Hae
Kutsu vapauteen

Lähes jauhoton kookosleipä- VHH, gluteeniton ja viljaton


Pehmeässä ja erittäin nopea- ja helppotekoisessa kookosleivässä on käytetty ainoastaan yhden desin verran jauhoja. Aluksi tein tätä leipää ilman jogurttia, mutta leivässä oli epämiellyttävän voimakas maku. Kun vähensin kananmunien määrää ja lisäsin jogurttia taikinaan, maku pehmentyi ja koostumuksesta ja mausta tuli täydellistä. Postauksen lopussa on linkit myös kuuteen muuhun leipäohjeeseen, jotka sopivat erikoisruokavalioihin. Leipä on vähähiilarinen (2,3 g), gluteeniton ja viljaton, muttei sovellu maidottomaan ruokavalioon juustoraasteen vuoksi.

 
Leipä on helppo valmistaa: aineet sekoitetaan keskenään kulhossa ja lusikoidaan pellille. Käsiä ei tarvitse sotkea jauhoihin mikä tekee ”leipomisesta” erittäin miellyttävää. Tai siis se on miellyttävää, ettei tarvitse leipoa. Itse teen näitä blogissani esiintyviä leipiä lähes joka päivä ja ellen olisi näitä ohjeita kehitellyt, en olisi varmaan pystynyt gluteenitonta ruokavaliota noudattamaan. Olen vaan todella nopea kyllästymään kaikkeen ja lisäksi olen äärettömän nirso, niin näitä uusia leipäohjeita on kehiteltävä säännöllisin väliajoin. Tattaria inhoan yli kaiken, joten sitä ei minun blogissani tulla näkemään. Sorry tattarin ystävät- tehän voitte halutessanne tunkea tattaria muiden jauhojen sijasta omaan leipäänne.

 
Suureksi harmikseni en pidä erityisesti kookoksen mausta. Näissä leivissä ei kuitenkaan kookos maistu juuri ollenkaan mikä tietenkin voi olla pettymys kookos faneille. Jos haluat, että kookos maistuu voimakkaammin, vähennä hieman jogurtin määrää ja lisää jauhojen. Tällöin tietenkin hiilarimäärä kasvaa. Kookosjauho valmistetaan tuoreesta kookospähkinän lihasta eli maltosta eikä se sisällä viljan tai maidon aineosia. Näin ollen se sopii hyvin gluteenittomaan, viljattomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Kookosjauho on erittäin ravinteikasta ja kuitupitoista (38 %) ja myös matalahiilihydraattista, joten se soveltuu erinomaisesti myös vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville. Mantelijauhoon verrattuna kookosjauhoissa on kuitenkin enemmän hiilareita, mutta huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi gluteenittomassa jauhoseoksessa ja riisijauhossa.


Annoksesta tulee 6 sämpylää ja yhden kokonaisen sämpylän hiilarimäärä on n. 2,3 g. Toki voit korvata kookosjauhon jollakin muulla jauholla, mutta sittenhän ei ole kyse enää kookossämpylästä. Käytäthän näihin kaikkiin blogini ohjeisiin karkeaa psylliumia, joka toimii yleensä aina hyvin. Samaa ei voi sanoa hienojakoisesta psylliumista, joka mm. paakkuuntuu herkästi.
 
Ohje:
 
4 munaa
1 dl soija,- kaura- tai turkkilaista jogurttia HH 3,0 g *
1 dl kookosjauhoja HH 11 g
2 pientä kourallista juustoraastetta
1 rkl karkeaa psylliumia
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Hiilarit laskettu turkkilaisen jogurtin mukaan
 
Vatkaa käsin kananmuna
t kulhossa ja sekoita turkkilainen jogurtti kananmunan joukkoon. Lisää muut ainekset ja lopuksi psyllium. Sekoita hyvin. Lusikoi taikina pellille (2 rkl = 1 sämpylä) ja anna kohota sen aikaa kun uuni lämpiää. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.
 
Blogistani löytyviä muita leipäohjeita- olepa hyvä:)
 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/07/kuitupitoinen-sampyla-vhh-gluteeniton.html
 

 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/03/mantelisiemenleipaset_14.html
 
 
 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/03/kurpitsansiemen-leipa.html
 
 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2015/12/mantelileipa-runsaasti-proteiinia-hyvia.html
 
 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/05/avokadonokkosleipa.html
 
 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/04/juustosampylat-vahahiilihydraattisesti.html
 
 
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/01/siemennakkaileipa-2-erilaista-ohjetta.html
 
 

4 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  En tiedä, mitä tein väärin, mutta taikina oli niin löysää, että se levisi pellille. Eikä kohonnut. Eli sain sellaisen hyvin ohuen "peltileivän". Hyvää kyllä oli, mutta…

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Voi harmi! Joo ei sen kyllä pitäisi pellille levitä. Oikeastaan ei tule mitään muuta mieleen kun se, että psyllium oli jostain syystä huonolaatuista eli ei sitonut taikinaa tarpeeksi. Eri psylliumien välillä on eroja, siitä on joku tehnyt jonkun tutkimuksenkin joskus.

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Ei se sinällään mua haitannu, hyväähän se oli, eikä turvota, kuten vehää sisältävät leivät. Toi mun psyllium ihan lähimarketista ostettua Risentan psylliumkuitujauhetta. Mutta tulipahan niin ohut leipä, että ei tarvitse kuin leikata sopivankokoisiksi paloiksi.

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Voisit vaikka lisätä psylliumia määrää jos se auttaisi. Ja leivinjauhe kohottaa jonkun verran ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *