Hae
Kutsu vapauteen

Evogenom geenitestin tulokset

Sain Evogenom geenitestin tulokset muutama päivä sitten ja olen niihin tutustut muutaman päivän ajan. Äsken juttelin tieteellisen johtajan Mika Nurmikolun kanssa tuloksistani ja sain vielä vahvistuksen pariin mieltä askarruttaneeseen kysymykseen. Ennen kuin jatkat lukemista pidemmälle, niin lue ensin aikaisempi postaus geenitestistä täältä, niin pääset kärryille mistä on kysymys. 

Sain käsiini 83 sivuisen Premiun geenianalyysin, jossa on tietoa omasta geeniperimästäni. Analyysi ei siis ole lääketieteellinen diagnoosi vaan kartoitus geneettisistä vahvuuksistani sekä ominaisuuksistani. Esittelen teille tuloksia pääpiirteittäin tässä postauksessa, jotta saat käsityksen siitä, minkätyyppistä tietoa geenianalyysi pitää sisällään. Geenitesti on hyvin laaja, joten esittelen tässä muutamia mielenkiintoisimpia tuloksia. Postaus sisältää runsaasti kuvakaappauksia suoraan raportista eli ulkoasu ei ole miellyttävin mahdollinen, mutta tällä nyt mennään. Kuvakaappausten avulla lukija saa parhaimman mahdollisen tiedon siitä, missä muodossa tulokset julkaistaan ja mitä ne voivat pitää sisällään.

UNI JA LEPO
Omat arvioini: olen aina sanonut miehelleni, etten ole aamu- enkä ilmaihminen, mikä minä oikein olen? Olen myöskin pääsääntöisesti erittäin hyvä nukkuja sillä poikkeuksella, että tekemättömistä töistä aiheutuva stressi joskus valvottaa. Tulosten perusteella myös perinnöllinen univaatimukseni on normaali, jonka allekirjoitan täysin; minulle riittää oikein hyvin 7-8:n tunnin unet enkä juuri koskaan nuku älyttömän pitkiä yöunia. 

NAUTINTOAINEETTämä oli tosi mielenkiintoinen! Sain geenitestistä selvyyden siihen, miksi kahvi kofeiini valvottaa mikäli juon sitä klo 16 jälkeen. Tuloshan on hyvin looginen: kofeiini poistuu elimistöstäni hieman normaalia hitaammin. Sen sijaan kofeiini ei aiheuta minulle ahdistusta eikä sydämentykytystä ja minulla on taipumus juoda kahvia keskivertoa enemmän. Minähän olen kirjoittanut lukuisia kertoja siitä, että kahvi sopii minulle, tekee minusta paremman ihmisen ja se on oikeastaan ainoita elintapoihini liittyviä paheitani- SIIS HYVÄ KAHVI?

PAINONHALLINTA


Minulla ei siis ole luojan kiitos lihavuudelle altistavaa ja painonpudotusta haittavaa geeniä. Sen sijaan painonpudotukseni on helpompaa, jos nautin kuituja 30 g tai enemmän päivässä. Painonpudotukseni on mahdollisista sekä matala- että korkearasvaisella ja proteiinisella ruokavaliolla. Dieetin jälkeen painonnousu on helpompi estää mikäli rasvan määrä ruokavalion energiasisällöstä on alle 20 %. Tämä on hyvä tietää ja muistaa kun lopetan dieetin, jota tällä hetkellä noudatan. Tästä aiheesta tulen kirjoittamaan blogiin myöhemmin lisää.

Minulla ei ole geenimuunnosta, joka lisää makeanhimoa eikä napostelutaipumusta- kiitos vanhemmilleni tästäkin! En todellakaan kärsi makeanhimosta vaikka joskus terveellisiä herkkuja nautinkin. Mieluummin syön ihan normaalia ruokaa kun makeaa. Näläntunteeni on jonkun verran korostunut ja tämän kyllä alleviivaan ihan täysin: en ole todellakaan ihminen joka pystyy olemaan työpäivän syömättä. Jos näin käy, niin se päivä on aina jonkun asteinen katastrofi jos edes pysyn yleensäkään pystyssä?

VITAMIINIT


Perintötekijäni nostavat jonkin verran retinoli- eli A-vitamiinitasojani. Sen sijaan D-vitamiini- ja kalsiumtasoni ovat keskivertoja matalammat. Muut vitamiinitasot ovat normaalit. Noh, minullahan on jo yli 10 vuotta sitten todettu alkava osteoporoosi ja alhainen D-vitamiinitaso, jonka vuoksi käytin päivittäin D-vitamiinivalmistetta. Kalsiumin saanti on kyllä retuperällä.

URHEILU JA SUORITUSKYKY, CRP TULEHDUSTEKIJÄT JA PALAUTUMINEN

Minulla on taipumus testin mukaan kestävyysurheiluun ja sitähän olen aina harrastanutkin. Olen mm. juossut marathonin ja aerobinen liikunta on minulle hyvin luonnollista: ihan helposti saatan uida, juosta, kävellä tai soutaa pitkiä pitkiä aikoja ja tuntuu että lihakset alkavat lämmetä vasta puolen tunnin liikkumisen jälkeen. Alku on hankalaa ja kankeaa?

Perinnöllinen CRP-tasoni on keskivertoa alempi enkä omasta mielestänikään sairastu herkästi. Palautumisessani ei myöskään ole ollut koskaan ongelmia ja testin mukaan palautuminen on minulla keskivertoa tasoa. Lihasten kestokyky, verisuonten kasvunopeus ja kipukynnys ovat myös keskivertoa tasoa. Samoin perinnöllinen voimataso ja maksimaalinen hapenottokyky. 

VERENPAINE


Äidilläni on korkea verenpaine ja hänellä suola nostaa rajusti verenpainetta. Minulla taasen on aina ollut hyvin alhainen verenpaine, joka haittaa erityisesti aamuisin: olen aamulla ihan zombie ennen kuin olen juonut kupin kahvia enkä pysty mihinkään järkevään keskusteluun. Minun täytyy nyt alkaa hyödyntämään tätä ominaisuutta, että suola nostaa verenpainettani normaalia enemmän. Olenkin jo pitkään lisännyt aamulla veden sekaan hyvälaatuista suolaa ja luomu sitruunaa, joka selvästi selventää päätäni? Jatkan siis valitsemallani tiellä. 

PERSOONALLISUUS JA SUKUJUURET


Montakohan kymmentä kertaa olen sanonut kehityskeskustelussa esimiehelleni, että olen parhaimmillani pienessä stressissä. Minun osaltani huonoin tilanne on se, että töitä on liian vähän: kuolen tylsyyteen enkä saa mitään aikaan paitsi sen mitä on pakko. Olen myös etukäteen jännittäjä, mutta varsinaisessa jännittävässä tilanteessa pystyn toimimaan hyvin eikä mikään kilpailu tai vaikkapa esiintyminen ole koskaan mennyt pipariksi jännittämisen takia. Yllä olevasta kuvasta näet miltä alueilta sukujuureni tulevat eli Lounais-Euroopasta eli juuri niistä maista joita rakastan yli kaiken! Maapallon itäpuoli ei ole koskaan kiehtonut minua pätkän vertaa lukuunottamatta Arabiemiraatteja. Hesarin kuukausiliitteissä oli juuri vähän aikaa sitten kirjoitus suomalaisten sukujuurista ja siitä miten suomalaisten geeniperimä tulee hyvin eri puolelta maapalloa: Suomea on asutettu monessa vaiheessa, väkeä tullut ja mennyt eri suunnista ja eri suuntiin. Hyvin hyvin mielenkiintoista.

TERVEYSRISKIANALYYSI

Evogenom Oy:n geenitestauksen pääpaino on hyvinvoinnin lisäämisessä. Siitä huolimatta perustietojen lisäksi halusin teetättää itselleni ylimääräisen terveysriskianalyysin, jolla saan tietoa siitä, mihin perinnöllisiin sairauksiin minulla on kohonnut riski sairastua. On tärkeää ymmärtää, että vaikka riski olisikin kohonnut, se ei tarkoita sitä, että ihminen automaattisesti sairastuu kyseiseen sairauteen. Minun mielestäni tieto on kuitenkin hurjan mielenkiintoinen ja kertoo paljon genetiikastani. Terveysriskianalyysi ei sisälly automaattisesti aktiiviselle ihmiselle suunnattuun perustestiin tai huippu-urheilijoille tarkoitettuun laajempaan geenitestiin.

Minulla ei ole geenimuunnoksia, jotka altistavat alzhaimerin taudille, rinta- tai munasarjasyövälle, keliakialle, metaboliselle oireyhtymälle, reumalle tai nivelrikolle. Huh mikä helpotus! Hieman kuumotti lukea noita rintasyövän tuloksia myönnettäköön. Sen sijaan minulla on genotyyppi, joka altistaa minut lapsuusiän astmalle, hengitysilman epäpuhtauksille ja diabetekselle. Minulla on astma diagnosoitu vaikka se on tällä hetkellä remissiossa. Asma puhkesi kun olin töissä homeisissa tiloissa ja helpotti kun altistus loppui. Lapsena astmaa tutkittiin pariin otteeseen, mutta sitä ei saatu diagnosoitua.  Diabeteksen olen jo perityttänyt pojalleni näin koira termein ilmaistuna? Mutta sitten meinasin tipahtaa tuoliltani seuraavasta tuloksesta:

ALFA1-ANTITRYPSIININ PUUTOS


Minulta löytyi erittäin harvinainen (2 %:lla ihmisistä) GA-genotyyppi geenissä SERPINA1, joka selittää sen, miksi en siedä yhtään tupakasavua ja huonosti sisäilman epäpuhtauksia. Omalla kohdallani tämä on näkynyt siinä, etten pysty olemaan pitkiä aikoja kosteusvauriomikrobeja sisältävissä rakennuksissa ja olenkin saanut työpaikaltani ammattiastman, joka on todettu Työterveyslaitoksen lääketieteellisissä testeissä. En ole hajusteyliherkkä, siedän eläin ja muuta pölyä ja ulkomikrobeja, mutta kosteusvauriomikrobien kanssa pitää olla todella tarkka- ja nyt tiedän miksi. Olen saanut genotyypin ainoastaan toiselta vanhemmaltani mikä selittää sen, että olen erittäin hyvässä kunnossa ellen altistu kosteusvauriohomeille. Jos olisin saanut sen molemmilta vanhemmiltani, niin tilanne olisi todella paljon huonompi. Tästä aiheesta tulen kirjoittamaan enemmän, sillä tämä on niin mielenkiintoinen juttu, joka ainakin itselleni avasi ihan uudenlaisia ajatuksia koko asiasta. Käväisin äsken lukemassa keuhkolaajentuman käypä hoito suosituksia, jossa on maininta tästä harvinaisesta geneettisestä puutoksesta. Täältä ja täältä voit lukea aiheesta tarkemmin.

Tässä nyt testin tuloksia lyhyesti. Mitään mahdollisuutta ei ole käsitellä yhdessä postauksessa kaikkia tuloksia, joten tämä on ihan pintaraapaisu ja siltikin postauksesta tuli liian pitkä? Aihe alkoi kiinnostamaan minua hyvin paljon ja tulenkin näistä geenijutuista kirjoittamaan jatkossakin, joten pysyhän kanavalla.

Blogiin pääset täältä.

Seuraa blogia facebookissa, sivut löydät täältä.

Seuraa blogia instagramissa, sivut löydät täältä.


Huippuale blogin lukijoille alennuskoodilla

Blogini lukijoilla on mahdollisuus saada Premiun geenitesti edullisesti alennettuun hintaan 199 euroa (normaali hinta 290 euroa) koodilla SATUSPREMIUM. Alennus on voimassa maaliskuun 2018 loppuun saakka. Voit tilata testin täältä.

Evogenom Oy:n nettisivuille pääset täältä.

Yrityksen facebook sivut löytyvät täältä.


Kaupallinen yhteistyö: Evogenom Oy

2 kommenttia

  1. Nanne - Elämää Koivurannassa kirjoitti:

    Huh, olipa mielenkiintoista luettavaa! Oikein meinas hiki tupata, kun yritti ahmia kaiken tiedon kerralla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *