Hae
Kutsu vapauteen

Pekonissa paistettu hauki parmankinkulla

Postaus on osa Parempaa arkiruokaa- postaussarjaa, joka toteutetaan yhteistyössä valokuvaaja ja kokki Pasi Hakalan kanssa. Tarkoituksena on tuoda teidän lukijoiden tietoisuuten Pasin parhaimmat arkiruokaohjeet ja samalla nostaa myös oma arkinen ruoanlaitto ihan uudelle tasolle. Kaikki ohjeet tulevat olemaan helppo- ja nopeatekoisia jo pelkästään sen takia, että minäkin osaisin ne tehdä?? Idea näissä arkiruokapostauksissa on siis se, että saan Pasilta ohjeet, minä valmistan ruoat ja teen postauksen. Ja toivomuksia tulevista ruokaohjeista saa toki esittää…

Olen ollut siinä mielessä onnekas, että olen elänyt lapsuuteni riistalla, järvikaloilla, sienillä ja metsämarjoilla- lapsena syötiin paljon hirveä, jänistä, metsoa, ahventa ja haukea. Muistan unelmoineeni joskus kaupasta ostetusta jauhelihasta, koska se, mitä nykyään pidän ihan luksus ruokana, oli minulle arkipäivää enkä osannut sitä lapsena ja nuorena arvostaa? Nyt kyllä osaan. Muutama päivä sitten Nopan tyttyöystävä Minttu kysyi minulta, että hänen äitinsä Jaana Huovinen-Pirtinsola oli kysynyt, että saisiko meille tuoda muikkua ja haukea. No arvatkaapa mikä oli vastaus? Saimme Jaanalta useita ihania haukifileitä, joista ensimmäiset paistoin voissa ja söin salaatin kanssa. Voi että kun maistui hyvältä. Parempaa oli kuitenkin tulossa…

Haukea tavataan koko maassamme niin sisävesissä kuin rannikolla­kin. Se onkin ahvenen jälkeen yleisin kalamme. Hauki tulee hyvin toimeen erilaisissa vesistöissä, mutta parhaiten se viihtyy mata­lissa kasvillisuusrikkaissa salmissa ja lahdissa sekä karikoiden kupeessa. Hauen hapentarve on kohtuullinen ja se sietää hyvin happamuutta. Hauki elää kutuaikaa lukuunottamatta yksikseen. Se on varsin paikallinen kala, joka tekee vain lyhyitä vaelluksia. Vanhat hauet ovat liikkeessä nuoria enemmän etenkin saaristossa, jossa ne seu­rai­le­vat silak­kapar­via. Hauki on petokala, joka jo hyvin piene­nä siirtyy äyriäisistä ja hyönteistoukista kalaravintoon. Hauen kasvu on nopeaa, tavalliset hauen mitat ovat 40-65 (135) cm ja 0,5-3 kg. Usein saaliiksi saadut hauet ovat vielä paljon suurempia. Suomen ennätyshauki on saatu verkolla Iin Oijärvestä. Kala painoi 18,8 kg. Suurin vapavälinein saatu hauki nousi Hartolan Tainionvirrasta, sen paino oli 17,80 kg. Lähde: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalalaji/hauki/

Olimme syömässä Jyväskylässä Pasin ja ystäväni Harvian Anniinan kanssa. Muistelimme muutaman päivän takaista Päivä prinsessana- kuvausta, josta voit lukea lisää täältä. Kerroin heille, että meillä on muutama haukifile pakkasessa ja haluaisin saada niiden valmistukseen super hyvän ohjeen. Pasi ehdotti, että paistaisin fileet pekonin rasvassa ja käärisin ne sen jälkeen parmankinkkuun. Anniinan kanssa katsoimme toisiamme ja pyörittelimme silmiämme kun Pasi kuvaili valmistustapaa ja ihan muutama tarkentava kysymyskin tuli esitettyä? Vähän puhaltelinkin kun pelkäsin etten osaa ruokaa valmistaa. Idea tässä ohjeessa on se, että hauki paistetaan pekonin rasvassa, jolloin pekonista tarttuu kalaan hieman erilainen, ihanan suolainen
maku. Paistamisen jälkeen kala kääritään parmankinkkuun ja pinnalle ripotellaan hieman yrttivoita (tavallinenkin käy) ja timjamia tai jotakin muuta yrttiä. Ei siis tilliä, koska se on liian mautonta tähän ohjeeseen. Itse  laitoin timjamia aika paljonkin ja mielestäni se sopi loistavasti tähän makuyhdistelmään. Lopuksi kala laitetaan vielä hetkeksi uuniin, jotta parmankinkku hieman lämpeää.


Mielestäni hauesta tuli ihan mielettömän ihanan makuinen, siis mielettömän! Se maistui minulle seuraavana päivänä myös kylmänä, jolloin kaikki maut olivat oikein kunnolla imeytyneet kalaan. Lisäsin hieman suolaa kalan päälle vaikka pekonista ja parmankinkusta sitä tuleekin ihan riittävästi. Eli ole varovainen lisätyn suolan takia ettei ruoasta tule liian suolaista. Suolaa kun voi lisätä aina myöhemminkin. Ruoan valmistaminenkin oli tosi hauskaa koska se oli niin erilaista mihin olen tottunut. Vaikka ruoka saattaakin näyttää monimutkaiselta valmistaa, niin sitä se ei kuitenkaan missään nimessä ole. Hauen päälle voit halutessani laittaa vaikkapa parsaa tai jotakin muuta mitä mieleen juolahtaa?

Ohje:
100 g pekonia
300 g haukea
100 g parmankinkkua
sitruunaa
timjamia tai muuta yrttiä
ripaus suolaa tarvittaessa 
voita paistamiseen ja kalan päälle

Pilko pekoni pieniksi paloiksi tai käytä valmiiksi pilkottua pekonia. Kääntele pekonia minuutin verran pannulla  ja paista sen jälkeen haukifileitä pekonin seassa niin kauan, että ne ovat kypsiä. Lado parmankinkkuja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille alla olevan kuvan osoittamalla tavalla. Laita kypsät haukifileet parmankinkkujen päälle. Ripottele kalan päälle paistetut pekonin palat, tuoretta timjamia, sitruunan mehua ja tarvittaessa suolaa. Suolan lisääminen ei ole pakollista, ole varovainen ettei tule liian suolaista. Lisää lopuksi muutama nokare yrttivoita (normi voikin käy oikein hyvin) ja kääntele parmankinkun reunat kalan päälle. Laita fileet 175 asteiseen uuniin siksi aikaa, että parmankinkku lämpenee ja yrttivoi sulaa kalan päälle.

Täältä löydät lisää blogin terveellisiä ja vhh ruoka- ja herkkuohjeita kootusti kuvineen.

Kuva Pasi Hakala, Studio Varjo

Seuraa ketogeenistä matkaani facebookissa ja instassa

Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ketogeenisiä ruokakuvia instagramiin, jonka löydät nimellä satusjoholm.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvä
t postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla
 tätä linkkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *