Hae
Kutsu vapauteen

Arjen haasteita OSA 1- mies kaupassa vaimon kirjoittaman kauppalapun kanssa

Postaus on osa Arjen haasteita- postausarjaa, joka kertoo uusioperheen arjessa kokemista käytännön haasteista. Jos juuri tällä hetkellä nuttura kiristää kovasti, niin suosittelen, että jätät postauksen lukematta…

Inhoan kaupassa käyntiä. Sen vuoksi olemmekin sopineet, siis yhdessä, että mieheni hoitaa kaupassa käynnin aina kun on Jyväskylässä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun hän tulee torstaina Helsingistä, niin jääkaappi on lähes tyhjä. Viimeksi eilen Herra Sjöholm taas tuskaili kirjoittamani kauppalistan kanssa. Ihmettelin moista, onhan hän saanut jo 11 vuotta harjoitella kaupassa käyntiä. Mieheni kuittasi, että kuulemma kukaan muu mies ei voisi selvitä kaupassa käynnistä niin hyvin kuin hän. Siihen Noppa, joka on blogini virallinen laadunvalvoja, tuumasi että ” äiti kuule, kukaan normi mies ei selviytyisi kauppareissusta sun tekemän listan kanssa. Tavallinen mies puhaltelis kaupassa koko päivän eikä pääsis yökskään pois”.
Vapaamatkustajasta aktiiviseksi toimijaksi
Suhteemme alussa, mieheni ei osannut käydä kaupassa lainkaan. Tai riippuu tietenkin miten kaupassa käynti määritellään. Tarkemmin ajateltuna hän osasi nimenomaan kyllä käydä kaupassa hengailemassa, mutta ei osannut ostaa sieltä mitään. Yhteiset kauppareissumme olivat yhtä helvettiä: minä yritin miettiä mitä kaupasta pitäisi ostaa ja mitä tehdään ruoaksi, kun taas mieheni hengaili siinä kärryn vieressä kahvikuppi kädessään ja höpötti niitä näitä eli oli vapaamatkustaja. Ei puhettakaan mistään oma-aloitteisuudesta missään vaiheessa. Siinä vaiheessa päätin, että kaupassa käynti tässä muodossa on nyt tässä. En mene tuon miehen kanssa enää ikinä ruokakauppaan, vaan se on hän joka saa jatkossa etsiä tavarat hyllyistä ja minun huolekseni jää kauppalistan kirjoittaminen.
Alku oli vaikea vaikka vielä tuolloin tekemäni kauppalistat olivat suhteellisen normaaleja. En siis noudattanut vielä tuolloin mitään ton-ton-ruokavaliota. Mieheni kulki kaupassa nenä kiinni lapussa ja ravasi isoa markettia päästä päähän ainakin 16 kertaa poimien aina sen tuotteen, joka luki lapussa seuraavana. Ei siis ottanut kaikkia vihanneksia kerralla, vaan jos seuraavana lapussa luki vaikkapa kananmunat, niin hän ryntäsi kärryn kanssa suoraan sinne. Ja sitten taas tuskaisena takaisin vihanneshyllylle vastakarvaan. Hän vetosikin minuun useasti, että voisinko mitenkään laittaa ruokia lappuun siinä järjestyksessä kun ne ovat kaupassakin. Hauskin muisto asiaan liittyen on se, kun mieheni ja Tauno isäni menivät yhdessä ruokakauppaan: he olivat sahanneet peräkkäin ympäri markettia 2 tuntia kuin majakka ja perävaunu. Kotiin tultuaan molemmat olivat kuin marathonin juosseita ja henkisesti takki oli niin sanotusti tyhjä. Eivät edes malttaneet takkia riisua kun piti jo ottaa pari paukkua:)

Tiukka harjoittelu palkitaan kunnes tulee taas uusia haasteita

Pikku hiljaa homma alkoi sujumaan mallikkaasti. Mieheni on erittäin, siis erittäin, ulospäin suuntautunut ja saa suunsa auki kysyäkseen apua kaupan henkilökunnalta. Eikä muutoinkaan ole mikään tussu eikä nössö eli ihan turha on siellä sääliä tossun alla olevaa miespoloa. Siellä sitä ollaan useammankin kerran myyjien kanssa ihmetelty päät yhdessä, että onko tuollaistakin ruoka-ainetta olemassa. Kaikki hyvä loppuu kuitenkin aikanaan ja tässäkin asiassa kohtalo alkoi juottamaan väkijuomaa ja asiaan tuli suuri muutos: aloin noudattamaan vähähiilarista ja gluteenitonta ruokavaliota ja kirjoittamaan Kutsu Vapauteen blogia. Blogi sisältää vähähiilarisia, gluteenittomia, viljattomia ja maidottomia ruokaohjeita. Kauppalappujen sisältö alkoi muuttua radikaalisti ja mieheni joutui uuteen haastavaan tilanteeseen. Muistutin häntä, että vaikeudet annetaan meille kuitenkin sitä varten, että ne kohdataan eikä juosta karkuun. Eli ei muuta kun pelkoja päin…
Kauppalistan sisältö

” Ei j-u-m-a-l-a-u-t-a, et voi olla tosissas”!!! Välittömästi molemmat aikuiset poikani ja kodin turvallisuuspäällikkö Tuto juoksivat hädissään paikalle mieheni tueksi. On vaikea kuvailla sanoin sitä myötätunnon ja olalle taputtelun määrää mitä mieheni sain osakseen pojiltani kauppalappua lukiessaan. Ulkopuolinen olisi voinut kuvitella että mieheni olisi saanut vähintään kutsun terrorismin vastaiseen sotaan Lähi-Itään. Mutta ei. Sen sijaan he kaikki lukijat kirjoittamaani kauppalappua, jonka sisältö oli seuraava:

– luomu kauramaito
– vaniljasoijamaito
– macaa
– luomu sitruuna 5
– mantelijauho ei jauhe!
– luomu spirulinaa tai chlorellaa
-luomu kurpitsansiemenet
-vapaana laiduntaneen karjaa jauhelihaa 800 g
– kookoskerma (ei säilykepurkki)
– kaurakerma 4
– partaijää, täysrasvaista
– voita
– karppisokeria
– luomu pellavansiemenrouhetta
– luomu inkivääri
– kookosöljyä (ei munkinpaistorasvaa!!!)
– gluteenitonta tagliatelle pastaa
– luomu kurkumaa (maustehylly)
-psyllium KARKEA!!!
– himalajan kristallisuola
-Tutolle nameja
Kun hätä on suurin, on apukin lähellä
 

Arjemme pelastus onkin ollut yhteistyösopimukseni Fitnessfirstin kanssa. Lasse Jalkanen ja Aino Mäkelä eivät tiedäkään miten suuren palveluksen he ovat tehneet parisuhteellemme. Nykyään kaikki kurpitsansiemenjauhot, punajuurimehujauheet, chiajauhot, tocot, lucumat, steviat, koivusokerit, soijalesitiinijauheet, glutamiinit, hera- ja herneproteiinijauheet, macat, reishit, kookosmannat, kapryylihapot jne. tulevat heidän kauttansa. Eli tältä osin Herra Sjöholm säästyy aivojumpalta. Tosin vieläkin matka jatkuu ja haasteita riittää:)

Vertaistukea Kutsu Vapauteen blogin lukijoiden puolisoille?

Rakas lukijani, mikäs on teidän avioliittoonne tilanne? Tilanne on tietenkin rauhallinen, mikäli itse käyt kaupassa etkä delegoi tehtävää puolisollesi. Mieheni on perustamassa keväällä yritystä ja ajattelinkin kysyä häneltä, että pitäisiköhän firman toimintasuunnitelmaan lisätä myös kaupassa käynnin ja kauppalapun tulkitsemisen vertaistuki Kutsu Vapauteen blogin lukijoiden puolisoille? Tuki olisi tietenkin maksutonta ja aiheeseen liittyen voitaisiin tehdä erilaisia kaupassa käyntiin liittyviä opetusvideoita. Ja ilman muuta julkaisisin blogissani meditaatioharjoituksia, jotka tukisivat arjen haasteista selviytymistä:)

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .10 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Suosittelen Foodie sovellusta!!
  Meillä tämä ja teen sinne ostoslistat, jotka mieheni sitten näkee omasta kännykästään, kuvineen ja hintatietoineen, ja ne saa listaan myös siinä järjestyksessä kuin ne kaupassa tulevat vastaan,sekä nyt uuden päivityksen myötä näyttää myös hyllyvälit mistä tuotteet löytyy (siis jos nyt tykkää käyttää s-kauppoja :))
  Elämä on helpottunut kyllä tässäkin ruokavalio perheessä kummasti tämän perheen kesken jaetun sovelluksen myötä!

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos vinkistä??

 3. Karoliina P kirjoitti:

  Voi ei teitä 😀 kyllä sä ootkin julma :D:D
  Tiiäkkö mitä, tee Seppälän Prismaan kauppakassitilaus ja sit käytte vaan yhteisellä iltakahvilla aina seppälässä ja samalla hakee ostokset luukulta. Saatte lenkkiä ihan riittävästi metässäkin ilman kaupan käytäviäki 😉

 4. Siilimys kirjoitti:

  Jos sattuu olemaan kärsivällinen persoona, joka tykkää näpertää appien kanssa, ja kaikilla osallisilla on älypuhelin, niin siitä sitten vaan ruokien kuvia lisäilemään Listoniciin. Sitä kautta saa laitettua ostoslistat tuotekuvineen kätevästi jakoon.

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos vinkistä:) Tosin mieheni on jo ihan pro näissä kauppa-asiossa- harjoittelu on tehnyt mestarin:)

 6. Anonyymi kirjoitti:

  Haha Mää en kestä ???
  Kieltämättä kaupassa käyminen muuttuu kun ruokavalio muuttuu. Alkaa jotenkin nähdä miten suuri osuus esillä olevista tuotteista on ihan turhaa, suoranaista myrkkyä.
  Toisaalta kaupassa käynti helpottuu hirveästi kun prosessoidut elintarvikkeet poistuvat, ei tarvii enää miettiä että haluaisinko kokeilla tuota ja tuota. En haluaisi. Nevä evä.
  Se ravaaminen ketuttaa kun joutuu luovimaan kuonan keskellä siellä kaupassa.
  Sitä kyllä ihmettelen että vaikka Seppälän Prismassa on ihmeen kapea valikoima tiettyjä asioita, sieltä ei saa esim kaakaovoita, mistään eksoottisemmista nyt puhumattakaan, onneksi siinä on Ruohonjuuri vieressä mutta minä haluaisin mieluusti bonusta ruokaostoksistani, myös niistä eksoottisemmista.
  Pohtii Sanna

 7. Jaana Lehtinen kirjoitti:

  ? vaikka on vanha postaus, pakko kommentoida.
  Meillä mies hyvin usein hoitaa kauppa-asiat. Ja voin sanoe että välillä on ottanut koville.
  Nykyään hän löytää Prismasta kaiken, melkein kaiken huomattavasti paremmin kuin minä.
  Viikolla sanoin miehelle että tuo yhden avocadon, muuta ei nyt tarvita. Kohta puhelin koputtaa useampaan kertaan puhuessa puhelimessa. Mies siellä koputtelee. Me yleensä soitetaan kerran ja sitten soittaa takaisin kuka oli jo varattuna. Olin varma että jotain on jo sattunut! Lopetan puhelun ja sanon soittavani kohta takaisin, miehellä on joku hätä. No olihan hänellä, kysyy palsternakkaako hänen piti tuoda?

 8. kutsuvapauteen kirjoitti:

  Ei ole meidän miehillä helppoa:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.