Hae
Kutsu vapauteen

Joulukinkkusi elämä


Kuvan possu saa elää lajityypillistä elämää Tuton valvovan silmä alla:)
Unelmissani treenaan oman röhnöttävän sikani kanssa tottista. Sialla, joka päihittää älykkyydessään koiran, olisi paljon virikkeitä, joilla se saisi tyydyttää uteliasta luontoaan.

Viime aikoina olen alkanut miettimään yhä enemmän tuotantoeläinten elämää ja oloja. Onko lehmä elänyt elämänsä pihatossa vai kaulasta kytkettynä parsinavetassa? Onko se päässyt vapaasti laiduntamaan ja liikkumaan? Onko emakko joutunut elämään lähes puolet vuodesta kääntymistä ja liikkumista estävässä porsitushäkissä (Ruotsissa ja Norjassa kielletty) vai onko se saanut porsia vapaana? Yhä useammin päädyn ostamaan luomutuotteita, joka takaa tuotantoeläimille paremmat ja lajityypillisemmät olosuhteet ja joka kerta kun ostan niitä, harmittaa niiden kallis hinta. Miksi joudun maksamaan enemmän tuotteesta, jossa huomioidaan eläimen lajityypillisyys paremmin?

Mieheni voitti golfkisoista meille 7 kilon joulukinkun, joten tänä vuonna emme  päässeet vaikuttamaan miltä tilalta kinkku on hankittu. Toivon todella, että sika on saanut elää onnellisen elämän. Elämän, jossa se on saanut liikkua vapaasti, tonkia maata, sillä on ollut virikkeitä eikä sen häntää ole pureksittu. Tämä on toivetta, mutta faktaa on se, että ensi jouluna meille ostetaan luomukinkku, jolloin minun ei tarvitse miettiä tämmöisiä ajatuksia. Jos minä saisin yksin päättää, niin meille ei ostettaisi kinkkua ollenkaan. Mutta kun perheestä 3/4 haluaa kinkun, niin vähintä mitä voin tehdä on se, että edes ostan kinkun sellaiselta tilalta, joka on halunnut panostaa eläinten hyvinvointiin. Tosiasia on se, että kysyntä määrittää tarjonnan: mikäli ihmiset yksi kerrallaan ostavat tuotteita sellaiselta tilalta, joka panostaa eläinten hyvinvointiin, niin aivan varmasti asiaan tullaan panostamaan tulevaisuudessa yhä useammalla tilalla. Muutos ei tietenkään tapahdu nopeasti tai sehän on ihan meistä ihmisistä kiinni. Jokaisella ostospäätöksellä ja valinnalla on väliä.
Uusimpien tutkimustulosten mukaan sika saattaa olla älykkäämpi eläin kuin koira (mm. peilitutkimus Cambrigren yliopistossa Iso-Britanniassa). Varsinkin itsenäinen ongelmanratkaisukyky, joka on yksi älykkyyden keskeinen osa-alue, näyttäisi olevan parempi kuin koiralla. Erään tutkimuksen mukaan sika oppii pelaamaan videopelejä yhtä nopeasti kuin simpanssi ja nopeammin kuin kolmevuotias ihmislapsi. Sika päihittää pelissä molemmat, kun taas koira ei pärjäisi kisassa lainkaan.

Lopuksi vielä siihen minun unelmaani, joka aiheuttaa kauhun väristyksiä miehelleni ja paniikin omaisia tuntemuksia naapureilleni. Unelmillani on näet taipumus yleensä toteutua? Vaikka olenkin aikamoinen prinsessa, niin siitä huolimatta unelmissani minulla on ainakin yksi sika, joka on tullut meille pienenä söpönä possuna. Sian nimi on Paavo. Paavo saa möyriä vapaana ulkona mudassa ja pahnakasoissa sekä tonkia hulluna maata. Sillä on myös muutama lelu. Paavoa ei syödä. Muutaman kerran viikossa meillä on tottistreenit. Näen jo sieluni silmissä miten Tuto ja sika ovat tokomaisesti vierekkäin paikkamakuutreeneissä? Ja eihän sitä koskaan tiedä vaikka Paavosta tulisi metsäjälkisika, jolla olisi palvelussikaliiton liivi päällä maastotreeneissä.

Oletko Sinä miettinyt tuotantoeläinten oloja? Vaikuttaako tuotantoeläinten olot ostopäätökseesi? 

Sikako muka viisaampi kuin Meikä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.