Hae
Kutsu vapauteen

Vähähiilihydraattiset parsakaalileivät- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton


Jääkaapista löytyi 3 nuhjaantunutta parsakaalia. Keitin ne ja mietin miten ne kannattaisi käyttää. Mieleen juolahti parsakaalista tehty leipä, joten päätin kokeilla. Ennalta jo tiesin, että siitä tulee hyvää. Ja niin tuli. Taikinan koostumuksen vuoksi päätin, että nämä leivät paistetaan pannulla. Toki niitä voi uunissakin paistaa, se ei ole kiellettyä:) Paistaessa leipiin tulee ihanan rapsakka kuori ja siihen oli helppo lisätä juustoraastetta paistamisen loppuvaiheessa. Tämä on muuten blogini 18. leipäohje, mikäli olen pysynyt laskuissa mukana. Eli mikäli tämä ohje ei nappaa, niin varmasti löydät oman suosikkisi blogin leipäohjeista.

Leivät ovat todella todella vähähiilarisia, gluteenittomia, viljattomia ja maidottomia. Jauhoja voi korvailla melkein millä tahansa jauhoilla eli jos kaapista ei löydy ohjeessa mainittuja jauhoja, niin kokeile vaikkapa gluteenitonta jauhoseosta tai spelttijauhoa, mikäli kestät viljoja. Leivät on tosi helppoja valmistaa sen jälkeen kun parsakaali on keitetty. Yleiskoneita ei tarvita vaan aineosat sekoitetaan keskenään käsin. Tällä ohjeella tehtynä tulee 6 isohkoa leipää eli jos haluat tehdä isomman satsin, niin tuplaa tai triplaa taikinan määrä.

Parsakaali on varsinainen terveyspommi: se sisältää rautaa, A-, K- ja C-vitaminia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fostoria, kuituja ja rautaa Moniin muihin tuoreisiin kasviksiin nähden tuore parsakaali sisältää myös runsaasti  proteiinia, alfalinoleenihappoa, B2-vitamiinia ja steroleita. Yksi parsakaalin kukinto sisältää puolitoistakertaisesti päivän C-vitamiiniannoksen. Parsakaali sisältää myös 3,3′- diindolylmetaania, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Parsakaali kannattaa höyryttää kevyesti tai vaihtoehtoisesti keittää niukassa vedessä kannellisessa kattilassa. Vitamiinien kannalta raakana syöminen olisi aina se paras vaihtoehto, mutta tähän ohjeeseen parsakaali on keitettävä tai höyrytettävä.

Itse olen tällä hetkellä ihan hullaantunut parsakaaliin. Salaatin sijasta olenkin alkanut keittämään sitä ja se maistuu koko perheelle. Kun pojat olivat pieniä, motivoin heitä syömään parsa- ja kukkakaalia siten, että he olivat kasvinsyöjä dinosauruksia, joiden ruokaa edellä mainitut olivat:) Ja tietty halusivat olla myös tyrannosauruksia, jotka ovat lihansyöjiä- varsinkin meidän Allu:) Jatkossakin tulen julkaisemaan blogissani parsakaalia sisältäviä ruokaohjeita. Oletko jo kokeillut kukkakaalista tehtävää proteiinileipää (kuva alla)? Ohjeen löydät täältä.

Kukkakaalia sisältävä proteiinileipä. Ohje löytyy yllä olevasta kappaleesta.

Postauksessa käytettyjä tuotteita voit tilata Fitnessfirstin nettikaupasta edullisesti. Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista.

Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.

Täältä voit lukea blogissa käytettävistä tuotteista.

Blogissa on runsaasti muitakin leipäohjeita. Ne löytyvät täältä.

Ohje (6 leipää):

5 dl keitettyä parsakaalia
3 munaa
1 dl mantelijauhoa
0,5-1 dl lupiini– tai kookosjauhoa
1 rkl psylliumkuitua
2 tl leivinjauhetta
0,5-1 tl suolaa

Keitä parsakaalit ja soseuta ne sauvasekoittimella sileäksi. Sekoita parsakaalin joukkoon munat ja sekoita hyvin. Sekoita loput kuivat aineet. Muotoile kostutetuin käsin ohuita leipiä. Paista paistinpannulla ja lisää paistamisen loppuvaiheessa leipien päälle juustoraastetta.

2 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Hei, miten tuo parsakaali mitataan? 5 dl raakana (pienenä palasinako) vai 5dl soseutettuna ?

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Kuten ohjeessa lukee eli keitettynä. Ei soseutettuna��

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *