Matcha-piparminttu-juustokakku
Lupauduin tekemään Keski-Suomen palveluskoirayhdistys ry:n kevätkokoukseen pari juustokakkua, joista toinen oli tämä ihanan raikkaan makuinen matcha-pirparminttu-juustokakku. Kakkua maisteli lähes 30 ihmistä ja se sai runsaasti kehuja osakseen. Toki ymmärrän sen, että ihmiset ovat vieraskoreita ja mieluummin kehuvat kuin haukkuvat, mutta tämä ohje oli kyllä kaikin puolin loistava. Matchan ja piparmintun yhdistelmä on todella raikkaan hienostunut??
Kakku on gluteeniton, mikäli käytät pohjaan gluteenittomia keksejä. Sehän ei ole pakollista ellet noudata gluteenitonta ruokavaliota. Voit tehdä myös vähähiilarisen kakun käyttämälä vhh pohjaa ja karppi- tai koivusokeria. Blendaathan sokerin ennen käyttöä ettei se narsku ärsyttävästi hampaissa. Maidottomat käyttävät maidottomia tuotteita, ne on merkitty tarkasti ohjeeseen. Kakun päälle on ripoteltu blendattua koivusokeria ja matchaa. Itse käytin tähän kakkuun Puhdas+:n matchaa, jota voit tilata täältä. Tähän ohjeeseen ei mene paljoa matcha jauhetta, joten käytä loppu perinteisesti teenä (matcha latte on taivaallista) tai lisää sitä esimerkiksi smoothien tai raakajäätelön joukkoon. Matcha raakajäätelö ohje on tulossa blogiin heti kun ilmat vähän lämpiävät- nyt paukkupakkasilla ei tee oikein jäätelöä mieli?
Ravitsemustieteiden opiskelija Moona Partanen (minun miniä?) kertoo matchasta seuraavaa:
Macha on käytännössä jauhettua vihreää teetä, jonka terveysväitteet perustuvat vihreän teen terveysväitteisiin eli pääasiassa antioksidatiivisiin vaikutuksiin. Vihreä tee sisältää α-tokoferolia (E-vitamiini), β-karoteenia (A-vitamiini) ja askorbiinihappoa. Näistä E- ja C-vitamiini toimivat elimistön luonnollisessa antioksidanttipuolustuksessa yhdessä estäen oksidatiivista stressiä, joka mm. vanhentaa ja altistaa tulehdussairauksille. Machassa on myös kasvin omia antioksidantteja, polyfenoleita ja katekiineja, joiden on tutkimuksissa todistettu estävän kasvaimien kasvua, hidastavan plasman ja LDL-kolesterolin hapettumista laboratoriotesteissä ja näin ollen alentavan ateroskleroosin ja muiden sydänsairauksien riskiä vähentämällä huonon kolesterolin määrää. Machasta on löydetty runsaasti aminohappoa nimeltä L-teaniini, jolla on on antibakteerisia vaikutuksia ja rentouttava vaikutus kehoon.
Ohje
i tavallisia digestive keksejä
6 liivatetta
1-2 rkl vettä
. Riko munat yksitellen seokseen ja sekoita hyvin. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen hyvin sekoittaen, anna jäähtyä hetki. Lisää jäähtynyt liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään yön yli. Säilytä kakku jääkaapissa, jossa se säilyy muutaman päivän ajan.
Lisää blogin herkku- ja ruokaohjeita löydät täältä.