Hae
Kutsu vapauteen

Vieraskynä: Kansantauti kuorsaus

Vieraskynä-postauksen aiheena on kuorsaus, jonka on kirjoittanut lääkäri Jan Werde. Lue postauksesta miten yleistä kuorsaus on, mistä se johtuu ja yksinkertaisista keinoista, joilla sitä voi vähentää. Lisäksi postauksessa kerrotaan mistä kuorsauksen rohiseva ääni johtuu, miksi kaikki eivät kuorsaa, miten suuri kuorsauksen äänen desibeli voi voimaikkaammillaan olla ja miten kuorsaus voi vaikuttaa kumppanin psyykkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tiesitkö, että nykyään on olemassa yksinkertaisia kuorsauksenestovälineitä, joilla kuorsaamista voi vähentää?

Noin joka toinen aikuinen kuorsaa. Vähintäänkin satunnaisesti kuorsaavia löytyy miesten joukosta 60 prosenttia, naisten vastaava osuus on 40 prosenttia. Kuorsaus on niin yleistä, ettei sitä pidetä mitenkään kummallisena. Silti monien on hankala myöntää, että pilaa kumppaninsa yöunet kuorsaamalla. Kuorsaus on siis yleinen vaiva. On kuitenkin hankalaa löytää sille yksiselitteistä määritelmää. Tavallinen kuorsaus ei ole lääketieteellisesti katsottuna sairaus. 

Kuorsaus voi olla myös sairaalloista, mutta useimmilla kuorsaajilla näin ei ole. Tavallinen kuorsaus ei periaatteessa aiheuta terveydellisiä haittoja. Se voi kuitenkin olla ongelmallista etenkin silloin, kun vieressä makaava kumppani yrittää nukkua epätoivoisesti.

Mikä sitten aiheuttaa tämän kohisevan ja rohisevan äänen, joka pilaa joka yö niin monen ihmisen yöunet? Syyllinen löytyy nukkumisen aikana rentoutuneista lihaksista. Nyt ei puhuta vain hauiksista ja pakaroista, vaan kaikista lihaksista – myös niistä, jotka ovat suun ja nielun alueella. Kun lihasjännitys vähenee, ympärillä oleva kudos veltostuu. Hengityksen aiheuttama ilmavirta saa kudoksen väreilemään. Tämä väreily kuuluu korvaamme tuttuna (ja ärsyttävänä) kuorsausäänenä.  


Fysiologisesti tarkastellen jokaisen ihmisen lihakset rentoutuvat nukkuessa. Miksi sitten kaikki eivät kuorsaa? Etenkin nielun yksilöllinen anatomia vaikuttaa siihen, kuorsaako ihminen, vai ei. Esimerkiksi ylipainoisilla ihmisillä on suurempi riski kuorsata, kuin normaalipainoisilla. Ylimääräinen rasva kertyy nielun alueelle samalla tavalla kuin muuallekin kehoon. Näin hengitysteissä on ilmavirran tiellä enemmän velttoa kudosta, jonka väreily taas aiheuttaa kuorsauksen.

Suurin osa kuorsaajista huomaa oman kuorsauksensa vasta, kun saa potkun petikumppaniltaan, joka ei pysty nukkumaan kuorsauksen aiheuttaman metelin  takia. Tämä on ymmärrettävää, sillä pahimmillaan kuorsauksen äänenvoimakkuus voi yltää jopa 90 desibeliin. Meteli on kutakuinkin sama, kun avoimen ikkunan ohi ajavasta rekka-autosta aiheutuva ääni. Kyselyiden mukaan äänenvoimakkuus ei silti ole kuorsauksen häiritsevin tekijä. Enemmän kuorsauksessa häiritsee sen jatkuvuus. Kuorsaajien kumppanit nukkuvat keskivertoa huonommin, sekä kärsivät enemmän päiväväsymyksestä ja psyykkisistä ongelmista, jopa masennuksesta. Jo tämän tiedostaminen pitäisi olla kuorsaajalle riittävä syy tehdä jotain kuorsauksen lopettamiseksi.

Mitä tehdä kuorsausta vastaan?

Koska kuorsaus itsessään ei ole sairaus, lääketieteellä ei ole tarjota paljon apua  sen estämiseen. On kuitenkin olemassa yksinkertaisia keinoja, jotka auttavat vähentämään kuorsauksen todennäköisyyttä. Ensimmäinen tapa on jo yllä mainittu (yli)painon pudottaminen. Kun hengitysteissä on vähemmän ylimääräistä rasvaa, ovat hengitystiet vapaammat ja kudosten väreily vähäisempää. Yömyssyn väliin jättäminen on myös harkitsemisen arvoinen vinkki. Alkoholi rentouttaa lihaksia entisestään, jolloin myös kuorsaus on normaalia voimakkaampaa.  

Tärkeä tekijä rentouttavaan uneen on oikeanlainen unihygienia, johon kuuluu rauhallinen uniympäristö ja säännöllinen uni-valverytmi. Ihanteellista olisi, jos sänkyyn menisi joka ilta samaan aikaan ja nousisi samaan aikaan ylös – myös viikonloppuisin. Vähitellen keho tottuu säännölliseen rytmiin ja rauhoittuu nukkumaanmenoon tuttuun aikaan kuin itsestään. Makuuhuoneen tunnelman olisi hyvä olla levollinen, eikä tarjota liikaa häiriötekijöitä. Sänky onkin syytä pyhittää vain nukkumiselle ja hoitaa työt, elokuvaillat ja napostelut muualla.

Jo
s olet normaalipainoinen, et käytä alkoholia ja unihygienia on kunnossa, mutta kuorsaat silti, voi olla tarpeen kokeilla muita ratkaisuja! Nykyään olemassa useita erilaisia kuorsauksenestolaitteita, jotka auttavat pääsemään ikävästä vaivasta eroon. Eri tuotteet vaikuttavat eri tavalla riippuen siitä, mistä kuorsaus johtuu. Jotkut ihmiset kuorsaavat vain nukkuessaan suu auki. Silloin apuna toimii muovinen suukoje, joka estää suun tahattoman aukeamisen yön aikana. Kuorsaus, joka aiheutuu nenän ahtaista hengitysteistä, loppuu usein nenän avaavia sieraintenlaajentajia käyttämällä. Jos kuorsaus johtuu kielen valumisesta kurkkuun, on kuorsauskisko oikea apukeino. Usein on hankalaa selvittää, mikä ratkaisu on juuri itselle toimiva. Apuna toimii kuorsaustesti, jonka avulla voi selvittää kuorsauksen syyn ja sitä myöten myös oikean tuotteen sen estämiseen. 


Vieraskynä-postauksen kirjoitti lääkäri Jan Werde. Lisää tietoa ja vinkkejä aiheeseen liittyen löytyy osoitteesta: https://somnishop.fi. Pääset sivulle suoraan klikkaamalla tätä linkkiä.

Kaupallinen yhteistyö: Somnishop

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.