Hae
Kutsu vapauteen

Imelletty perunalaatikko- gluteeniton ja normi

imelletty perunalaatikko- gluteenittomana tai normina

Minulla oli blogissa paras imelletyn perunalaatikon ohje etsinnässä ja sainkin apua teiltä rakkaat lukijani. Kerroitte minulle parhaita ohjeitanne ja valitsin niistä yhden eli Tiina Haapaniemen ohjeen, jota testasin viime viikonloppuna. Tiina kertoi, että tällä ohjeella on heidän perheessään tehty imelletty perunalaatikko jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Meidän Kari ja nuoriso pitivät tästä perunalaatikosta todella paljon, kuulemma oli parasta mitä ovat koskaan maistaneet. Minunkin mielestäni  perunalaatikko maistui poikkeuksellisen hyvältä vaikka en itse sitä syökään, mutta maistoin toki parikin kertaa. Kiitos Tiina todella paljon ohjeesta. Tällä ohjeella tulen tekemään jatkossa imelletyn perunalaatikon ja toivon, että moni muukin testaa tätä ohjetta.

imelletyn perunalaatikon valmistuksesta

Valmistin itse imelletyn perunalaatikon kahdella tavalla: ohjeen mukaan normina ja gluteenittoman version valmistin kaupan valmiista perunasoseesta. Tuo kaupan perunasose ei ollut ilmeisesti valmistettu jauhoisista perunoista, ainakaan sitä ei erikseen pakkauksessa mainittu.  Tosin tuotetta mainostettiin muusin ja perunalaatikon tekoon. Tein molempien perunalaatikkojen kanssa yhden ison virheen: luin ohjeen huonosti ja laitoin perunasoseen imeytymään jääkaappiin enkä huoneenlämpöön kuten olisi pitänyt! Tämä esti osittain imeltymisen, mutta vikahan ei ollut eikä ole ohjeessa vaan tekijässä. Taas kerran sain hyvän muistutuksen siitä, että ohje kannattaa lukea huolella.

Imeltymisen onnistumisen kannalta kannattaa välttää muutamia virheitä. Ensimmäiseksi tuo jo mainitsemani lämpötila: imellytä perunasose siis huoneenlämmössä. Toiseksi älä lisää perunoiden keitin veteen suolaa, koska se estää imeltymisen. Perunalajikkeeksi tulee valita jauhoinen peruna.  Lisäksi olen lukenut (tätä kohtaa en itse oikein ymmärrä), että survoksen täytyy pysyä oikeanlämpöisenä, jotta peruna imeltyy (55–75 astetta on hyvä lämpötila, perunalaatikko ei imelly yli 75 asteessa). Muistakaa nyt sitten, että olen hankkinut nämä tiedot netistä lukemalla eli en ole VIELÄKÄÄN mikään imelletyn perunalaatikon valmistamisen ekspertti eli jos sinulla on lisää hyviä vinkkejä, niin kirjoita niitä postauksen alapuolella olevaan kommenttiboxiin. Kiitos jos kommentoit<3

imelletty perunalaatikko ohje

2 kg jauhoisia perunoita

2 dl lämmintä vettä

2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta

7 dl kuohu- tai vispikermaa tai puolet maitoa

4 tl suolaa

3/4 dl siirappia

päälle voinokareita

 

imelletyn perunalaatikon valmistus

Keitä pestyt perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina ja jauha ne hienojakoiseksi soseeksi. Sekoita jauhot ja lämmin vesi soseeseen. Anna seoksen imeltyä lämpimässä paikassa ainakin 5-6 tuntia, mieluiten yön yli tiiviillä kannella peitettynä. Sekoita kerma/maito ja mausteet seokseen. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Seos voi kuohua, joten älä täytä vuokia aivan täyteen. Lisää pinnalla voinokareita. Kypsennää uunissa 125 asteessa 3-4 tuntia.

Lue myös:

Takuu varma ja helppo porkkanalaatikko- kaksi ohjetta

VHH herkkuja jouluksi

Konjakkisinappi vähän terveellisemmin

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

17 kommenttia

 1. Merja kirjoitti:

  Hei. Minä teen imelletty peruna laatikon siiklistä, 3kg ja dl jauhoja. Imetään uunissa 55 – 60 astetta. Peruna imeytyy kun sen muusi rakenne muuttuu. Välillä sekoitellen, Imellytän 5tuntia. Ripaus suolaa ja desi ja maun mukaan siirappia. Kasviskerma n. 5dl sen mukaan miten vetelin haluaa. Itse en tee kovin vetämäksi. Paistan 120 astetta 2 tuntia / kypsäksi. Katso miltä näyttää. Itte en tee kello kädessä , pyysit vinkkiä ,tässä mummun ohje. Mukavaa joulua. Mukava lukea blokiasi.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos Merja viestistäsi ja ihanaa joulua Sinulle ja perheellesi:) Hyvältä kuulostaa Sinunkin ohjeesi:)

 2. Karoliina kirjoitti:

  Kiitos ohjeesta, täytyypä testata ensi vuonna 🙈
  Mulla on semmonen ohje, mihin ensin valmistetaan löysä perunamuusi.. No minähän näppäränä tyttönä lisäsin muusiin voita kuten normaalistikin… Mitenköhän imeltymisen nyt käy kun voissa on tietty suolaa 😣

 3. Tuula kirjoitti:

  Perinteinen hämäläinen imelletty tehdään aina ilman siirappia. Perunat keitetään tosiaan suolattomassa vedessä, perunat muusataan, soseeseen lisätään jauhomaitoseos. Seosta EI SAA lisätä liian kuumaan soseeseen, koska jauhot palavat ja imeltymistä ei tapahdu. Siihen perustuu myös lämpötila max 70 astetta. Imeltyminen tapahtuu helpoimmin uunissa yön yli. Aamulla lisätään voi ja tarvittaessa lisää maitoa ja maustetaan suolalla ja muskottipähkinällä. Kun imeltyminen tapahtuu oikein, siirappia ei tarvita. En ole koskaan käyttänyt myöskään kermaa. Kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulua ja pakastaa raakana. Vain paisto jouluna ja suoraan pöytään. Nam!

 4. Henna kirjoitti:

  Moi!
  Imeltymislämpötila perustuu siihen, että tuossa lämmössä amylaasientsyymit hajottavat perunan hiilihydraatit yksinkertaisemmiksi sokereiksi, jolloin massa makeutuu. Jos imeltymistä ei tapahdu (=lämpötila liian matala tai korkea), massa on vain löysää perunamuusia eikä maistu makealta.

  Täältä löytyy tarkempaa infoa: http://pennijajana.blogspot.com/2012/11/perunalaatikon-imeltymisen-salaisuus.html?m=1 🙂

 5. Mumma kirjoitti:

  Teen 3kg perunoita. 1dl jauhoja.
  Ei vettä joukkoon ja imeltymään uuniin 50-60` noin 6 tuntia mutta jätän yöksi ja sammutan uunin.
  Nesteeksi laitan nykyään Alpron kookosmaitoa. Suolaa tietenkin mutta ei siirappia.

 6. Emmy kirjoitti:

  Imeltyminen on vähän (tai aika paljonkin) kemiaa. Itsellä alkoi imeltymään kunnolla vasta kun aloin lämpömittarin kanssa tarkistaan survoksen lämpötilaa joka olisi alkuun (pari tuntia) hyvä olla n. 63-70 astetta ja lopussa 70-80 astetta (pari tuntia). Tähän pääsen vain uunin kanssa (100 astetta) koska en pysty kuorimaan perunoita tarpeeksi kuumina. Toinen vaihtoehto on keittää tosi vähässä vedessä kuoritut perunat ja käyttää keitinvesi survonnassa (osa tärkkelyksestä liuonnut keitinveteen ja sitä tarvitaan), silloin lämpötila tulee helpommin oikeaksi ilmankin uunia. Keitinveden määrä täytyy huomioida kokonaisnesteen määrässä, riippuen kuinka paksusta tai löysästä laatikosta pitää. Itse pidän löysemmästä laatikosta, joten myös imeltyminen pitää ottaa huomioon, koska sen ainaka survos löysentyy. Jos siis ei ole kunnolla imeltynyt, lisään nestettä (kaurakerma+vesi). Itselle massa on sopivaa kun se on lähes vellimäistä, löysää puuroa – silloin tulee paras laatikko! Mutta makukysymyksiä kaikki!

 7. Taikkuli kirjoitti:

  Minö tein aiemmin, siis joka joulu ihan peruskevyt maitoon tehtyä imellettyä., mutta tänä jouluna tein kauramaitoon. Keitin perunat ja muusasin ne – annoin sosee hetken olla koska jauhoja ei saa laittaa kuumaan soseseen (ne palaa) jos niin tekee imeltyminen ei käynnisty. Annoin olla yön yli jonka jälkeen vasta kauramaito, sekoitus ja sitten se paras, vuuassa pakastimeen, paisto vasta aattona tai päivää aiemmin ja 150 astetta 2 tuntia 15 min kun jäisen vuuan laittaa uuniin se tarvitsee sulamisajan.

 8. Sähkölieden uunissa kirjoitti:

  Tässä minun ohje:

  Perinteinen imelletty vanhan ajan perunalaatikko. Ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Vanhanajan perunalaatikkoa ei myöskään mausteta. Maku saadaan imellyttämällä ja suolalla.
  Tietenkin voi maustaa halutulla tavalla.

  Mahdollisimman yksinkertaiset raaka-aineet:

  vettä keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen ja imeltymiseen
  3 kg soseutuvia perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy
  3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa. Yleisesti amylaasipitoinen jauho käy
  70-100 g voita tai vastaavaa margariinia
  3 teelusikallista suolaa
  maitoa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja tavoitteen mukaan

  Näin valmistuu imelletty perunalaatikko:

  Pestään ja kuoritaan perunat. Ainakin keittäessä hajoavat jauhoiset perunat tulisi kuoria raakoina, koska kypsinä kuorittaessa niiden kuorimistappiot on suuret.

  Keitetään perunat kattilassa kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä vedessä ja soseutetaan perunat suoraan keittoveteen niin että saadaan tanakka puuromainen sose. Lisätään tarvittaessa kuumaa vettä.

  Jäähdytetään sose huolellisesti ja sekoittaen alle 78 asteiseksi. 72-76 astetta on hyvä lämpötila. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot ”palaa” ja menettää imeltymistehon lopullisesti. Mittaa lämpömittarilla. Jos lämpömittaria ei ole, niin silloin voi jäähdyttää ”varman päälle” arvioiden.

  Lisätään jauho ja sekoitetaan noin 74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisätään tarvittessa tilkka soseen lämpöistä vettä.

  Laitetaan sosekattila 65-70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. 3 tuntiakin saattaa riittää.

  Lisätään imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina ja annetaan sulaa. Lisätään maito niin että saadaan notkea vellimäinen puuro. Lisätään suola (tässä vaiheessa voi maustaa).

  Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan. Lisätään pinnalle voinokareita. Pinnalle voi lisätä myös korppujauhoa.

  Sose laitetaan aluksi noin 200 asteiseen uuniin paistumaan. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin läpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa täysiä vuokia.

  Paistoaika 2-3 tuntia.

 9. Sähkölieden uunissa kirjoitti:

  Vähän imelletyn perunalaatikon imeltämisestä.

  Pieni yhteenveto toimivista ohjeista.

  Perunalaatikko imeltyy kun…

  …sose on valmistettu ainoastaan perunasta ja vedestä. Kaikki perunalajikkeet imeltyy.

  …sose on OHENNETTU VEDELLÄ puuromaiseksi. Vesi on tärkeä imeltymisen edistäjä. Kuiva tönkkösose ei aina edes imelly.

  …soseeseen ei ole sekoitettu muita aineita. Varsinkin suola ja rasva estää imeltymistä.

  …sose on ennen jauhojen lisäämistä jäähdytetty huolellisesti 73-76 asteiseksi.

  …jauhot on lisätty ja sekoitettu huolellisesti 73-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.

  …sose on laitettu imeltymään 65-70 (75) asteiseen sähkölieden uuniin.

  …sose on imeltynyt 65-70 (75) asteisessa uunissa 2-3 (4) tuntia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *