Hae
Kutsu vapauteen

Mansikka-juustokakku- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton

Aika rientää julmaa vauhtia. Viime viikon lopulla juhlittiin blogin virallisen laadunvalvojan 18-vuotis synttäreitä. Eli meidän perheen kuopuskin on nyt juridisesti aikuinen. Olen tässä miettinyt omia tuntojani asian suhteen ja yritän taistella olen-tulossa-vanhaksi- oloa vastaan:) Onneksi sain juuri sopivasti yhdeltä yhteistyökumppaniltani kauneus kollageenia testiin- se vähän helpottaa. Noppamaiseen tapaan sain tietenkin tarkat ohjeet synttäreiden järjestämisestä: ei mitään hössötystä! Ketään ei saa kutsua ja yhden kakun saan leipoa. Sen sijaan lahjoja tämä nuori Adonis kuitenkin otti avosylin vastaan ja se vasta sitten tarkkaa hommaa olikin: minua ja Karia alettiin valmistamaan lahjan ostamiseen jo kolmea kuukautta aiemmin että varmasti osataan ostaa juuri ne oikeat lahjat:) Lahja menikin ihan nappiin- jälleen kerran Karin kanssa osoitimme olevamme hereillä ja kartalla:)
Sentään Allun ja Moonan sain kutsua kahville ja siinä me sitten ihan omalla perheellä kahviteltiin. Ilta oli tosi tosi mukava: naura raikasi ja balalaikka soi. Mitään kermakakkua en alkanut leipomaan, koska toivomuksena oli hieman kevyempi versio. Päädyin leipomaan mansikka-juustokakun, joka osoittautui loistavaksi valinnaksi. Maku oli tosi raikas ja kevyt vaikka kakku nyt ei niin kamalan kevyt oikeasti olekaan. Kuulemma yksi parhaista vähähiilarisista kakuista mitä olen koskaan tehnyt. Jopa meidän Allukin suostui maistamaan pienen palan kakkua- miettikää! Silmissä välähti kyllä isohko epäilyksen häivähdys kun kerroin, että kakku on makeutettu koivusokerilla. Vanhempi Adonis kuitenkin selvisi shokistaan kun annoin hänen nähdä miltä tuo koivusokeri näyttää ja maistuu. Kuulemma ihan normi sokerilta. Sen verran oikaisin vähähiilarisesta versiosta, etten tehnyt vähähiilarista pohjaa vaan tein pohjan gluteenittomista digestive kekseistä.
Itse synttärisankari- aikuinen mies:)

Millä voin korvata?
Voit tehdä kakun vähähiilarisena tai runsashiilarisempana. Vähähiilariset makeuttavat kakun joko karppi- tai koivusokerilla ja valitsevat vähähiilarisen pohjavaihtoehdon. Muista blendata vhh sokerit blenderissa ennen käyttöä etteivät ne narsku ärsyttävästi hampaissa. Kakun voi tehdä myös maidottomana, tällöin valitaan maitotuotteista maidottomat versiot, jotka toimivat ihan hyvin ja rasvaksi valitaan kookosöljy. Kiilteessä käytin sokeritonta mansikka pilttiä (vai olikohan sen semper, en muista) ja sekoitin sen veteen. Toki voit korvata mansikkasoseen ihan sokerittomalla mansikkamehulla. Toimii ihan yhtä hyvin. Voit tilata ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita edullisesti FitnessFirstin nettikaupasta. Koodilla kutsuvapauteen saat -10%:n alen normaalihintaisista tuotteista. Nettikauppaan pääset täältä.
Ohje:

Normi gluteeniton pohja:
200 g gluteenittomia digestive keksejä
75 g voita tai kookosöljyä

Murusta keksit sulan voin joukkoon ja sekoita hyvin. Vuoraa halkaisijaltaan 22-26 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.

Vähähiilihydraattinen pohja:
100 g voita tai kookosöljyä
2 dl cashew tai muita pähkinöitä
1/2 dl kookoshiutaleita (hiilarien määrä vaihtelee tosi paljon eri merkkien välillä)
ripaus karppi– tai koivusokeria
2 rkl vettä

Liota pähkinöitä vedessä vähintään neljä tuntia (voit käyttää liottamattomia pähkinöitä myös) ja kaada vesi pois. Laita pähkinät, sulatettu voi/kookosöljy , kookoshiutaleet ja vesi blenderiin ja tasoita sileäksi. Liotetut pähkinät blendaantuvat helpommin. Laita pohjan ainekset leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 22-26 cm) ja taputtele esimerkiksi kostutetuilla sormilla tasaiseksi. Laita pakastimeen jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.

Täyte:
7 liivatelehteä
4 dl kuohu-, kaura- tai soijakermaa
200 g rahkaa tai kaura- tai soijajogurttia
400 g tavallista tai maidotonta tuorejuustoa
1 dl karppi– tai koiv
usokeria
0,5 dl sokeritonta mansikkamehua tai vettä
250 g mansikoita
2 tl aitoa vaniljaa

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään rahka tai jogurtti, tuorejuusto, soseutettu mansikka, vanilja, sokeri ja lopuksi vaahdotettu kerma. Kuumenna mansikkamehu tai vesi kiehuvaksi. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen hyvin sekoittaen, anna jäähtyä hetki. Lisää jäähtynyt liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään.

Kiille:
2 dl vettä
200 g sokeritonta mansikkapilttiä tai mansikkasosetta
1 rkl karppi– tai koivusokeria tai muuta haluamaasi sokeria
4 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä. Kuumenna mansikkasose ja vesi kiehuvaksi. Lisää sokeri. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen hyvin sekoittaen, anna jäähtyä hetki. Valuta jäähtynyt kiille lusikalla kakun pinnalle. Tasoita tarvittaessa lusikalla.  Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli. Irrota kakku vuoastaan ja nosta tarjoilualustalle. Koristele halutessasi vaahdotetulla kermalla ja mansikoilla.

TILAA OHJEESSA TUMMETULLA  FONTILLA OLEVIA TUOTTEITA EDULLISSTI FITNESSFIRSTIN NETTIKAUPASTA- MUISTA ALE-KOODI!
HUOM! Voit tilata ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita edullisesti FitnessFirstin nettikaupasta. Koodilla kutsuvapauteen saat -10%:n alen normaalihintaisista tuotteista. Nettikauppaan pääset täältä.
Joku väsähti jo kahvittelun alussa. Pöydän alla oman lauman jalkojen seassa on hyvä nukkua ja kölliä:)

Seuraa ketogeenistä matkaani somessa
Päivitän päivittäin instaani kuvia ketogeenisistä ruoka-annoksista. Löydät minut instasta nimellä satusjoholm.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-, jooga- ja hengitysharjoituksia löydät täältä.Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

7 kommenttia

 1. Marita kirjoitti:

  Siis ihana tämä blogisi! Monta kertaa olen täältä löytänyt keliaakikkona sopivia leivottavia. Kiitos kun jaat! Äläkä huoli, lapset kasvaa aikuistuu ja taas tuli erilainen elämänvaihe. 🙂 Ja sekin uusi vaihe, on ihan mielenkiintoinen. Oma kohtaista kokemusta löytyy. Neljä lasta ja kolme lastenlasta. Lopuksi vielä, tosi kauniita kuvasi ja tuo kakku. Nam! 🙂

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos ihanasta kommentistasi❤️ Lämmitti todella paljon?

 3. Mimoza Vierikko kirjoitti:

  Kauanko annoit täytteen jäähryä ennen kiilteen lisäämistä?

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Lisäsin kiilteen vasta seuraava päivänä. Mutta sen voi lisätä heti kun täyte on hieman jäähtynyt.

 5. Mimoza Vierikko kirjoitti:

  Kiitos. Kiilteestä tuli niin ruman värinen, etten sitä kuitenkaan laittanut kakun päälle. Käytin Bonnen mansikkasosetta kakkuun ja kiilteeseen, kun en tuota Pilttiä tms löytänyt. Seuraavaksi kokeilen mustikka-versiota 🙂

 6. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ei tuo kuvan kakun kiillekään ole sen värinen mitä olisin halunnut sen olla. Mehua voisi kokeilla myös?

 7. Mimoza Vierikko kirjoitti:

  Mun kiilteestä tuli sellasta ruusunmarja-ruispuuron väristä :/
  Mutta mustikalla tuli todella maukas ja kaunis kakku myös 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *