Hae
Kutsu vapauteen

Tietopaketti unesta: unitutkimus, riittävä syvän unen määrä, unenseurantalaitteet, unihäiriöt

Olen ollut jo pitkään kiinnostunut unesta ja sen merkityksestä hyvinvointiin. Syyskuussa aloitan opiskelemaan palautumisohjaajaksi, joten tulen jatkossakin kirjoittamaan unesta ja palautumisesta. Olen kirjoittanut blogiini paljon postauksia em. aiheisiin liittyen ja olen koonnut tähän postaukseen blogista löytyvät uniaiheiset kirjoitukset. Useimpiin postauksiin on haastateltu Helsingin uniklinikan professoria Markku Partista, joka on yksi Suomen tunnetuimmista uniasiantuntijoista. Postauksesta saat tietoa mm. laajasta unipolygrafiasta, kotikäyttöisten unenseurantalaitteiden luotettavuudesta, riittävästä syvän ja REM unen määrästä, levottomien jalkojen ja raajaliikehäiriön hoidosta ja sympakotoniasta.

 

kesällä unen laatu saattaa heikentyä

 

 

Pitkään jatkunut helle, kuuma sisäilma, yötön yö ja kesäaikana mahdollisesti lisääntynyt alkoholin käyttö saattaa heikentää unenlaatua, mikä tuntuu ja näkyy nopeasti vireystasossa, jaksamisessa ja keskittymiskyvyssä. Makuuhuoneen pimentäminen pimennysverhoilla, unimaskin käyttö, sisäilman viilentäminen mahdollisuuksien mukaan, iltojen rauhoittaminen ja alkoholin välttäminen ovat varmaan niitä yleisimpiä keinoja, joita kokeillaan ensimmäiseksi, jotta unenlaatua saataisiin parannettua. Mikäli nämä keinot eivät auta vaan uni on pidempään katkonaista tai sitä on liian vähän, kannattaa asiaan kiinnittää tarkempaa huomiota. Tilanne ei välttämättä korjaannu itsestään ajan kanssa vaikka joskus näin käykin.

 

 

 

 

 

 

tieto unen laadun tärkeydestä voi ahdistaa

 

 

Tieto lisää tuskaa monessakin asiassa, mutta varsinkin uneen liittyen. Mikäli unettomuus on tosi paha ja siihen ei ole löytynyt mitään apua, niin kirjoitukset unen laadun tärkeydestä voivat lisätä ahdistusta entisestään mikä taas pahentaa unettomuutta. Mikäli kärsit unettomuudesta ja sen aiheuttamasta stressistä tai stressistä ja sen aiheuttamasta unettomuudesta, suosittelen vilpittömästi avun hakemista mahdollisimman nopeasti. Joskus uniongelmat johtuvat elämäntavoista tai elämäntilanteesta, joskus taustalla voi olla hoitoa vaativa unihäiriö tai sairaus. On tärkeää, että  syy saadaan selvitettyä, jotta asiaa voidaan hoitaa asianmukaisesti.

 

Esimerkki: Virkistämättömän unen aiheuttajana voi olla uniapnea tai raajaliikehäiriö, joka ilmenee unitutkimuksessa. Ihminen saattaa olla asiasta täysin tietämätön. Molempia unihäiriöitä voidaan hoitaa ja näin ollen saada apua väsymykseen. 

 

 

Unitutkimukseen lääkärin lähetteellä tai yksityisesti

 

 

Laajaan unitutkimukseen eli unipolygrafiaan on mahdollista saada lääkäriltä lähete yleisestä terveydenhuollosta. Varmaan riippuu paljon sairaanhoitopiiristä tai kunnasta miten helposti lähetteen saa, mutta se on kuitenkin mahdollista. Laajasta unitutkmuksesta voi selvitä syy moneen mieltä askarruttaneeseen asiaan ja siitä saa arvokasta tietoa unen rakenteesta ja mahdollisista unihäiriöistä.

 

 

lue lisää unesta

 

 

laaja unipolygrafia

 

 

 

 

levottomat jalat ja raajaliikehäiriö

 

 

 

 

sympakotonia ja palautuminen

 

 

 

 

 

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo

 

 

Terveellistä elämää instassa: satusjoholm

Saksanpaimenkoiria instassa: 2blackgsd

 

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI

 

 

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *