Hae
Kutsu vapauteen

Porkkanaleipä- VHH, gluteeniton, viljaton, maidoton ja munaton

Porkkanaleipä tuo mukavaa vaihtelua sekä värinsä että makunsa puolesta blogini vähähiilarisiin, gluteenittomiin, viljattomiin ja maidottomiin leipäohjeisiin. Suureksi yllätyksekseni tämä on ollut suosituin leipä ainakin toistaiseksi meidän nuorten keskuudessa ja pellillinen leipää häviääkin aina yhden vuorokauden sisällä valmistumisesta.

 
Leipä on ihanan pehmeää ja porkkanasta riippuen maistuu joko hieman makealta tai happamalta. Mikäli porkkana ei ole kovin makeaa (porkkanoissa on yllävän suuria eroja makeuden suhteen), kannattaa taikinaa lisätä 1 rkl hyvälaatuista sokeria tai hunajaa. Mutta ilman sokeriakin pärjää varsinkin jos käyttää makeita porkkanoita. Toisin kuin monet muut leipäohjeeni, tämä ohje sisältää hiivaa. Voit kokeilla toki sen korvaamista leivinjauheella jos et halua hiivaa käyttää. Taikinasta ei tule ihan koko pellillistä vaan jää noin 2 cm vajaaksi molemmilta puolilta. Levittäessäsi taikinaa pellille yritä saada taikinasta yhtä paksu joka kohdasta. Jos reunat jäävät ohuemmiksi, ne saattavat kärähtää ja näin ollen kovettua.
 
 
Syödessäni leipää lämpimänä mietin hetken aikaa pitäisikö taikinaan lisätä vielä 1 rkl psylliumia, koska rakenne vaikutti hieman halkeavalta. Kun leipä oli kunnolla jäähtynyt, se ei kyllä halkeillut yhtään ja pysyi hyvin kasassa. Taikina on hyvin löysää eli se kaadetaan pellille ja taputellaan kostutetuilla käsillä pellille.
 
Jauhot voit tietenkin korvata melkein millä tahansa jauhoilla oman ruokavaliosi reunaehtoja myötäillen. Mikäli korvaat mantelijauhon esimerkiksi kookosjauholla, gluteenittomilla jauhoilla, riisjauholla, gluteenittomilla kaurahiutaleilla, maissijauhoilla tai vaikkapa spelttijauholla (sisältää viljaa), niin hiilarimäärä nousee.
 
Ohje:
 
2 dl porkkanaraastetta
100 g voita/kookosöljyä*
3 rkl kaura-, soija- tai partaäijäjogurttia**
2 dl kauralesettä tai pellavansiemenrouhetta***
1 dl gluteenitonta jauhoseosta tai kookosjauhoja
3 dl mantelijauhoja
3 dl lämmintä vettä
1 pussi hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl karppi-, kookos- tai täysraakaruokosokeria tai hunajaa (ei pakollinen)****
 
* Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät kookosöljyä
** Maidotonta ruokavaliota noudattavat kaura- tai soijajogurttia, viljatonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soija- tai partaäijäjogurttia
*** Viljatonta ruokavaliota noudattavat käyttävät pellavansiemenrouhetta
**** Vähähiilarista ruokavaliota noudattavat käyttävät karppisokeria tai jättävät sokerin kokonaan pois
 
Sulata rasva
miedolla lämmöllä. Sekoita erillisessä astiassa kuivahiiva ja noin desi jauhoja keskenään ja pistä jauhohiivaseos sivuun myöhempää käyttöä varten. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, porkkanaraaste, suola, sokeri (ei pakollinen), jogurtti ja osa jauhoista. Sekoita kunnolla (mielellään monitoimikoneella). Lisää loput jauhot koko ajan sekoittaen ja lopuksi pieneen jauhomäärään sekoitettu hiiva. Lopuksi lisää taikinaan jäähtynyt rasva ja sekoita hyvin. Anna taikinan turvota kunnolla (lähes kaksinkertaiseksi) vedottomassa paikassa. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä kostutetuin käsin taikina lähes koko pellin levyiseksi levyksi.  Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Kostuta hieman jäähtyneen leivän pinta vedellä.
 
 
Täältä voit käydä katsomassa blogin muita ruokaohjeita: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/p/ruokaohjeet.html

14 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  tein tätä..oli hyvää, mutta onko ohjeessa todella 2dl pellavansiemenrouhetta?

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kyllä on?

 3. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Voit korvata osan pellavansiemenrouheesta jollakin muulla jauholla jos haluat?

 4. Anonyymi kirjoitti:

  Mietin voisiko mantelijauhoa korvata kokonaan gluteenittomalla jauholla:)

 5. Anonyymi kirjoitti:

  ..ja vielä voisiko voin korvata mct öljyllä..voiko käyttää leivontaan? Onko kokemuksia sunnuntai margariinista

 6. Satu Sjöholm kirjoitti:

  MTC öljyä ei kestä yli 160 asteen lämpötilaa ja margariinia en käytä.

 7. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Toki voi?

 8. Anonyymi kirjoitti:

  Onko pellavansiemenrouhetta kannattavaa syödä noin paljon sen sisältämän linamariini-glykosidin vuoksi..? Se kun ilmeisesti muuttuu elimistössä sinihapoksi.

 9. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ohjeessa lukee TAI kauraleseitä.

 10. Helmi kirjoitti:

  Olisikohan tuohon mitään muuta viljatonta korvaajaa kuin tuo pellavansiemenrouhe tai kauralese? 🙂 Itelle kauratuotteet ei sovi edes gluteenittomina ja tuossa pellavansiemenrouheessa suositus päiväsaanti on max. 2rkl vaikka eipä sitä koko pellillistä samana päivänä vedä, jollon ei myöskään sitä rouhetta 2dl mutta mietin vain.. 🙂

 11. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Laita vaikka Hampunsiemenrouhetta joko pelkästään tai pellavansiemenen kanssa. Luomussa ei pitäisi olla niin paljon kadmiumia.

 12. Helmi kirjoitti:

  Kiitos! Kokeilen tällä 🙂

 13. Piia kirjoitti:

  Herkullisen oloinen ohje löytyi googlailulla. Onko noiden jugurttien tilalle mitään maidotonta, munatonta, viljatonta SEKÄ soijatonta vaihtoehtoa? 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *