Hae
Kutsu vapauteen

Lasagne a`la chefjaluofficial

täydellinen lasagne

 

Allu soitteli Kuopiosta ja kertoi, että on valmistamassa pitkän kaavan mukaan maailman parasta lasagnea. Niin Allumaista, hän on aina ollut tosi hyvä laittamaan ruokaa. Hän kertoi saaneensa lasagne ohjeen ystävältään Jalmari Salmelalta, joka on koulutukseltaan kokki.  Jalmari on alkanut pitää hiljattain tosi hauskaa instatiliä, johon hän postaa ruokaohjeita ja -vidoita omaan persoonalliseen tyyliinsä. Instatilin löydät nimellä nimellä chefjaluofficial– alahan seuraamaan:) Siellä on pari kivaa salaattiohjettakin. Haluan nostaa nuoria osaajia esille tulevaisuudessa yhä enemmän, koska nautin suunnattomasti heidän raikkaasta energiastaan- se on kuin raikas tuulahdus arjen keskellä ja pysähtyneisyyden vastakohta.

 

Yllä olevat kuvat Jalmari Salmela

lasagnen salaisuus on tomaattikastike

 

Lasagnen salaisuus on tomaattikastike, jota voi käyttää myös pastaan tai pizzaan, se on täydellistä. Ja tuo mozzarellan ja basilika tuo tähän tosi hienostuneen maun! Allu valmisti kotona meillä tätä lasagnea, minulle gluteenittomana. Voit muuten tehdä tästä vähähiilarisen ohjeen siten, että korvaat lasagnelevyt kesäkurpitsalla. Tulee todella hyvää ja voin tehdä tästä vähähiilarisen version blogiin jossakin vaiheessa.

 

 

Kuva Jalmari Salmela

lasagne ohje

 

Tomaattikastike

3 pientä punasipulia
2 normaalikokoista porkkanaa
4 valkosipulin kynttä
2 prk Mutti polpaa (tomaattimurska)
puntti basilikaa
1 dl oliiviöljyä
3 rkl balsamicoetikkaa
1-2 dl punaviiniä 1-2dl (hedelmäinen ja hilloinen, ei voimakas tanniininen, pehmeä. Esimerkiksi doppio
passo primitivo)
1,5 tl suolaa
1,5 tl pippuri
(lihafondi/lihaliemikuutio)

 

 

tomaattikastike valmistus

Hienonna porkkana pilkkomalla tai raastamalla erittäin hienoksi. Leikkaa sipuleista kanta ja hattu pois. Leikkaa sipuli (saa jättää reilun kokoiseksi paloiksi, koska kastike ajetaan sauvasekoittimella/blenderillä tasaiseksi). Valkosipulin voi leikata myös reilun kokoiseksi paloiksi.

Kaada kattilaan tomaattikastike, balsamicoetikka, punaviini ja öljy (lihaliemen/-fondin käyttäminen on vapaaehtoinen, jos haluaa lihaisamman maun). Laita liesi täysille ja kun kastike antaa ensimmäisen kuplan, laske lämmöt puoleen väliin. Laita porkkana, sipuli ja loput raaka-aineet kattilaan. Nypi basilikan lehdet sekaan. Keitä seosta kansi päällä vähintään niin pitkään, että porkkana on täysin kypsä. Mitä pidempään keität seosta, sitä tiiviimpää kastikkeesta tulee, koska nestettä höyrystyy pois, mutta maut paranevat. Muista hämmentää aika ajoin, jotta kastike ei pala pohjaan. Kun olet kastike on valmis, soseuta kastike tasaiseksi käyttäen sauvasekoitinta tai blenderiä. Niksi vitonen paahteiselle maulle kastikkeeseen: paahda sipulia ja porkkanaa kattilassa, ennen kuin lisäät muut raaka-aineet.

 

Juustokastike

noin 1 l kuohukermaa tai maitoa tai 50/50
100 g parmesaania
50-80g pecorinoa
50 g voita
1 tl suolaa
1 tl pippuria/valkopippuria
4-5 rkl maizenaa
Vettä

juustokastike valmistus

Mittaa erilliseen kulhoon maizena. Kaada kattilaan neste (kerma/maito). Raasta joukkoon juusto, lisää voi ja mausteet.
Keitä seosta miedolla lämmöllä (hieman yli puolenvälin lämmöt) niin pitkään, kunnes juusto on sulanut nesteen joukkoon. Käytä vispilää ja hämmennä jatkuvasti, jotta neste tai juusto ei pala pohjaan. Lisää kylmää vettä kulhoon maizenan joukkoon ja sekoita käyttäen haarukkaa. Sekoita kunnes maizena ei enää ole kiinni kulhon reunoissa tai pohjassa paakkuina. Lisää seos kattilaan hienona vanana koko ajan sekoittaen pohjaa myöten. Hämmennä niin pitkään, kunnes kastike on paksua eikä juoksevaa. Jos käytät maitoa, maizenaa voi lisätä jälkikäteen, kun kastike on liedellä. Jos kastike ei ole tarpeeksi paksua, lisää maizenaa reilu ruokalusikallinen ja vettä vajaa puoli desiä kulhoon. Kaada nestettä kattilaan vanana varovasti niin pitkään, kunnes kastike on tarpeeksi paksua. Jos kastike on liian pitkään lämmöllä, kastike juoksettuu uudestaan. Eli seuraa kastiketta jatkuvasti, äläkä jätä ilman vahtimista!

 

 

Jauheliha

700g-1kg jauhelihaa
Suolaa

Kuumenna pannu kuumaksi. Aseta jauheliha pannulle kahdessa erässä, jottei pannu kylmene. Anna jauhelihan paistua yhdeltä puolelta niin pitkään, että neste alkaa häviämään. Kääntele tämän jälkeen jauheliha pannulla ja paista joka puolelta kypsäksi.
Lopuksi lisää kevyt suola.

 

lasagnen kokoaminen

1-2 pkt tavallisia tai gluteenittomia lasagnelevyjä
1-2 normaalia mozzarellaa tai 1 buffalo mozzarella

Laita vuokaan leivinpaperi tai voitele vuoka hyvin öljyllä. Peitä vuoan pohja lasagnelevyillä. Levitä jauhelihaa kauhallinen levyjen päälle. Kaada tomaattikastiketta 3 kauhallista ja tasoita. Tämän jälkeen kaada 3-4 kauhallista juustokastiketta päälle ja tasoita. Jatka kerrostamista tässä järjestyksessä. Jätä juustokastiketta ylimääräiseksi viimeistä kerrosta varten. Aseta päällimäiseksi lasagnelevyjä ja peitä lopulla juustokastikkeella. Revi pinnalle mozzarellaa tasaisesti joka puolelle.

 

lasagnen Paisto uunissa

Laita uuni 200°C. Laita vuoka uunin keskitasolle ja paista n. 30min (uunista riippuen). Paista niin pitkään, kunnes mozzarella on ruskistunut ja rapsakoitunut pinnalta. Ota vuoka pois ja anna vetäytyä folion alla 10-15min. Lasagne on aina parempaa seuraavana päivänä. Jos haluat paremmat makuelämykset, jaksat odottaa seuraavaan päivään?

 

Jalmari Salmela

Allu

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

2 kommenttia

 1. Kevin Husell kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus!

  Treenaamiseen ja tehokkuutten liittyen haluan jakaa muutamat omat kirjoitukset, jotka ehkä kiinnostavat sinua!

  Pätkäpaastoa
  http://www.kevness.com/2020/01/26/patkapaastoa-patkissa-osa-1-4/

  Tehokkuutta 80/20-säännöllä
  http://www.kevness.com/2020/03/30/pareton-periaate-voinko-hyodyntaa-sita-omassa-elamassa/

  Olisi hienoa lukea sinun ajatuksia aiheisiin liittyen 🙂

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Kiitos Kevin. En ole vielä ehtinyt lukea näitä, mutta luen myöhemmin ja kommentoin sitten<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *