Hae
Kutsu vapauteen

Sisäilmaa puhdistavat ja helppohoitoiset viherkasvit

Meillä ei ole vuosiin ollut viherkasveja ennen tätä kevättä. Ennen vakavaa homealtistumista (lue postaus paranemistarinani vakavasta homealtistuksesta täältä) meillä oli runsaasti viherkasveja, mutta koska oireilin niiden mullalle, jouduin luopumaan niistä kaikista. Tänä keväänä ajatukset ovat pyörineet enemmän tai vähemmän viherkasvien ympärillä ja päätin hankkia useampia heti kerralla. Suoraan sanottuna olen täysin hurahtanut viherkasveihin ja en edes uskalla ajatella kuinka paljon olen kuluttanut viime kuukauden aikana kasveihin ja ruukkuihin, todella paljon! Mutta mielestäni jokainen kasveihin kulutettu penni on ollut sen arvoinen. Meidän koti on tosi moderni ja minimalistinen ja se huutaa viherkasveja jo pelkästään akustiikan ja kodikkuuden vuoksi. Viherkasvit ovat loistavia estämään kaikumista: meidän 6 m korkeassa olohuoneessa kaikuu jonkin verran (inhoan kaikkia akustiikkalevyjä sun muita kaikumista estäviä juttuja, niin niitä ei ole meille hankittu). Viherkasvit selvästi vähentävät kaikumista, tuovat sisustukseen ihanaa lämpöä ja huolella valitut kasvit myös puhdistavat sisäilmaa. Lue täältä Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallitus NASA:n tutkimus, jossa mitattiin eri kasvien kykyä parantaa huoneilmaa. NASA suositteleekin, että jokaista 10m2 vastaan tulisi huoneistossa olla vähintäänkin yksi viherkasvi.

Rakastan kaikkia viherkasvejani, suihkuttelen niitä ja höpöttelen (lue lässytän samalla tavalla kuin Tutolle?) niille kaikkia mukavia juttuja pitkin päivää? Tsemppaan kasveja kasvamaan (teen samoin meidän pihassa oleville havupuille ja kuusille) ja kehun kuinka kauniita ne ovat? Lisäksi lenkillä juttelen usein linnuille ja oraville. Pari vuotta sitten linnut pesivät meidän autokatokseen (voi herran jumala miten Tuto oli hermona) ja aina kun menin pesän ohitse ja kysyin missä Mamman kullat on, niin 5 pientä linnun poikasen päätä nousi pesästä minua tervehtimään. Ja voi sitä riemua kun meidän linnut oppi lentämään. Ne kaartelivat ihan onnessan aina yläpuolellani ja tulivat terassille moikkaamaan kunnes kasvoivat niin isoiksi, että vaihtoivat maisemaa. Minulla on monesti sellainen olo kesällä, että meidän linnut tulee aina välillä vieläkin moikkaamaan minua kun kaartelevat niin lähellä ja sirkuttavat kovati, mutta enhän voi olla siitä varma tietenkään että onko kyse samoista linnuista?

Valitessani viherkasveja kotiimme minulla oli kaksi kriteeriä: kasvit pitää olla helppohoitoisia ja sisäilmaa puhdistavia. En ole mikään viherpeukalo todellakaan, joten ihan hirvittää edes kirjoittaa tätä postausta. Älkää vaan kysykö mitään vaikeita kysymyksiä minulta tähän aihepiiriin liittyen! Tai voitte toki kysyä, koska osaan sanoa etten tiedä?? Uskon, että lukojoissani on viherpeukaloita ja toivoisinkin, että tämän postauksen yhteyteen tai blogin facebook sivustolle kerättäisiin lisätietoa viherkasveista. Toivon myös, että te lukijat laitatte kuvia oman kotinne kasveista, jotta me kaikki saisimme ihastella niitä. Sakke jo pyynnöstäni laittokin kuvia oman kotinsa upeista viherkasveistä tuonne blogin faceen, kiitos niistä Sakke!!

Istutuksesta ja kastelusta

Kevät on paras aika viherkasvien istutukselle. Olen istuttanut kasveja isompiin ruukkuihin ja tehnyt kahdesta pienemmästä kasvista yhden isomman ja näyttävämmän. Suosin itse savisia ruukkuja eikä minulla ole ainakaan vielä yhtään altakasteluruukkua. Laitan ruukun pohjalle palan paperia (sanomalehteä) ja muutaman sentin ruukkusoraa. Istutan kasvit aina sille parhaiten sopivaan multaan. 

Monet kasvit pitävät siitä, että ne kastellaan aluslautaselle. Itse kastelen niitä kuitenkin ruukun päältä siten, että kastelen ruukun reunoilta, jolloin vesi valuu paremmin juuriin saakka. Liikakastelua yritän nyt tosissaan välttää, koska useimmat kasvini ovat sellaisia jotka inhoavat liikakastelua.

Esittelen tässä postauksessa 3 viherkasvia, joita olen hankkinut tänä keväänä. Seuraavassa postauksessa esittelen taas kolme uutta kasvia ja sitten seuraavassa kolme jne…Kirjoittelen jatkossa myös postauksia yleisimmin allergisoivista viherkasveista, viherkasvien istutuksesta ja ihan kaikesta aiheeseen liittyvästä. Aion lisäillä jatkossa paljon kuvia kotimme viherkasveista instagramiin, joka löytyy nimelläni satusjoholm eli mikäli haluat kastella kasvien kuvia, niin kannattaa seurata minua instassa.

Anopinkieli (Sansevieria)

Rakastan ylikaiken helppohoitoista anopinkieltä. Niin minun viherkasvi
ni? Meillä on makuuhuoneessa kaksi anopinkieltä, joita kastelen parin viikon välein. Anopinkieliä on useita eri lajeja ja se on yksi helppohoitoisimpia huonekasveja. Kasvi voi kasvaa jopa yli metrin korkuiseksi.


– Sopii aloittelijalle, koska kestää hajamielistä hoitoa
– Viihtyy parhaiten puoli- tai hajavalossa. Lämpötilan pitää olla yli 10 astessa. 
– Voi kasvaa jopa 1,2 metrin korkuiseksi
– Kasvukaudella (maalis-syyskuu) kastelu kahden viikon välein. Lisää veden sekaan nestemäistä kasvilannoitetta. Talvella kastellaan vieläkin harvemmin. Multa saa kuivahtaa kastelukertojen välissä.
– Vältä liikakastelua ja liian paahteista paikkaa, joka kellastuttaa lehdet.
– Lisäys pistokkaista tai tainta jakamalla
– Pitää ahtaasta ruukusta, joten ruukun vaihto 2-4 vuoden välein 
– Puhdistaa ilmaa erityisesti yöaikaa, joten erinomainen viherkasvi makuuhuoneeseen. Anopinkielen sanotaan muuttuvan yöaikana happitehtaaksi.
– Rakastaa suihkuttelua, pyyhi pölyt lehdistä kostealla liinalla
– Huonokuntoiset ja reunoilta ruskeat lehdet voi leikata pois lehden tyvestä

Rahapuu (Crassula ovata) 

Meillä on keittiön pöydällä kaksi melko pientä rahapuuta. Rahapuu on myös erittäin helppohoitoinen ja mielestäni tosi kaunis viherkasvi. 

– Viihtyy valoisassa ja normaalissa huoneenlämmössä.
– Korkeus 30-60 cm:n 
– Kasvukaudella (maalis-syyskuu) kastellaan kerralla reilusti, mutta multa pitää kuivahtaa kastelujen välissä. Talvella kastellaan vieläkin harvemmin. Lannoitetta voi lisätä hieman kasteluveteen kerran kuukaudessa (ei talvella).
– Veden tarve on vähäinen, joten vältä liikakastelua, joka mädännyttää kasvin.
– Lisäys lehti- tai latvapistokkaista 
– Istutetaan hiekkapitoiseen kaktusmultaan
– Pitää pienestä ruukusta, joten ruukku vaihdetaan silloin kun se käy selvästi ahtaaksi (vanhat yksilöt saattavat suuttua ruukunvaihdosta)
– Puhdistaa sisäilmaa kemikaaleista eli suodattaa tehokkaasti formaldehydiä ja tolueenia.
– Voi siirtää kesällä ulos puolivarjoon


Aloe vera

Myös Aloe vera on hyvin helppohoitoinen ja meiltä löytyy yksi kappale olohuoneen lasipöydältä. Minua kiehtoo tämän kasvin askeettinen kauneus.

– Viihtyy valoisassa ja normaalissa huoneenlämmössä.
– Kasvaa noin 60 cm:n korkuiseksi
– Kasvukaudella (maalis-syyskuu) kastellaan kahden viikon välein. Talvella kastellaan vieläkin harvemmin. Lannoitetta voi lisätä hieman kasteluveteen kerran kuukaudessa (ei talvella).
– Veden tarve on vähäinen eli kasvi sietäähyvin kuivuutta, joten vältä liikakastelua.
– Lisäys sivuversoista (kasvattaa pieniä poikasia ympärilleen)
– Kasvi istutetaan uuteen ruukkuun kahden vuoden välein
– Anopinkielen tavoin kasvi on erityisen hyödyllinen makuuhuoneessasi, sillä se erittää happoa ja poistaa huoneilmasta hiilidioksidia. 


Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat terveyteen, painonhallintaan ja ketogeeniseen ruokavalioon liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 


Päivitän myös säännöllisesti blogin ketogeenisiä ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.


Blogin terveellisiä  vhh ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

2 kommenttia

  1. Helzu kirjoitti:

    En ole viherkasvi- enkä kukkaihminen, mutta tämä postaus oli loistava ja informatiivinen. Huonekasveja, jotka puhdistavat sisäilmaa, tulisi olla joka kodissa. Uskon, että tutustun aiheeseen vielä laajemmin tämän postauksen innostamana. Yes!

  2. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

    Kiitos:) Mä olen niiin innostunut viherkasveista, että kirjoitan niistä jatkossakin:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.