Hae
Kutsu vapauteen

Vinkkejä terveelliseen elämään kiireisessä arjessa

Kukapa meistä ei haluaisi elää terveellisesti? Kiireinen arki velvollisuuksineen, aikaisine herätyksineen ja minuutti aikatauluineen joskus aiheuttaa sen, että tulee tehtyä valintoja, joita ei muutoin tekisi. Sen vuoksi kokosin tähän postaukseen sellaisia vinkkejä terveellisempään elämään, joita on helppo toteuttaa nimenomaan kiireisessä arjessa. Postaus sisältää siis vinkkejä kiireisiin aamuihin, muihin päivän ruokailuihin, terveellisempään elämään sekä syvään yöuneen. Jokaisesta tässä postauksessa mainitusta aihealueesta on tulossa laajempi ja spesifimpi postaus jatkossa. Toki näitä vinkkejä voi ja on suositeltavaakin noudattaa ihan leppoisassa arjessakin.

Loistavan makuinen proteiinileipä on yksi blogini kestosuosikkeja.
Tämä postaus on tarkoitettu myös henkilöille, jotka eivät noudata mitään erikoisruokavaliota. Blogi on täynnä vähähiilarisia, gluteenittomia, viljattomia ja  maidottomia ruokaohjeita ja löydät ohjeita täältä. Noudatit sitten minkä tyyppistä ruokavaliota tahansa, niin erittäin suuren positiivisen muutoksen saat ruokavalioosi luopumalla höttöhiilareista.  Mikäli et ole vielä sitä tehnyt, niin suosittelen nyt sen tekemistä. Huomaat olossasi muutosta jo muutamassa päivässä. Mikäli lisäät vielä veden juomista, vaikutus tehostuu. Veden juomisessa ei kannata vetää övereitä: juo vettä tasaisesti pitkin päivää, ei kuitenkaan ruokailun yhteydessä eikä paria tuntia ennen nukkumaan menoa.

Vähähiilarinen, gluteeniton, viljaton ja maidoton karppirulla. Ohje löytyy blogista.
Ne elintarvikkeet, joita syöt toistuvasti ja suuria määriä, kannattaa ostaa luomuna. Itse ostan luomuna vähintään kahvin, banaanin,sitruunan ja lihan. Vastajauhettu luomu kahvi on terveysjuoma (minun mielestäni) verrattuna normikahviin. Täältä löydät ihanan bullef broof eli voikahvin ohjeen.

Tuunattu voikahvi. Ohje löytyy blogista.
Liikunta on terveellisen elämän peruspilareita. Mikäli en ehdi muutoin liikkumaan, nipistän ajan yöunistani. Tietenkin sillä edellytyksellä, ettei yöunet jää ihan tolkuttoman lyhyeksi. Usein kuulee sanottavan, että mikäli olet työpäivän jälkeen väsynyt, niin jätä treenit väliin. Minä sanoisin, että lepää ensin hieman ja treenaa sitten. Parhaimmat liikuntakokemukset olen kokenut poikkeuksetta väsyneenä: odotukset eivät ole olleet korkealla ja väsymys on kaikonnut hetkessä kun on lähtenyt liikkeelle. Kannattaa kuunnella kehoaan mitä liikuntaa harrastaa ja varsinkin millä teholla treenaa. Ylirasitustilat ovat tietty sitten oma juttunsa ja tietenkään sairaana ei voi treenata.

Perheen turvallisuuspäällikkönä Meikä tarkistaa Mamman asanoiden linjauksia…
Henkinen hyvinvointi on kaiken perusta. Mikäli et voi henkisesti hyvin, alkaa se vaikuttaa todennäköisesti myös fyysiseen terveyteen ja ihmissuhteisiisi. Rohkaisen Sinua tutustumaan itseesi ja lähtemään henkiselle tutustumismatkalle omaan sisimpääsi. Voit tehdä sitä esimerkiksi joogan, shindon, meditaatio tai hengitysharjoitusten avustuksella. Sanotaankin, että jooga löytää Sinut silloin kuin on oikea aika ja olen tästä samaa mieltä. Tiedät itse onko aika oikea vai ei. Olet saattanut jo pitkään ajatella, että pitäisiköhän aloittaa jooga tai meditaatio.  Täältä löydät runsaasti edellämainittuja harjoituksia, joita voit tehdä kotona silloin kuin haluat.

Meille kaikille tulee hetkiä, jolloin tekee mieli jotakin makeaa. Naisille se tulee vähintään kerran kuukaudessa ja makeanhimo voi olla hyvinkin voimakas. Näihin tilanteisiin voi varautua tekemällä itse esimerkiksi raakajäätelöä tai -suklaata tai proteiinipatukoita. Ohjeita löydät runsaasti täältä. Tekeminen on helppoa ja nopeaa. Mikäli et kuitenkaan itse jaksa alkaa niitä vääntämään, niin lähes joka kaupasta löytyy raakasuklaata, joka on normisuklaata terveellisempää.

Itse tehty suklaapatukka. Ohje löytyy blogista.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu terveellisestä ja maistuvasta ravinnosta, liikunnasta, henkisestä hyvinvoinnista, sosiaalisista suhteista ja laadukkaasta yöunesta. Mikäli yöunet jäävät liian lyhyiksi tai uni on katkonaista, hankaloittaa se kaikkea edellämainittua. Sen lisäksi huonounisuus voi aiheuttaa suurtakin stressiä ja ahdistusta.

Kiireinen aamu


– Laita kello herättämään 5 minuuttia aikaisemmin kuin normaalisti. Herätessäsi hengittele syvään muutaman minuutin ajan ja keskity ainoastaan hengitykseesi. Laita vaikka puhelimeen ajastin, niin pystyt keskittymään helpommin kun ei tarvitse vilkuilla kelloa.
– Nauti iso lasillinen sitruuna vettä tyhjään vatsaan. Purista puolikas luomu sitruuna jo edellisenä iltana lasin pohjalle, joten herätessäsi ei tarvitse kuin lisätä vesi. 
– Nopean ja ravitsevan  aamiaisen saat smoothien tai raakapuuron muodossa muutamassa sekunnissa kun laitat blenderin päälle. Smoothien aineosat olet laittanut blenderiin jo edellisenä iltana. Ainoastaan jäiset marjat mikäli niitä käytetään kannattaa lisätä ennen blendaamista.  Helpon vihersmoothien pohjan saa edellisen päivän salaatinjämistä tai parsakaalista. Smoothien voit ottaa kätevästi mukaan autoon, taksiin tai junaan. Täältä löydät smoothie ohjeita.
– Autossa tai taksissa voit viedä huomion hengitykseesi. Mikäli tunnet olosi väsyneeksi, voit tehdä virkistävää hengitysharjoitusta. Löydät sen täältä.
– Pidä mukanasi aina luomu banaani tai vaikkapa pähkinöitä siltä varalta että nälkä yllättää. Nälkäisenä tulee sorruttua helposti makeaan.
Työpäivä

– Mikäli et syö töissä omia eväitä, niin ihan perus työpaikkaruokalassakin saa koostettua varsin terveellisen lounaan. Runsaasti salaattia, hyörytettyjä kasviksia ja jotakin proteiinipitoista (esim. lihaa, kanaa tai kalaa). Hyviä rasvahappoja saat siemenistä ja lorauksesta kylmäpuristettua oliiviöljyä. Mikäli syöt normi leipää, niin näkkileipä on paras vaihtoehto runsaan kuitupitoisuutensa vuoksi.

– Hyvä valinta on myös runsas salaatti tai kasvissosekeitto.

– Nauti välipalaksi pähkinöitä tai hedelmiä.

– Työpaikan kahvitilassa tai kokouksen kahvitarjoilussa voi olla päivittäin tarjolla kakkua tai pullaa. Terveellisempi vaihtoehto on pari palaa raakasuklaata.

– Mikäli työpäiväsi sisältää paljon kokouksia, kanna mukanasi hyvälaatuista yrttiteetä, jolla voit korvata osan päivän kahvikupposista. Kahvi kannattaa yleensäkin nauttia luomuna, mutta kokouksissa se harvoin on mahdollista.

– Juo runsaasti vettä työpäivän aikana ruokailujen välissä (ruoansulatusentsyymit). 

– Pidä taukoja istumisesta vähintään puolen tunnin välein. Myös kokouksissa voi nousta seisomaan ja venytellä. Istuminen tappaa.

Vähähiilarinen pizza on terveellinen vaihtoehto lounaalle tai päivälliselle. Tietenkin runsaan salaatin kanssa.
Päivällinen 
– Mikäli käyt töiden jälkeen kaupassa, varaa laukkuusi jotain terveellistä syötävää, vaikkapa pari palaa raakasuklaata, pähkinöitä tai hedelmiä, sillä nyt on se suurin vaara sortua sokeripitoisiin herkkuihin. Työpäivän jälkeen vireystila ei ole välttämättä ihan optimaalinen ja verensokeritkin voivat olla alhaalla. Lidlin kassalta löytyy ihan ok raakasuklaata, jos on pakko saada makeaa.

– Töiden jälkeen lasillinen sitruunavettä piristää jälleen kummasti.
– Mikäli salaatin tekoon ei ole aikaa, höyrytä parsa- tai kukkakaalia. Ne tulevat itsestään samalla kuin muu ruoka valmistuu.
– Erittäin nopea päivällinen koostuu esimerkiksi parsakaalista ja paistetusta lohimedaljongista/kanapihvistä/pihvistä. Muistetaan, että nyt eletään kiireistä arkea eikä ole kyse gourmee päivällisestä.

– Vähähiilarinen karppirulla, lihapiirakka tai pizza valmistuu myös erittäin nopeasti. Pohjan tekemiseen menee 5 minuuttia ja jos joku vielä paistaa jauhelihat samalla kun teet pohjaa, niin siinä ei kauaa nokka tuhise kun pizza, rulla tai piirakka on jo uunissa. Ja ihan varmasti maistuu koko perheelle.

– Mikäli et jaksa syödä kahta kertaa päivässä lämminta ateriaa, salaatti tai tuhti smoothie on loistava valinta. Varsinkin jos olet lähdössä harrastamaan liikuntaa illalla.

Iltapala
– Nykyinen suosikki iltapalani on seuraava: 1 luomu banaani, jäisiä puolukoita, granaatinomenan siemeniä sekoitettuna maustamattomaan partaäijä-, soija- tai kaurajogurttiin. 
– Myös smoothie
tai puuro on loistava iltapala vaihtoehto. Puuron sekaan voi ripotella lautasen pohjalle runsaasti jäisiä mustikoita ja luomu banaanin paloja. 
– Toiset vannovat proteiinipitoisen, toiset taas hiilaripitoisen iltapalan nimeen. Kuuntele omaa kehoasi mitä se vaatii, jotta saat yön hyvin nukuttua. Nälkäisenä ei kannata mennä nukkumaan mikäli aikoo yön nukkua eikä kukkua.
Hormonitoimintaa tasoittava raakapuuro. Ohje löytyy blogista.

Vinkkejä hyvään yöuneen
– Meno kannattaa rauhoittaa jo muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa. Vettä ei kannata juoda runsaasti ennen nukkumaan menoa ellei halua silmäpusseja.
– Ihon kuivaharjaus ennen suihkua rentouttaa ja poistaa kehosta kuona-aineita.
– Makoilu piikkimatolla rentoutusmusiikkia kuunnellen on todella rentouttavaa. 
– Seuraavista yrteistä voi olla apua syvään yöuneen: Amantilla (Nutramedix), ashwagandha, reishi tai bacopa.
– Magnesiumia kannattaa ottaa ennen nukkumaan menoa joko suihkeena suoraan iholle ja sisäisesti. Mikäli suolisto on huonossa kunnossa, mankku imeytyy todennäköisesti paremmin ihon kautta.
– Laventeli (eteerinen öljy) voi helpottaa unen tuloa kun sitä hierotaan isovarpaaseen.

– Hormoniperäiset uniongelmat ovat mielestäni kaikista hankalimpia. Voit kokeillä salvia (spanish sage) nimistä eteeristä öljyä suoraan iholle ennen nukkumaan menoa. Täältä löydät postauksen aiheeseen liittyen.

– Nukkumaan mennessäsi voit tehdä rauhoittavaa hengitysharjoitusta. Löydät sen täältä.

– Korvatulpat ja silmälaput valoisaan aikaan ovat kova juttu herkkäunisille. Ja hampaiden narskuttelijoille hammaskiskot- en voisi nukkua tuntiakaan ilman omiani:)

– Makuuhuone on nukkumista varten. Tee siitä rauhoittumisen keidas ja satsaa raikkaaseen sisäilmaan.

– Epsom suola jalkakylpy rentouttaa ja rauhoittaa kehoa ennen nukkumaan menoa.
Meikä tässä taas vahtii ettei tuo Mamma huku tuohon jalkakylpyyn…

Tulossa postauksia mm. seuraavista aiheista:

– Onko gluteeniton ruokavalio aina terveellinen?

– Tietoinen syöminen

– Vinkkejä syvään yöuneen (laajempi postaus)

– Vinkkejä liikunnan aloittamiseen

– Repsahdukset ruokavaliossa- kannaatko stressata?

– Meditaation hyödyt tieteen valossa

– Miten löydät sopivan ruokavalion ruokavalio viidakosta?

– Miten korvata vehnäjauhot ja sokeri leivonnassa?

– Painonhallintaa maalaisjärjellä

– Kuka tietää mikä on terveellinen ruokavalio?

– Helpostusta niska- ja selkäkipuihin

2 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Tää oli kiva postaus. Muutenkin pidän resepteistäsi, laita lisää niitäkin, please.

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Kiitos❤️ Juu laittelen reseptejä myös?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.