Hae
Kutsu vapauteen

Gluteeniton ja maidoton juuresleipä

Aivan upean makuinen gluteeniton ja maidoton juuresleipä saattaa muuttaa käsityksesi gluteenittomasta leivästä. Itselleni kaupan gluteenittomista leivistä tulee mieleen kovahko ja rakenteeltaan puiseva maku”elämys”, josta saa valmiina ostettuna pulittaa tripla hinnan normileipään verrattuna. Lisäksi harvat kaupan leivät ovat kuitupitoisia, sen sijaan monet sisältävät runsaasti lisäaineita. Toki varmaankin on markkinoilla tullut viime aikoina paremman makuisia leipiäkin. 

Idea tähän leipään lähti siitä, kun hairahduin ostamaan kaupasta Pirkka juuressosetta. Yleensä en käytä valmisruokia, mutta edellämainittua en sellaisena pidä, koska se sisältää ainoastaan valmiiksi soseutettua juuresta, maissitärkkelystä ja suolaa. Minun piti tehdä kiireellä kasvissosekeitto, joka sitten jäi tekemättä ja ihmettelin mitä tuolla pötköllä tekisin. Päätin kokeilla leipää ja siitä tuli niin hyvää, että jopa perheen nirsoinkin (perheestämme löytyy yksi minuakin nirsompi) kehui sitä. Juuressose antaa leipään tosi kivan vivahteen. Jos osaisin kuivailla makuja, niin kertoisin minkälaisen, mutta kun en osaa niin jätän sen tekemättä. Tietenkin voit tehdä juuressoseen itse ihan mistä tahansa juureksista. Jauhoja voit kanssa korvailla makusi mukaan ja mitä sieltä kaapistasi sattuu sillä hetkellä löytymään kun leivontainspis iskee. Eli mikään ei ole tässäkään ohjeessa kiveen hakattua…

Leivän tekoon tarvitset yleiskoneen, mutta käsiä ei onneksi tarvitse pahemmin sotkea:) Eli leivät lusikoidaan pellille ja taputellaan kostutetuin käsin. Ellei ole jo aiemmin tullut selväksi, niin minä inhoan käsien sotkemista ja tämän vuoksi kehittelen koko ajan ohjeita, joissa kädet ei sotkeennu:)  Sitten kun kädet sotkeentuvat ja leipää oikeen leivotaan, niin  koko keittiö on jauhossa mikä on tietenkin tosi ärsyttävää. Ja siivoamiseen menee enemmän aikaa kun leivän tekemiseen. Tiedän mistä puhun, sillä olen 19-vuotiaasta asti leiponut leivän pääsääntöisesti itse. Välillä ruuhkavuosien aikaan oli tauko, jolloin en leipää leiponut muuta kuin harvoin, mutta muutoin se on kuulunut tapoihini. Opiskeluajoilta asti muistan kuinka leivoin lähes joka päivä itse sämpylöitä. Tuolloin tein tietty ihan normisämpylöitä, en erikoisruokavalioihin sopivia.

Päätin tehdä näistä leivistä littanoita leipiä, mutta voit toki tehdä niistä sämpylöitäkin. Tässä tapauksessa joudut ehkä lisäämään hieman jauhoja. Näitä leipiä ei siis leikata kahteen osaan vaan päällysteet ladotaan suoraan leivän päälle. Ja leivät kohoaa sitten sen mitä kohoaa- minulla ei kohonnut paljoakaan. En tiedä miksi…

Ohje

5 dl vettä tai kasvimaitoa
2 dl juuressosetta
2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
2 dl gluteenitonta kauralesettä
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 dl gluteenitonta kaurahiutaletta 
25 g voita/oliiviöljyä* 
1 tl hunajaa
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa

* Maidottomat käyttävät oliiviöljyä

Mittaa kädenlämpöinen vesi leivontakulhoon ja lisää suola ja juuressose. Lisää kuivat aineet ja kuivien aineiden sekaan sekoitettu kuivahiiva. Lisää loput kuivat aineet ja hunaja. Lisää lopuksi rasva. Mikäli käytät voita, niin varmista että se on jäähtynyt sulatuksen jälkeen ennen kuin lisäät sen taikinan sekaan. 
Lusikoi taikinaa pellille isolla lusikalla (salaattilusikka on hyvä). Taputtele kostutetuin käsin  leivistä littania. Anna kohota vedottomassa paikassa 45 minuuttia ja paista uunissa 200 asteessa 20 minuuttia. 
Tämä oli blogini 19. leipäohje, joten jos tämä ohje ei miellyttänyt, niin täältä löydät lisää leipä- ja muita ruokaohjeita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *