Hae
Kutsu vapauteen

Jodin puute- mitä tehdä?

jodin puute yleistä suomalaisilla

Jodin puute vaivaa suomalaisia (Finriski 17 tutkimus), mikä johtuu maaperän köyhtymisestä. Jopa puolet suomalaisista saa liian vähän jodia ruokavaliostaan. Vakavan jodin puutteeen oireita voivat olla väsymys, kognitiiviset oireet ja painonousu. Mikäli jodinpuute jatkuu pitkään voi myös kilpirauhanen ottaa osumaa ja sairastua. Vuoden 2017 jälkeen rehuun ja maitataloustuotteisiin alettiin lisäämään jodia ja suomalaisia kehoitettiin käyttämään jodioitua suolaa. Tyypillisessä länsimaisessa ruokavaliossa jodia saadaan eniten maitotaloustuotteista, merikaloista, äyriäisistä, kananmunasta ja jodioidusta suolasta. Harva meistä kuitenkaan syö kalaa ja äyriäisiä niin paljon, että jodin saantisuositus täyttyisi, joten merkittävimmät jodin lähteet suomalaisten ruokavaliossa taitaapi olla jodioitu suola ja maitotaloustuotteet.

Edelliset postaukset:

 

minulla jodi edelleen alakantissa

Suomalaisten jodinpuute ei ole siis mikä tuore uutinen, mutta omassa elämässäni se tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen kun minulla mitattiin jodin määrä verestä. Se oli EDELLEEN ALAKANTISSA, vaikka olen jo vuosia käyttänyt jodioitua suolaa ja merilohtakin tulee syötyä joka viikko. Lisäksi käytän maitotaloustuotteita päivittäin juuston ja maustamattoman jogurtin muodossa. Arvo ei ollut mikään hälyttävän matala, mutta ei kuitenkaan viitteissä. Lääkäri suositteli syömään jodin puutteeseen joko wakame tai kombu merilevää. Laitan tähän postaukseen tietoa noista levistä ihan jo pelkästään sen vuoksi, että muistan jatkossa itsekin mitä levää mulle on suositeltu:) Ajattelin alkaa syödä päivittäin pienen määrän kombua tai wakamea ja puolen vuoden jälkeen käyn verikokeissa uudestaan. Levässä on suuria määriä jodia, joten sen käyttöä ei kannata liiotella ettei jodia saa liikaa. Nimittäin liika jodin saanti on ihan yhtä haitallista kun liian vähäinenkin. Suomalaisen tulisi saada jodia 150 u/vrk.

jodin puutteeseen levää

Jodin puutetta voi hoitaa jodia sisältävillä tableteilla tai ruokavaliolla. Kuten jo aikaisemmin kirjoitinkin, niin jodin LIIKAsaantikin on haitallista, joten en alkaisi käyttämään tabletteja ilman lääkärin määräystä. Koska jodipitoisten elintarvikkeiden syöminen ei ole omalla kohdallani auttanut, niin tilasin siis netistä japanilaista kombu ja kiinalaista wakame levää kuivattuna. Kombu oli selvästi kalliimpaa kuin wakame ja sen vuoksi tilasin myös viimeksi mainittua, vaikka yleensa ei suosi kiinalaisia elintarvikkeita. Kombu (Laminaria japonica) ja wakame (Undaria pinnatifida) ovat jodipitoisia ruskoleviä. Kombua liotetaan ensin 20-30 minuuttia, jonka jälkeen sitä keitetään noin puoli tuntia. Kombu sisältää jodin lisäksi myös kaliumia. Wakamea taasen liotetaan viileässä vedessä noin vartin verran, jonka jälkeen se huuhdellaan ja valutetaan. Leviä voi lisätä keittoihin, salaatteihin, patoihin ja vokkeihin. Wakame sisältää jodin lisäksi myös kaliumia, kalsiumia sekä B- ja C-vitamiinia.

En kirjoita nyt levän käytöstä ruoanlaitosta enempää tässä vaiheessa, koska opettelen itsekin sen käyttöä. Mutta sen verran aihe alkoi kiinnostaa, että lueskelin äsken levien terveysvaikutuksista hieman enemmän ja vaikutuin suuresti! Erilaisilla levillä on huimasti erilaisia terveysvaikutuksia, joista kirjoitan myöhemmin lisää. Nyt nimittäin laitan läppärin kiinni ja lähden Oven kanssa peltojäljelle. Pojatkin tulevat tänään käymään:) Ihanaa sunnuntaita juuri sulle!

Tuu instaan @satusjoholm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *