Hae
Kutsu vapauteen

Vähähiilihydraattiset lakritsi-vanilja-browniet


Syntymäpäiväni kunniaksi päätin yllättää perheen Adonikset tekemällä vähähiilarisia lakritsi-vanilja-brownieita. Yllätys onnistui, sillä blogin virallinen laadunvalvoja, poikani Noppa, hoki ainakin kolme kertaa, että ”nää on ihan hiton hyviä”. Olin huomaavani pienen kunnioituksen pilkahduksenkin nuorukaisen silmissä. Noista hetkistä pitää napata tosi nopeasti kiinni, sillä ne kestävät ainoastaan muutaman sekunnin sadasosan. 

Browniet ovat todella todella vähähiilarisia. Sen lisäksi ne ovat myös maidottomia, gluteenittomia ja viljattomia. Mitä tummemman suklaan valitset, sitä vähemmän browniet sisältävät hiilareita. Itse käytin 80 prosenttista tummaa suklaata. Maidottomat käyttävät joko kookosöljyä tai maidotonta voita, maidotonta suklaata tai raakasuklaamassaa ja kaura- tai soijamaitoa. Viljattomat taasen käyttävät vispi- tai soijakermaa.  Mikäli et halua käyttää hiilaritonta sokeria, niin voit korvata ne esimerkiksi kookos- tai täysraakaruokosokerilla. Tulikohan nyt taas kaikki kerrottua…?

Lievää ahdistusta aiheutti tuo vuoan koko: eihän meiltä löytynyt noin lyhyttä vuokaa. Käytin leipävuokaa ja tein pienen virityksen, jolla lyhensin vuokaa 10 cm:) Laitoin yhden lasisen astian vuoan loppuun, mutta helpommalla pääset mikäli sinulta löytyy oikean kokoinen vuoka. Toinen vaihtoehto on se, että tuplaat ohjeen, joilloin voit käyttää isompaa vuokaa. Tällä ohjeelle tehtynä tulee 7-8 palaa.


Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista.

Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.

Täältä voit lukeaa lisää tuotteista, joita käytetään blogissa. Lista päivittyy koko ajan.

Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita.
Ohje (pohja):

75 g karppi– tai koivusokeria
2 tl lakritsijuuriuutejauhetta
100g tummaa suklaata tai raakasuklaamassaa
50 g voita tai kookosöljyä
2 kananmunaa

Sulata rasva ja suklaa miedossa vesihauteessa. Vatkaa munat. Sekoita sulaneen rasvasuklaaseoksen sekaan munat, blendattu sokeri ja lakritsijuuriuutejauhe. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen vuokaan (koko 10 x 20 cm). Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. 

Sitruunamousse

75 g karppi– tai koivusokeria
1 kananmuna
2 kananmunan keltuaista
1,5 sitruunaa
50 g voita tai kookosöljyä
1-2 tl vaniljauutejauhetta
3 liivatelehteä
2 dl vispi, kaura- tai soijakermaa

Sekoita sokeri, kananmunat ja yhden sitruunan mehu miedossa vesihauteessa. Sekoita huolellisesti etteivät kananmunat kokkaroidu. Kun tahna on sakeutunut, lisää joukkoon voi ja sekoita niin kauan kun voi on sulanut. Annan seoksen jäähtyä kunnolla. 

Liota liivatteita kylmässä vedessä vähintään 5 minuuttia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista kattilaan puolikkaan sitruunan mehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kuuman veden sekaan. Sekoita niin kauan kunnes ne ovat sulaneet tasaiseksi seokseksi.

Sekoita keskenään muna-sitruuna-voiseos ja vaahdotettu kerma. Lisää jäähtynyt liivateseos ja sekoita  tasaiseksi. 

Kokoaminen

Ota jäähtynyt kakkupohja varovasti pois vuoasta ja poista leivinpaperi. Vuoraa vuoka kelmulla ja laita kakkupohja takaisin vuoan pohjalle. Kaada jäähtynyt sitruunamousse kakkupohjan päälle ja tasoita sileäksi. Jäähdytä jääkaapissa vähintään 2 tuntia ennen koristelua. Paloittele browniet haluamasi kokoisiksi paloiksi ja koriste halutessasi sulatetulla tummalla suklaalla ja vaniljajauheella.


7 kommenttia

 1. Lamipa kirjoitti:

  Hyvän kuuloinen ohje, mutta on tainnut jäädä pari askelta kokoamisohjeista kirjoittamatta!

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ei pidä paikkaansa. En ymmärtänyt kommenttiasi??

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Hei! 🙂 Paljonkohan tuo 75 g karppisokrua on dl? Ja osaatko sanoa voisiko tuon moussen kananmunat korvata jollain, kun raaka kananmuna ei oikein houkuta… Muutoin tekisi mieli kokeilla tätä. 🙂

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Moi! Miksiköhän tuo tahna ei sakoontunut lainkaan? Tuli kyllä TODELLA sitruunainen leivos. Pohja oli erittäin hyvä.

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ilmeisesti liivate ei sitten toiminut ellei mousse hyytynyt? Pitäisi kyllä hyytyä tuolla liivate määrällä.

 6. Pirita kirjoitti:

  Heippa! Edellinen tarkoitti varmasti sitä sitruuna-sokeri-munaseosta, jota piti sekoitella vesihauteessa, kunnes sakeutuu. Ei meinaan sakeutunut minullakaan ja mielenterveys meinasi mennä sitä tehdessä. Arviolta puoli tuntia sekoittelin ja vaihdoin välillä vedenkin uuteen kuumaan. Huomista odotellessa sitten, että miten käy. Ei paljoa tarvinnu tasoitella ainakaan moussea, koska sen verta liruksi jäi. Toivotaan, että hyytyy 🙂

 7. Marika kirjoitti:

  Näistä tuli todella hyviä! Sitruunamousse ei sakeutunut vesihauteessa, joten siirsin massan kattilaan, missä sakeutui hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *