Hae
Kutsu vapauteen

Keto vai VHH- kumpi parempi?

MInulle esitetään usein seuraava kysymys: kumpi ruokavalio on parempi, keto vai VHH? Valmentaessani ihmisiä olen huomannut, että nämä 2 ruokavaliota menevät myös sujuvasti sekaisin eli ihminen sanoo/ajattelee noudattavansa ketoruokavaliota, mutta todellisuudessa kyseessä onkin VHH ruokavalio. Tilanne voi olla myös toistepäin. Eikä tämä ole edes ihme, koska ruokavalioiden makrot menevät osittain päällekkäin ja limittäin. Nimittäin ketoruokavalion makrot ovat 20-50 g ja VHH:n 50-100 g. Ääripäät ovat kaukana toisistaan, mutta keton yläraja ja VHH:n alaraja taasen sama. Mikäli hiilihydraattimäärä on 50 g vuorokaudessa, niin toinen ihminen voi olla tukevasti ketoosissa ja toinen ei. Ketoosi onkin se selkein mittari sallittujen ruokien lisäksi kun mietitään kummasta ruokavaliosta on kyse.

Ketoruokavaliolla pyritään ketoosiin ja VHH:lla ei vaikka molemmissa ruokavaliossa rajoitetaan hiilihydraattien määrää.

 

 

 

kumpi parempi: keto vai vhh?

 

Riippuu hyvin paljon ihmisestä ja elämäntilanteesta kumpi ruokavalio on toimivampi, keto vai VHH. Parhaiten asia selviää kokeilemalla. Alla olevassa kuvassa näette pohdintojani siitä, kumpi ruokavalio voisi sopia paremmin tietyissä tilanteissa. Kyseessä on karkea jaottelu ja asiat harvoin ovat näin yksiselitteisiä- kaikki loppu peleissä kulminoituu aina yksilöllisyyteen. Eli ei voida ajatella, ettei keto sovi reissu työtä tekevälle tai liikuntaa harrastavalle. Molemmat ruokavaliot ovat toimivia ja sopivat moneen tilanteeseen. Otetaanpa vaikka esimerkiksi tilanne, jossa henkilö kärsii pitkittyneestä stressitilasta. Tällöin VHH on yleensä suositeltavampi ruokavalio, koska se on sallivampi eikä elimistöä rasiteta joskus melko rankallakin adaptaatiovaiheella. Tiedän kuitenkin ihmisiä, joilla ketoruokavaliolle siirtyminen on alusta asti lieventänyt stressiä ja ihminen on alkanut samantien nukkumaan paremmin, mikä taasen on palautumisen tärkeimpiä mittareita. Useat KETO RISE UP verkkokurssilaiset ovat kertoneet, että he ovat alkaneet nukkumaan kuin tukki sen jälkeen kun he ovat saavuttaneet ketoosiin vaikka aikaisemmin kärsivät unettomuudesta. Toisilla taasen yöuni häiriintyy selvästi adaptaatiovaiheen aikana ja sen jälkeenkin.

 

 

painonhallinta onnistuu molemmilla ruokavalioilla

 

Molemmat ruokavaliot toimivat painonhallinassa erittäin hyvin, toki ketoruokavaliolla paino tippuu hieman nopeammin johtuen hiilihydraattivarastojen tyhjentymisestä. Hiilihydraattivaraston tyhjentyvät hieman VHH ruokavaliollakin, mutta eivät niin paljoa. Mikäli ihminen kärsii runsaasta ylipainosta ja on fyysisesti inaktiivinen, niin tällöin ketoruokavalio voi olla toimivampi vaihtoehto. VHH voi olla loistava vaihtoehto runsaasti liikkuville ja henkilöille, jotka haluavat laihduttaa ainoastaan muutamia kiloja. Itse olen normaalipainoinen ja harrastan liikuntaa ja mielestäni molemmat ruokavaliot toimivat minulla. Molemmilla ruokavalioilla tarvitaan myös kalorirajoitus, jotta paino tippuu vaikka joskus toisin väitetäänkin.

 

Instassa ketovinkkejä @satusjoholm

 

makeanhimo talttuu helpommin ketolla

 

Makeanhimo voi talttua herkemmin ketolla kuin VHH ruokavaliolla. Tässäkin asiassa on yksilöllisiä eroja ja täytyy muistaa, että liian vähäinen syöminen on ehkä se suurin makeanhimon laukaiseva asia. Mutta varmasti moni ketoilija voi allekirjoittaa sen, että ketoosissa makeanhimo katoaa. Mikäli kyseessä on sokeriaddiktio, niin VHH:lla nautittavat luonnollista sokeria sisältävät hedelmät saattavat pitää sokerinhimoa yllä. Tämä taasen voi johtaa siihen, että sokerin syönti ryöstäytyy käsistä. Tosin itselläni tilanne on juuri päin vastoin: yksi veriappelsiini on mielestäni niin makea, ettei sen syömisen jälkeen tee todellakaan mieli enää yhtään lisää makeaa.

 

VHH voi toimia ketoa paremmin matkoilla

 

VHH voi olla toimivampi ruokavalio, mikäli ihminen matkustaa paljon esimerkiksi työn vuoksi. Tämä johtuu siitä, että VHH on sallivampi ruokavalio kuin keto ja esimerkiksi automatkoille on helppo ottaa mukaan vaikkapa banaani tai muuta syötävää. Myös huoltoasemilta löytyy enemmän vaihtoehtoja VHH ruokavaliota noudattaville. Toisaalta taas ketolla pätkäpaasto helpottuu huomattavasti, jolloin syömiskertojen määrä vähenee automaattisesti ja pitkätkin matkat sujuvat helposti paastotessa. Itse olen reissannut ympäri maailmaa eikä kummankaan ruokavalion noudattamisen kanssa ole ollut sanottavia ongelmia. Keton noudattaminen onnistuu matkoillakin ja VHH ruokavalion noudattaminen on jopa helppoa.

 

mieliteot ratkaisevat kumpi parempi

 

Hyvä tapa valita keton tai VHH ruokavalion väliltä on miettiä mistä ruoista pitää ja mistä ei. Mikäli rasvaiset elintarvikkeet inhottavat yli kaiken ja haluat ehdottomasti sisällyttää ruokavalioosi hedelmiä, juureksia ja runsaasti marjoja, niin valitse VHH. Mikäli taasen pidät pähkinöistä, avokadoista, siemenistä, rasvaisista proteiinilähteistä jne., niin siinä tapauksessa keto voi olla todella hyvä vaihtoehto. On selvää, että ruokavalio on tuhoon tuomittu ennen pitkää, mikäli se sisältää sellaisia ruokia, joita inhoaa yli kaiken.

 

Saman ihmisen kohdalla sama ruokavalio voi toimia eritavalla eri ajanjaksoina. Tänään voi keto tuntua paremmalta, mutta vuoden kuluttua VHH ja päinvastoin. Kokeilemalla selviää, mikä on juuri Sinulle toimivin vaihtoehto juuri tällä hetkellä.

 

TULE MUKAAN KETO RISE UP VERKKOKURSSILLE

 

Laihdu pysyvästi, energisoidu ja palaudu paremmin koulutetun valmentajan ohjauksessa. Osta hyvää palautetta saanut verkkokurssi ALE hintaan täältä: https://www.campwire.com/buy_flexible/7f37143f-bb8c-42e8-bd8d-45d0da8d327a

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *