Hae
Kutsu vapauteen

Kevyt ja kuitupitoinen gluteeniton vadelmapiirakka ilman valkaistua sokeria

Meille tuli kylään ihania vieraita ja halusin tehdä heitä varten jotakin terveellistä, mutta ehdottoman hyvää. Ei ole mitään järkeä jos terveellisyyden nimissä tingitään mausta? Piirakka sai kovasti kehuja ja olihan se älyttömän hyvää! Olen viime aikoina alkanut lisäämään erilaisia kuituja ihan joka paikkaan, myös makeisiin herkkuihin. Uskoakseni todella harva saa ravinnosta riittävästi kuituja, jotka ovat kuitenkin sitä probioottien ruokaa. Usein vaan tankataan erilaisia maitohappobakteereita, mutta ei se suoliston mikrobikanta välttämättä siitä kovin kummoiseksi muutu ellei lisätä myös ruokaa niille hyville bakteereille.
 

Millä voin korvata?

Piirakka on gluteeniton ja helppo tehdä maidottomana, mutta se ei ole vähähiilarinen eikä viljaton. Vähähiilarisen marjapiirakan ohjeen löydät täältä. Kaurajauhot voit korvata vaikkapa gluteenittomalla jauhoseoksella tai speltillä. Muistathan, että speltti on alkuvehnä eli se ei ole gluteeniton jauho vaikka sopiikin tähän ohjeeseen loistavasti. Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät maidotonta margariinia ja kermaviilin tilalla kaura-, kookos- tai soijajogurttia. Kuitusiirappi on loistava valinta täytteen makeuttamiseen, koska se on vähähiilarinen ja kuitupitoinen makeuttaja. Täältä voit lukea lisää kuitusiirapista. Voit kokeilla sitä myös pohjaan, mutta itse käytin pohjaan blendattua (blenderissä sekoitettu) koivusokeria ja täytteeseen kuitusiirappia. Eli en käyttänyt lainkaan puhdistettua valkoista sokeria tähänkään makeaan herkkuun.

Miksi kuitu on tärkeää?

 
Monimuotoiset kuidut edistävät suolen toimintaa ja muokkaavat myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa terveyttä edistävään suuntaan. Kuitu turpoaa suolistossa ja sitoo itseensä myrkkyjä ja epäpuhtauksia, kuljettaa ulostemassaa nopeammin paksusuolessa ja on ravintoa suoliston hyville bakteereille. Kuitu onkin elintärkeää suoliston hyvinvoinnille ja mikäli ruokavalio on riittävän kuitupitoinen ulosteesta tulee pehmeämpää ja vatsa toimii säännöllisesti. Runsaskuituista ravintoa nauttineilla on pienentynyt riski sairastua tyypin 2 diabetekseen  ja sepelvaltimotautiin.  Myös paksusuolisyövän riski on useiden tutkimusten mukaan pienentynyt kuitupitoisia ruokia runsaasti käyttävillä. Kuitua pitäisi saada päivässä 25-35 g päivässä. Viljatuotteiden lisäksi kuitua saa esimerkiksi kasviksista, hedelmistä, siemenistä ja marjoista.
Monet kuitupitoiset ruoat kaura mukaanlukien ovat suolistobakteerien eli probioottien ruokaa eli prebiootteja. Kuituja nauttimassa ruokit suolistosi hyvää bakteerikantaa. Runsaasti kuituja sisältävällä ruokavaliolla pitää muistaa juoda riittävästi vettä- ei viiniä?
 

Ohjeessa käytettäviä tuotteita voit tilata edullisesti FitnessFirstin nettikaupasta

Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista. Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.

Ohje

 
100 g voita tai maidotonta margariinia
1 dl koivu– tai kookossokeria
1,5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
0,5 dl gluteenitonta kauralesettä
0,5 tl leivinjauhetta
 
Sulata rasva. Vatkaa rasva ja sokeri kunnolla eli useiden minuuttien ajan. Lisää kuivat aineet keskenään ja taputtele voidellun piirakkapohjan pohjalle.

 

Täyte

 
3 dl tai enemmän vadelmia
400 g kermaviiliä, rahkaa tai kaura-, kookos- tai soijajogurttia
1 tl aitoa vaniljaa tai vaniljasokeria
1 dl koivu– tai kookossokeria, hunajaa tai kuitusiirappia
 
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile jäähtyneenä vaniljakastikkeen kanssa.
 
Terveellinen suklaapatukka ilman lisättyä sokeria. Ohje blogissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.