Hae
Kutsu vapauteen

Matcha-piparminttu-juustokakku

Lupauduin tekemään Keski-Suomen palveluskoirayhdistys ry:n kevätkokoukseen pari juustokakkua, joista toinen oli tämä ihanan raikkaan makuinen matcha-pirparminttu-juustokakku. Kakkua maisteli lähes 30 ihmistä ja se sai runsaasti kehuja osakseen. Toki ymmärrän sen, että ihmiset ovat vieraskoreita ja mieluummin kehuvat kuin haukkuvat, mutta tämä ohje oli kyllä kaikin puolin loistava. Matchan ja piparmintun yhdistelmä on todella raikkaan hienostunut??

Kakku on gluteeniton, mikäli käytät pohjaan gluteenittomia keksejä. Sehän ei ole pakollista ellet noudata gluteenitonta ruokavaliota. Voit tehdä myös vähähiilarisen kakun käyttämälä vhh pohjaa ja karppi- tai koivusokeria. Blendaathan sokerin ennen käyttöä ettei se narsku ärsyttävästi hampaissa. Maidottomat käyttävät maidottomia tuotteita, ne on merkitty tarkasti ohjeeseen. Kakun päälle on ripoteltu blendattua koivusokeria ja matchaa. Itse käytin tähän kakkuun Puhdas+:n matchaa, jota voit tilata täältä. Tähän ohjeeseen ei mene paljoa matcha jauhetta, joten käytä loppu perinteisesti teenä (matcha latte on taivaallista) tai lisää sitä esimerkiksi smoothien tai raakajäätelön joukkoon. Matcha raakajäätelö ohje on tulossa blogiin heti kun ilmat vähän lämpiävät- nyt paukkupakkasilla ei tee oikein jäätelöä mieli?

Ravitsemustieteiden opiskelija Moona Partanen (minun miniä?) kertoo matchasta seuraavaa:

Macha on käytännössä jauhettua vihreää teetä, jonka terveysväitteet perustuvat vihreän teen terveysväitteisiin eli pääasiassa antioksidatiivisiin vaikutuksiin. Vihreä tee sisältää α-tokoferolia (E-vitamiini), β-karoteenia (A-vitamiini) ja askorbiinihappoa. Näistä E- ja C-vitamiini toimivat elimistön luonnollisessa antioksidanttipuolustuksessa yhdessä estäen oksidatiivista stressiä, joka mm. vanhentaa ja altistaa tulehdussairauksille. Machassa on myös kasvin omia antioksidantteja, polyfenoleita ja katekiineja, joiden on tutkimuksissa todistettu estävän kasvaimien kasvua, hidastavan plasman ja LDL-kolesterolin hapettumista laboratoriotesteissä ja näin ollen alentavan ateroskleroosin ja muiden sydänsairauksien riskiä vähentämällä huonon kolesterolin määrää. Machasta on löydetty runsaasti aminohappoa nimeltä L-teaniini, jolla on on antibakteerisia vaikutuksia ja rentouttava vaikutus kehoon.

Ohje


Normi ja gluteeniton pohja:

200 g gluteenittomia ta
i tavallisia digestive keksejä
75 g voita, kookosöljyä tai maidotonta margariinia*

* Maidottomat käyttävät kookosöljyä tai maidotonta margariinia

Murusta keksit sulan voin joukkoon ja sekoita hyvin. Vuoraa halkaisijaltaan 22-26 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.

Vähähiilihydraattinen pohja:

100 g voita tai kookosöljyä*
2 dl cashew tai muita pähkinöitä
1/2 dl kookoshiutaleita (hiilarien määrä vaihtelee tosi paljon eri merkkien välillä)
ripaus karppi- tai koivusokeria
2 rkl vettä

* Maidottomat käyttävät kookosöljyä

Liota pähkinöitä vedessä vähintään neljä tuntia (voit käyttää liottamattomia pähkinöitä myös) ja kaada vesi pois. Laita pähkinät, sulatettu voi/kookosöljy , kookoshiutaleet ja vesi blenderiin ja tasoita sileäksi. Liotetut pähkinät blendaantuvat helpommin. Laita pohjan ainekset leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 22-26 cm) ja taputtele esimerkiksi kostutetuilla sormilla tasaiseksi. Laita pakastimeen jähmettymään täytteen valmistumisen ajaksi.

Täyte:

400g maustamatonta tuorejuustoa*
2 dl rahkaa tai jogurttia**
2 dl kermaa***
1,5 dl koivu-, karppi- tai kookossokeria****
4 kananmunaa
0,5-1 tl aitoa vaniljaa
6 liivatetta
1,5 rkl Puhdas+ matcha jauhetta
2 rkl piparminttu-uutetta
1-2 rkl vettä

*Maidottomat käyttävät maidotonta tuorejuustoa
**Maidottomat käyttävät kaura-, kookos- tai soijajogurttia. Viljattomat rahkaa tai kookos- tai soijajogurttia
***Maidottomat käyttävät kaura-, kookos- tai soijakermaa, viljattomat kuohu-, kookos- tai soijakermaa
**** Vähähiilariset käyttävät karppi- tai koivusokeria

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään rahka tai jogurtti, tuorejuusto, piparminttuuute, matcha, vanilja, sokeri ja lopuksi vaahdotettu kerma
. Riko munat yksitellen seokseen ja sekoita hyvin. 
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan nesteeseen hyvin sekoittaen, anna jäähtyä hetki. Lisää jäähtynyt liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan ja nosta jääkaappiin hyytymään yön yli. Säilytä kakku jääkaapissa, jossa se säilyy muutaman päivän ajan.


Lisää blogin herkku- ja ruokaohjeita löydät täältä.

Meikä tyttö palkittiin kevätkokouksessa Keski-Suomen parhaana jälkikoirana vuonna 2017. Mamma teki Meikälle oman kakun, koska juustokakku ei ole kuulemma saksanpaimenkoiralle ihanteellista ravintoa. Meikä tekee ehkä asiasta kirjallisen valituksen saksanpaimenkoirien kaltoinkohtelu- ja nälässäpitovaliokunnalle, jonka puheenjohtajaksi Meikä voisi valita itsensä.

Kaupallinen yhteistyö Puhdas+

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *