Hae
Kutsu vapauteen

AquaBarks- koiran fasciamanipulaatiota ja rangan liikehoitoa


Tutoa on hierottu säännöllisesti jo usean vuoden ajan. Hieronnan lisäksi venyttelen koiran treenien jälkeen, käytän maalaisjärkeä palkkauksessa eli palkkaan siten, että neljä jalkaa on maassa ja lämmittelen koiran ennen tottista. Käytössä on laajalti myös Back on Trackin tuotteet aina patjasta loimiin. Siitä huolimatta vasen takajalka ja oikea etupää jumittaa todella herkästi ja rangassakin yksi kohta rintarangan puolella ja keskiselässä tuntuu omaankin käteen erilaiselta. Koira ei myöskään ole tänä kesänä hypännyt metristä estettä yhtä ilmavasti kuin viime vuonna, tosin A-este menee edelleen mallikkaasti eli mitään todella vakaavaa ei pitäisi olla. Heinäkuussa juuri sopivasti ennen palveluskoirien SM-kisoja tuli anaalirauhastulehdus ja nielutulehdus ja vanhastaan tiedän, että ensiksi mainittu jumittaa koko takapään tosi herkästi. 

Kuulin, että Jyväskylässä on jo puolen vuoden ajan ollut saatavilla koirien fascia (lihaskalvo) manipulaatiota ja rangan liikehoitoa AquaBarks nimisessä yrityksessä. AquaBarks oli minulle aikaisemmin tuttu koirauimalasta ja koirien kuntoutusvalmennuksesta. Tiesin, että jumeja on aina kun treenataan paljon, mutta halusin tietää olisiko rangassa tai jossakin jotakin, joka selittäisi toistuvat jumittelut. Venytellessä Tuto on alkanut arkomaan etupäätä kun venytän etujalkaa eteenpäin vaikka ennen nautti siitä kovasti. Koira myös ontui etujalkaansa keväällä liukkaiden kelien jälkeen, jolloin sai kipulääkettä, lepoa ja laseria. Tämän jälkeen ontumista ei ole esiintynyt.


Kuonon alueen fascioiden välinen liikkuvuus oli estynyt

Faskiamanipulaation tavoitteena on vähentää liikerajoitteista aiheutuvaa kipua sekä parantaa liikkuvuutta ja suorituskykyä. Se perustuu koiran tuki- ja liikuntaelimistön kalvojärjestelmän hoitamiseen eli fascia on lihaksen ympärillä olevaa sidekudosta, joka vaikuttaa muun muassa koiran voimantuottoon ja kykyyn liikkua. Hoitoa edeltää aina asiakkaan tarkka haastattelu koiran taustasta, koiran perusteellinen palpointi ja liiketestaus. Hoitoa suositellaan koirille, joilla on tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuva vaiva tai sairaus.

Ensimmäisellä hoitokerralla tehtiin pelkkä fasciamanipulaatio ja todettiin, että anaalirauhas- ja nielutulehdus ja lääkkeistä aiheutuneet vatsakivut olivat tehneet tehtävänsä. Koira oli umpijumissa vähän joka puolelta. Erityisen mielenkiintoista oli se, kuonon alueen fasvioissa ei ollut juuri lainkaan liikkuvuutta. Viimeksi mainittu saattaa vaikuttaa heikentävästi koiran hajuaistiin! Viime aikoina jäljestäminen oli muuttunut epävarmaksi, mikä ei ole lainkaan koiralle tyypillistä. Olin ajatellut sen johtuvat anaalirauhas- ja nielutulehduksesta, mutta epävarmuus jatkui vaikka tulehdukset olivat parantuneet. Myös vatsan alueen fasciakalvoissa ei ollut liikkuvuutta ja koira sairastaa kroonista gastriittia.  Koira selvästi aristi kun vatsan aluetta käsiteltiin. Käsittämätöntä- oma mielenkiintoni tätä hoitomuotoa kohtaan lisääntyi huomattavasti…


Ensimmäisen käsittelyn jälkeisenä aamuna koira oli levoton ja hinkkasi kuonoaan mattoa ja minua vasten- jotakin lähti selvästi liikkeelle nenän seudulla ja muuallakin kehossa. Parissa päivässä koiran olo tasaantui. Muutaman päivän kuluttua jäljellä nenä toimi selvästi paremmin ja sanoinkin treenikamulleni Askolle, että olen saanut Tuton takaisin. Koira ei tarkistellut juuri ollenkaan vaan ajoi jälkeä tuttuun tapaan rauhallisen varmasti. Olin todella hämmästynyt, jopa häkeltynyt. Miten tämä voi olla mahdollista? Miksei näistä jutuista puhuta enempää? Onko tästä asiasta edes tietoa kuin muutamalla henkilöllä Suomessa?

Toisella kerralla fasciamanipulaation lisäksi rangan liikehoitoa
Rangan liikehoidossa koirahieroja tutkii koiran selkärangan läpi ja hoitaa sitä traktion ja mobilisoinnin keinoin. Hoidon tavoitteena on palauttaa selkärangan nivelten normaali liikkuvuus ja sitä kautta parantaa koiran kehon liikkuvuutta. Rangan liikehoito sopii esimerkiksi avaamaan koiran rangan fasettilukkoja. Ne aiheuttavat lihaskireyttä ja hermopinteitä, jotka voivat vaikeuttaa liikkumista. Rangan liikehoito edellyttää, että koira on käynyt koirahieronnassa lyhyen ajan sisällä ja lihaksisto on saatu hierottua auki. 

Toisella kerralla fasciamanipulaation lisäksi tehtiin myös rangan liikehoito. Tuto nautti jälleen kovasti käsittelystä- tämän neidin kanssa ei todellakaan tarvita kuonokoppaa:) Koira oli selvästi paremmassa kunnossa kuin ensimmäisellä kerralla. Rangan liikehoidossa Ansku huomasi rintarangassa fasettilukon, joka aukaistiin. Se oli juuri se kohta, joka tuntui omaankin käteen omituiselta. Ihmeissäni kerroin Tarjalle ja Anskulle koiran parantuneesta jälkityöskentelystä, josta he eivät olleet lainkaan yllättyneitä- kuulemma kuuluu asiaan! Käsittelyn aikana Tuto kuorsasi ja tuntui vajoavan ihan omaan maailmaansa. Tiesin, että ollaan tultu oikeaan paikkaan ja tavattu oikeat ihmiset…


Kolmannessa käsittelyssä koira vajosi omaan maailmaansa

Kolmannella käsittelyllä tehtiin taas fasciamanipulaatio ja rangan liikehoito. Koira oli jo omaankin käteen eri tuntuinen. Tuto tervehti Tarjaa iloisesti, nuolaisi naaman ja valahti patjalle makaamaan helpottuneen tuntuisena. Neito selvästi tiesi mitä oli tulossa ja piti siitä. Jumeja oli vieläkin, mutta tilanne oli jo paljon parempi. Rangan liikehoitoa tehdessään Ansku huomasi nyt keskiselän kohdalla yhden nikaman siirtyneen hieman rivistä oikealle ja suositteli Tutolle vielä eläinten osteopaattisen hierojan Jaana-Kaisa Timosen käsittelyä. Kun suuremmat jumit on saatu auki, niin aletaan päästä ongelman alkulähteelle eli ikään kuin kuorisi sipulia ja mennään kohti ydintä. Hoidon jälkeen kotona Tuto oli hyvin rauhallinen. Välillä tuli ujosti painamaan päänsä syliini ikäänkuin kiittäen. 

Omat kokemukseni Aqouabarksin palveluista

Olen hämmentynyt siitä miten suuri vaikutus kolmen kerran hoitosarjalla on ollut koiran liikkumiseen. Eniten muutos on näkynyt jäljestämisessä. Se taas on pistänyt minut miettimään syntyjä syviä siitä, miten vähän me koirien ohjaajat todellisuudessa ehkä tiedämmekään koiriemme vaivoista ja krempoista. Koska Tuto on kuitenkin toistuvasti kärsinyt jumeista ja arkoo etupäätään venyteltäessä vien Tuton vielä ensi viikolla ortopedin tutkittavaksi. Koiralle tehdään ontumatutkimus ja sen perusteella kuvataan nivelet ja selkäranka. Sen jälkeen olemme paljon viisaampia jatkohoidon suhteen.

  Olen helpottunut siitä, että löysin Tarjan ja Anskun ja uskon vahvasti, että yhteistyömme tulee jatkossakin jatkumaan. Haluan blogissani kirjoittaa niistä asioista, joista minulla itselläni on hyviä kokemuksia ja joihin itse uskon. Tähän hoitomuotoon ja konseptiin uskon ja voin suositella sitä muillekin. 


Postauksessa esiintyvät kuvat kertovat mielestäni hyvin sen, miltä käsittely koirasta tuntui. Välillä pahimpien jumien kohdalla Tuto tosin nosti päätään ikäänkuin kysyäkseen, että mikäs siellä nyt on, mutta samantien laski päänsä alas ja silmät kääntyivät väärin päin:) Lopussa Tarja kysyi, että ”apua, hengittääkö Tuto”? Hengitti se, mutta Tuto oli vajonnut jonnekin niin syvälle, että hengityskin oli lähes huomaamatonta…

AquaBarksissa fasciamanipulaatiota tekee Tarja Urpilainen ja Ansku Lehtonen. Ansku tekee lisäksi myös rangan liikehoitoa.

AquaBarksin yhteystiedot ja nettisivut löydät täältä.
Koira-aiheisia postauksia löydät lisää täältä.

Kiitos tytöt! Saisiko Meikä nyt vihdoin antaa ne pusut…?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *