Hae
Kutsu vapauteen

Pinaattileipä-VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton

Halusin tehdä leipiä joissa käytetään pinaattia ja täytyy sanoa, että hyviä leipiä tulikin: todella pehmeitä ja pinaatti antaa niihin oman persoonallisen vivahteensa. Leipien rakenne on hyvä ja halkaisu onnistuu helposti.  Taikina on löysää joten se lusikoidaan pellille eli kädet eivät sotkeennu (ja keittiö). Keittiökoneita ei tarvita, koska ainekset sekoitetaan kulhossa käsin. Eli helppoa kuin heinän teko ja nopeaa: taikinan tekoon menee muutama minuutti.

Tällä ohjeella tehdessä tulee 4 isohkoa leipää eli jos haluat tehdä isomman satsin, niin sitten vaan modaamaan ohjetta. Pähkinä allergiset voivat korvata mantelijauhon vaikkapa gluteenittomalla jauhoseoksella, speltillä, kookosjauholla jne. tietenkin oman ruokavalion reunaehtoja myötäillen. Leivät ovat todella vähähiilarisia, lisäksi glutteenittomia, viljattomia ja maidottomia.
Pinaatti on erittäin ravintorikasta: jo 50 grammasta pinaattia ihminen saa monen päivän tarpeen K-vitamiinia ja jopa puolet suositellusta saannista foolihappoa, kaliumia, magnesiumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6-vitamiineja. Itse laitan pinaatin aina pakkaseen ja puristan jäätynyttä pussia käsilläni siten, että pinaatti musertuu pieneksi muruksi. Sitä lisäilen sitten leipiin, smoothieseen ja minne milloinkin.

Kotimainen hampunsiemen on loistava proteiinin lähde ja se sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Rasvahappokoostumus on hyvä ja omega-3 ja omega-6-rasvahapot ovat keskenään hyvässä suhteessa. Vitamiineista hampunsiemenet sisältävät erityisen runsaasti E-vitamiinia, B-vitamiineja ja C-vitamiineja. Hampunsiemenet sisältävät runsaasti alpha-, beeta- ja gamma-globuliineja, jotka tukevat immunijärjestelmämme toimintaa. Tässä ohjeessa on käytetty kuorittua hampunsiementä. 

Meikä sai testiin vähän tuotteita. Psyllium tekee kyllä Meikän massulle hyvää ja sitä Mamma syöttää mulle joka päivä.


Käytin Fitnessfirstin mantelijauhoa, psylliumia ja kuorittua hampunsiementä. Kilon mantelijauhopussi maksaa Fitnessfirstillä ainoastaan 16,43 euroa eli tulee huomattavasti halvemmaksi jos ostaa vaikkapa Prismasta Risentan 300 gramman pussin lähes kymmenen euron hintaan. Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”.

Täältä voit lukea lisää Fitnessfirstin tuotteista.


Ohje:

1 dl pakastettua baby pinaattia
1 dl soija-, kaura- tai turkkilaista jogurttia*
1 dl kuorittua hampunsiementä
1 dl mantelijauhoa
2 muna
1 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

* Maidottomat käyttävät soija- tai kaurajogurttia ja viljattomat soija- tai turkkilaista jogurttia.

Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon jogurtti ja hienoksi jauhetta pinaatti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munajogurttiseokseen. Lusikoi taikinaa pellille (2 rkl=1 leipä) ja anna kohota hetken lämpimässä paikassa. Paista uunissa 200 asteessa noin vartti.

Klikkaamalla tätä linkkiä löydät lisää blogin ruokaohjeita:)

12 kommenttia

 1. Jaana Kokkonen kirjoitti:

  Kiitos kaikista ohjeistasi! Olen hiivan takia joutunut jättämään kaikki viljat ja sokerit pois ja sitä ennenkin olin maidottomalla ja glutfri ruokavaliolla. Leivän pois jättäminen on ollut ikävää koska rakastan leipää. Vaan ei ole hätää enää :)!
  Muuntelin reseptiäsi, kun kaikkia aineita ei löytynyt. Korvasin jogurtin sokerittomalla soijamaidolla ja hampun seesaminsiemenillä. Lisäksi paistoin leivän pienessä vuoassa, ikään kuin focaccian. Aivan ihana leipä! Paistoaika tosin oli hieman pidempi.

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos Jaana❤️?

 3. Heidi Raudaskoski kirjoitti:

  Tästä on tullut yksi suosikkileipämme. Varsinkin mieheni on kovin tykästynyt näihin, eikä suotta.
  Kiitos taas ihanasta ohjeesta ?

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos❤️

 5. sisumake kirjoitti:

  tää menee testiin! vois vaikka laittaa muffinivuokiin 🙂

 6. sisumake kirjoitti:

  huomasin muuten, että foodinilla on pinaattijauhetta. voiko sillä korvata baby pinaatin ja sama 1dl?

 7. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Voi mutta laita vähemmän.

 8. sisumake kirjoitti:

  tuli tehtyä näitä tänään unohdin kyllä hampunsiemenet, mutta tosi hyviä ja onnistuneita silti ja tosiaan käytin pinaattijauhetta puol desiä ja sämpylät olivat täysin tummanvihreitä 🙂

 9. Unknown kirjoitti:

  Näissä toimii myös kookosjauhoja ja auringonkukansiemenet ?

 10. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Aivan varmasti:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *