Hae
Kutsu vapauteen

Ketomaailma kohtaa virallisen ravitsemustieteen

Olen kirjoittanut paljon vastakkainasettelusta, joka vallitsee virallisen ravitsemustieteen ja epävirallisen välillä. Esimerkkinä virallinen lautasmalli verrattuna ketogeeniseen ruokavalioon. Kumpaakin ruokavaliota voi noudattaa miljoonalla eri tavalla, joten ihan eksaktia vertailua ei voida edes tehdä. Vertailua sen sijaan voidaan tehdä makrojen prosenttiosuuksien suhteen, mutta sekään ei kerro kaikkea koska virallisia ravitsemussuosituksia voidaan noudattaa surkealla tai fiksulla tavoilla, ihan sama on keton kanssa. Eli ei voida sanoa että lautamalli tai keto sairastutti ihmisen ellei tiedetä ihan tarkalleen miten ihminen on syönyt. Ja silloinkin syy-yhteyksien toteaminen voi olla haastavaa. 

Olen itse tilanteessa, jossa olen virallisen ja epävirallisen välimaastossa. Ammatiltani olen valtion liikuntatoimen ylitarkastaja, mutta minulla on terveysblogi, jossa postaan vhh ruoka- ja herkkuohjeita. Lisäksi noudatan tällä hetkellä ketoruokavaliota, sitä aikaisemmin olen noudattanut gluteiinitonta ja vähähiilihydraattista ruokavaliota. Tunnen ihmisiä, jotka ovat olleet vastuussa virallisten ravitsemussuositusten laatimisesta ja tiedän miten vankkaan tutkimusnäyttöön ne perustuvat. Lisäksi miniäni eli vanhemman poikani avovaimo Moona opiskelee ravitsemustieteitä Itä-Suomen yliopistossa. Ei siis Saluksessa vaan ihan siellä virallisessa instituutiossa. Katselen ravitsemusasioita kahdesta eri toisilleen jopa vastakkaisista näkökulmasta ja yritän säilyttää objektiivisuuteni ja voisin jopa sanoa, että järkeni?

Anopin valinnat aiheuttavat vilunväristyksiä
Kuten varmaan arvaattekin, Moona oli ihan kauhuissaan kuultuaan ketoruokavaliostani. Hänen opiskelukaverinsa ottivat osaa hänen puolestaan- ei ole Moonalla helppoa kun oman avopuolison äiti on terveysbloggari?? Lisäksi hän joutuu koko ajan pienellä jännityksellä seuraamaan, että mitähän se anoppi seuraavaksi keksii? Olemmeko väitelleet? Mahdummeko samaan taloon? Olemmeko vielä väleissä? Olemme keskustelleen asiasta eli ruokavaliostani e-r-i-t-t-ä-i-n paljon! Keskustelut ovat olleet asiallisia ja olemme pystyneet kunnioittamaan toistemme mielipiteitä ja kokemuksia. Asiaa helpottanee se, että minähän olen ketomaailman musta lammas siinä mielessä, että arvostan tieteellistä tutkimusta. Sen lisäksi arvostan myös yksilön omaa kokemusta, koska ravitsemusasioissa on ihan turha guruttaa ketään muuta kuin omaa kehoaan ja sen tuntemuksia. 

Moona on ollut huolissaan kuidun saannistani, ihan aiheesta. Kuidun määrä jää tällä ruokavaliolla liian vähäiseksi eikä ole varmaan yhtään tutkimusta, joka ei puoltaisi kuidun saannin merkitystä. Tämä on siis selvä fakta ja vaikka olen kuinka paljon perehtynyt makroihin ja eri ruokavalioiden laatimiseen, niin kuituja en saa tarpeeksi. Ja nyt ei mennä näihin epämääräisiin teorioihin, joiden mukaan kuidun saanti ei ole ketolla tärkeää siitä ja tuosta syystä. Syksyllä teemme yhteispostauksen, jossa Moona laskee vitamiinien- ja hivenaineiden saantini tällä ruokavaliolla- tulette kuulemaan siitä myöhemmin. Lisäksi olen kertonut ihan rehellisesti ketoruokavalion hyvistä ja huonoista puolista ja olemme yhdessä pohtineet miten noita huonoja puolia (kuidun saanti, ruokavalion yksipuolisuus) voisi minimoida ruokavaliossani. 

Vastakkaiset mielipiteet- virallinen ja epävirallinen näkökulma- tieteellinen tutkmius ja kokemuspohjainen tieto
Kaksi täysin vastakkaista mielipidettä ja kokemusta, virallinen ja epävirallinen näkökulma, tieteellinen tutkimus vastaan kokemuspohjainen tieto. Siitä huolimatta olemme edelleen hyvissä väleissä ja pystymme asioista keskustelemaan kiihtymättä tai provosoitumatta. Ymmärrän kyllä, että nyt saattaa kuulostaa omakehulta, mutta ei se sitä ole. Se on elämää- sen kaikilla mausteilla ja väreillä. Se on toisen mielipiteen, kokemuksen ja ammattitaidon kunnioittamista. Se on toisen ihmisen ihmisarvon kunnoittamista. Se on jotakin semmoista, mihin ei olla ravitsemusmaailmassa totuttu. Se on lähimmäisen rakkautta. Ja tiedostan hyvin vahvasti, että voisi olla myös jotakin aivan muuta…Ja sehän on vaan ruokavalio vaikka nykymaailmassa ruoka on saanutkin uskonnon aseman- tai oikeastaan syrjäyttänyt sen.

Asia muuttuvat väkisinkin. Tulevaisuudessa tullaan näkemään tv-keskusteluita, joissa virallinen taho kohtaa epävirallisen sivistyneesti, sulassa sovussa. Mistäkö tiedän? Tiedän sen siitä, koska nuoret ovat fiksuja. He eivät tule alentumaan samalla tasolle kuin minun sukupolveni ja suuret ikäluokat. Nouskaa nuoret esiin ja näyttäkää mihin te pystytte?


Poikani Allu huomautti asiaan sen verran, että jos minä olen virallisen
ja epävirallisen

ravitsemustieteen välimaastossa, niin hän on sen VÄLISSÄ??? Ihan kirjaimellisesti. Päivittäin. Koko ajan. Ja hän yrittää säilyttää järkensä???

Seuraavan postauksen aihe on Parissa päivässä kuosiin- postaus, jossa kerron vinkkini miten ainakin itse saan nopeasti karistettua lomalla kertyneen pari kiloa ja tasapainotettua kehoni ja mieleni taas normitilaan ja jopa ”kuvauskuntoon”. Yksi ihana vhh mansikkasuklaaohjekin on tulossa ja yksi parhaimmmista kanapadan ohjeistani. Käykäähän myös kurkkaamassa instaani, jonne olen päivittänyt uusia ketoruokakuvia ja syvien selkä- ja vatsalihasten harjoitusvideoita.  Insta löytyy nimellä satusjoholm.

Seuraa ketogeenistä matkaani facebookissa ja instagramissa
Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ketogeenisiä ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.
Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.
Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.
Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 

8 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Ihan mielenkiintoista!

  ("ei olla totuttu" EI niin,
  vaan "ei ole totuttu" tietenkin)

 2. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kiitos:) Pahoittelen kirjoitusvirheitä. Niitä tulee väkisinkin, koska minulla on rajoitettu aika tälle bloggaamiselle:)Olen joskus vuonna viisi kirjoittanut äidinkielestä L:n, joten kyllä minä kirjoittaa osaan jos vaan on aikaa keskittyä:)

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Hyvä kommentti: "arvostan yksilön omaa kokemusta, koska ravitsemusasioissa on ihan turha guruttaa ketään muuta kuin omaa kehoaan ja sen tuntemuksia."
  mm. Sokeriarvot jotka ovat mitattavissa, kertovat kannattaako yksilön syödä vehnää ja hiilaripitoista ruokaa.

 4. Oaksmoke kirjoitti:

  Kommentoin nyt tuohon kuituasiaan hieman. Täysim epätieteellisesti, vain omaan kokemukseen liittyen. Kaikki "hyvät kuidun lähteet" saa minun mahani täysin liisteriksi. Yli 10 v kokemuksella. Mitä enemmän välttelen kuituja, sen parempi. Eli jos yksikään tutkimus ei puolla kuitujen välttämosen etuja niin ehkäpä ei ole tutkittu tarpeeksi tai sitten tutkimuksille on ominaista yksittäistapausten hautaaminen.

 5. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Kyllä. Mutta myös liikuntaa voi lisätä ja stressiä vähentää. Myös ne nostavat verensokereita. Mutta eihän ole mitään järkeä edes syödä vehnää ja valkoista sokeria.

 6. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  No tutkimuksissa ei huomioida yksittäistapauksia yleisesti ottaen. Eihän se voi mitenkään olla edes mahdollista. Aina kun nautitaan paljon kuituja, pitää juoda riittävästi ja paljon. Mikäli sitä ei tehdä, niin kuitu vaan tukkii suolistoa.

 7. Oaksmoke kirjoitti:

  Niin, minulla se vaan toimii juuri toisin päin. Tutkimuksissa ei sinänsä ole mitään vikaa, vaan siinä, että niiden tuloksista pyritään tekemään väkisin yleispäteviä ohjeita. Oikea tapa olisi julkaista ne näyttäen kaikki yksittäistapauksetkin ja niiden yhteyteen kunkin tuloksen lukumäärä. Ja aivan kuten tuossa blokissasikin jo toit esille, oikea tapa hyödyntää niitä on kuunnella omaa kroppaa miten mikäkin asia toimii juuri itselle.

 8. Kutsu Vapauteen kirjoitti:

  Joo mä kuuntelen omaa elimistöäni ja luen paljon tutkimuksia. Mutta vaikka jossakin metatutkimuksessa sanotaan jotakin ja se tekee minut sairaaksi, niin arvaat varmaan kumpaa noudatan omassa elämässäkin. Ja tiedehän on itseään korjaavaa: tutkimuksia kumotaan kun saadaan parempaa tietoa:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *