Hae
Kutsu vapauteen

Tuote- ja ruokavalio trendien kielteiset puolet- vieraskynä kirjoittajana Nina Saine

Tämä postaus on vieraskynäpostaus, jonka kirjoittaja on Diplomiravintontoterapeutti Nina Saine. Olemme tehneet aikasemminkin yhteistyöpostauksia lisäravinteista, sokerinhimosta, stressistä, raudanpuutteesta jne, voit lukea niitä täältä. Postauksessa käsitellään mitä vaaroja ns. trendiruokavalioilla (raakaruoka, ketogeeninen, vegaaninen jne.) ja tietyillä terveystuotteilla kuten tietyillä yrteilä voi pahimmillaan olla ja miten ne voivat vaarantata yksilön terveyden. Postauksessa Nina kertoo myös vinkkejä, millä tavalla voisi olla tarpeeksi varovainen tuotteiden ja ruokavalioiden suhteen? Vaikka tämä teksti ei sisällä lainkaan omia kannanottojani aiheen suhteen tätä kappaletta lukuunottamatta, voin sanoa seisovani täysin Ninan sanojen takana.

Tuote- ja ruokavaliotrendeissä on tietenkin paljon paljon hyvää ja monet tuotteet tai tavat syödä auttavat isoa joukkoa ihmisiä. Muutenhan näitä ilmiöitä tai pinnalle nousemisia ei olisi. Näen kuitenkin ongelmana sen, jos ei osata ottaa riittävästi huomioon sitä tosiasiaa, että erilaiset eri aikoina erityisesti hehkutetut tuotteet tai ruokavaliomallit eivät aina sovi ihan kaikille ja kaikkiin tilanteisiin. Joskus voi syntyä tosi kenkkujakin seurauksia ololle ja terveydelle, joissain tapauksissa jopa vaarallisia tai pitkäaikaista terveyshaittaa tuottavia seurauksia. Minun tarkoitukseni ei ole pelotella ketään turhaan, vaan minun vilpitön pyrkimykseni olisi, että se mitä me kulloinkin laitamme suuhumme pyrkiessämme edistämään terveyttä olisi turvallista, myös pitkäaikaisesti. Nämä tarkasteluun otettavat huomioitavat asiat voisi jakaa oikeastaan kahteen osaan: ravintolisiin ja yrtteihin ja ruokavaliomalleihin.

Aswaghanda
Ravintolisien käänteisistä vaikutuksista me olemme kirjoittaneet jo aikaisemminkin, lue postaus täältä. Aswaghanda on ollut nyt viimeaikoina hyvin suosittua ja hienoa, että monet saavat siitä apua. Olen kuitenkin törmännyt jatkuvasti sekä työssä, että vertaistukityössä siihen, että se ei sovi kaikille. Tästä on itse asiassa tiedetty mm. kansainvälisissä isoissa kilpirauhas- ja lisämunuaispotilaiden vertaistukiryhmissä jo vuosia (mm. STTM-yhteisö) eikä asia ole vieras myöskään monille alan asiantuntijoille kuten funktionaalisen lääketieteen tai naturopatian ammattilaisille. Tietyissä tiloissa, kuten silloin kun ollaan hyvin uupuneita, sympaattinen hermosto on ylivirittynyt tai siihen on taipumuksia mm. käyttäytymismallien tai geneettisten seikkojen vuoksi tai kun pitkäaikaisen rasituksen ja sairastamisen seuraksena tai jostain muusta syystä stressihormoni kortisolin tasot ovat matalat, voi aswaghanda olla riski. Jotkut saavat siitä välittömästi samantyyppisi oireita, jotka ovat Satu sinullekin tuttuja, eli voi tulla ylivirittynyt olo ja mm. nukkumisvaikeuksia. Joillain voi tulla aggressiivisuutta, ahdistuneisuutta, tiheäsykkeisyyttä ja keskittymiskyvyn puutosta. Eli aswaghanda, jota pidetään yleisesti tasapainottavana ja rauhoittavana yrttinä, ei ole sitä kaikille. Monilla joille se ei tilapäisesti tai pitkäaikaisesti sovi, ei-toivotut vaikutukset väistyvät kun tuotetta lakkaa käyttämästä.

On kuitenkin mahdollista, että oireita ei osata yhdistää tuotteen käyttöön ja tuotetta vain jatketaan, pitkiäkin aikoja. Voi myös olla, että jos vaikkapa ihmisen kortisolitasot ovat hyvin matalat, aswaghandan käyttö voi olla stressitekijä, joka ikäänkuin ajaa kuilun yli ja olo romahtaa vaarallisesti. Tätä tilaa kutsutaan addisonin kriisiksi ja se voi olla hengenvaarallinen. Oireisiin kuuluu mm. tajunnan tason heikkenemistä (ihminen ei välttämättä ymmärrä mm. soittaa itselleen ambulanssia), huonovointisuutta, oksentelua yms: https://sellanet.com/lisamunuainen/kortisolikorvaushoito-erityistilanteissa/.On huomioitava että kaikki joilla kortisolin tasot ovat matalat eivät tiedä siitä tai heillä ei ole vielä riittävän kiinteitä hoitosuhteita ja neuvontaa, jotta he osaisivat ottaa tämän riskin itse huomioon. Siksi voisikin olla hyvä ettei kukaan neuvoisi hyvin uupunutta ja sairasta henkilöä käyttämään mm. adaptogeenisiksi katsottuja rohtoja kuten aswaghanda tai ruusujuuri. Sen sijaan stressitilanteissa joissa ihmisen toimintakyky on vielä suht hyvää ja jossa kortisolitasot ovat kunnossa tai stressin takia korkeat, on usein yrteistä apua osana tukihoitoa, joskin mielestäni tarvitaan myös muuta, kuten ruoansulatuksesta ja suoliston tasapainosta huolehtimista, ravintopuutosten korjaamista ja mm. isoannoksista C-vitamiinia ja B5-vitamiinia, jotka sopivat myös niihin vaiheisiin jolloin kortisolitasot ovat madaltuneet. Lue lisää stressistä, sen aiheuttamasta sympakotoniasta ja siitä, voidaanko sitä hoitaa lisäravinteilla täältä ja täältä. Lue lisää stressistä ja sen vaikutuksista kehoon täältä.

Ketogeeninen ruokavalio

Ruokavaliossa pinnalla on tällä hetkellä suurella volyymilla ketoosiruokavaliot. Niistäki on varmasti monelle ihan korvaamatonta hyötyä, joskin yksilölliset tarpeet huomioiden valtaosan niistä jotka ketogeenista ruokavaliota lähtevät kokeilemaan ei tarvitsisi sillä olla vaan riittävät hyödyt saavutettaisiin myös mm. vähähiilihydraattisilla ruokavaliolla tai yksinkertaisesti parantamalla nykyisen ruokavalion laatua. Monilla toimii vallan mainiosti ruokavaliomalli, jossa vain yhdellä päivän pääaterioista on tärkkelystä ja muut ateriat ovat vähähiilihydraattisia. Joillain toimii se, että tärkkelysaterioita syödään esimerkiksi joka toinen päivä tai liikunnan yhteydessä. Illalla nautittu tärkkelysateria voi auttaa nukkumaan paremmin, kuten asia on mennyt
nyt sinunkin kohdallasi, Satu, kokeiltuasi ensin ketoosiruokavaliota. En väitä etteikö joku voisi voida aivan mainiosta ja päästä monista vaivoistaan ketoruokavaliolla tai ettei sillä voisi kukaan olla pitkiäkin aikoja, jopa loppuelämän, mutta on hyvä huomioida että kaikilla asia ei mene samalla tavalla.

Kuten usein ravintolisien ja rohdosten käytössä, ruokavaliossakin voi olla se ilmiö, että aluksi saadaan hyötyä ja ollaan ymmärrettävästi todella kiitollisia ja tyytyväisiä asiasta. Halutaan ehkä myös kertoa siitä kaikille, jotka suinkin vain kuuntelevat. Tämä on täysin inhimillistä. Sitten kuitenkin tilanne muuttuu huonommaksi, joskus yllättäen, joskus salakavalan hitaasti:

Raakaruoasta potkua saanut alkaa menettää elinvoimaansa tai saamaan vatsansa kauheaan kuntoon ja naamansa paiseille. Ketoosiruoasta uuden elämän saanut ja painoa pudattanut alkaa olla väsynyt, hermostunut ja palelee. Kilpirauhaspotilaan lääkitys ei enää auta parin kuukauden kuluttua ketoosiruokavalion aloituksesta, vaikka on vedetty valmennusohjaajan kehoituksesta elektrolyyttejä ja muistettu syödä tarpeeksi rasvaa ja on riittävän isot annokset. Vegaaniruokavaliota noudattavan hormonitoiminta sakkaa, iho menee elottomaksi, lihakset veltoiksi ja mielialat heittelehtivät. Ketoosiruokavalion aloittanut saa sappikohtauksen yöllä ja soittaa itselleen ambulanssin, koska isot annokset, harvat ruokailuvälit ja rasvaiset ateriat ovat provosoineet esiin sappikivitaudin VHH:ta tai paleota noudattaneen maha ja reuma ei enää kestä liikaa punaista lihaa, koska ruokavaliota ei ole rakennettu riittävän monipuoliseksi eikä hänen hapoton mahansa salli sulattaakaan tarpeeksi tehokkaasti lihaa. Jonkun albumiinitasot ovat hälyttävän alhaiset ja energiatasot vähäiset, koska vegaaniruokavaliosta ei saada tarpeeksi monipuolisesti proteiinia, koska ruoka ei sula kunnolla eikä juuri tälle ihmiselle sovi. Isot määrät viljaa ja palkokasveja tai sitten hän on jättänyt ne pois ruokavaliosta jolloin riittävän monipuolinen proteiininsaanti kasviperäisistä lähteistä on vaikeutunut. Joku on sairastanut tietämättään munuaissairautta ja runsasproteiininen vähähiilihydraattinen ruokavalio johtaakin munuaisten vajaatoimintaan ja dialyysihoitoon…

On mahdollista, että jotakin ruokavaliomallia ei ole osattu noudattaa fiksulla tavalla ja se toimisi pienin korjauksin kunhan vaan annetaan ammattilaisen auttaa tai hankitaan itse lisää tietoa asioista, mutta on toki mahdollista että johtuen yksilöllisistä tarpeistamme ja riskeistämme, jokin ruokavaliotyyppi ei vain yksinkertaisesti ole meille se optimaalinen. Joskus se voi olla jopa hyvin haitallinen. En tosin tarkoita, että olisin virallisenkaan ruokavaliomallin kannattaja kaikilta osin. Minusta siihenkin pitäisi tehdä viilauksia, mutta se on kokonaan toisen päivän juttu kirjoittaa.

Miten ihmiset ovat suhtautuneet kuultuaan, että jotkut ravintolisät tai ruokavaliomallit eivät välttämättä sovi kaikille?
Koen, että se kertominen on usein vähän vaikeaa ja toisinaan arastelen sitä. On toki ihmisiä, jotka ovat valtavan kiinnostuneita ja haluavat tietää lisää ja ottavat heti informaation huomioon. Välttämättä tämä ei ole aina kaikissa asioissa hyvä suhtautuminen, sillä liikkeellä on terveys- ravitsemus- ja hyvinvointiasioista niin paljon erilaista tietoa, että kaikkea ei kannata purematta niellä. Monet kuitenkin ottavat tasapainoisesti vastaan informaatiota ja haluavat kenties toimia nk. ”varovaisuusperiaatteen mukaisesti (https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=asy00609) punnittuaan asiaa monelta kantilta.

On esimerkiksi helppo sanoa, että ”kokeile ketoosiruokavaliota, sittenpähän tiedät toimiiko se sinulla”, vaikka sille voisi olla jotain vasta-aiheita. Ei välttämättä osata ottaa huomioon, ettei mahdolliset haitat häivy heti kun siirtyy pois ketogeeniselta ruokavaliolta. Tämä johtuu siitä että elimistöllä voi kestää aikaa esimerkiksi useita kuukausia palautua mm. muuttuneesta hormonitoiminnan tai aineenvaihdunnan tilasta. Jos ketoruokavalio onkin ollut keholle stressi, niin kaikki stressistä tai burn outista toipuneet tietävät ettei se tapahdu hetkessä. Jos jokin ruokavalio tai tuote on aiheuttanut mahasuolikanavan mikrobiston epätasapainotilaa, se ei välttämättä korjaannu riittävästi itsekseen vaan saatetaan vaatia aktiivisia toimia. Vähimmillään se on sitä että käytetään jokin aika probiootteja, mutta hankalampaa on jos ongelmat eivät hellitä omin keinoin. Saatetaan esimerkiksi tarvita kuukausien ajan apua mm. funktionaalisen lääketieteen ammattilaiselta. Minulla on tällä hetkelläkin asiakkaita, joille ei ole sopinut jokin suosittu tapa syödä ja he ovat joutuneet ikäviin ongelmiin. Monissa tilanteissa tarvitaan myös lääkärin apua.

Koen, että näiden ihmisten ääni ei välttämättä kuulu ja mikä varsin nurinkurista ja mielestäni myös aivan väärin, he ei välttämättä halua kertoa kokemuksistaan, ettei se sataisin täydentävien hoitomuotojen tarjoajia vastustavien ihmisten laariin. Mitä meheviä koho-otsikoita siitä saataisiinkin kun joku antaisi haastatteluja jossa joku tuote tai ruokavalio väännettäisiin tyhmäksi ja vaaralliseksi kaikille ja sitten joku työssään vain ”virallisesti” hyväksyttyihin konsteihin nojaava saisi sanoa lopuksi oman painavan sanansa, joka voisi olla sanomaltaan esimerkiksi seuraavanlainen: Tavallinen perusterveellinen koti- ja laitosruoka riittää kaikille, paitsi allergisille, keliaakikoille ja laktoosi-intolerantikoille eikä ravintolisistä ole mitään hyötyä ja rohdokset voivat ola vaarallisia. Ihmiset, jotka ovat saaneet ikäviä vaikutuksia jostain ruokavaliosta tai tuotteista eivät myöskään usein uskalla sanoa vastaan ammattilaiselle kuten lääkärille tai he eivät herkkinä ja ystävällisinä ihmisinä halua aiheuttaa mitään mielipahaa tai konfliktia tai heillä ei ylipäätään ole rauhaa rakastavina ihmisinä ollut tapana reklamoida.

Sanoisin, että myönteisesti tai neutraalisti ”varoituksiini” suhtautuvia on enimmistö, mutta mm. raha, asema tai tunteet voivat estää suhtautumasta johonkin varoitukseen, tulee se mistä asiasta tai keneltä tahansa epäviisaasti. Jos joku myy jotakin suosittua ravintoverkkovalmennusta, kirjaa tai tuotetta tai jos joku on saanut todella merkittävää apua jostakin tuotteesta tai menetelmästä, he saattavat suhtautua hyvin kielteisesti palautteeseen, vaikka vastaus olisi naamioitu ystävälliseen muotoon. Silloin ei aina oikein tiedä pitäisikö vain olla hiljaa vaan seistä rohkeasti sanojensa takana. Olen saanut aika kirjavaa palautetta mm. kirjoittaessani jutun siitä mitkä asiat voivat tuottaa ongelmia kilpirauhaspotilaalle ketoosiruokavaliolla. Sain paljon kiitosta mutta jotkut lakkasivat pitämästä yhteyttä ja jotkut syyttivät siitä etten tiedä mistä kirjoitan tai siitä että haluan sabotoida heidän työtään tai että lietson turhaan paniikkia. Tämä siitäkin huolimatta, että muistan mainita etten vastusta jotakin tuotetta tai ruokavaliomallia, mutta haluan silti rehellisesti tuoda esiin sen mitä näen ja opin vertaistuessa ja työssäni. linkki juttuun: 
http://jalkeilla.blogspot.com/2019/05/mista-kilpirauhaspotilaiden-mahdolliset.html

Millä tavalla voisi olla tarpeeksi varovainen tuotteiden ja ruokavalioiden suhteen?
Koska ei liikuta varmuuden vaan epävarmuuden alueella, ei varmasti voi antaa yhtä ainoaa ja täsmälleen oikeaa vastausta. Lopulta nämä asiat jäävät yritysten ja yksilöiden vastuulle harkita silloin kun asiassa ei ole olemassa m
m. mitään selvää lakia. Osa ravintolisistähän saatettaisiin kieltää tai niiden myyntiä rajoittaa jos olisi epäilyä että niissä on riskejä ja näin on tapahtunutkin monelle tuotteelle, monelle hyvällekin tuotteelle. Fimean lääkeainelistalla on yrttejä ja ravintolisiä, jotka monissa muissa maissa on ihan normaalisti saatavissa, mutta Suomessa tarvitsisivat lääkärin reseptin. Peräisin harkintaa, tiedon hankkimista ja vaihtoehtojen punnitsemista. Aina voi oppia lisää ja mielestäni myös hyvinvointialalla olisi todella hyödyllistä pyrkiä huolehtimaan siitä että ihmiset verkostoituvat ja informaatio kulkee hyvin. Ammattilaisten ja alan yrittäjien olisi myös tärkeää kuunnella herkällä korvalla viestejä heidän asiakaskunnastaan ja myös toki tiedemaailmasta.

Olen listannut joitakin ajatuksia ja kysymyksiä, joista voi olla hyötyä kun harkitsee ottaako käyttöön jonkin tuotteen tai alkaako noudattaa jotain erityisruokavaliota
-Harkitse vaihtoehdot. Mihin haet todellisuudessa apua, onko olemassa laajempi kokonaisuus johon tulevat päätöksesi vaikuttavat? Mitä eri vaihtoehtoja tuotteiden ja ruokavalioiden tai muiden mahdollisuuksien suhteen voisi olla? Oletko ehkä tilassa, jossa olet niin huonossa kunnossa, että olet valmis tarttumaan mihin tahansa oljenkorteen, silloinkin kun se mitä kokeilet, voi olla mahdollisesti riskialtista? Kannattaako riski? Voisitko harkita jotakin muuta? Olisiko ruokavaliomuutoksessa mahdollista lähteä liikkeelle jostain pienemmistä vähittäisistä muutoksista sen sijaan, että kaikki pistetään kerralla ihan uusiksi? Muistathan ottaa käyttöön vain yhden uuden luontaistuotevalmisteen tai ravintolisän kerrallaan ja seurata sitten tarkkaan mahdollisia muutoksia olossa. Muistathan ottaa huomioon, että mahdollinen lääkityksesi voi reagoida odottamattomasti jonkin tuotteen tai ruokavalion kanssa tai sitten olemassa on jo tiedettyjä vasta-aiheita, jotka tulisi ottaa huomioon.

-Ota selvää mitä eri ihmiset ja tahot asiasta sanovat. Onko olemassa puolueetonta tahoa ja vastakkaisia kokemuksia ja näkemyksiä tieteen, kokemuspohjaisen tiedon tai mielipiteiden välillä? Missä määrin jonkun kannan takana voivat piillä (jopa alitajuisesti) taloudellisten etujen tavoittelu, tai tunneperäiset seikat, jotka voivat painaa vaa-assa sinun etujasi enemmän, silloinkin kun halutaan vilpittömästi tarkoittaa hyvää.

-Muista, että poikkeus usein vahvistaa säännön. Ihminen on aika monimutkainen otus. Jos joku vaikuttaa liian hyvältä, se voi olla sitä, varsinkin jos siitä puhutaan vain ja ainoastaan positiiviseen sävyyn. Miten jonkun tuotteen, valmennuksen tai ruokavalion suosittelija suhtautuu siihen, että kyselet häneltä asioista vähän tarkemmin, mm. siitä onko tuote tai menetelmä hyväksi kaikille ja kaikissa tilanteissa ja jos ei, mitä nämä tilanteet voisivat mahdollisesti olla?

-Ota selvää suosittelijan koulutustaustasta. Kuinka paljon mm. ravitsemusasiantuntija tai luonnonlääketieteen parissa toimiva on opiskellut mm. lääketieteen perusteita kuten fysiologiaa, anatomiaa, tautioppia, neurologiaa, psykologiaa ja psykiatriaa? Nämä perusasiat on tärkeitä osata kun ollaan tekemisissä eri ihmisten kanssa, joilla voi olla sairauksia ja vaivoja. Mielestäni on hyvä merkki jos esim. valmennuksissa, kirjoissa ja tuotetiedoissa otetaan huomioon se jos niitä ei ole tarkoitettu esimerkiksi niille joilla on vakavampia terveysongelmia tai sairauksia. ”Kyllä tää on sopinut mun kaikille asiakkaille, joilla on se ja se sairaus” tai ”kyllä tätä tuotetta voi käyttää ihan kuka vaan ja siitä on ihan mahtavia tuloksia”, ei välttämättä ole aina merkki siitä että mahdolliset poikkeustilanteet ja haitat osataan ottaa vakavasti, vaikka oltaisiin työn suhteen kuinka vilpittömiä tahansa. Hehkutuksen ja fiilistelyn taustalla voi todellisuudessa piillä myös vähän nurjatkin tarkoitusperät tai melko ohut kokemus ja ammattitaito. Pidäthän itse jalat maassa! Se ei tarkoita että olisi pessimisti tai ankeilija.

-Mieti, haetko pikafiksausta johonkin yksittäiseen vaivaan tai esimerkiksi ylipainon selättämiseen. Oletko aikaisemmin toiminut samoin ja mitä silloin tapahtui? Voiko jokin tuote tai menetelmä estää sinua kiinnittämästä huomiota isompaan kokonaisuuteen tai johonkin erilliseen tilaan, joka vaatisi huomiotasi ja mahdollisesti ammattilaisen kuten lääkärin apua? Entä jos mm. virheravitsemuksen taustalla ei olekaan niinkään se ettet osaisi syödä ”oikein” vaan tunneperäiset seikat kuten vaikkapa tunnesyöminen, traumat, jopa syömishäiriö. Silloinhan lähteminen jollekin ruokavaliolle voisi jopa pahentaa ongelmaa. Jos tarjoat ammattilaisena apua ihmisille ruokavalioasioissa otatko riittävästi huomioon nämä ihmisten tunneperäiset taustat? Mitä jos haet yrteistä apua stressiin, joka johtuu siitä että olet rakentanut elämäsi liian suorituskeskeiseksi ja kiireiseksi? Onko silloin järkevää ja oikein, että pyrit buustaamaan suorituskykyäsi vielä vähän lisää, kunnes jokin päivä sitten terveys saattaakin romahtaa ihan kunnolla. Emme ole koneita emmekä kestä ihan mitä vain.

-Miten pitkä kokemus tuotteesta tai ruokavaliosta on ja onko sitä juuri olemassa olevassa muodossaan käytetty pitkään? Yrttejä on toki käytetty tuhansia vuosia, muttei välttämättä isolla annoksella, kaikissa vähänkin samantyyppisissä tilanteissa eikä välttämättä yksistään vaan monen yrtin kombinaatioina. Esimerkiksi itämaisissa hoitokulttuureissa ei oteta huomioon vain jotakin diagnoosia kuten uupumus, vaan otetaan huomioon millaisella ihmisellä ja millaisella tavalla uupumus on ilmentynyt ja mahdollisesti myös miten se on kehittynyt. Voi myös olla, ettei jokin yksittäinen yrtistä eristetty ainesosa käyttäydy kehossa samoin kuin vaikkapa uute. Muutamassa vuodessa voi jo löytää eräänlaisia tiedonoireita kokemuspohjaisesti ja nämä voivat olla signaaleja tutkijoillekin tutkia asioita lisää tai ravitsemusgenren ihmisille muokata valmennuksiaan. Välttämättä viimeistä sanaa ei sano tutkimustieto, sillä sitäkin saatetaan tulkita hyvin monella tavalla ja siihenkin on voitu vaikuttaa niin että tutkimustieto tai päättely on virheellistä. Tiedonmuodostamisessa ja mielipiteenmuodostamisessa onkin mielestäni viisasta ottaa huomioon monenlaiset signaalit ja muistaa ettei yhtä oikeaa vastausta välttämättä ole.

Emme elä aivan pellossa mm. ravintolisien ja rohdosten suhteen. Niissä on olemassa melko tiukka lainsäädäntö ja valvonta. Jonkinlainen järkevyyteen pyrkivä kultainen keskitie suhtautumisessa niihin on siis hyväksi. Käytetään harkintaa, ei olla liian hyväuskoisia, muttei myöskään pelokkaita tai täysin pessimistejä. Lisäksi alalla toimivien on tosi tärkeää tuntea vastuunsa ja huomioida kaikki ”kentältä” ja kollegoilta tulevat signaalit. Älkää ampuko viestintuojaa! Maltillinen, mutta utelias suhtautuminen on varmasti paikallaan ja yhteistyöllä päästään pitkälle. Ihmiset voivat saada apua hyvinvointiinsa ja terveyteenso todella monenlaisista lähteistä ja se on aina etu ja mahdollisuus, vaikka olisi myös terveen varovainen.

Seuraa terveystietoista matkaani facebookissa ja instagramissa
Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ketogeenisiä ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

2 kommenttia

  1. Affu kirjoitti:

    Eikö tuon pitäisi olla itsestään selvää kaikille terveydestään kiinnostuneille. Kaikki ei sovi kaikille ja yksilöllisyys ratkaisee. Herkemmille tai vaikeimmille tapauksille ongelmia voi tulla millä tahansa ruokavaliolla. Luulen myös, siis en varmasti tiedä, että aika moni projisoi omia perusongelmiaan johonkin elämänsä seikkaan, ruokaan, ihmisuhteisiin, saasteisiin ja sen semmoisiin.

  2. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

    Kyllähän sen pitäisi olla:) Epäilen kyllä vahvasti, että IHAN kaikille ei ole:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *