Hae
Kutsu vapauteen

Juurichakra

Juurichakra: perustarpeet ja perusturvallisuus

 

Juurichakra on ensimmäinen seitsemästä kehon energiakeskuksesta eli chakrasta ja se on koko chakrajärjestelmän perusta. Juurichakran epätasapaino vaikuttaa myös muihin chakroihin, koska chakrat toimivat toistensa kanssa synkronisesti.  Juurichakra sijaitsee selkärangan alaosassa ja sen väri on kirkkaan punainen. Juurichakra ankkuroi meidät fyysiseen elämään ja sen tehtävänä on perustarpeiden tyydyttäminen ja  perusturvallisuus, joka tuntuu lujana maana jalkojen alla ja materiaalisella puolella elämässä selviytymisenä.

Juurichakra kehittyy ensimmäisen seitsemän ikävuoden aikana, joten sen energia vie meidät varhaislapsuutemme kokemuksiin, biologiseen perheeseemme ja heimoomme. Juurichakran toiminta liittyy myös laajemmin yhteiskuntaamme kunniakäsitysten, perinteiden, uskomusten (tytöt ovat kilttejä), normien ja yhteenkuuluvuuden osalta. Ristiriidat ja käsittelemättömät asiat edellämainittujen kanssa aiheuttavat epätasapainoa juurichakrassa.

 

varhaislapsuuden vaikutukset juurichakran kehittymiseen

 

Juurichakran tasapainoinen kehittyminen tapahtuu ensimmäisten ikävuosien aikana ja laiminlyönnit varhaislapsuudessa vaikuttavat juurichakran kehittymiseen merkittävästi. Harvalla meistä kuitenkaan on ollut täydellinen lapsuus, vaan elämä on antanut meille haasteita kohdattavaksi, jotta oppisimme ja kasvaisimme henkisesti. Juurichakran energiaan liittyy perusturvallisuuden lisäksi selviytyminen, elämän jatkuminen  ja hengissä säilymisen fysiologiset tarpeet kuten ravinto, juoma, hengitysilma ja liikunta sekä perusterveys, sairauksista toipuminen ja fyysinen kunto. Juurichakra hallitsee elinvoimaa ja energisyyttä. Asioiden alulle laittaminen ja niiden loppuun saattaminen, toimeentulo, raha ja päättäväisyys heijastavat juurichakran energiaa. Juurichakraan liitetään myös seuraavia asioita: pelot, luottamus, olemassaolon tarkoitus, syntymä, itsensä puolustaminen, suhde luontoon ja taikausko. Stressi poistuu kehosta juurichakran kautta. 

 

juurichakra eli muladhara pähkinänkuoressa

 

 • Sijainti: selkärangan alaosa
 • Väri: kirkkaan punainen
 • Tehtävä: perustarpeiden tyydyttäminen
 • Ikä: 0-7 vuotta
 • Elimet: immuunijärjestelmä, tuki- ja liikuntaelimet, luut, jalat, lonkat, selkärangan tyvi, peräsuoli, lisämunuaiset
 • Fyysiset häiriötilat: krooninen selkäkipu, iskias, suonikohjut, peräsuoli, lonkkakipu, virtsatietulehdukset, sukupuolielimiin liittyvät ongelmat, masennus, anemia, ummetus, ylipaino, immuunijärjestelmän häiriöt, uupumus, luukipu, riippuvuudet
 • Elementti: maa
 • Aisti: haju

 

tasapainossa oleva juurichakra

 

Juurichakrasi on todennäköisesti tasapainossa, mikäli Sinulla on aamulla herätessäsi tunne, että mitähän kaikkea ihanaa tänään taas tapahtuu ja mitähän upeita lahjoja maailmankaikkeus on tälle päivälle kohdalleni varannut. Mikäli taasen ajattelet pelon sekaisin tuntein tulevaa päivää, saattaa juurichakrasi olla epätasapainossa. Kun juurichakra on tasapainossa, ihminen on elinvoimainen, luottavainen ja tuntee olonsa rakastetuksi. Turvallisuuden tunne on sisäistä eikä turvaa tarvitse hakea ulkoisista asioista kuten rahasta, materiasta tai menestyksestä. Luottamus elämään säilyy myös kaaoksen keskellä ja usko siihen, että elämä antaa vain kaikkein parasta ja kaikilla asioilla on oma tarkoituksensa. Vastoinkäymisten kohdatessa sydämen täyttää vahva luottamus siitä, että myös negatiiviset asiat tapahtuvat palvellakseen henkilökohtaista kasvua ja kehitystä, ei minulle vaan minua varten. Mieliala on tasainen ja olo energinen ja aikaansaava. Terveys on hyvä ja elämä on tasapainossa. Taloudellinen tilanne on vakaa eikä raha tai sen puute hallitse elämää. 

 

Juurichakran epätasapainon aiheuttamat oireet

 

Juurichakran epätasapaino voi ilmetä joko yli- tai vajaatoimintana tai tukoksina. Juurichakra menee helposti epätasapainoon, koska elämässä tapahtuu jatkuvasti yllätyksiä ja suuriakin muutoksia. Elämäntilanteessa tapahtuneet muutokset, niin positiiviset kuin negatiivisetkin, kuten avioero, muutto toiselle paikkakunnalle, lapsen syntymä, uusi työ, läheisen kuolema tai vaikkapa sairastelu horjuttavat herkästi perusturvallisuuden tunnetta ja saattavat hetkessä syöstä tasapainossa olevan juurichakran ali- tai ylikierroksille. Kun juurichakra on epätasapainossa elämä tuntuu pelottavalta, ihmiset epäluotettavilta ja ajatuksia hallitsee selviytymiseen liittyvät pelkotilat, epävarmuus, hyljätyksi tulemisen pelko ja irrallisuuden tunne. Luottamus siihen, että maa jalkojen alla kantaa muuttuu peloksi siitä, että joku vetää maton jalkojen alta. Perusluottamuksen puute ihmisiä ja elämää kohtaan voi johtaa kontrolloivaan käytökseen sen sijaan, että energia saisi virrata vapaasti ja asiat tapahtuisivat omalla painollaan ja ajallaan.

 

Juurichakran epätasapaino voi aiheuttaa fyysisiä kipuja ja sairauksia jaloissa, lonkissa, immuunijärjestelmässä, luissa, peräsuolessa, lisämunuaisissa ja tuki- ja liikuntaelimistössä. Juurichakran epätasapainosta johtuvia fyysisiä vaivoja voivat olla esimerkiksi krooninen selkäkipu, iskias, suonikohjut, peräsuolen syöpä/kasvaimet, virtsatietulehdukset, sukupuolielimiin liittyvät ongelmat, masennus ja immuunijärjestelmän häiriöt  (Myss, 1997:81). Myös ylipaino, syömishäiriöt ovat yhteydessa juurichakran epätasapainoon. 

 

juurichakran vajaa- ja ylitoiminta

 

Juurichakran vajaatoiminta ilmenee matalana energiatasona, kroonisena väsymyksenä, uupumuksena, saamattomuutena tai masennuksena. Elämä tuntuu selviytymistaistelulta ja ajatuksia hallitsevat pelot, itseluottamuksen puute ja epäonnistumisen pelko. Perusturvallisuuden järkkyessä tulevaisuus pelottaa ja ihmisellä voi olla tunne, että mitä tahansa kamalaa voi tapahtua millä hetkellä tahansa. Irrallisuuden ja ulkopuolisuuden tunne voi aiheuttaa kontrolloivaa käytöstä läheisiä kohtaan ja mieli voi olla kärsimätön, hermostunut, epäluuuloinen ja ahdistunut. Vajaatoiminta voi ilmetä myös vaikeutena vetää rajoja oman persoonan ympärille, ei-sanan sanominen voi olla mahdotonta. Ihmisellä voi olla tunne ettei hän riitä omana itsenään vaan hänen pitäisi olla menestyneempi, kauniimpi, rikkaampi, kiltimpi tai vaikkapa laihempi. Kuitenkaan hänellä ei ole voimaa tehdä muutoksia elämässään vaan hänellä on sellainen tunne, että elämä ikäänkuin lipuu ohitse. Käytännön asioiden hoitaminen ja loppuunsaattaminen tuntuu vaikealta tai jopa ylitsepääsemättömältä. Ihminen saattaa kärsiä ylipainosta koska hänellä ei ole energiaa eikä itsekuria noudattaa terveellistä ruokavaliota ja harrastaa liikuntaa. Myös talousasiat ja muut käytännön asiat voivat olla retuperällä.

Juurichakran toimiessa ylikierroksilla ihminen hakee turvallisuuden tunnetta ulkoisista asioista.  Ihmisellä voi esiintyä liiallista keskittymistä ulkoisiin asioihin kuten ulkonäköön, materiaan ja menestykseen. Se voi johtaa liialliseen treenaamiseen, addiktioihin, syömishäiriöihin, yliseksuaalisuuteen, ahneuteen ja holtittomaan käyttäytymiseen. Mieli on kärsimätön, ahdistunut, hermostunut ja käytös voi olla yliampuvaa ja holtitonta.

 

Juurichakran tasapainottaminen

 

Olen lukenut Sonia Choquetten Löydä todellinen tasapainosi kirjan useita kertoja ja palailen siihen aina muutaman vuoden välein. Kirja sisältää todella helppoja käytännön harjoituksia chakrojen tasapainottamiseen. Juurichakran ja yleensäkin chakrojen tasapainottaminen ei todellakaan ole mitään tähtitiedettä eikä lootusasennossa istumista pelkästään vaan usein käytännön asioita ja asioiden tiedostamista. Olen koonnut alle Sonia mainitsemia keinoja juurichakran tasapainottamiseen ja täydentänyt listaa omilla oivalluksillani. Lista ei todellakaan täydellinen eikä siinä ole mainittu kaikkia mahdollisia keinoja tasapainottaa juurichakraa. Mikäli juurichakrasi on epätasapainossa, valitse alla olevasta listasta Sinua eniten puoleensa vetävät ja miellyttävimmät keinot tasapainottaa juurichakraasi.

 

 • hyvät välit lapsuudenperheen ja lähisukulaisten kanssa
 • ajan viettäminen oman perheen parissa
 • sovun tekeminen riitatilanteissa
 • kotieläimet
 • minä olen-alkuiset vahvistavat affimaatiot
 • chakrameditaatio
 • shindo meridiaanivenyttely
 • jooga: soturiasanat, eteentaivutukset, kiertokolmio, seisova koira ja sellaisen asanat, joissa juurikeskus on maata vasten
 • liikunta, jossa jalat koskevat maata esimerkiksi luonnossa lenkkeily
 • paljain jaloin käveleminen luonnossa, luonnossa liikkuminen
 • hieronta
 • jalkojen hierominen, rasvaaminen, jalkakylvyt
 • kodin siivoaminen ja siistinä pitäminen, tavaroiden järjestely
 • punaisten vaatteiden käyttäminen
 • terveellinen ruokavalio ja ruoan valmistaminen
 • rehellinen elämänasenne ja vastuunkantaminen
 • puutarhatyöt ja viherkasvit
 • alkuperäiskansojen musiikki
 • eteeriset öljyt: paitsuli, seetri, sypressi, rosmariini, ylang-ylang, santelipuu, vetiveria
 • ruoka: punaisen värinen ruoka, juurekset ja inkivääri 

 

 

Omia kokemuksiani juurichakran tasapainottamisesta

 

Juurichakrani menee helposti epätasapainoon ellen ehdi viettää tarpeeksi aikaa perheeni kanssa ja matkustelen liikaa. Tällöin minusta tulee helposti alakuloinen, pelokas eikä mikään ulkoinen asia tuo tyydytystä. Pienikin hetki perheen jäsenten seurassa tasapainottaa juurichakrani nopeasti ja vaikutus moninkertaistuu mikäli koko perhe on koossa. Tekstiviesti tai puhelimessa puhuminenkin auttaa vaikka se ei täysin korvaakaan fyysistä yhdessäoloa.

Jooga ja shindo tasapainottaa juurichakraani, samoin kuin lenkkeily ja harrastaminen saksanpaimenkoirani kanssa. Vahva suhde koiran kanssa, luonnon rauha ja tavoitteellinen harrastaminen on todella maadoittavaa. Hieronta on erittäin miellyttävä keino tasapainottaa juurichakraa. Käyn hierojalla säännöllisesti ja hieromme mieheni kanssa toisiamme viikoittain. Kun juurichakrani on epätasapainossa, huomaan jatkuvasti työntäväni jalkojani mieheni syliin ja pyydän häntä painelemaan jalkapohjiani. 

Nuorena opiskelijana kun olin muuttanut pois kotoa, huomasin, että vaatekaappini pursusi kirkkaan punaisia paitoja. Aina kun perusta on järkkynyt elämässäni, olen pitänyt punaisia vaatteita normaalia enemmän. Yhdessä vaiheessa halusin ehdottomasti vuorata itseni kultakoruilla, niitä oli paljon ja joka puolella. Se on ollut yksi tapa vahvistaa juurichakraa. En sitä tuolloin tietenkään ymmärtänyt. On ollut myös ajanjaksoja, jolloin olen kuunnellut päivittäin alkukantaista intiaanimusiikkia, joka on resonoinut jokaisen soluni kanssa tai huolehtinut siitä, että kodissa on kirkkaan punaisia ruusuja keittiön pöydällä. Matkustelun jälkeen maadoitan itseni siivoamalla kotini huolellisesti ja laittamalla ruokaa.

Yksi miellyttävä keino tasapainottaa juurichakraa on terveellisen ja minulle sopivan ruokavalion noudattaminen. Suuri rakkauden osoitus itseäni kohtaan on ladata aamusmoothieseen runsaasti ravinteita sisältäviä raaka-aineita. Myös jalkojen rasvaus iltaisin on yllättävän maadoittavaa, mikäli sen tekee tietoisesti. Mikäli juurichakrani on pahasti epätasapainossa, lähden mökille lapsuuden maisemiini, jossa vietän aikaa luonnossa ja elän yksinkertaista ja alkukantaista elämää. 

 Seuraavan postauksen aihe on toinen chakra eli sakraalichakra.

 

juurichakraa tasapainottava meridiaanivenyttely-syvärentoutus liveharjoitus instassa- tuu mukaan

 

Ohjaan huomenna sunnuntaina 24.5 klo 19.00 meridiaanivenyttely-syvärentoutusharjoituksen, jossa keskitytään erityisesti juurichakran tasapainottamiseen. Harjoitus kestää noin tunnin ja on luonteeltaan lempeä. Harjoituksen aikana teemme 6 pitkäkestoista meridiaanivenytystä ja harjoitus päättyy kehon täydelliseen chakrameditaatioon ja syvärentoutukseen, joka rauhoittaa kehosi ja mielesi tulevaa yötä varten. Meridiaanivenytysten tarkoituksena on vaikuttaa kuuteen elintoimintojamme säätelevään energiarataan ja siten voimistaa kehon puolustusmekanismeja. Harjoitukseen voit osallistua instagramissa ja se löytyy nimellä satusjoholm.

 

Lue myös: 

 

Juurichakraa vahvistava kävelymeditaatio
Meditaatioharjoitus sydänchakran vahvistamiseen
Meditaatioharjoitus unelmien toteuttamiseen

 

 

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

 

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin jooga-, meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

2 kommenttia

 1. Merit Kuusniemi kirjoitti:

  Hei, löytyykö se instasta myöhemmin -minulla on pari etäkokousta illalla, toinen on Jenkkeihin ja se alkaa klo 19 meidän aikaa. Kun luin tuon kuvauksen, niin tarvitsen juuri tätä venytystä!

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Yritän tallentaa sen joko instastoryyn (näkyy vuorokauden) tai instan syötteeseen, jossa se
   säilyy niin kauan kuin poistan sen. Joskus nauhoitus kuitenkin katkeaa kesken kaiken (harjoitus jatkuu
   silti kun napsautan liven uudelleen päälle) ja tuolloin harjoitus ei tallennu. Eli varmaksi en voi
   luvata, mutta toivotaan että onnistuu:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *