Hae
Kutsu vapauteen

Suklaatäytekakku- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton


Dream Teamin likat Pohojanmaalta kutsuivat minua kuuntelemaan suoliston hyvinvointiin liittyvää luentoansa Jyväskylään eräänä kauniina pakkaspäivänä. Sovittiin, että treffataan ennen tilaisuutta ja vaihdetaan kuulumisia. Toivomuksena heitettiin ilmaan, että olisi kiva maistaa jotakin minun tekemää terveellistä piirakkaa. Otin kopin vastaan ja tein heitä varten suklaakakun. Kakkua päällystäessäni mietin hetken, että oliko tämä nyt järkevää tarjota suoliston hyvinvoinnista luennoiville ihmisille suklaakakkua?? Mutta sitten tajusin, että heidän suolistonsa täytyy olla kunnossa, joten juuri heillehän tätä kakkua pitääkin tarjota. Eikös niin?

Olin paikalla tapojeni vastaisesti hyvissä ajoin. Paikan ovet oli lukossa eikä ketään näy mailla halmeilla. Hetken odottelin ja aloin kaivamaan puhelinta taskustani soittaakseni olenko väärässä paikassa. Laskin kakun yhden tolpan päälle. Samalla kun kuulen, että paikka on oikea, mutta päivä väärä niin huomaan että kakku on tippunut maahan. Tulin siihen tulokseen, että linnut tarvitsivat kakkua tänä päivänä enemmän kuin me (reppanat joutuvat syömään normaalisti varmaan vehnäjauhokakkuja) ja painelin Lidliin ostamaan riistakäristystä. Joka oli loppu. Varsinainen Dream Day:)

Kun sitten se oikea päivä koitti, niin Dream Teamiläiset saivat kakkua, mutta huomattavasti pienemmän eli puolitin ohjeen. Luentosalissa ei ollut tietenkään lautasia, joten sormisyötäväksi meni, mutta oli se kuitenkin parempi vaihtoehto kuin maasta syötävä:)

Dream Teamin flikkoja Pohjanmaalta eli Heini Länkimäki ja Janika Ahopelto

Lupaan, että tämä kakku ei ole pahaa:) Vaikka se onkin huomattavasti vähähiilarisempi kuin normi suklaakakku, gluteeniton, viljaton ja maidoton. Hiilihydraatteja voi vähentää entisestään siten, että jätät täytteestä sulatetun suklaan pois ja lisäät täytteeseen karppisokeria. Lisäksi hiilarit vähenee mikäli teet kakkuun kermakuorrutuksen suklaakuorrutuksen tilalle ja käytät karppisokeria. Tiina Varjukselta olen oppinut, että karppisokeri kannattaa jauhaa tehosekoittimeksi hienoksi tomuksi, jolloin se ei ole niin rakeista ja nirsku hampaissa.

Laadunvarmistaja työssään. Lautasella OLI kakku- hyvää oli kuulemma!

Voit päällystää kakun joko suklaakuorrutteella tai kermavaahdolla. Mikäli valitset viimeisen vaihtoehdon, kannattaa kermavaahdon sekaan laittaa hienoksi jauhettua tummaasuklaata. HUOM! Täyte on melko vähäsokerinen, joten maista sitä ennen levittämistä ja lisää sokeria mikäli koet sen tarpeelliseksi.

Käytännön vinkki: kannattaa levittää suklaakuorrute vaalean pellavaliinan päällä kuten minä tein. Ellet omista pellavaliinaa, niin valkoinen liina olisi vielä parempi:) Taas tuli mieleen, että kyllä se kotitalouskoulu tai joku muu vastaava varmaan sittenkin olisi pitänyt käydä ennen yliopisto-opintoja…
#missäolenollutkotitaloustunnilla#voisikojokuopettaamitäonkäytännöllisyys#allymcbealimäinenolo#keskelläomannäköistäelämää#tohelomikätohelo

Pellavaliinaa sotkemassa. Ja äidille tiedoksi etten edelleenkään silitä pöytäliinoja:)

Pohja:

6 munaa
1,5-2 dl karppi-, kookos tai täysraakaruokosokeria*
2 dl mantelijauhoja
3 rkl raakakaakaota
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl aitoa vaniljaa
vishyä kostuttamiseen

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon mantelijauho (säästä ihan vähän jauhoa), raakakaakao ja vanilja. Lisää lopuksi jauhoon sekoitettu leivinjauhe varovasti sekoittaen. Kaada vuorattuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Kun kakkupohja on jäähtynyt, kaada se leivinpaperin päälle ja halkaise kolmeen osaan. Kostuta vishyllä.


Täyte:

300 g soija-, kaura- tai vispikermaa*
250 g mascarponejuustoa**
50 g tummaa- tai raakasuklaata***
0,5 tl aitoa vaniljaa
tarvittaessa karppi-, kookos tai täysraakaruokosokeria****
5 liivatetta
2 rkl sitruunamehua ja hieman vettä

* Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät kaura- tai soijakermaa. Viljattomat käyttävät soija- tai vispikermaa.
**Maidotonta ruokavaliota noudattavat jättävät tuorejuuston kokonaan pois tai korvaavat sen soija- tai kaurakermalla.
***Vähähiilarista ruokavaliota noudattavat jättävät suklaan pois ja korvaavat sen karppisokerilla.
**** Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat käyttävät karppisokeria.


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita kerman joukkoon mascapone, vanilja ja jäähtynyt sulatettu suklaa. Sekoita lusikalla tasaiseksi seokseksi. Keitä puristetun sitruunan mehu ja vesi

 kiehuvaksi (nestettä maksimissaan 1/2 dl) ja lisää liivatteet kiehuvan veden sekaan (purista ensin ylimääräinen vesi pois liivatteesta). Sekoita liivateseos tasaiseksi ja lisää varovasti kermamascarponeseokseen koko ajan sekoittaen. Laita seos hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.


HUOM! Täyte on melko vähäsokerinen, joten maista sitä ennen kun alat täyttämään kakkua ja lisää sokeria mikäli koet sen tarpeelliseksi.


Suklaakuorrute:
140 g tummaa suklaata*
1 dl kookos-, kaura-, soija- tai vispikermaa**


* Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät maidotonta suklaata.
**Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät kaura- tai soijakermaa. Viljattomat käyttävät soija- tai vispikermaa.

Kuumenna kerma lähes kiehumispisteeseen. Sekoita kuuman kerman sekaan pieniksi paloiksi paloiteltu suklaa. Kuorruta kakku jäähtyneellä suklaaseoksella. Laita jääkaappiin vetäytymään.


Tai vaihtoehtoisesti (mielestäni maistuu paremmalta):

Kermakuorrute (vähähiilarisempi):

250 g soija-, kaura- tai vispikermaa*
2 rkl karppi-, kookos tai täysraakaruokosokeria**

* Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soija- tai kaurakermaa. Viljattomat käyttävät soija- tai vispikermaa.
**Vähähiilarista ruokavaliota noudattavat käyttävät karppisokeria.


Meikä ei saa koskaan täytekakkua kun Mamma sanoo ettei se sovi mulle. Mutta mäpä saan sitäkin enemmän tuoretta raakaa lihaa:)

11 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Näyttääpä hyvältä kakku 🙂 ja koiruliinistakin näkee,että saa hyvää laadukasta murkinaa, kun turkki kiiltää niin että peilikuvansa näkee ;)-Liisa-

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos❤️

 3. hannaberit kirjoitti:

  Tää pohja varmaan toimii ilman tuota raakakaakaotakin? Se kai on vaan makua ja väriä antamassa, siis ettei määrää tarvitse kompensoida mantelijauhoja lisäämällä.

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Juu toimii ilman kaakaota?

 5. hannaberit kirjoitti:

  Ja kerran vielä….
  Mantelijauho vs. Mantelijauhe?
  Näinköhän on suurta/merkittävää eroa, jos niin mikä?

 6. Tiina kirjoitti:

  Onnistuisikohan pohja ilman mantelijauhoa, jos käyttäisi kookosjauhoa tilalla?

 7. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Jauhoa kannattaa käyttää, toki ei merkittävää eroa.

 8. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kokeile ihmeessä, mutta laita sitä hieman vähemmän.

 9. Päivi Luoto kirjoitti:

  Minkä kokoinen vuoka?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.