Hae
Kutsu vapauteen

Parhaat detox vinkit

Viimeksi kirjoitin blogiini aiheesta ”Homoseksuaalien eheyttäminen joissakin uskollisissa yhteisöissä”. Postaus sai runsaasti huomiota ja aiheutti kommentointia kuten toivoinkin. Aihe on kuitenkin raskas, joten on mukavaa kirjoittaa välillä vähän ”kevyemmästä” aiheesta. Kesä ja varsinkin loma-aika ovat parasta aikaa kehon ja mielen detoxille eli puhdistumiselle. Puhdistumisella eli detoxilla tarkoitan tässä postauksessa sitä, että autamme kehoamme pääsemään eroon sinne kertyneistä kuona-aineista, joiden vähentyminen/poistuminen tuntuu kevyempänä olona, ajatusten kirkkautena, ihon kuulautena ja mielen rauhoittumisena. Ei olisi mikään ihme vaikka painokin tippuisi parisen kiloa vaikka puhdistuskuurien fokus ei olekaan laihduttaminen. Detoxia voi tehdä hyvin monella tavalla: äärimmäisyydellään se voi olla pitkähkö paasto, jonka aikana vetäydytään omaan hiljaisuuteen mietiskelemään ja rauhoittumaan. Se voi olla myös muutaman viikon pituinen tehostettu detox kuuri tai voit tehdä sitä päivittäin ottamalla muutaman asian käyttöösi omaan arkeesi vaikkapa alla olevista vinkeistä.

Itse ainakin tunnen kehossani milloin se kaipaa detoxia: olo voi olla tunkkainen ja väsynyt, ajatus samea ja mieli on alkanut pikku hiljaa muuttua levottomaksi ja laukkaavaksi. En muista milloin viimeksi olisin tehnyt rajun detoxkuurin vaan nykyään teen muutamia pieniä asioita detoxin aikana: kyse onkin ehkä enemmän siitä, että parannan hieman elintapojani kuin siitä, että olisin jollakin kuurilla. Lisään hieman vedenjuontia, olen jonkun aikaa kokonaan ilman sokeria, lepään enemmän ja nautin päivittäin kehon puhdistumista edistävän vihersmoothien. Saatan myös aamulla ottaa lusikallisen bentoniittisavea muutaman viikon ajan. Pikku juttuja, mutta positiivinen vaikutus kehoon ja mieleen on valtava.

Ehkä kaikista voimakkaamman detoxin tein viime viikolla, kun vetäydyin yksin (tietenkin Tuto oli mukana, koska enhän minä ilman paimentani mihinkään lähde) hiljaisuuteen neljäksi päiväksi meidän mökille. Mökki sijaitsee middle of nowhere eli keskellä metsää, lähimmät naapurit ovat viiden kilometrin säteellä. Netti ei toiminut lainkaan, puhelimen kenttä toimi jos toimi. Elin päivät täydellisessä hiljaisuudessa takkaa poltellen, saunoen, uiden ja koiran kanssa lenkkeillen. Katsoin noiden päivien aikana omia pelkojani silmästä silmään, kävelin suoraan niitä kohti ja käsittelin niitä yksi toisensa jälkeen. Se vapautus jonka koin katsoessani omia demonejani suoraan silmiin, oli niin voimakas ettei sitä voi edes verrata pelkkään fyysiseen detoxiin. Postaus aiheesta löytyy täältä.

En osaa ajatella detoxia pelkästään fyysisenä asiana: mitä syömme ja juomme vaikuttavat henkiseen tasapainoomme ja päin vastoin ajatuksemme vaikuttavat fyysiseen terveyteemme. Ihminen on kokonaisuus, jota ei voi pilkkoa osiin vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen. Vaikka ihminen syö kuinka terveellisesti, mutta kärsii vakavasta stressistä ja myrkyttää mielensä negatiivisuudella, ei se voi olla vaikuttamatta terveyteen. Stressin välttäminen on kuitenkin joskus todella vaikeaa ja siitä eroon pääseminen voi tarkoittaa suurta elämänmuutosta ja luopumista. Myös terveellisestä ravinnosta voi tulla pakkomielle mikä nostaa stressitasoja eikä palvele enää kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Eli mikäli halua puhdistaa elimistöäsi tee se rakkaudella ja hyvällä mielellä- suhtaudu itseesi armollisesti ja rakastavasti. 

Muistathan kuunnella oloasi detoxin aikana. Kehon ja mielen puhdistuessa voi tulla ohimeneviä epämiellyttäviä tuntemuksia tai kiputiloja kuten päänsärkyä, oksettavaa oloa, palelua, väsymystä tai muuta vastaavaa. Tällöin anna itsellesi aikaa levätä ja lisää veden juontia. Itselläni joskus esimerkiksi spiruliinan tai persiljan liiallinen nauttiminen saa aikaan hetkellisen huonovointisuuden: en tiedä lähteekö tuolloin kehosta kuona-aineita liikkeelle liian nopeasti vai mitä tapahtuu, koska tuntemukset ovat hyvin samanlaisia kuin paaston ensimmäisten päivien aikana.  Alla on lueteltu muutamia vinkkejä detoxiin. Poimi niistä itsellesi sopivat- ei siis ole tarkoitus, että toteutat kaikkia vinkkejä yhtä aikaa eli kohtuus kaikessa.

Vinkkejä detoxiin:

– Herätessäsi hengittele muutaman minuutin ajan nenän kautta syvään sisään ja ulos. Kuuntele hengitystäsi ja ole läsnä siinä hetkessä. 
– Nauti aamuisin tyhjään mahaan lasillinen vettä (mielellään suodatettua), johon puristat puolikkaan luomu sitruunan mehun. Huuhtele suu hyvin sitruunaveden juonnin jälkeen tai nauti esimerkiksi pieni pala juustoa.

– Juo päivittäin vähintään 2 litraa vettä. Älä juo ker
ralla liikaa vaan jaa vesimäärä tasaisesti päivän mittaan.

– Laita edellisenä iltana seuraavaksi päiväksi vesikannuun nippu persiljaa ja nauti vesi päivän aikana. Varaudu ravaamaan vessassa?

– Vältä valkoista sokeria, valkoisia jauhoja, alkoholia ja kofeiinia sisältäviä juomia mahdollisuuksien mukaan. Mutta älä stressaa ruokavaliosta. Maailma ei siihen kaadu vaikka et pystyisikään olemaan ilman päivittäistä kahvikupillista- kokonaisuus ratkaisee! Runsaasti terveellisiä ruokaohjeita, joissa ei ole käytetty gluteiinia ja viljoja, löydät täältä.

– Hanki jokin hyvä kuitulisä. Käyttäessäni kuitulisää, muista juoda paljon vettä ettei kuitu aiheuta ummetusta (se ei tarkoituksena). Kuitu sitoo itseensä epäpuhtauksia suolistosta ja kuljettaa ne nopeammin suoliston läpi sinne minne ne kuuluukin eli vessanpönttöön?

– Aamuisin tyhjään vatsaan nautittu bentoniitti savi edistää kehon kehon puhdistumista ja sopii näin ollen loistavasti erilaisiin detox kuureihin.

– Aamupalaksi nautittu vihersmoothie on loistava auttaa kehoa puhdistautumaan. Voit laittaa smoohtieen villiyrttejä, viherjauhetta, avokadoa, lehtikaalia, psylliumia, sitruunan mehua jne. Ohjeita löydät täältä ja täältä.

– Spirulina ja chorella jauheet sopivat hyvin kehon puhdistamiseen, nautithan ne aina luomuna. Aloita jauheiden käyttö varovaisesti ja lisää määrää pikku hiljaa. Voit sekoittaa jauheet veden sekaan tai tehdä niistä vihersmoothien. Useat viherjauheet sisältävät spiruliinaa ja chlorellaa
– Epsom suola jalkakylpy iltaisin rentouttaa kehoa ja mielestäni sillä on myös yleisesti ottaen puhdistava vaikutus kehoon. Itse otan nykyään joka ilta jalkakylvyn, johon ripottelen hieman epsom suolaa.

– Tee päivittäin hengitysharjoituksia. Blogin hengitysharjoituksia löydät täältä.
– Jooga edistää kehon puhdistumista. Detox-joogaharjoituksen löydät täältä (postauksesta löytyy myös puhdistava hengitysharjoitus).

– Kehoa puhdistavia eteerisiä öljyjä ovat mm. piparminttu, sitruuna, greippi, tea tree tai mandariini. Käytäthän puhtaita 100 prosenttisia eteerisiä öljyjä ja laimenna ne aina öljyyn. 
– Harrasta päivittäin liikuntaa. Liikunnan ei tarvitse olla stressitasoja nostavaa rääkkiä, jossa sykkeet huitelee miljoonassa vaan kävely raikkaassa metsässä tai vaikkapa kevyt jooga riittävät vallan mainiosti. Mikäli liikkuessa tulee hiki, se tietenkin tehostaa kehon puhdistusta.
– Ajatuksilla on valtava vaikutus kehon hyvinvointiin, joten puhdista mielesi päivittän. Tee esimerkiksi päivittäin kiitollisuusmeditaatiota, jonka löydät täältä. Pohjustukseksi lue postaus mielen detoxista täältä.

Kuva Pasi Hakala

Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Täältä löydät blogin terveellisiä ruokaohjeita ja täältä pääset blogin etusivulle..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.