Hae
Kutsu vapauteen

Imelletty perunalaatikko- gluteeniton ja normi

imelletty perunalaatikko- gluteenittomana tai normina

 

 

Minulla oli blogissa paras imelletyn perunalaatikon ohje etsinnässä ja sainkin apua teiltä rakkaat lukijani. Kerroitte minulle parhaita ohjeitanne ja valitsin niistä yhden eli Tiina Haapaniemen ohjeen, jota testasin viime viikonloppuna. Tiina kertoi, että tällä ohjeella on heidän perheessään tehty imelletty perunalaatikko jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Meidän Kari ja nuoriso pitivät tästä perunalaatikosta todella paljon, kuulemma oli parasta mitä ovat koskaan maistaneet. Minunkin mielestäni  perunalaatikko maistui poikkeuksellisen hyvältä vaikka en itse sitä syökään, mutta maistoin toki parikin kertaa. Kiitos Tiina todella paljon ohjeesta. Tällä ohjeella tulen tekemään jatkossa imelletyn perunalaatikon ja toivon, että moni muukin testaa tätä ohjetta.

 

imelletyn perunalaatikon valmistuksesta

 

 

Valmistin itse imelletyn perunalaatikon kahdella tavalla: ohjeen mukaan normina ja gluteenittoman version valmistin kaupan valmiista perunasoseesta. Tuo kaupan perunasose ei ollut ilmeisesti valmistettu jauhoisista perunoista, ainakaan sitä ei erikseen pakkauksessa mainittu.  Tosin tuotetta mainostettiin muusin ja perunalaatikon tekoon. Tein molempien perunalaatikkojen kanssa yhden ison virheen: luin ohjeen huonosti ja laitoin perunasoseen imeytymään jääkaappiin enkä huoneenlämpöön kuten olisi pitänyt! Tämä esti osittain imeltymisen, mutta vikahan ei ollut eikä ole ohjeessa vaan tekijässä. Taas kerran sain hyvän muistutuksen siitä, että ohje kannattaa lukea huolella.

 

 

Imeltymisen onnistumisen kannalta kannattaa välttää muutamia virheitä. Ensimmäiseksi tuo jo mainitsemani lämpötila: imellytä perunasose siis huoneenlämmössä. Toiseksi älä lisää perunoiden keitin veteen suolaa, koska se estää imeltymisen. Perunalajikkeeksi tulee valita jauhoinen peruna.  Lisäksi olen lukenut (tätä kohtaa en itse oikein ymmärrä), että survoksen täytyy pysyä oikeanlämpöisenä, jotta peruna imeltyy (55–75 astetta on hyvä lämpötila, perunalaatikko ei imelly yli 75 asteessa). Muistakaa nyt sitten, että olen hankkinut nämä tiedot netistä lukemalla eli en ole VIELÄKÄÄN mikään imelletyn perunalaatikon valmistamisen ekspertti eli jos sinulla on lisää hyviä vinkkejä, niin kirjoita niitä postauksen alapuolella olevaan kommenttiboxiin. Kiitos jos kommentoit<3

 

 

imelletty perunalaatikko ohje

 

 

 • 2 kg jauhoisia perunoita
 • 2 dl lämmintä vettä
 • 2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
 • 7 dl kuohu- tai vispikermaa tai puolet maitoa
 • 4 tl suolaa
 • 3/4 dl siirappia
 • päälle voinokareita

 

 

imelletyn perunalaatikon valmistus

 

 • Keitä pestyt perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä.
 • Kuori perunat kuumina ja jauha ne hienojakoiseksi soseeksi. Sekoita jauhot ja lämmin vesi soseeseen.
 • Anna seoksen imeltyä lämpimässä paikassa ainakin 5-6 tuntia, mieluiten yön yli tiiviillä kannella peitettynä.
 • Sekoita kerma/maito ja mausteet seokseen.
 • Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Seos voi kuohua, joten älä täytä vuokia aivan täyteen. Lisää pinnalla voinokareita. Kypsennää uunissa 125 asteessa 3-4 tuntia.

 

 

Lue myös:

Takuu varma ja helppo porkkanalaatikko- kaksi ohjetta

VHH herkkuja jouluksi

Konjakkisinappi vähän terveellisemmin

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

35 kommenttia

 1. Merja kirjoitti:

  Hei. Minä teen imelletty peruna laatikon siiklistä, 3kg ja dl jauhoja. Imetään uunissa 55 – 60 astetta. Peruna imeytyy kun sen muusi rakenne muuttuu. Välillä sekoitellen, Imellytän 5tuntia. Ripaus suolaa ja desi ja maun mukaan siirappia. Kasviskerma n. 5dl sen mukaan miten vetelin haluaa. Itse en tee kovin vetämäksi. Paistan 120 astetta 2 tuntia / kypsäksi. Katso miltä näyttää. Itte en tee kello kädessä , pyysit vinkkiä ,tässä mummun ohje. Mukavaa joulua. Mukava lukea blokiasi.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos Merja viestistäsi ja ihanaa joulua Sinulle ja perheellesi:) Hyvältä kuulostaa Sinunkin ohjeesi:)

 2. Karoliina kirjoitti:

  Kiitos ohjeesta, täytyypä testata ensi vuonna ?
  Mulla on semmonen ohje, mihin ensin valmistetaan löysä perunamuusi.. No minähän näppäränä tyttönä lisäsin muusiin voita kuten normaalistikin… Mitenköhän imeltymisen nyt käy kun voissa on tietty suolaa ?

 3. Tuula kirjoitti:

  Perinteinen hämäläinen imelletty tehdään aina ilman siirappia. Perunat keitetään tosiaan suolattomassa vedessä, perunat muusataan, soseeseen lisätään jauhomaitoseos. Seosta EI SAA lisätä liian kuumaan soseeseen, koska jauhot palavat ja imeltymistä ei tapahdu. Siihen perustuu myös lämpötila max 70 astetta. Imeltyminen tapahtuu helpoimmin uunissa yön yli. Aamulla lisätään voi ja tarvittaessa lisää maitoa ja maustetaan suolalla ja muskottipähkinällä. Kun imeltyminen tapahtuu oikein, siirappia ei tarvita. En ole koskaan käyttänyt myöskään kermaa. Kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulua ja pakastaa raakana. Vain paisto jouluna ja suoraan pöytään. Nam!

 4. Henna kirjoitti:

  Moi!
  Imeltymislämpötila perustuu siihen, että tuossa lämmössä amylaasientsyymit hajottavat perunan hiilihydraatit yksinkertaisemmiksi sokereiksi, jolloin massa makeutuu. Jos imeltymistä ei tapahdu (=lämpötila liian matala tai korkea), massa on vain löysää perunamuusia eikä maistu makealta.

  Täältä löytyy tarkempaa infoa: http://pennijajana.blogspot.com/2012/11/perunalaatikon-imeltymisen-salaisuus.html?m=1 🙂

 5. Mumma kirjoitti:

  Teen 3kg perunoita. 1dl jauhoja.
  Ei vettä joukkoon ja imeltymään uuniin 50-60` noin 6 tuntia mutta jätän yöksi ja sammutan uunin.
  Nesteeksi laitan nykyään Alpron kookosmaitoa. Suolaa tietenkin mutta ei siirappia.

 6. Emmy kirjoitti:

  Imeltyminen on vähän (tai aika paljonkin) kemiaa. Itsellä alkoi imeltymään kunnolla vasta kun aloin lämpömittarin kanssa tarkistaan survoksen lämpötilaa joka olisi alkuun (pari tuntia) hyvä olla n. 63-70 astetta ja lopussa 70-80 astetta (pari tuntia). Tähän pääsen vain uunin kanssa (100 astetta) koska en pysty kuorimaan perunoita tarpeeksi kuumina. Toinen vaihtoehto on keittää tosi vähässä vedessä kuoritut perunat ja käyttää keitinvesi survonnassa (osa tärkkelyksestä liuonnut keitinveteen ja sitä tarvitaan), silloin lämpötila tulee helpommin oikeaksi ilmankin uunia. Keitinveden määrä täytyy huomioida kokonaisnesteen määrässä, riippuen kuinka paksusta tai löysästä laatikosta pitää. Itse pidän löysemmästä laatikosta, joten myös imeltyminen pitää ottaa huomioon, koska sen ainaka survos löysentyy. Jos siis ei ole kunnolla imeltynyt, lisään nestettä (kaurakerma+vesi). Itselle massa on sopivaa kun se on lähes vellimäistä, löysää puuroa – silloin tulee paras laatikko! Mutta makukysymyksiä kaikki!

 7. Taikkuli kirjoitti:

  Minö tein aiemmin, siis joka joulu ihan peruskevyt maitoon tehtyä imellettyä., mutta tänä jouluna tein kauramaitoon. Keitin perunat ja muusasin ne – annoin sosee hetken olla koska jauhoja ei saa laittaa kuumaan soseseen (ne palaa) jos niin tekee imeltyminen ei käynnisty. Annoin olla yön yli jonka jälkeen vasta kauramaito, sekoitus ja sitten se paras, vuuassa pakastimeen, paisto vasta aattona tai päivää aiemmin ja 150 astetta 2 tuntia 15 min kun jäisen vuuan laittaa uuniin se tarvitsee sulamisajan.

 8. Sähkölieden uunissa kirjoitti:

  Tässä minun ohje:

  Perinteinen imelletty vanhan ajan perunalaatikko. Ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Vanhanajan perunalaatikkoa ei myöskään mausteta. Maku saadaan imellyttämällä ja suolalla.
  Tietenkin voi maustaa halutulla tavalla.

  Mahdollisimman yksinkertaiset raaka-aineet:

  vettä keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen ja imeltymiseen
  3 kg soseutuvia perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy
  3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa. Yleisesti amylaasipitoinen jauho käy
  70-100 g voita tai vastaavaa margariinia
  3 teelusikallista suolaa
  maitoa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja tavoitteen mukaan

  Näin valmistuu imelletty perunalaatikko:

  Pestään ja kuoritaan perunat. Ainakin keittäessä hajoavat jauhoiset perunat tulisi kuoria raakoina, koska kypsinä kuorittaessa niiden kuorimistappiot on suuret.

  Keitetään perunat kattilassa kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä vedessä ja soseutetaan perunat suoraan keittoveteen niin että saadaan tanakka puuromainen sose. Lisätään tarvittaessa kuumaa vettä.

  Jäähdytetään sose huolellisesti ja sekoittaen alle 78 asteiseksi. 72-76 astetta on hyvä lämpötila. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot ”palaa” ja menettää imeltymistehon lopullisesti. Mittaa lämpömittarilla. Jos lämpömittaria ei ole, niin silloin voi jäähdyttää ”varman päälle” arvioiden.

  Lisätään jauho ja sekoitetaan noin 74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisätään tarvittessa tilkka soseen lämpöistä vettä.

  Laitetaan sosekattila 65-70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. 3 tuntiakin saattaa riittää.

  Lisätään imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina ja annetaan sulaa. Lisätään maito niin että saadaan notkea vellimäinen puuro. Lisätään suola (tässä vaiheessa voi maustaa).

  Laitetaan sose voideltuun uunivuokaan. Lisätään pinnalle voinokareita. Pinnalle voi lisätä myös korppujauhoa.

  Sose laitetaan aluksi noin 200 asteiseen uuniin paistumaan. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin läpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa täysiä vuokia.

  Paistoaika 2-3 tuntia.

 9. Sähkölieden uunissa kirjoitti:

  Vähän imelletyn perunalaatikon imeltämisestä.

  Pieni yhteenveto toimivista ohjeista.

  Perunalaatikko imeltyy kun…

  …sose on valmistettu ainoastaan perunasta ja vedestä. Kaikki perunalajikkeet imeltyy.

  …sose on OHENNETTU VEDELLÄ puuromaiseksi. Vesi on tärkeä imeltymisen edistäjä. Kuiva tönkkösose ei aina edes imelly.

  …soseeseen ei ole sekoitettu muita aineita. Varsinkin suola ja rasva estää imeltymistä.

  …sose on ennen jauhojen lisäämistä jäähdytetty huolellisesti 73-76 asteiseksi.

  …jauhot on lisätty ja sekoitettu huolellisesti 73-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.

  …sose on laitettu imeltymään 65-70 (75) asteiseen sähkölieden uuniin.

  …sose on imeltynyt 65-70 (75) asteisessa uunissa 2-3 (4) tuntia.

 10. Suosiolla siirapilla makeuttamalla kirjoitti:

  En ole onnistunut imellyttämään gluteenitonta perunalaatikkoa – tai siis en ole onnistunut löytämään etsiskelyistä huolimatta imeltymisentsyymiä sisältävää gluteenitonta jauhoa. Valmistan sen aina suosiolla niin että imeltämisen sijaan makeutan sen yleensä tummalla siirapilla – mutta vaaleakin käy.
  ”Apteekin aineilla” en ole yrittänyt. Nykyistä tilannetta en tiedä, että saako niitä nykyisin apteekista, mutta tiettävästi niitä olisi saatavissa oluttarvikekaupoista. Niiden gluteenittomuudestakaan ei minulla ole tietoa.
  Makeuttamiseen voi käyttää myös sokeria ja myös fariinisokeria tai siirappia ja sokereita yhdistellen.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos viestistä. Joo mä en kanssa tiedä imeltyikö mulla noi:) Tuskin, ainakaan paljoa. Mutta pääasia, että on hyvää:)

 11. Sähkölieden uunissa kirjoitti:

  Tässä hiukan laajennettu ohje. Voi olla hiukan hankalan tuntuinen, koska asiaa vamistusohjeeksi turhan paljon ylimääräistä.

  Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko.

  Imelletty Perunalaatikko eli Hämeen Tuuvinki eli Perunatuuvinki.

  Grilliherkut on kuin tehty kesäisen imelletyn perunalaatikon lisukkeiksi.

  Perinteinen vahanajan Imelletty perunalaatikko, ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Maku saadaan imeltämällä.

  Rohkea kokeilee miten imelletty perunalaatikko onnistuu juuri nostetuista perunoista. Saatat yllättyä ”tavalla tai toisella” !

  Näistä vamistuu vanhanajan imelletty perunalaatikko eli hämeen tuuvinki:

  3 kg hyvin soseutuvia perunoita, kaikki lajikkeet imeltyy. Talven yli varastoitu sato on hyvä imellettyyn perunalaatikkoon.

  vettä keittämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen ja imeltämiseen. Arvioi vesimäärä niin että koko keittovesimäärä jää soseeseen

  3 runsasta ruokalusikallista vehnäjauhoja tai jotain muuta imeltämisaktiivisuutta sisältävää jauhoa

  100-150 g voita

  1,2 litraa täysmaitoa, maidon määrä vaihtelee eri lajikkeilla ja halutun lopputuloksen mukaan, ”haarukkaruoka vähemmän maitoa, lusikkaruoka litkumpaa eli enemmän maitoa tai muuta nestettä – keittovettä”

  3 tl suolaa

  Näin valmistuu vanhanajan imelletty perunalaatikko – hämeen tuuvinki:

  1. Kuori jauhoiset kypsennettäessä hajoavat perunat raakoina ja keitä kattilassa SUOLATTOMASSA vähässä vesimäärässä kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Keittoveden määrä tulisi arvioida niin että koko keittovesimäärä jää soseeseen. Tarvittaessa lähes kiehuvaa vettä voi lisätä.

  2. Survo perunat kuumina kattilassa suoraan vähään keittoveteen perunasurvimella tai nuijalla, niin että sose notkistuu puuromaiseksi. Tönkkösose ei aina edes imelly tai imeltymisen alkaminen saattaa kestää useita tunteja. Mahdollisimman kuumassa soseuttaminen estää liisteröitymistä. Vesi on tärkeä osa imeltymistä.

  3. Jäähdytä sose kattilassa suurta huolellisuutta noudattaen 72-76 asteiseksi. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa eli menettää imeltymistehon lopullisesti. Kun jauhot lisätään 72-76 asteiseen soseeseen, kevyesti mutta tehokkaasti sekoittaen, jauhot sekoittuu helposti soseeseen ja kokkaroitumisvaara ja liisteröitymisvaara on pienin mahdollinen. Jos soseen jäähdyttää, ennen jauhojen lisäämistä, alempiin lämpötiloihin, niin liisteröitymisvaara ja kokkaroitumisvaara kasvaa merkittävästi. Jos soseen jäähdyttää kädenlämpöiseksi tai kädenlämpöistä lämpöisemmäksi, niin kokkaroitumisriski ja liisteräitymisriski on todella suuri – ja saattaa käydä myös niin että sose ei imelly tai imeltyy erittäin hitaasti.

  4. Lisää jauhot ja sekoita huolellisen kevyesti 72-76 asteisen soseen joukkoon. Tarpeeton sekoittaminen lisää liisteröitymisriskiä. Lisää vain tarvittaessa 72-76 asteista vettä.

  5. Laita kansi kattilaan ja laita kattila 65-70 -asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Maista josko 2-3 tuntia antaa riittävän makeuden. Ylipitkä imeltymisaika pilkkoo makeita hdisteitä vähemmän makeiksi yhdisteiksi ja saattaa huonontaa merkittävästi imeltymistulosta.

  6. Lisää voi ohuina siivuina imeltyneeseen soseeseen, niin voi sulaa soseeseen helposti.

  7. Lisää maito niin että saadaan notkea puuromainen sose . Lisää suola ja sekoita kevyesti tasaiseksi. Jos halutaan maustaa, niin halutut mausteet lisätään tässä vaiheessa, esim. muskotti. Monien mielestä maku on paras silloin kun maku saadaan imeltämisestä, perunasta ja suolasta.

  8. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja.

  9. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan ja pinta saa väriä, alennetaan uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Näin menetellen voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.

  10. Paistetaan 2-3 tuntia.

  Nyt on valmis kesäinen imelletty perunalaatikko eli hämeen tuuvinki eli perunatuuvinki. Kesäajan grilliherkut ovat hyviä imelletyn perunalaatikon lisukkeita.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Voi kiitos kun jaksoit nähdä vaivaa ja laittaa ohjeen tänne:)

 12. Gluteeniton Imelletty Perunalaatikko kirjoitti:

  Gluteeniton imelletty vanhanajan tapaan valmistettu perunalaatikko. Imelletään gluteenittomalla ”puhdas kaura” imeltävää aktiivisuutta sisältävällä kaurajauholla. Makeus saadaan imeltämällä – siirappia ja sokeria ei tarvita.

  Ainekset:

  2 kg hyvin soseutuvia perunoita, myös osa kiinteistä perunoista on hyvin soseutuvia
  4 ruokalusikallista gluteenitonta imeltävää kaurajauhoa
  0,8 litraa maitoa, maidon määrä vaihtelee eri perunalajikkeilla, tai tavoitteen mukaan
  50-100 g voita
  2 teelusikallista suolaa

  Tee näin:

  1. Kuori perunat kattilaan ja keitä kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä ja soseuta suoraan keittoveteen niin että saadaan notkea puuromainen sose. Keittovesi yleensä riittää. Suola lisätään imeltämisen jälkeen koska suola ja myös rasva estää tehokkaasti imeltymistä.
  2. Jäähdytä sose huolellisesti alle 77 asteen. Sopiva lämpötila on 73-75 astetta.
  3. Lisää jäähdytettyyn soseeseen imeltämisaktiivinen kaurajauho huolellisesti sekoittaen. Vain tarvittaessa lisää noin 75 asteista vettä.
  4. Laita kansi kattilaan. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana n. 3 kertaa. Seuraa imeltymisen edistymistä maistamalla. Ylipitkä imeltymisaika haihduttaa makeutta ”taivaan tuuliin”.
  5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi sulamaan ohuina siivuina. Lisää maitoa niin että saadaan sakeahko vellimäinen sose. Lisää suola.
  6. Laita sose lasi- tai posliinivuokiin. Lisää pinnalle muutama voinokare.
  7. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen. Paista noin 3 tuntia.

 13. Mirja Putila kirjoitti:

  Heippa
  sisältääkö Pirkan gluteeniton kaurajauho tätä kyseistä imeltävää ainesosaa? Paketissa ei mainintaa ”puhdas kaura”. Aiemmin (vehnäjauhoaikana) keitin perunat kuorineen, toimiiko siis myös vaikka keittää kuorittuna` Pitäis saada aikaiseksi ggluteeniton imellytetty perunalaatikko. Kiitos jos ehditte vastata.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Anteeksi kun vastaus on viipynyt! En tunne tuota tuotetta valitettavasti:(
   Ja kuten tuossa postauksessa kerroinkin, niin tein viime vuonna ensimmäistä kertaa
   itse imellettyä perunalaatikkoa enkä ole mikään ekspertti sen tekemisessä. Olen erikoistunut
   VHH leivontaan ja ruoanlaittoon.

 14. Mirja Putila kirjoitti:

  Ei näytä imeltyvän taaskaan. Ainut lohtu on, ettei ole aempina vuosina imeltynyt edes vehnäjauhojen kanssa. Ihan ohjeen mukaan olen tehnyt, lämpötilaakin olen seurannut soseesta. Siirappia täytynee tänäkin vuonna lisätä. Voisitko laittaa tuohon ohjeeseen, että mikä kaurajauho tähän käy. En minä ainakaan tiedä, mikä kaurajauho on imeltävää, vai käykö kaikki gluteenittomat kaurajauhot ?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Ei minullakaan imeltynyt täydellisesti, mutta tosi hyvää se oli:) Olen erittäin huono
   neuvomaan ihmisiä imelletyn perunalaatikon teon kanssa, koska olen tehnyt sen ainoastaan
   kerran elämässäni. Toivottavasti joku muu lukija osaisi vastata kysymyksiisi<3 Kokeilen tänä
   vuonna tehdä tällä ohjeella uudestaan, katsotaan onnistuuko:) Kaikkea hyvää:)

 15. Imeltämisen äärellä kirjoitti:

  Harvinaisen hyvä kirjoitus aiheesta ”imelletty perunalaatikko”.

  https://kotiliesi.fi/ruoka/ruokasesongit/kuuluuko-siirappi-imellettyyn-perunalaatikkoon/

 16. Kulkevainen kirjoitti:

  ””Mirja Putila kirjoitti:
  Ei näytä imeltyvän taaskaan. Ainut lohtu on, ettei ole aempina vuosina imeltynyt edes vehnäjauhojen kanssa. Ihan ohjeen mukaan olen tehnyt, lämpötilaakin olen seurannut soseesta. Siirappia täytynee tänäkin vuonna lisätä. Voisitko laittaa tuohon ohjeeseen, että mikä kaurajauho tähän käy. En minä ainakaan tiedä, mikä kaurajauho on imeltävää, vai käykö kaikki gluteenittomat kaurajauhot ?””

  ___________

  Vaikka kaura on luontaisesti gluteeniton, niin kauraa ei aikaisemmin pidetty gluteenittomana, koska käytännössä kaura sai viljan käsittelylaitteista muista viljoista ns. gluteeni tartunnan. Nykyisin tuotetaan kauravalmisteita – jauhoja ym. valvotusti niin että gluteenitartunta vältetään ja näistä tuotteista käytetään ”puhdas kaura” tunnusta.
  Valmistuksen yhteydessä kauratuotteet usein lämpökäsitellään ja se tuhoaa useissa tapauksissa kauran imeltävän aktiivisuuden. Tästä ei ole mitään mainintaa tuotepakkauksissa. Myöskään ”myllärit” eivät ole tietoisia siitä että onko heidän jauhoista tuhoutunut imeltävät entsyymit lämpökäsittelyistä johtuen vai ei.
  Yleieensä gluteenittomat jauhot ei sisällä imeltävää entsyymiä. ”Puhdas kaura” kaurajauho olisi käytännössä ainoa gluteeniton imeltävää entsyymiä sisältävä jauho, mutta usein entsyymi tuhoutuu lämpökäsittelyillä.
  Ei auta muuta kuin toivoa ja odottaa että joku ”mylläri” saa markkinoille imeltävää entsyymiä sisöltävän gluteenittoman ”puhdas kaura” kaurajauhon ja laittaa sen kunnolla näkyviin jauhopusseihin.
  Ainakin osa kaurasuurimoista eli kovista kauraryyneistä on lämpökäsittelemättömiä ja niitä voisi jauhaa kotikonstein imeltäväksi jauhoksi. Kaurahiutaleet on aina lämpökäsiteltyjä ja niiden imeltävä entsyymi on ainakin pääsääntöisesti tuhoutunut.

 17. Muusin Tähteestä kirjoitti:

  Siirapilla makeutettu perunalaatikko muusin tähteestä.

  Siirapilla makeutetun perunalaatikon voi valmistaa tähteeksi jääneestä perunamuusista. Kovin pienistä eristä ei kuitenkaan kannata. Pienet määrät kannattaakin paistaa vaikkapa perunaletuiksi tai sen voi käyttää muihin taikinoihin.

  Näin valmistetaan siirapilla makeutettu perunalaatikko tähdemuusista. Tässä ns. 1 kg ohje. Se on helppo muuntaa isommille erille.

  Ohennetaan tähdemuusi maidolla notkean puuromaiseksi. Lisätään siirappia noin puoli desilitraa tai vähän yli maun muykaan. Pari lusikallistakin saattaa antaa riittävän makeuden. Soseeseen voi lisätä pienen määrän jauhoja maun mukaan, mutta se ei ole välttämätöntä. Tässä vaiheessa voi maustaa maltilla halutuilla mausteilla. Laita sose voideltuun uunivuokaan. lisää pinnalle muutamia voinokareita. Pinnalle voit halutessa ripotella korppujauhoa. Paista aluksi kuumassa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kiehumaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kiehuminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista muusin tähteestä valmistettua ja siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia

 18. Matti Veikko kirjoitti:

  Minä teen imelletty peruna laatikon saatavilla olevistä perunalajikkeista – jauhoisista ja kiinteistä – Suomessa viljellään noin 50-60 lajiketta. Kaupallisia viljelylajikkeita on noin 20.
  2kg perunoita ja noin 1-1½ dl jauhoja. Imelletään noin 70 asteisessa uunissa, niin silloin soseen lämpötila pysyy noin 65-67 asteisena mikä on imeltämisen optimilämpötila. Välillä sekoitellen ja maistellen, imellytän 3-4 tuntia. 2 teelusikallista suolaa. Lisään maitoa niin että saan sakeaan vellimäisen soseen – tarvittava maidon määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla – ja sen mukaan miten notkean lopputuloksen haluan. Yleensä pyrin tekemään perinteistä vanhanajan ”haarukkaruokaa” . Paistan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennan uunin lämpötilan noin 130-140 asteeseen, niin voin paistaa lähes täysiä vuokia. Paistan imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

 19. Siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko kirjoitti:

  SIIRAPILLA MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO OHJE

  Siirapilla makeutettua perunalaatikkoa ei imelletä. Makeus saadaan aidosti siirapilla makeuttamalla.

  Näistä aineksista valmistuu siirapilla makeutettu perunalaatikko:

  2 kg jauhoisia perunoita
  n. 2 dl vehnäjauhoja. Perinteisesti on käytetty ruisjauhoa
  50-130 g voita
  8 dl kuohu- tai vispikermaa tai puolet maitoa. Nesteen määrä vaihtelee runsaasti perunalajikkeen ja halutun sakeuden mukaan.
  1-2 dl tummaa siirappia. Tumma siirappi antaa hyvän värin
  2 tl suolaa
  Voit maustaa hillitysti. Joulun aikaan voit käyttää jouluisempia mausteita, esimerkiksi joululeivontamausteita.

  SIIRAPILLA MAKEUTETUN PERUNALAATIKON VALMISTUS:

  Keitä pestyt ja kuoritut perunat kattilassa täysin kypsiksi mahdollisimman niukassa suolattomassa vedessä – vesi jää soseeseen – ja soseuta mahdollisimman kuumina suoraan niukkaan keittoveteen.

  Lisää voi siivuina sulamaan soseeseen. Lisää kerma/maito ja suola soseeseen. lisää mahdolliset mausteet, mutta mausta hillitysti. Sekoita hyvin.
  Kun lisäät soseeseen runsaasti voita, niin vähennä silloin kerman määrää ja lisää maidon määrää.

  Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita.

  Paista aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna sähkölieden uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja yli kiehuminen estyy ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.

  Ohut kerros kuivuu paistamisen aikana helposti korppumaiseksi, mutta täysi vuoka kypsyy meheväksi perunalaatikoksi.

  Paista siirapilla aidosti makeutettua perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *