Hae
Kutsu vapauteen

Virtsatiet oireilevat ketoruokavaliolla

Ketoruokavalio aiheuttaa virtsateiden oireilua

Olen aikaisemminkin kirjoittanut siitä, että virtsatieni alkoivat oireilemaan ja iho kuivumaan rajusti aika pian ketogeenisen ruokavalion aloittamisen jälkeen. Voit lukea postauksia täältä. Nyt olen saanut valtavasti viestejä muiltakin ihmisiltä, jotka ovat kertoneet omista virtsatieongelmistaan ja kiittäneet minua siitä, että olen kirjoittanut asiasta. Kaikki oireilevat ovat olleet naisia. Yleisin oire on ollut virtsateiden kirvely, mutta naisilla on ollut myös bakteeritulehduksia, jotka ovat alkaneet ketoruokavalion aloittamisen jälkeen.

ketoruokavaliota takana 8 kuukautta

Olen noudattanut ketoruokavaliota tasan 8 kuukautta. Ensimmäiset 6 kuukautta pidin hiilarit tiukasti 20 grammassa, jonka jälkeen ne ovat vaihdelleet 20-80 gramman välillä. Olen kirjoittanut useita ketogeenisiä ruokapäiväkirjoja (hiilarit 20 g), voit lukea niitä kootusti täältä. Pidin  myös neljän päivän ajan ruokapäiväkirjaa (hiilarit 50 g), jota ravitsemustieteen opiskelija Moona Partanen kommentoi virallisen ravitsemustieteen näkökulmasta. Voit lukea postauksen täältä.  Moona totesi ruokavalioni olevan yllättävän tasapainoinen eikä hänellä ollut siihen paljoakaan huomautettavaa. Olin asiasta tietenkin helpottunut kun tiesin, että saan ruokavaliostani kaikki vitamiinit ja hivenaineet rautaa ja D-vitamiinia lukuunottamatta.

Hiilareiden lisäys 20 grammasta 50 grammaan helpotti virtsatieoireita jonkin verran ja erityisesti se, että lisäsin vihermehujen, marjojen ja kasvisten määrää ruokavaliossani, mutta eivät poistaneet niitä kokonaan. Välillä kun olen laskenut hiilarit takaisin 20 grammaan, niin tilanne on pahentunut. Olen kokeillut tiettyjä lisäravinteita (mm. arginiinia) tuloksetta ja käyttänyt pascoe emäsjauhetta. Juon useita litroja päivässä vettä, olen aina juonut. Mutta mikään ei tunnut auttavan.

ketoruokavalio on kuivattanut ihon rutikuivaksi

Myös ihoni on todella kuiva ja joudun rasvaamaan itseni päästä varpaisiin joka ilta ihon kiristyksen takia. Minulla ei ole aikaisemmin ollut ihottumia enkä ole kärsinyt kuivasta ihosta, tosin ihottumaa ei ole ollut nytkään. Ilmeisesti se vaan on niin, että kehoni yrittää kertoa minulle, että hiilarimäärä on minulle liian alhainen. Tiedän, että toisilla lähtee ketoruokavaliolla hiuksia tukoittain päästä, toisilla brakaa kilpirauhanen, jotku väsyvät. Ja toisille se taas sopii todella hyvin ja päinvastoin siitä on apua monenlaisiin terveysongelmiin.

ensi viikolla verikokeisiin

Käyn ensi viikolla verikokeissa ja vertaan tuloksia alkuvuonna ottamiin tuloksiin. Otatin itsestäni laajat verikokeet ennen ketoruokavaliolle siirtymistä ja aion ottaa samat kokeet uudestaan, samassa laboratoriossa. Kirjoitan tuloksista postauksen myöhemmin. Ei tekisi mieli luovuttaa ketoruokavalion suhteen, mutta kai se on pakko lisätä hiilareiden määrää ja siirtyä vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle (hiilarimäärä on alle 100 g vuorokaudessa). Sitähän minä olen noudattanut jo pitkään ennen ketoa ja se on sopinut minulle hyvin.

ketoaineiden erittyminen virtsaan aiheuttaa kirvelyä?

Ja vielä karnivoonareille tiedoksi: oksalaattien ja lektiinien rajoittaminen ketoruokavalion aikana ei ole vaikuttanut mitenkään virtsateiden oireiluun. Ilmeisesti kyse on vaan siitä, että ketoaineiden erittyminen virtsaan aiheuttaa virtsateiden kirvelyä. Liikun niin paljon, että pysyn ilmeisen helposti ketoosissa myös hieman runsaammilla hiilarimäärillä. Vinkkejä otetaan vastaan, erittäin mielellään!

Blogin vhh ruoka- ja herkkuohjeita löydät täältä.

Ketoruokapäiväkirjoja ja postauksia ketogeenisestä ruokavaliosta ja painohallinnasta löydät täältä.

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

13 kommenttia

 1. Ansku kirjoitti:

  Itseäni ällötti liika rasva ja runsas proteiini! Löysin kaunistavan ruuan, blogin tahtotila wellnes! Löytyy facesta kaunistava lifestyle! Tämä ruokavalio on ainakin itseäni auttanut! Kannattaa tutustu!

 2. Hannele kirjoitti:

  Enpä ole koskaan kuullutkaan, mulla taas on ollut aina kovin kuiva iho, mutta kun aluksi oli ketodieetillä (aloin 10 vuotta sitten) ja sen jälkeen kun paino oli pudonnut, siirryin vhh:lle, niin iho ei ole ollut niin kuiva. Virtsaongelmia ei ole ollut,.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Ei minullakaan vhh:lla iho kuivunut vaan ketogeenisellä. Kaikille ei tule virtsaongelmia. Nyt on minulle tullut tosi paljon viestejä naisilta, joilla on paljon virtsatieongelmia nimenomaan ketoruokavaliolla.

 3. Vesimies kirjoitti:

  Enemmän suolaa + vähemmän vettä = enemmän veden imeyttmistä

 4. Heidi kirjoitti:

  Ketoosissa elimistö lopettaa hormonien tuotannon, eli estrogeeni vähenee kilppari menee vajaatoiminalle, nämä kyllä kuivattavat ihon, limakalvot, nivelet ja tiputtavat hiukset. Tulee ennen aikaiset vaihdevuodet, etenkin niillä joilla yhtään estrogeenia erittävää rasvaakaan enää. Toivottavasti mittautit kaikki hormonit ja sen K-vitamiinin, joka ketossa ja VHH:ssa iso ongelma.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Joo hormoonit mittautin, K-vitamiinia en. Olen lisäänyt hiilareita ja virtsatiet alkoivat samantien rauhoittumaan.

 5. Helena Koppinen kirjoitti:

  Myös minulla on ollut virtsateiden ärtymystä, hiuspohjan ja ihon kuivumista tiukalla ketogeenisellä ruokavaliolla ollessani. Oletan, että proteiini ja rasva happamoittavat elimistöä ja siksi olen käyttänyt vanhaa kunnon Valmariiniä silloin tällöin tuntemusten mukaan. Minulle siitä oli apua ihan jo samana päivänä.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Joo, ketogeeninen tuntuu olevan hyvin happamoittava ruokavalio. Virtsatiet ovat rauhoittuneet
   kun olen nyt lisännyt hiilareita.

 6. Satu kirjoitti:

  Minulla ketoruokavaliolla parani jatkuvat virtsatietulehdukset ja hiivatulehdukset. Ei ole sen koommin ollut ihokaan kuiva,päin vastoin . Toki ketoakin voi tehdä monella tapaa ?

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Hieno juttu, joillakin käy näin:) Itse noudatin ketoa kyllä ihan puhtaasti, en ollut mikään dirty ketoilija.

 7. Olli Kolehmainen kirjoitti:

  Minäkin sanoisin, että lisää puhdistamatonta suolaa! Itse lisään suolaa kaikkeen veteen mitä juon päivän aikana. Helpointa laittaa vesikannuun aina ennen kuin sen täyttää.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Toki olen hyvälaatuista suolaa käyttänyt, mutta se ei ole auttanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *