Hae
Kutsu vapauteen

Voisilmäpulla terveellisemmin

Moona, Allu ja Kara tulivat meille viikonlopun viettoon. Nuorenparin ilme olisi ollut näkemisen arvoinen kun kysäisin heiltä, että mitäs jos leipoisin voisilmäpullia- voi sitä silmien loistetta ja iloista ihmettelyä? Molemmat pyörivät siinä jaloissa malttamattomina koko leipomisen ajan ja voi sitä pettymyksen määrää kun leipominen kesti ja kesti. Millään eivät meinanneet jaksa odottaa pullien kohoamista ja vielä kahteen kertaan. Nuoripari oli lisäksi selvästi huolissaan osaanko minä niitä pullia nyt sitten edes leipoa, Allultakin tuli ohjeita ihan liukuhihnalta?? Lopputulos oli sitten se, että pullat katosivat tulikuumina tyytyväisiin suihin- siinä oli ihan turha varoitella ja toppuutella. Yhteistuumin tulimme siihen tulokseen, että kyllä vastaleivottu pulla vaan on hyvää ja mistään muusta ei tule niin kodikas fiilis kuin pullien leipomisesta. 

Kun pojat oli pieniä, me leivottiin joka viikko pullaa. Tuolloin ei ollut vielä tietoakaan speltistä, jolla aloin korvaamaan perinteiset vehnäjauhot heti kun sitä tuli markkinoille. Alkuun korvasin puolet vehnäjauhoista speltillä. Nykyään leivon pullat aina spelttiin ja pelkästään siihen. Taikinasta tulee melko löysä, joka tarkoittaa sitä, että leivontavaihe on hieman työläämpi eli jauhoja saa leipoessa lisätä melko runsaasti. Ja ihan yhtä hyvin (mutta hyvin kuitenkin) ei spelttipullat kohoa kuin vehnästä leivotut vastaavat, mutta maku on mitä parhain. Meidän Allun sanoin spelttipullat maistuvat pehmeämmiltä ja hieman pähkinäisemmiltä kuin vehnäjauhoon leivotut. Mutta ne maistuvat pullalta eikä miltään pullan korvikkeelta. Näihin pulliin käytin täysraakaruokosokeria makeuttajana, paitsi tuohon päälle ripottelin hieman normi raesokeria ulkonäön vuoksi. Ravintoarvoltaan nämä pullat peittoavat mennen tullen valkoiseen vehnäjauhoon leivotut vastaavat, ei voi puhua edes samana päivänä. 

Pullat ovat siis terveellinen versio valkoisiin vehnäjauhoihin leivotuista vastaavista. Ne sisältävät hiilareita ihan normimäärän eivätkä sovi keliakiaa sairastaville gluteenin vuoksi, mutta saattavat sopia esimerkiksi FODMAP ruokavaliota noudattaville tai vilja-allergisille erilaisen hiilihydraattikoostumuksensa vuoksi. Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät maidotonta margariinia ja kasvimaitoa.


Speltti on vehnänsukuinen alkuperäisvilja, joka on valmistettu jyvän ydinosasta.  Se sisältää runsaasti ravintoaineita ja siitä löytyy kaikki kehon tarvitsemat aminohapot. Se sisältää mm. B-vitamiineja ja runsaasti erilaisia kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua. Koska speltti parantaa aineenvaihduntaa, se sopii erityisen hyvin vatsa- ja suolisto-ongelmista kärsiville. Vehnään verrattuna speltin proteiinipitoisuus on huomattavan suuri. Se sisältää muita viljoja vähemmän tiettyjä lyhytketjuisia hiilihydraatteja (ns. FODMAP-hiilihydraatit), jotka osalla ihmisistä voivat aiheuttaa syömisen jälkeen vatsan turvotusta ja vatsakipuja. Tutkijat ovatkin esittäneet, että tämä speltin erilainen hiilihydraattikoostumus saattaa olla selitys sille miksi monet muista viljoista vatsaoireita saavat henkilöt pystyvät syömään spelttiä ilman turvotus- ja kipu-oireita. Speltin viljelijät Suomessa ovat joko luomu tai biodynaamisia viljelijöitä.

Ohje (taikina) 24 kpl:

5 dl tavallista tai kasvimaitoa
1,5 dl täysraakaruoko- tai kookossokeria
1,5 tl suolaa
12 dl puoli karkeaa speltjauhoa 
150 g voita tai maidotonta margariinia 
2 pussia kuivahiivaa
1 rkl kardemummaa

Lisäksi tarvitset:


Voiteluun kananmunaa
Leipomiseen tarvitset lisäksi speltjauhoa 
Pullien päälle voit/margariinia ja sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Sulata rasva. Lisää maidon sekaan sokeri ja suola. Lisää  noin kolmasosa jauhoista maidon sekaan koko ajan vatkaten sähkövatkaimella. Lisää loputkin jauhot koko ajan vatkaten. Lisää jäähtynyt ja sulatettu voi  ennen viimeistä jauhoerää ja vatkaa taikinaa pitkään ja hartaasti kunnes taikina irtoaa kulhon reunasta. Anna taikinan turvota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin puoli tuntia.

Leivo taikinasta pieniä pyöreitä pullia jauhotetulla alustalla ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille turpoamaan liinan alle. Anna pullien turvota vielä puolen tunnin ajan. Voitele pullat kananmunalla. Leikkaa saksilla pullan päälle ristikko ja laita siihen pieni nokare voita/margariinia. Ripottele pullien päälle sokeria. Paista pullia 225 asteessa noin 10 minuuttia. 

Anna pullien jäähtyä ennen syömistä vaikka odottaminen tekisi tiukkaa ettei suu pala???

Seuraavaksi meillä leivotaan sitten terveellisiä rahkapullia- kannattaa pysyä kanavalla?

KAIKKI BLOGIN TERVEELLISET RUOKA- JA HERKKUOHJEET KOOTUSTI YHDEN LINKIN ALLA

Täältä löydät kaikki blogin terveelliset ruoka- ja herkkuohjeet kootusti. Jokaisesta ohjeesta on kuva ja reseptin löydät klikkaamalla kuvan alla/yllä olevaa tekstiä. Sivun päivitystyö on vielä kesken, joten älä ihmettele kun ihan kaikista ohjeista ei ole vielä kuvaa.


Kuten olette ehkä huomanneetkin, blogin ympärillä pyörivä toiminta on yhä enenevissä määrin siirtynyt blogin facebook sivustolle, jossa julkaisen lähes päivittäin kuvia ja videoita terveelliseen elämäntapaan liittyen. Toki postaan edelleen tänne blogin puolellekin vanhaan malliin postauksia.

Seuraa blogia facebookissa j instagramissa

Blogin uusimmat ruokaohjeet ja muut terveyteen liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Täältä löydät lisää blogin ruokaohjeita ja terveellisiä vhh herkkuohjeita.

2 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Hyviä pullia tuli tällä ohjeella ? Kardemumma oletettavastikkin heitettiin maidon sekaan suolan ja sokerin kanssa ☺️
    Kiitos, tulee tehtyä toistekkin, ensimmäiset pullat mitkä onnistui spelttijauhoista ☺️

  2. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

    Kiitos viestistä ja kiva kuulla:) Itse teen aina tällä ohjeella jos leivon pullaa:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.