Hae
Kutsu vapauteen

Painopudotuslaskuri ja elintarvikkeiden kalorimäärän laskeminen

Olen ollut dieetillä alkuvuoden ja paino on laskenut nyt hieman yli 3 kg. Lupasin kirjoittaa postauksen siitä miten jokainen voi itse laskea paljonko kaloreita voi syödä dieetillä ja miten kalorit lasketaan. Ei siis mitään hoppuspokkus temppuja, ei mitään mediaseksikästä, ei glamouria vaan ihan arkista olet sitä mitä syöt- settiä ja yksinkertaista matematiikkaa. On olemassa monia teitä onneen eli tässä tapauksessa painonpudotukseen ja jokaisen on löydettävä itselleen sopivin menetelmä. Minulle ei sovi pätkäpaasto lainkaan ja liian vähähiilarisella dieetillä kilpirauhaseni sanoi sopimuksen irti. Sen sijaan se, että olen selvittänyt kuinka paljon voin syödä dieetillä ollessani päivän aikana kaloreita ja sen noudattaminen, on toiminut.


Uusi elämäntapa, jota voisin periaatteessa noudattaa loppuelämäni

Alun jälkeen dieettaaminen on ollut helppoa enkä ole tuntenut nälkää. Olen syönyt 5 kertaa päivässä ja suureksi ihmeekseni aina silloin tällöin esiintyneet vatsakivut ovat hävinneet! Ihoni on kuulas, ihan kuin olisin ollut paastolla. Ja tähän kohtaan täytyy muistuttaa, että olen jo ennen dieetin alkua aina syönyt terveellisesti. Dieetillä ollessani en ole kertaakaan syönyt mitään sellaista, mitä minun ei olisi tehnyt mieli. Toki olen joskus jättänyt syömättä joitakin juttuja mitä olisi tehnyt mieli. Olen siis syönyt ruokia, joita olen syönyt ennekin ja ennenkaikkea ruokia mistä pidän. Tämä on minulle hyvin tärkeää, sillä olen ruoan suhteen HYVIN nirso?? Olen kaikkiruokaisen ihmisen vastakohta ja jos olen ulkona syömässä, niin mikään ei voi ärsyttää enempää kuin kohtalaisen makuinen ruoka-annos?? Ongelmansa kullakin, tiedetään juu…Kyseessä ei ole siis mikään ohimenevä juttu vaan uusi elämäntapa, jota voin periaatteessa noudattaa vaikka koko loppu elämäni.  Toki kalorimäärää on nostettava sitten kun olen saavuttanut tavoitepainon.


Saako normaalipainoinen laihduttaa Suomessa 2000- luvulla?

 

Tiedän, että monia ihmisiä ahdistaa se, että normaalipainoinen ihminen tiputtaa painoa ja vieläpä kirjoittaa asiasta. Tosiasia on kuitenkin se, että vaikka olen monen mielestä hoikka, niin viime vuosien aikana paino on noussut salakavalasti ja vyötärölle ilmaantunut ylimääräistä ja vähän muuallekin. Normaalipainosta tiputtaminen saattaa olla myös hieman hankalampaa kuin reilusta ylipainosta, joten tiedän aiheen kiinnostavan monia kohtalotovereita. Haluan myös muistuttaa siitä, että myös normaalipainoinen saa laihduttaa, se ei ole ylipainoisten yksinoikeus. Arvostelun sijasta olisi hienoa jos laihduttajat arvostelemisen sijasta voisivat olla toistensa tukena, karvoihin katsomatta. No niin, asiaan…

Miten tiedän kuinka paljon kaloreita voi syödä päivässä että laihdun?

Netissä on olemassa ilmaisia ja maksullisia painonhallintalaskureita, joiden avulla voit laskea sen kalorimäärän millä laihdut tietyssä ajassa. Samalla laskurilla voit myöhemmin dieetin jälkeen laskea sen kalorimäärän, joita voit syödä jotta saat pidettyä painon halutussa luvussa. Kalorimäärään vaikuttaa luonnollisesti se kuinka paljon aiot laihduttaa ja varsinkin missä ajassa. Mikäli laihdutat hitaasti, saat syödä enemmän kaloreita kuin laihduttaisit nopeasti. Laskurissa kysytään myös liikunnan määrä ja se kannattaa merkitä realistisesti: ihmisillä on tapana kuvitella liikkuvansa enemmän kuin todellisuudessa tekevät. Myös ikä, sukupuoli, pituus ja lähtöpaino vaikuttaa kalorimäärään. Täältä voit laskea kuinka paljon voit syödä kaloreita päivässä, jotta laihdut. Sen jälkeen kun olet saanut tietoosi kalorimäärän, on sinun opeteltava laskemaan ruoka-annoksien kalorit.

Merkitse laskuriin yllä olevassa kuvassa näkyvät tiedot ja klikkaa laske painiketta.

Ohjelma kertoo sinulle kuinka paljon voit syödä kaloreita, jotta laihdut haluamasi määrän haluamassasi ajassa.

 

Miten lasken ruoka-aineiden kalorimäärät?

Netistä löytyy sekä ilmaisia, että maksullisia kalorilaskureita. Itse olen käyttänyt Finelin ilmaista laskuria ja nyt kerronkin teille miten laskur
ia käytetään. Toki voit laskea kalorit päässäsikin, mutta mielestäni tämä laskuri helpottaa alkuvaiheessa huomattavasti elämää. En tiedä onko tämä laskuri paras, mutta ainakin omiin tarpeisiini tämä on ollut ihan käyttökelpoinen ilmaiseksi työkaluksi.

Ilmaisen kalorilaskurin löydät täältä 


Kirjoita ”lisää elintarvike” kohtaan elintarvikkeen nimi mahdollisimman täsmällisesti. Esimerkiksi kananmuna, ei muna.

 

Valitse alasveto valikosta onko muna keitetty, paistettu jne. Muista lisätä myös paistorasva jos paistat ruokia.

 

 

Seuraavaksi valitaan annosmäärä ja koko. Merkitse annos kohtaan annoksen lukumäärä. Jos esimerkiksi syöt 2 keskikokoista banaania, niin laitat annoskohtaan luvun 2 ja valitset yksiköksi keskikokoinen kpl. Voit myös punnita banaanit ja laittaa niiden painon annos kohtaan ja valitset yksiköksi g:n. Klikkaa ”lisää ruokapäiväkirjaan”.

Esimerkiksi hedelmän kalorit on helpointa merkitä koon mukaan tai vaihtoehtoisesti punnitset hedelmän ja laitat painon. Hiutaleiden kohdalla helpointa on mielestäni valita desin mukaan. Jotkut ruoka-aineet kuten lihan kannattaa punnita keittiövaalla. Useissa elintarvikkeissa näet painon purkin kyljestä, esimerkkinä purkki rahkaa painaa 250 g, joten selviät pitkälle ilman vaakaakin.

Ohjelma laskee automaattisesti kalorit yhteen oikeaan yläkulmaan. Saman ruoka-aineen voit merkitä laskuriin yhden aterian osalta vain kerran eli jos haluat laskea uudelleen, niin poista oikealla puolella olevasta ruksista ruoka-aine niin pääset laskemaan uudelleen.

Lisää ateria kohdasta voit lisätä taulukkoon kaikki päivän ateriat.

 

Seuraavan postauksen aiheena on 1600 kalorin esimerkkiruokavalio, jossa on jokaiselle päivän pääaterialle merkitty vähintään kolme vaihtoehtoa. Tulevaisuudessa postaan runsaasti painonhallintaan liittyviä postauksia ja julkaisen blogissani painohallintaa tukevia ruokaohjeita.

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *