Hae
Kutsu vapauteen

Kuitupitoinen gluteeniton kaurasämpylä pelkästä kaurasta

Olen dieetillä (lue lisää siitä täältä) ja olen syönyt viime aikoina todella vähän leipää. Nyt iski kuitenkin kauraleivän himo ja ajattelin tehdä mahdollisimman kuitupitoista gluteenitonta kaurasämpylää silläkin riskillä ettei se pysy kasassa (viimeksi kun tein pelkästä kaurasta, niin se mureni käsiin). Tällä ohjeella tehtynä rakenne oli hyvä kunhan antaa sämpylän vetäytyä jonkin aikaa paistamisesta. Itse huomasin, että rakenne oli parhaimmillaan seuraavanä päivänä. Mikäli haluat nauttia sämpylän lämpimänä heti valmistumisen jälkeen, niin se saattaa hieman murentua. Sämpylöistä tuli niin hyvän makuisia, että meinasi itse hillintä pettää niitä syödessä. Yhdessä sämpylässä on minun laskujeni mukaan 124 kaloria, joten ei niitä nyt montaa pystynyt iltapalaksi syömään.
Blogissa on runsaasti gluteenittomia leipäohjeita: tämä ohje on blogin 26. leipäohje. Kauraleivän ohjeitakin on jo entuudestaan, mutta tämä ohje eroaa aikaisemmista siten, että tämä sisältää pelkästään kauraa eikä mitään muita jauhoja.  Sämpylät ovat gluteenittomia ja maidottomia, mutta jos kaipaat vähähiilarisia leipäohjeita, niin niitä löydät täältä. Halusin kokeilla tähän ohjeeseen leivän leipomista kaurapuuroon. Voit käyttää vanhoja puuron jämiä tai sitten keittää puuron ihan tätä ohjetta varten. Olen ihan nuoresta asti tykännyt leipoa leivän itse, siitä tulee niin ihana fiilis. Itsetehty leipä on lisäaineetonta ja saat lisättyä taikinaan juuri niitä aineosia, joita haluat. Itse käytin tähän ohjeeseen Lidlin gluteenittomia kaurajauhoja ja -leseitä. Hinta-laatu-suhde on enemmän kuin kohdillaan.

Miksi kuitu on tärkeää?

Monimuotoiset kuidut edistävät suolen toimintaa ja muokkaavat myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa terveyttä edistävään suuntaan. Kuitu turpoaa suolistossa ja sitoo itseensä myrkkyjä ja epäpuhtauksia, kuljettaa ulostemassaa nopeammin paksusuolessa ja on ravintoa suoliston hyville bakteereille. Kuitu onkin elintärkeää suoliston hyvinvoinnille ja mikäli ruokavalio on riittävän kuitupitoinen ulosteesta tulee pehmeämpää ja vatsa toimii säännöllisesti. Runsaskuituista ravintoa nauttineilla on pienentynyt riski sairastua tyypin 2 diabetekseen  ja sepelvaltimotautiin.  Myös paksusuolisyövän riski on useiden tutkimusten mukaan pienentynyt kuitupitoisia ruokia runsaasti käyttävillä. Kuitua pitäisi saada päivässä 25-35 g päivässä. Viljatuotteiden lisäksi kuitua saa esimerkiksi kasviksista, hedelmistä, siemenistä ja marjoista.

Monet kuitupitoiset ruoat kaura mukaanlukien ovat suolistobakteerien eli probioottien ruokaa eli prebiootteja. Kuituja nauttimassa ruokit suolistosi hyvää bakteerikantaa. Runsaasti kuituja sisältävällä ruokavaliolla pitää muistaa juoda riittävästi vettä- ei viiniä?
Ohje (13 kpl) n.124 kcal/sämpylä

Puuro: 5 dl vettä, 2 dl gluteenitonta kaurahiutaleita
2,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa 
3 dl gluteenitonta kauralesettä 
0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
3 dl kuumaa vettä

Valmista puuro. Kaada puuro kulhoon ja sekoita jo hieman jäähtyneen puuron sekaan kauraleseet, suola, vesi, öljy, psyllium ja osa
kaurajauhosta. Sekoita kuivahiiva loppujen kaurajauhojen joukkoon ja lisää seokseen. Vaivaa taikinaa kunnolla yleiskoneella. Leivo taikinasta sämpylöitä. Anna taikinan kohota. Voitele vedellä ennen paistamista. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuttia. Sämpylät ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.


Täältä löydät lisää blogin terveellisiä leipäohjeita.

Kuvissa näkyvät tuotteet on ostettu Muuramen lifestyle-liike Annivalista. Annivalin tuotteita voit tilata täältä.

Tämän gluteenittoman kaurasämpylän ohjeen löydät täältä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *