Hae
Kutsu vapauteen

Ruokavalion muutoksen vaikutus koiran suoliston hyvinvointiinOnkohan mitään enemmän tunteita herättävää asiaa maailmassa kuin koiran ruokinta? Tuskin, sillä energialla ja fanaattisuudella mikä asian ympärillä pyörii voisi helposti lämmittää koko Euroopan. Toiset vannovat raakaruoan nimeen, toiset nappulan, toiset puolet ja puolet. Voidaan puhua jopa koulukunnista ja koulukuntakiistoista- meniköhän nyt vähän jo karrikoinnin puolelle. Jos meni, niin ei välttämättä kovin pahasti. 

En ole koirien ruokinnan asiantuntija, mutta oman koirani ruokinnan asiantuntija olen. Ehdottomasti paras sellainen, koska ainoastaan minä tiedä mitä koira on syönyt ja miten on syömällään ruoalla pärjännyt. Ihmisten ravintojutuista ymmärrän jotakin, ehkä enemmän kuin normikansalaiset jotka eivät ole asiaan vihkiytyneet. 

Tuto tammikuussa. Kuvan ottaminen jälkeen on tullut pari kiloa lisää painoa…

Kroonista gastriittia ja suolistotulehdusta

Kerron tässä postauksessa miten sain kuntoutettua Tuto koirani suoliston, johon olennaisena osana liittyi sopivan ruoan löytäminen. Sanomattakin selvää, että kyse on tämänhetkisestä tilanteesta (kop kop), joka on jatkunut hyvänä yli puoli vuotta. Koira sairastaa siis kroonista gastriittia ja on oireillut viime vuosina suolistollaan ja vatsalaukullaan enemmän vai vähemmän. Pahin tilanne, joka kesti noin puolisen vuotta, oli toissa talvena, jolloin Tuto laihtui nopeasti 7-8 kiloa ja oli ihan luuranko. Täältä voit lukea postauksia asiasta. Muutoin koira on ollut niin hyvässä kunnossa, että olemme voineet harrastaa ja kilpailla palveluskoirapuolella aktiivisesti tätä viimeksi mainittua ajanjaksoa lukuunottamatta, joka sijoittui talviaikaan eli oltiin treenitauolla muutoinkin. Ja ihan varmuuden vuoksi vielä kerron, että sairaalla, oireilevalla tai lääkityksellä olevalla koiralla en ole harrastanut ja kilpaillut.Vuoden ikäisenä siirryttiin nappulasta raakaruokintaan

Vuoden ikäisenä siirryttiin nappulasta raakaruokintaan koska koira oksenteli ja välillä ripuloi. Yleiskunto oli kuitenkin hyvä. Toteutin raakaruokintaa mahdollisimman oikeaoppisesti ja koira voi pääosin hyvin. Satunaista ripulointia ja oksentelua esiintyi edelleen. Jätin luiset lihat pois, koska ne aiheuttivat eniten oireilua. Koira sai myös lisiä. Kaikki meni suhteellisen hyvin monta vuotta vaikkakin oksentelua esiintyi säännöllisen epäsäännöllisesti. Kaikki muuttui 1,5 vuotta sitten, jolloin koira ensin laihtui ja sen jälkeen vatsa meni löysälle.  Tähystyksessä otetuissa koepaloissa todettiin krooninen gastriitti eli tulehdusmuutosta vatsalaukun limakalvolla, silmämääräisesti limakalvot olivat kuitenkin hyvässä kunnossa eli mistään pahimmasta sairauden muodosta ei ollut kyse. 

Vuotta aiemmin koiran sairastuessa suolistotulehdukseen, kokeilimme eläinlääkäriaseman hypoallergisia nappuloita. Suolisto tykkäsi niistä eli toiminta normalisoitui nopeasti (koira sai myös Tylosin kuurin), mutta koira alkoi rapsutella itseään ja tuli mm. anaalirauhastulehdus ja muuta kivaa. Puolen vuoden kuluttua siirryttiin takaisin raakaan kokeillen eri lihoja. Välillä tuntui, että jokin liha sopi, välillä ei mikään. Syötin vähärasvasia lihoja, jotka sopivat parhaiten, mutta määrää sai nostaa koko ajan että saisi painon pidettyä sillä tasolla ettei koira näytä liian laihalta. Koira oli myös koko ajan nälkäinen vaikka söi lihaa 1,2 kg päivässä. Oksenteluakin esiintyi. Tylosinia jouduin syöttämään aina välillä kuureina. Ongelma oli se, että suolisto tykkäsi nappulasta, mutta siitä tuli muita oireita koiralle.

Yksi koiraihmisten omituisuus on se, että he tarkkailevat koiriensa jätöksiä erittäin suurella mielenkiinnolla ja myös keskustelevat niistä mielellään toisten koiran omistajien kanssa. Jätöksen eli brutaalisti paskan muoto, väri, määrä ja haju kertoo omistajalle koiran kunnosta ja hyvinvoinnista paljon enemmän kuin ei-koiraihmiset voivat koskaan hurjimmissa ajatuksissaan edes kuvitella.

Superfoodista fastfoodiin

Viime syksynä tilanne oli se, että Tuto pystyi syömään kanaa, poroa ja hevosta. Jätös oli hieman löysää ja koira oli nälkäinen. Päätin vielä kerran kokeilla nappulaa vaikka olinkin aina ajatellut sen olevan koirien fast foodia, kun taas raakaruoka on koirien superfoodia. Aloitin puolet ja puolet ruokinnasta, toki hitaasti nappulan määrää lisäten. Nappula, jota kokeilin oli Essentialin lammaspeura, rasva 16. Olin kuullut tästä ruoasta hyvää eläinlääkäri Suvi Heinolalta, mutta hirvitti tuo rasvan suuri määrä. Hyvin nopeasti jätökset alkoivat muuttumaan kiinteämmäksi ja väri muuttui paremmaksi (ennen oli tosi tummaa). Myös suolisto alkoi toimimaan säännöllisesti. Elävästi on jäänyt mieleen ne mieheni tekstarit, joissa luki: ”Tuto väänsi aivan täyden kympin paskat, oikein kunnon lörtit:)” Tätä helpotuksen riemua ei ehkä sellainen koiranomistajakaan ymmärrä, jonka koira ei ole kärsinyt suolisto-ongelmista.

Käsittämätön käänne

Helmikuussa siirryttiin kokonaan nappulalle. Aluksi syötin ruokaa melkein tuplat suositellusta määrästä ja koiran jätökset oli melkoisen suuria. Varovasti ajan kanssa vähensin annostusta (tietenkin peläten että koira kuolee nälkään koska oli vielä todella hoikka), jolloin myös jätökset pienenivät. Suoli toimii kaksi kertaa päivässä (aiemmin oli vaihtelevasti ummetusta ja ripulia). Iho-oireita ei tullut. Tuto steriloitiin helmikuussa, jonka jälkeen olen pystynyt lisäämään nappulan sekaan myös rasvaa. Koira syö ruokansa todella hyvällä ruokahalulla kaksi kertaa päivässä. Turkki kiiltää ja korvat on puhtaat. Iho on yleensä oireillut siitepölyaikaan, joten jännä katsoa tuleeko nyt ihottumaa. Vielä ainakaan ei ole tullut. 

Sitä en tiedä mikä on sterilisaation vaikutus koiran tervehtymiseen ja mikä ruokinnan. Molemmilla on varmasti osuutta asiaan varsinkin kun koira on kärsinyt todennäköisesti viime vuosina hormonihäiriöstä. Toisaalta suoliston kunto alkoi jo parantua marraskuussa kun siirryimme kuivamuonaan, sterilisaatio tehtiin helmikuussa. Mikä parhainta, koira ei ole kertaakaan joutunut syömään Tylosinia marraskuun jälkeen vaikka en nyt Tylosinia minään pahana myrkkynä pidäkään. Koiran elämä on niin lyhyt, että mieluummin sitten lääkettä jos koira pysyy sillä oireettomana kuin se, että koira oireilee kun ei halua saastuttaa sen elimistöä lääkkeillä.

Ihmeellisintä tässä on se, että vielä viime kesänä koira ei voinut syödä oikein mitään ja nyt tuntuu siltä, että oikein mistään ei tule oireita eli tilanne on muuttunut äärilaidasta toiseen…

Essential Estate Living lammas peura

Syötän Tutolle siis ESSENTIAL ESTATE LIVING:n viljatonta lammas peuraa, joka on valmistettu vapaasti laiduntavasta brittiläisestä lampaasta sekä peurasta. Ruoka on kehitetty tukemaan normaalia aktiivisuustasoa kaikkien rotujen aikuisille koirille. Sen lisäksi koira saa päivittäin ruoan seassa ruusunmarjarouhetta, jota olen saanut testiin Back on Trackiltä ja teelusikallisen kookos- tai muuta rasvaa. Kylmäpuristettu kookosöljy on eriasia kuin munkinpaistorasva, joten ei sekoiteta näitä keskenään- pliiiiis:) Annan myös omegakapselin päivässä ja probiootteja. Tilaan ruoan Ryry`sen nettikaupasta ja koska asun Jyväskylässä, ruoka toimitetaan ilmaiseksi kotiovelle. 

En tiedä miksi raakaruoka ei enää sopinut koiralle: oliko se liian ”raakaa” ruoansulatukselle, eivätkö mahdollisimman luonnonmukaiset lisät imeytyneet riittävästi, saiko koira liian vähän kuituja vai oliko loppujen lopuksi kyse hormonitoiminnan häiriöstä, johon koira sai lopulta helpotuksen sterkasta. En tiedä. Kirjoittelen jatkossakin Tuton voinnista ja ruoan sopivuudesta. Kisakausi on alkamassa ja Neito on jopa hieman liian pulskassa kunnossa, joten hieman joudutaan vielä vähentämään annosta. Ja olen kyllä tietoinen, että suolistovaivoissa on välillä hyviä ja huonoja jaksoja. Mutta näin selvää käännettä parempaan ja totaalista voinnin muutosta ei ole koskaan ennen tapahtunut. Käytännössä kaikki koiran oireet ovat juuri tällä hetkellä poissa. 

Olen joutunut muuttamaan melko radikaalisti käsityksiäni koiran ruokinnasta ja tullut siihen tulokseen, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa ruokkia koiraa. On erilaisilla herkkyyksillä varustettuja koiria ja se ruokintamalli mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi toiselle. Aivan kuten ihmisilläkin<3

Ryry`s on sponssannut meitä sen jälkeen kun huomattiin ruoan sopivuus koiralle eli olen saanut ilmaiseksi postauksessa mainittua kuivamuonaa. 

Täältä voit lukea lisää käyttämästäni kuivamuonasta.

Täältä pääset Ryry`s:en nettikauppaan.

Täältä voit lukea lisää koirapostauksia.

Ruoan laatu on kyllä hyvää ja sopii Meikälle, mutta määrän suhteen olisi toivomisen varaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.