Hae
Kutsu vapauteen

Garminin Vivosmart4 aktiivisuusranneke


Kiinnostuin Garminin Vivosmart4 aktiivisuusrannekkeesta stressimittauksen ja unenlaadun tarkkailun vuoksi sen jälkeen kun sain tietää, että laite perustuu Firstbeatin teknogiaan. Minulla on käytössä muitakin aktiivuuden- ja unenseurantalaitteita, mutta ei yhtään sellaista joka näyttäisi päivittäiset stressireaktiot ja antaisi palautetta siitä, tuleeko päivänaikana palauttavia jaksoja. Viime aikoina olen yhä enemmän perehtynyt palautumiseen ja stressinhallintaan, koska niiden vaikutukset päivittäiseen toimintakykyyn ja olotilaan ovat merkittäviä.

Meikätyttökin testas vähä Mamman ranneketta, mutta otin sen äkkiä pois kun se sano, että Meikän päivä on ollu liian aktiivinen…

Rannekkeen akun kesto on 7 päivää ja laite on vedenkestävä eli sitä voi käyttää suihkussa ja vaikkapa uidessa. Omia tietoja voi tarkastella suoraan rannekkeesta, puhelimesta tai tietokoneeltaVivosmart4 sisältää seuraavia toimintoja: edistynyt unen tarkkailu, happisaturaation mittaus, rannesykemittaus, koko päivän stressimittaus, rentoutumisen hengitysajastin, maksimaalinen hapenottokyky,  Body Battery-energianseuranta (kertoo millon on paras aika aktiivisuudelle ja levolle), oman suorituksen ajanoton eri liikuntalajeille, värinähälytyksen kaikista ilmoituksista jne. 

Yllä olevissa kuvissa unitietoja Garmin connect-näkymässä


Automaattinen aktiivisuuden seuranta ja unen tarkkailu


Vivosmart4 ilmoittaa päivittäin henkilökohtaisen askeltavoitteen, jonka jälkeen se seuraa edistymistä. Lisäksi se seuraa kiivettyjä kerroksia, kulutettuja kaloreita sekä tehominuutteja ja tunnistaa erilaiset harjoitustyypit, kuten kävelyn, uinnin, pyöräilyn ja joogan. Ranteesta keräämiensä syketietojen ja maksimaalisen hapenottokyvyn arvion avulla vívosmart 4 arvioi nykyisen kuntotasosi ja maksimaalisen hapenottokykyarvion avulla laite pystyy arvioimaan myös kuntoikäsi, jota on mahdollista laskea säännöllisellä harjoittelulla. Laite ilmoittaa, jos sykkeesi nousee odottamatta määrittämäsi kynnyksen yläpuolelle jos olet ollut liikkumatta pidempään kuin 10 minuuttia.


Ranneke mittaa kevyen ja syvän unen sekä REM-unen vaiheita sekä kehon liikkeitä yön aikana. Lisäksi pulssioksimetri tarkkailee veren happisaturaatiota unen aikana eli saat tietoa miten keho käyttää happea. 


Stressinseuranta

Vívosmart 4 seuraa stressitasoa seuraamalla sydämenlyöntien aikaväliä eli sykevälivaihtelua Elevate-rannesykemittaustekniikalla ja ilmoittaa, onko päivä esimerkiksi rauhallinen, tasapainoinen vai stressaava. Laite seuraa sykettä lyöntikohtaisesti ja näyttää kaavion suoraan laitteestasi aina, kun istut tai olet levossa. Näin pystyy seuraamaan stressitasoa, oppii tunnistamaan stressin kasvun ja välttämään sitä. Garmin Connect -sovelluksessa voi ottaa käyttöön myös valinnaisen rentoutumismuistutustoiminnon mikäli stressitaso nousee päivän aikana. Tällöin rentoutuksen hengitysajastin esittelee nelivaiheisen hengitystekniikan, joka todistetusti rauhoittaa sekä mieltä että kehoa.

Body Battery -energianseurannan avulla voi optimoida aktiivisuus- ja lepoajat päivää suunnitellessa. Suuri luku osoittaa, että olet valmis aktiiviseen toimintaan ja pienempi luku osoittaa, että tarvitset ehkä hiukan rentoutumista ja lepoa ennen harjoitusta. Body Battery -mittaus osoittaa myös arvoja viikkojen ajalta, jotta tiedostat, miten lähipäivät vaikuttavat oloosi tänään.

Omat kokemukseni Vivosmart4:stä

Ranneke on helppokäyttöinen ja pidän siitä, että tiedot voi katsoa nopeasti kännykästä. Tiedot latautuvat nopeasti kännykkäsovellukseen ja ne esitetään visuaalisesti selkeällä tavalla. Rannekkeen mukana tulee latauspiuha ja akku pitää ladata kerran viikossa. Pidän ranneketta koko ajan kädessäni ja käytän sitä myös kellona. Pidän myös siitä, että ranneke näyttää mm. säätiedot, jotka pitävät yleensä hyvin paikkansa. 

Eniten seuraan stressitasojani ja olen kokenut stressitiedot erittäin hyödyllisiksi.  Olen oppinut tauottamaan päivääni siten, että saan sekä työ- että vapaapäivän sisälle lepohetkiä, mikä rauhoittaa autonomista hermostoa, lisää energisyyttä ja näkyy seuraavan yön unenlaadussa. Olen ollut yllättynyt siitä, miten pienillä muutoksilla pystyn vähentämään stressiä, mikä näkyy hyvin kokonaisvaltaisesti omassa olossani. Lisään päivittäiset liikuntasuoritukset Garmin Connectiin ja laite pystyy jatkossa itse tunnistamaan mitä liikuntaa harrastan. 


Ylläolevasta kännykkänäkymästä näet eilisen (lauantai eli vapaapäivä) päivän stressitilanteen ja stressin kokonaismäärän, joka oli lukuna ilmaistuna 28. Kyseessä oli rento päivä, joka sisälsi paljon lepoa (lukemista, tunnin meditaation jne.) eli stressin määrä oli alhainen ja laite ilmoittikin, että päivän lepoaika riitti tasapainoittamaan stressireaktiot. On tärkeää ymmärtää, että rento päiväkin sisältää aina stressireaktioita ja se on ihan normaalia. Sen sijaan jos stressitaso nousee liian korkeaksi ja jatkuu liian pitkään, se alkaa kuluttaa kehon resursseja ja voi johtaa uupumiseen. Mikäli minulla on ollut hyvin stressaava päivä, pyrin ottamaan seuraavan päivän iisimmin eli en välttämättä harrasta esimerkiksi hyvin raskasta sykettä nostavaa liikuntaa juuri sinä päivänä. Tähän mennessä stressaavin päivä on ollut sellainen, että työpäivän jälkeen perjantai-iltana menimme ystäväpariskunnan kanssa syömään, join pari lasia viiniä ja menin vasta yhdeltä nukkumaan. Stressitaso oli melko korkealla, voin vaan kuvitella miten korkealla se olisi jos juhlisi oikein kunnolla aamuyöhön korkkarit katossa?

Unen vaiheita seuraan myös päivittäin eli aina aamulla katson miten edellinen yö on rannekkeen mukaan mennyt. Mielestäni ranneke antaa realistisemman kuvan yöunesta kuin Oura ja laitteen tiedot korreloivat hyvin myös omien tuntemusteni kanssa. Ouran ongelma on se, että se tulkitsee hyvin herkästi valveillaolon paikoillaan kevyeksi uneksi. Ranneke näyttää myös yön aikaiset liikkeet ja happisaturaation. Kaikista tarkin unenseurantalaite on tietenkin aivosähkökäyrä, mutta yllättävän tarkka tämäkin on.

Askeleiden määrän ranneke arvoi mielestäni hieman alakanttiin, sillä muihin mittareihin verrattuna Vivosmart4 näyttää lähes puolet vähemmän askeleita päivässä. En tiedä mistä se johtuu samoin kuin se, että leposyke on tällä rannekkeella aina korkeampi kuin muilla laitteilla. 

Hinta-laatusuhde Viv
osmart4:ssa on täydellinen: ranneke maksaa tällä hetkellä 139 euroa. Voin lämpimästi suositella Vivosmart4 aktiivisuusranneketta lukijoilleni. Olen erittäin kiinnostunut hyvinvointiteknologiasta ja tulen jatkossakin kirjoittamaan paljon eri hyvinvointilaitteista ja vertailemaan niitä toisiinsa erityisesti unen ja palautumisen näkökulmasta.


Tutustu tuotteeseen täällä.

Kaupallinen yhteistyö: Garmin


Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

Blogin etusivulle pääset klikkaamalla tätä linkkiä.

Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.

Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.