Hae
Kutsu vapauteen

Testaa oma liikkujatyyppisi

liikkujatyypit- testaa omasi

Kuuntelin tällä viikolla liikuntatieteiden tohtori Jaana Karin mielenkiintoisen ja ajatuksia herättelevän luennon liikkujatyypeistä Liikkuva Opiskelu seminaarissa Vantaalla. Hän jakoi liikkujat seuraaviin tyyppeihin: kilpailija, uurastaja, elämämysliikkuja, liikunnan kolhima ja liikunnan suurkuluttaja. Jaanan mukaan jokaisella on omanlainen, omista liikunta- ja urheilukokemuksista rakentuva persoonallinen suhde liikuntaan, joka määrittää sen minkälaisesta liikunnasta ihminen motivoituu. Netissä voi tehdä ilmaisen testin, jolla voi selvittää oman liikkujatyyppinsä.

Elämysliikkuja

Minulla nousi testissä esiin kolme tasavahvaa liikkujatyyppiä eli elämysliikkuja, uurastaja ja kilpailija.

Elämysliikkuja arvostaa hyvää oloa ja hyvinvointia. Hän aistii herkästi niin omat tunteensa, tuntemuksensa kuin ympäristön ja sosiaalisen ilmapiirin viestit. Liikunnassa Elämysliikkuja arvostaa omaan tahtiin liikkumista, ja motivoituu usein liikunnasta, jota hän saa jonkin muun itselleen mieluisan toiminnan ohessa. Elämysliikkuja saattaa kaivata ympärilleen liikkumaan tsemppaavan sosiaalisen yhteisön, mutta yhtälailla hän saattaa nauttia yksinäisyydestä ja vaikka luonnonrauhasta. Elämysliikkujalle tärkeintä ei ole suoritus, vaan se, miltä liikkuessa tuntuu. Toisinaan mukavuudenhalu saa hänet jäämään kotisohvalle. Kappale lainattu suoraan liikuttajatyyppi testin analyysistä.

Oma arvioni: Nuorempana olin puhtaasti uurastaja liikkuja, mutta vanhemmiten olen oppinut kuuntelemaan paremmin oman kehoni viestejä ja liikunnan tuoma hyvä olo ja rauhoittuminen ovat tulleet tärkeämmäksi kuin suorittaminen.  Haluan liikkua päivittäin saksanpaimenkoirani Tuton kanssa eli siinä yhdistyy mukavasti kaksi asiaa eli koiran lenkityttäminen ja oma liikunnan harrastaminen. Koiran kanssa treenaamista en laske liikunnaksi vaikka askelia tuleekin paljon. En ajattele koskaan, että lähden viemään koiraa lenkille- lähden itse lenkille ja otan koiran mukaan. Olen sitä mieltä, että koira on ihmisen paras personal trainer, koska se liikuttaa omistajaansa useita kertoja päivässä. Haluan nauttia myös luonnon rauhasta enkä kaipaa ympärilleni tsemppaavaa ryhmää ja muita ihmisiä. Lisäksi haluan harrastaa liikuntaa juuri silloin kuin minulle itselleni sopii eikä silloin kuin joku ryhmätunti alkaa- päiväni ovat työni puolesta vahvasti ohjelmoituja. Mukavuudenhalu ei saa minua jäämään sohvalle oikeastaan koskaan koska olen addiktoitunut liikunnan harrastamisen aikana ja  sen jälkeen tulevaan tosi hyvään oloon enkä itse asiassa oikein edes pidä sohvalla oleilusta:)

uurastaja

Uurastajaa, suhtautuu liikuntaan ahkeruudella. Hän suunnittelee liikuntansa etukäteen ja harmistuu, jos suunnitelmat eivät toteudu. Yleensä suunnitelmat kuitenkin toteutuvat, sillä Uurastaja ei anna pienten esteiden haitata menoaan. Hän lähtee juoksemaan sateeseen tai suuntaa salille, vaikka takana olisi väsyttävä työpäivä. Tärkeintä Uurastajalle onkin, että liikunta on suoritettu. Liikunnan jälkeen Uurastaja tuntee tyytyväisyyttä itseensä ja nauttii työnsä tuloksista: ylösmerkatuista liikkumiskerroista, kilometreistä tai kulutetuista kaloreista. Uurastaja tietää, montako kilometriä hän on viime talvena hiihtänyt tai paljonko liikuntaa kertyy viikon työmatkoista. Kappale lainattu suoraan liikuttajatyyppi testin analyysistä.

Oma arvioni: Juuri näin. Jos en pääse päivittäin lenkille metsään, niin kyllä se päivä on pilalla. Ajanpuute ei ole KOSKAAN itselleni este liikunnan harrastamiselle, aina löytyy puoli tuntia tai tunti päivässä, se on ainoastaan järjestely- ja asennekysymys. Teen paljastuksen: 90-luvulla myöhästyin omista kihlajaisistani aamulenkin takia. Olin vasta suihkussa kun vieraat tulivat 😎 Työreissussa minulla on aina lenkkivaatteet tai joogamatto mukana ja ennen illallista käyn liikkumassa. Kotona aamulla ensimmäisenä lähden koiran kanssa lenkille. Työpäivän jälkeen lähden salille tai joogaan. Käyn myös säännöllisesti viikoittain vesijuoksemassa uimahallissa ja teen kotona HIIT-treeniä kuntopyörällä. En jätä lenkkiä väliin sateen tai huonon kelin takia- koskaan ei ole keli ollut niin huono, että se olisi oikeasti ollut este liikunnan harrastamiselle ja täytyyhän sitä haukata happea!

kilpailija

Kilpailija ei tyydy tavalliseen. Hän haluaa olla hyvä, ellei erinomainen, ja tämä pätee myös liikunnassa. Kilpailija tykkää kilpailuista ja peleistä. Ne hän ottaa tosissaan, sillä hän janoaa voittamisen ja pätevyyden tunteita. Pohjimmiltaan Kilpailija-tyyppi arvioi toiminnan hyödyllisyyttä ja motivoituu liikkumaan, jos tiedossa on jokin konkreettinen palkinto. Palkinto voi olla mitä tahansa, mitä Kilpailija pitää arvokkaana. Toisaalta Kilpailija välttää tilanteita, joissa hän ei ole parhaimmillaan. Siksipä Kilpailja osallistuu liikuntaan, jossa hän voi todeta olevansa ”hyvä liikkuja”.

Oma arvio: Kyllä tämäkin osui ja upposi. Todellakin vältän tilanteita, joissa olen surkea. Esimerkkinä keilaaminen- en enää ikänä lähde keilaamaan, ihan tyhmä laji (lue: olen siinä todella huono).

Testaa oma liikkujatyyppisi

Testaa oma liikkujatyyppisi ja kerro osuiko oikeaan. Ilmaisen testin voit tehdä täällä.

Possunkin pitää saada liikuntaa:)

Seuraa terveystietoista matkaani blogissa, facebookissa ja instagramissa

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.