Hae
Kutsu vapauteen

Elämäntapamuutos- stimulanteista luopuminen ja vhh ruokavalio

Olen jo pitkään syönyt ja elänyt terveellisesti- tai no tietenkin se riippuu siitä miten terveellinen elämäntapa määritellään. Mielestäni sitä ei voi edes absoluuttisesti määritellä, sillä se on hyvin yksilöllistä mikä on kenellekin terveellistä ja mikä ei. Esimerkiksi terveellisenä pidetyt pähkinät ja hedelmät voivat olla hengenvaarallisia jos on allergisoitunut niille. Ruokavalioni on tietenkin vaihdellut paljon elämäni aikana niin kuin varmaan kaikilla. Pidin ruokapäiväkirjaa joku aika sitten ja diplomiravintoterapeutti Niina Saine kommentoi sitä. Postauksen löydät täältä. Sain Niinalta hyviä vinkkejä ja osan olenkin ottanut jo käyttöön eli hiilareiden vähentämisen. Tähän saakka olen noudattanut hiilihydraattitietoista ruokavaliota eli en ole juurikaan käyttänyt valkoista sokeria, en lainkaan gluteeniviljoja jne. Se on kuitenkin eri asia kuin vähähiilarinen ruokavalio. Toki sitäkin olen kokeillut, mutta ilmeisesti en syönyt tarpeeksi paljon, koska kärsin heikotuksesta ja uneni laatu huonontui.

Olen jo pitkään epäillyt sitä, että stimulantit huonontavat oloani ja tarkoitan niillä kahvia, kofeiinipitoista teetä, alkoholia ja raakasuklaata. Halusin myös kokeilla miltä täysin sokeriton  (lisätty) elämä tuntuu. Tähän asti olen käyttänyt ns. terveellisiä sokereita kuten koivu-, karppi-, täysraakaruoko ja kookossokeria. Sitä en vielä tiedä,miten steviaan suhtaudun ja pieneen määrään hunajaa. Hunajassa toki on ihan älyttömästi hiilareita. Alkoholia olen viime vuosina juonut todella vähän, joskus lasin viiniä. Kahvin olen juonut kotona aina luomuna ja tuoreista pavuista valmistettuna, mutta esimerkiksi kokouksissa ja kylässä olen juonut normikahvia. Blogini pursuaa raakasuklaa ohjeita, joten onhan niitä tullut vedettyä. Eli vielä tiivistetysti kaikki ne mistä luovuin:

* sokeri kaikissa muodoissa
* kahvi
* kaikki teet paitsi yrttiteet
* alkoholi

* lisäksi vähensin rajusti hiilareiden määrää

Takana on vasta elämänmuutoksen ensimmäiset päivät eli ne kaikista vaikeimmat. Muutos ajoittui Abu Dhabin lomalle, joka on joko pahin tai paras ajankohta- riippuu näkökulmasta. Kun chattailtiin meidän Allun kanssa tänään, niin hän esitti seuraavan kysymyksen: ”miks kidutat ittees ku oot lomal etkä sitte ku oot kotona:)” Hyvä kysymys. Toisaalta lomalla on helpompikin tehdä elämänmuutoksia kuin kotona, koska voi keskittyä ainoastaan itseensä. 

Viimeisen makean herkun eli palan raakakakkua olen syönyt Allun tyttöystävän syntymäpäivillä viime lauantaina, joskin sekin oli makeutettu hunajalla. Alkoholia olen juonut viimeksi 2,5viikkoa sitten.  Teen ja kahvin juonnin lopetin vasta neljä päivää sitten eli tällä viikolla. Suklaan syönnistäkin on jo aikaa, sillä en muista milloin olen sitä viimeksi syönyt. 

MITEN ENSIMMÄISET PÄIVÄT OVAT SUJUNEET

Koska jätin sokerin, teen ja kahvin pois samaan aikaan, niin tietenkin oli odotettavissa vieroitusoireita. Suklaasta luopuminen ei todellakaan ollut mikään ongelma enkä usko sitä kaipaavani jatkossakaan. Sokerista luopuminen on tietty vaikeaa sen takia, koska lisättyä sokeria nyt on vähän joka paikassa. Varsinkin hotellissa ollessamme, en voi aina ollut varma onko esimerkiksi plain yogurt nyt varmasti sokeritonta. No, ei se ollut, siihen oli lisätty hunajaa hieman. Illallisen notkuvat sokeriherkut houkuttelevat yllättävän vähän puoleensa vaikka seurueessa muut niitä nauttivatkin. Toisaalta on jopa voittajaolo, kun itse syön jälkkäriksi juustoja ja pähkinöitä ja pari palaa kuivattua aprikoosia. 

Alkoholin suhteen ei muuten olisi yhtään mitään ongelmaa, mutta on pakko myöntää, että kun illallisseurueesta kaikki muut paitsi minä juovat illallisella lasin tai pari hyvää valko- tai punaviiniä, niin kyllä minullekin lasi viiniä maistuisi. Ollaan sentään lomalla:) Juomisen sijaan olen haistellut viiniä ja voi että se tuoksuukin hyvältä:) Sitä paitsi lomat tulee ja menee enkä muutoinkaan ole lomilla ylenmäärin alkoholia käyttänyt.

Hiilareiden vähentäminen on lomalla helppoa kun voi seisovasta pöydästä valita mitä ottaa. Olen syönyt runsaasti vihannksia, siemeniä, pähkinöitä, maustamatonta jogurttia, hedelmiä, lihaa, juustoja ja kananmunaa eri muodoissa. Ketoosiin en pyri, koska kilpparini tarvitsee hieman hiilareita, joita se saa vihanneksista ja hedelmistä. Niitä onkin tällä lomalla tullut syötyä todella paljon, varsinkin vihanneksia. Pekonin syöminen on minulle vähän vaikeaa, koska en ole juurikaan syönyt punaista lihaa aiemmin. Mutta kokeilen nyt sitäkin. Mikään rasvalla läträäjä en ole koskaan ollut (jo ajatus on epämiellyttävä) eikä minusta varmaan koskaan sellaista tule. Sen takia olen pyrkinyt lisämään annoskokoja huomattavasti, että saan tarpeeksi energiaa. En tiedä riittääkö se, mutta se selvinnee tulevien viikkojen aikana.
Vielä tiedoksi, että en laske hiilareita vaan pyrin vaan rajusti vähentämään niitä.


KAHVISTA LUOPUMINEN ON VAIKEINTA

Mutta se kahvi. Olen kahviaddikti. Eli päivittäin on ollut pakko saada kahvia, vähintään 1-2 lattea. En kuitenkaan halua, että olen addiktoitunut mihinkään ja olenkin vieroittanut itseni kahvista useaan otteeseen elämäni aikana. Viimeisen ihan pienen maitokahvin join tämän viikon maanantaina. Tiistaina aamupalan jälkeen olo oli tokkurainen. Aamiaisen jälkeen väsytti. Raahauduin kuitenkin puoliväkisin hotellin kuntosalille, jossa joogasin. Lievä päänsärky kolkutti takaraivossa ja kehoni ja varsinkin mieleni huusi kofeiinia. Jooga auttoi vierotusoireisiin yllättävän paljon.

Fyysistä riippuvuutta pahempi on henkinen riippuvuus enkä saanut alkuun yrttiteen juomisesta sitä samaa hyvän olon fiilistä mitä kahvista. Nimittäin kahvi on aina ollut minulle hyvin tärkeä juttu! Olen kokenut aamun kahvihetken hyvin rentouttavaksi, jopa meditatiiviseksi. Siitä luopuminen sattui enkä ollut edes kovinkaan varma, onko kahvista luopuminen edes sittenkään niin terveellistä. Onhan kahvilla paljon lukuisia terveysvaikutuksia elimistöön, jopa suolistoon. Minulla on lisäksi erittäin alhainen verenpaine ja aamukahvi on selventänyt päätä kummasti. Sitä paitsi minun suuri herkkuni on cafe latte, joka on lähestulkoon ainoita paheitani. Sitä on tehnyt mieli herra paratkoon kahtena ensimmäisenä päivänä ja vieläkin tekee ajoittain. 

Selvisin kuitenkin ensimmäisestä päivästä kunnialla ja päänsärkykin oli hyvin lievää ja hävisi iltaan mennessä. Tsemppasin itseäni tosi paljon muistuttamalla siitä, miten ylpeä olen itsestäni kun jätän KAIKKI stimulantit kerralla. Toisena aamunakin oli aamiasen jälkeen tosi tokkurainen olo. Se hävisi kuitekin nopeasti kun meditoin tunnin ja join runsaasti piparminttuteetä. Jo toisena iltana illallisella sanoin miehelleni, että päässä on ihmeellisen kirkas olo.

Kolmantena päivänä ei enää edes aamiaisella tehnyt mieli kahvia. Join pari kuppia piparminttuteetä, joka alkaa maistua hetki hetkeltä parammalta. Eilen ei ollut myöskään tokkuraista oloa. Illalla käytiin shoppailemassa Yas Mallissa ja kävimme Starbucksissa. Siellä teki todellakin mieli ottaa jokin erikoiskahvi. 

Tänään neljäntenä päivänä olen ollut jo aamusta tosi pirteä. Tosin huomasin vasta nyt, että hotellin aamupalalla olisi saanut myös lattea- se vähän kirpaisi. Teki mieli perua koko typerä kahvin lopettaminen, mutta selvisin siitäkin. Join taas piparminttuteetä, joka edelleen virkistää, onneksi. Uni on selvästi syventynyt ja mieli ollut tasainen ja rauhallinen. Välillä jopa euforinen. Mutta kirjoittelen näistä vaikutuksista myöhemmin lisää kun aikaa on kulunut enemmän. 

YHTEENVETOA

Kahvin poisjättäminen on ollut vaikeinta ja henkinen riippuvuus on ollut yllättävän kovaa. Vähensin kahvin käytöä astettain mikä selittää yllättävän vähäiset vieroitusoireeni, joita kuitenkin oli ensimmäisenä ja hieman toisenkin päivän aamuna. Illallisella olisi tehnyt mieli ottaa seuran vuoksi yksi lasi valkoviiniä, mutta näköjään vedelläkin pärjää- jopa lomalla.
Nyt neljäntenä kahvittomana päivänä olo on hyvä. Suklaasta ja normi teestä luopuminen on ollut helppoa ja kotioloissa alkoholista luopumistakaan en olisi edes huomannut, koska sitä on tullut tähänkin asti juotua niin harvoin ja vähän. 

Takana on siis vasta elämäntapamuutoksen ensimmäinen viikko. Joka on yleensä pahin. Mutta vasta pidemmällä aikavälillä näen mitä vaikutuksia stimulanttien lopettamisesta ja hiilareiden vähentämisestä on keholle ja mielelle. Kirjoittelen jatkossa lisää aiheesta, joten pysykää kanavalla. Ja minua saa tsempata ja olisi kiva kuulla, jos joku muukin olisi tehnyt vastaavia muutoksia elämässään. Sen tiedän, että useat vähentävät rajusti hiilareita, mutta oletko lopettanut myös stimulanttien käytön?

Sky Lite baarissa illallisen jälkeen Yas Viceroy hotellissa. Drinkkinä lähdevesi.


Blogin muita postauksia pääset lukemaan täältä.

9 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Kaukana olet kyllä hiilarien vähentämisessä. .hedelmät on täyttä sokeria,eikä niitä syödä vhh-ruokavaliossa,lisäksi ne ovat jalostettuja mahdollisimman isoiksi sokeripommeiksi ja ulkomaalaisia joten myrkkyjä ym.Varsinkin kuivatut hedelmät on melkein 100% sokeria.Kasviksista kertyy nopeasti ja paljon hiilihydraatteja ja jos et ole valmis rasvoja syömään,ei se ole vhh:ta.Marjoissa on myös paljon hiilihydraatteja.Kannattaa lukea aiheesta kirjoja tai muuten ei homma toimi.

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos kommentistasi! Tiedän hedelmien ja marjojen hh määrät kyllä- don't worry! Ja syön rasvoja. En todellakaan jätä kasviksia-sehän olisi silkkaa hulluutta? Hedelmiä syön nyt lomalla. Marjoja syön Suomessa. En pyri ketoosiin kilpirauhasen takia kuten tekstissä kirjoitin.

 3. Unknown kirjoitti:

  Samaa mieltä kuin tuossa yllä. Hedelmiä ei VHH:ssa kestä paljon vedellä. Itse pidän nyrkkisääntönä, että kaikki ruoka-aines, missa hiilarien määrä > 5 g/100 grammalle eli pitoisuus yli 5% painosta, niin sitä ei syödä tai syödään HYVIN vähän.

  Ja tosiaan RASVAA pitää USKALTAA VHH:ssa syödä. Muutenhan siitä tulee nälässäpitokuuri. Kun oikeasti syöt vain niukkahiilarista kasvista tyyliin kesäkurpitsaa, kaalia, tomaattia ja sen sellaista, niin kaikenmaailman juurekset kuten pottu on automaattisesti out. Tärkkelyksestä energian saaminen lakkaa. Proteiiniä ei syödä VHH:ssa määräänsä enempää, joten rasvaa on pakko syödä jos meinaa jostain jotain kaloreita saada. Ja se on ihan ookoo, sehän koko dieetin ideakin on.

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Ei kasviksia pois jätetäkään,mutta ei niitä surutta voi syödä.Rasvat on pääosassa ja kasvikset lisänä.Ketoosiin et ihan äkkiä pääsekään,koska siihen vaaditaan jo niin vähän hiilihydraatteja max 20g/vrk ja senhän syöt jo ,jos syöt yhden banaanin.Tekstissäsi puhut pekonista,joka taas ei ole ollenkaan välttämätöntä koska niitä rasvoja saa muualta,rasvainen liha ja kala,kerma,avokado,juustot,munat,majoneesi ym.Aloittajien virhe on yleensä juuri se,että mielletään karppaus pelkäksi pekonia ja munia ja kohta innostus loppuu.Perehtymällä asiaan ,saa ruokavaliosta monipuolisen kasviksineen.

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Juu rasvaista kalaa, juustoja ja jogurttia syön. Oliiviöljyä menee salaattiin. Vihreää salaattia eri muodoissa menee paljon ja kurkkua. Koska olen liikkunut päivittäin todella paljon, niin olen syönyt jonkin verran vesimelonia ja 1-2 omenaa. Joskus illallisella pieni pala kuivattua aprikoosia, jossa on törkeästi kyllä hiilareita. Sitä en ole syönyt paljoa. Kotona korvaan hedelmät marjoilla kuten olen tehnyt tähänkin asti. Täällä se ei ole mahdollista. Rasvoja saan myös siemenistä ja pähkinöistä, joten luulen että saan niitä tarpeeksi. Nyt syön aamupalaksi makrillia, juustoa, manteleita, munakasta, vihreää salaattia. Kovin juttu tässä on tuo stimulanteista luopuminen. Muuten, mitä laitatte turkkilaisen jogurtin sekaan?

 6. Anonyymi kirjoitti:

  Silloin kun sitä vielä söin,laitoin siemenrouhetta tai liotettua chiasiementä.Nykyään en syö kuin muutaman kerran vuodessa,koska siitäkin kertyy hh liian äkkiä,hh 4,3g/100g ja pidän ketoosia yllä sairauden takia.Olo näin parempi.

 7. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos vastauksestasi. Se on kyllä totta, että mikäli ketoosissa meinaa olla, niin eipä siinä paljon edes joguja vedellä. Toivottavasti olet saanut apua sairautesi hoitoon ja varmaan oletkin? Hyvää vointia❤️

 8. Marita kirjoitti:

  Vau!! Siis pystyit kahvista vierottumaan. Oikeasti, ei kyllä minulta onnistuisi. Kahvi addikti täällä. 🙂 Mutta kuulostaa ylipäätään tosi hienolta. Itse olen miettinyt kahvin vähentämistä, mutta vasta miettimisen asteella koko homma. Sinulla on niin minun näkökulmastani katsoen, tosi terveelliset elämäntavat. Itse tiedän, että pitäisi muutosta tehdä. Taustalla keliakiaa, kilpirauhanen leikattu, astma.. Viheliäisin noista kilppari ongelma. Se saa painoni sahaamaan tosi helposti ja tietysti ylöspäin. Pari kertaa olen saanut sen pudotettua alas, mutta takaisin on tullut.. Aika turhauttavaa. En tiedä mistä repis tuollaisen tsempin, että saisin itseni muutoksen tielle. Joka tapauksessa, luen sivujasi aika usein ja ovat tosi ihana inspiraation lähde. Oikein mukavaa matkaa aloittamallasi elämäntapamuutoksen tiellä. 🙂 Ai niin vielä, koirallesi rapsutuksia. Täällä vieressä rötköttää 11 ja risat oleva kultainen noutaja. Reipas vielä ja leikkisä, kun sille päälle sattuu.

 9. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos paljon❤️ Muutoin stimulanteista erossa pysyminen sujuu hyvin mutta kahvi tekee tiukkaa vieläkin! Sitä tekee kovasti mieli? Tuoksukin on jo niin ihana!! Eli tuolta osin ei ole ollut helppoa! Noutajalle rapsutukset❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.