Hae
Kutsu vapauteen

Kaalilaatikko terveellisemmin


Supisuomalainen talvinen pakkaspäivä, pitkä ulkoilu, punaiset posket ja kohmeiset sormet, takkatuli ja kaalilaatikko kuuluvat yhteen, ihan ehdottomasti! Ja tietenkin puolukkahillon kanssa. Olen modannut ihan tavallista kaalilaatikko ohjetta hieman terveellisemmäksi ja ”omannäköiseksi”- ei sillä, että se perinteinen ohjekaan olisi nyt niin epäterveellinen? Muistan lapsuuden ajoista miten ihanaa oli kun äiti oli tehnyt kaalilaatikkoa ja itse tehtyä leipää- voi että kun se oli hyvää! Kotona käytettiin yleensä hirven jauhelihaa, koska isäni harrastaa metsästystä. Ajattelin aina, etten ikinä osaisi tehdä yhtä hyvää kaalilaatikkoa kuin äiti, mutta ilokseni se onnistui tosi hyvin. Blogin virallinen laadunvarmistaja Noppa oli lähestulkoon järkyttynyt kun kuuli mitä ruokaa olin tekemässä. Lopputulema oli taas se, että bulkkaaja söi niin monta annosta kaalilaatikkoa, ettei meille muille meinannut jäädä mitään. Meillä keittiössä pitää käyttää kyynärpää taktiikkaa ja ehkä vähän tönimistäkin, jos meinaa saada ruokaa? Niin ihastunut oli Adonis tähän ruokaan, että pyysi tekemään seuraavanakin päivänä. Ja minä tein, koska olen kiltti, mutta en täydellinen, äiti.


Mielestäni lehtikaali sopii älyttömän hyvin kaalilaatikkoon ja lisää huimasti sen ravintoarvoa. Lehtikaali kannattaa pakastaa, jolloin se jäisenä murentuu helposti ihan kädellä puristamalla. Normi siirapin voi korvata terveellisemmällä agavesiirapilla vaikka eihän tuota siirappia niin paljoa tuohon laatikkoon edes tule. Mutta siis voi jos haluaa.Vähähiilariset jättävät riisin kokonaan pois ja lisäävät halutessaan lehtikaalin määrää. Maidottomat käyttävät vuoan voiteluun maidotonta margariinia tai kookosöljyä. Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavien kannattaa välttää ylenmääräistä kaalin syöntiä, koska kaali on goitrogeeni.

Ohje:

1 kg kerä- tai savoijinkaalia
5 dl tai enemmän pakastettua lehtikaalia
3 rkl agave- tai normisiirappia
400 g jauhelihaa
2 sipulia
1 dl puuroriisiä*
1 tl basilikaa
2 tl meiramia
1-2 tl suolaa
5 dl lihalientä
0,5 tl mustapippuria
ripaus valkopippuria

Vuoan voiteluun voita, maidotonta margariinia tai kookosöljyä

*Vähähiilariset voivat jättää pois

Suikaloi kaali ja hienonna sipuli. Laita riisi kiehumaan lihaliemeen ja lisää kaali ja sipulit. Keitä hiljalleen niin kauan kun kaali on pehmentynyt eli noin vartin verran. Paista jauheliha ja lisää paistamisen lopussa pakastettu lehtikaali, joka hienonnetaan kädessä puristamalla pieneksi muruksi. Lisää jauheliha ja lehtikaali kaali-riisi-sipuliseokseen. Mikäli seoksesta tulee liian paksua, lisää hieman vettä. Lisää mausteet ja hauduta vielä hetki. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteessa uunin keskilämmöllä noin tunti. 


Eikö tämä ohje oikein napannut? Täältä löydät lisää blogin terveellisiä ruokaohjeita.

Yksi kommentti

  1. Eija Raiski kirjoitti:

    Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *