sitä silloin voi noudattaa. Terveys menee ruokavalion edelle ja ruokavaliomuutoksen pitäisi lisätä terveyttä eikä tulehduksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.