Hae
Kutsu vapauteen

Vadelmaiset kookossuklaa pallot- gluteeniton, viljaton ja maidoton

 
Olen kärsinyt pitkään melko pahasta ruokahaluttomuudesta ja ajatuskin mistään makeasta on saanut minut voimaan huonosti. Kilpirauhaslääkitystäni muutettiin vajaa kuukausi sitten ja moni asia on sen jälkeen muuttunut. Ruokahalunikin alkoi palamaan SM-kisojen jälkeisellä viikolla eli reilu 3 viikkoa sitten. Ensin alkoi tekemään mieli ihan ruokaa. Ja se maistuikin joltakin, jopa hyvältä. Sen jälkeen aloin himoitsemaan makeaa. Meidän Noppa oli ostanut jääkaappiimme dajm suklaa patukoita ja niitähän minä huomasin veteleväni viime viikonloppuna ihan antaumuksella. Olen aina paukuttanut, etten syö valkoista sokeria, mutta nyt voin kertoa, että näköjään syön! Hupsista, elämä ei olekaan niin kamalan täydellistä ja ihan hyvinvointi bloggarillekin voi käydä näin:)
 
 
Muutamien päivien ajan annoin periksi mielihaluilleni ja nautin siitä, että minun teki mieli jotakin ja se maistui vieläpä hyvältä. Podinko yhtään huono omaatuntoa? No joo, vähän:) Mutta yllättävän vähän. En aio kuitenkaan jatkaa samaa rataa päivästä toiseen ja kun TAAS eräänä päivänä alkoi tekemään mieli makeaa, päätinkin kehitellä jonkun tosi hyvän suklaajutun. Halusin siihen ehdottomasti vadelmaa ja kookoshiutaleita- niitä löytyi kaapistakin. Kuten tiedätte, inhoan käsien sotkemista, mutta huomasin ihan ilokseni pyöritteleväni kaakaomassasta kauniita palloja. Sitä paitsi, en halua, että kaikki suklaa ohjeeni näyttävät samalta kun käytän aina samaa jääpala muottia…
 

Näistä tuli kuulkaas hyviä ja näitä voi vedellä ihan hyvällä omalla tunnolla. Tai ainakin minä vetelen. Raakakaakaon terveysvaikutuksethan tuntevat kaikki, mutta kerrataanpas ne vielä kerran.

Raakakaakaon sanotaan  sisältävän yli 1200 aktiivista ainesosaa ja 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien lähteenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Tiesitkö että Suomen oma superfood mustikka sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä? Raakakaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on myös hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita. Raakasuklaan idea on se, ettei sitä kuumenneta missään vaiheessa yli 42 asteen, joten sulata rasva/kaakaovoi miedolla lämmöllä esimerkiksi vesihauteessa. Kuumentaminen vähentää ja tuhoaa arvokkaita ravintoaineita.

 

 
Soijalesitiinijauhe tuo kermaista rakennetta ja antaa tasaisen lopputuloksen. Itse asiassa ystäväni Pennasen Sepi sanoi, että sitä kannattaa lisätä sekä raakasuklaaseen että jäätelöön ja olenkin totellut Sepiä ja ollut tyytyväinen lopputulokseen. Soijalesitiini sisältää monia terveydelle välttämättömiä rasvahappoja ja esimerkiksi fosfokoliinia, joka on solukalvojen olennainen rakennusaine. Sen sanotaan parantavan solujen välistä kommunikointia ja jopa parantavan muistia. Soijalesitiini sisältää myös inositolia, joka hajoittaa kolesterolia.

Soijalesitiinijauheen voi korvata tocolla ja olenkin ihastunut siihen koko sydämestäni. Toco on riisinlesejauhetta, jota käytetään smoothiessa, raakajäätelöissä ja raakasuklaassa. Se tuo edellämainittuihin kermaista rakennetta (kuulemma tekee suklaasta maitosuklaisemman) ja sisältää paljon muun muassa E-vitamiinia ja B3-vitamiinia ja kaikki muitakin B-vitskuja paitsi B12:sta. Itse käytän tätä: http://www.puhdistamo.fi/toco.html Huom! En tee yhteistyötä Puhdistamon kanssa, joten en saa mitään taloudellista tai muutakaan hyötyä mainostamisesta.
 
 

Ohje:
 
1 dl täysraakakaakaota
1 dl kookoshiutaleita
1/2 dl tocoa/soijalesitiini jauhetta
1 dl kookosöljyä/voita/kaakaovoita
3/4 dl täysraakaruoko-, kookos- tai karppisokeria
2 dl vadelmia
 
Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa tai vesihauteessa. Lisää rasvan sekaan kaikki muut raaka-aineet, sekoita ja pyöritä kostutetuin käsin pieniä palloja. Tästä ohjeesta tulee noin 13 palaa, mikäli laitat yhteen palaan noin 2 teelusikallista suklaamassaa.
 
Laita pallerot jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai edes joksikin aikaa. Meillä ne oli 10 minuuttia ja oli jo syöty:)
 
HUOM! Ohje eroaa siinä määrin muista suklaa ohjeistani, että tämä suklaa jää melko pehmeäksi. Syöminen käsin saattaa onnistua ihan hyvinkin sillä kyllä se nyt kasassa pysyy, mutta lusikka voisi olla ihan fiksu vaihtoehto- ainakin ensitreffeillä:)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.