Hae
Kutsu vapauteen

Narttukoiran tähystyssterilisaatio ja hampaan poisto Almavetissa


Hieman erilainen eläinlääkäri kokemus

Sydämellisistä ihmisistä, jotka löytyvät eläinlääkäriklinikka Almavetista Jyväskylästä on ihana kirjoittaa. Klinikan omistajapariskunta eläinlääkärit Suvi ja Teppo Heinola plus muu henkilökunta ovat syyllisiä klinikalla vallitsevaan rauhalliseen ja ihanaan energiaan, jota ei voi olla aistimatta. Täytyy myöntää, että kun vien minulle maailman rakkainta olentoa eläinlääkäriin, niin lääkärin empaattisuuden ja ammattitaidon merkitys nousee potenssiin miljoona. Ensimmäistä kertaa käyttäessäni Tutoa Suvin vastaanotolla koin hieman erilaisen eläinlääkäri kokemuksen: juuri toisensa ensimmäistä kertaa tavanneet Neidot istuivat lattialla nenät vastakkain. Suvi rapsutti Tutoa ja Tuto nuoli Suvin kasvoja ihan antaumuksella. Yhteinen sävel oli lievästi sanottuna löytynyt eikä mennyt aikaakaan kun Neito (siis Tuto) kuorsasi lattialla rentona ja tyytyväisenä. Vastaanoton jälkeen sokerina pohjalla oli vielä Almavetin namibaari odottamassa herkkuja notkuen tiskin vieressä. Siitä koira sai valita itselleen nameja ja valinnan varaa riittää. 

Tuto sairastaa kroonista gastriittia, joka on ollut pitkään lähes oireeton. Lisäksi iho reagoi aina siitepölyaikaan, ei onneksi muulloin. Suvilta olen saanut ohjeita ja tukea vatsan ja ihon hoitoon, lääkitykseen ja moneen muuhun asiaan. Erityisesti on jäänyt mieleen viime kesänä paria viikkoa ennen sakemannien mestaruuskisoja eräs tottisneuvo, joka tuotti juuri toivotun lopputuloksen. On upeaa huomata, että aina kun tarvitsen neuvoa tai opastusta, voin luottaa siihen, että juuri oikeat henkilöt juuri oikeaan aikaan astuvat elämääni<3

Sterilisaatio ja hampaan poisto

Tutolle tehtäisiin siis sterilisaatio tähystysleikkauksella. Samassa otettaisiin katkenneesta alahampaasta röntgenkuva ja mikäli tilanne vaatii, se poistettaisiin leikkauksella. Minulla on aina ollut tunne, että koira kärsii jonkinasteisesta hormonihäiriöstä. Se nostaa mm. takajalkaa pissatessaan ja tietenkin korkeammalle kuin urokset:) Lisäksi Neito käy tuulella melkoisesti; välillä on todella nöyrä ja välillä taas itsevarmuudessa ei ole mitään rajaa.


Tuto vaistosi jo heti aamulla mikä päivä on kyseessä. Ei ollut mitenkään hermostunut, mutta siitä näki, että se tiesi. Kun astuimme autosta ulos, Tuto tunnisti paikan, heilutti häntää ja asteli

 rohkeasti kohti Suvin huonetta. Neito muisti Suvin erittäin hyvin ja homma lähti käyntiin kuulumisten vaihdosta ja normi pusuttelusta. Suvi ihaili Tuton kiiltävää turkkia, joka kiilsi kuulemma massustakin. Minunkin mielestäni turkki on nyt todella hyvässä kunnossa, ihanan pehmeä ja kiiltävä. Kun kuulumiset oli vaihdettu, Tutolle annettiin esirauhoitus lääke. Ja pian Neito makasikin jo pedillä valmiina massun alueen karvanleikkuuseen. Suvi oli niin ihana, että teki Tutolle kynsihuollonkin. 

Mitä ihmettä sitten tähystyksessä näkyikään

Leikkaussaliin en tietenkään päässyt, mutta sain ottaa kuvia lasiseinän takaa. Hyvin näytti kaikki menevän. Suvi ihmetteli rauhallisuuttani, koska useimmat ihmiset ovat tässä tilanteessa hermostuneita. Elämässäni ei tapahdu mitään mikä ei ole tarkoitettu- sattumaa ei ole eikä virheitä tapahdu. Joten ei mitään syytä huoleen. Sitä paitsi, luovutin Tuton parhaimpiin mahdollisiin käsiin.


Suvi tuli kertomaan minulle tähystyksen jälkeen, että molemmissa munasarjoissa oli pieniä kystiä. Kohtukaan ei ollut inaktiivinen vaikka sen kuuluisi sitä olla kierron tässä vaiheessa. Ja se katkennut hammas heilui eli on saattanut koiraparkaa vaivata. Onneksi hammas oli vetäytynyt omituisesti taaksepäin eli ei ole ollut purentalinjassa. Sovittiin, että hammas kuvataan ja poistetaan. Suvi lupasi hoitaa leikkauskohtaa vielä laserilla, jonka on käytännössä todettu vähentävän turvotusta ja nopeuttavan paranemista. Olen käyttänyt laserhoitoja Tutolla kisakaudella lihashuoltoon sekä ennaltaehkäisevässä merkityksessä että lihasjumien hoitoon erittäin hyvällä menestyksellä.
Hammasleikkaus oli työläämpi kuin ennalta olisi arvannut: kun Suvi oli alkanut poistamaan hammasta, se oli murtunut saman tien. Hän oli vartin verran joutunut työstämään juurta, että oli saanut sen poistettua. Kuvassa näkyvä hammas juurineen oli siis kaikki ikenen alla. Ulospäin näkyi ainoastaan pieni valkoinen piste. Ien ei näyttänyt ulospäin tulehtuneelta ja sen vuoksi hammas päätettiin poistaa sterkan yhteydessä. Hyvä, että poistettiin!

Poistettu hapertunut hampaan juuri.


Tunteeni hormonihäiriön suhteen on ollut oikea eikä ole ensimmäinen kerta. Suvin kanssa pohdimme sitäkin, että mikä osuus hormonihäiriöllä on ollut iho- ja vatsaongelmiin. Molempien viekkaus on se, että suuri. Se nähdään kuitenkin tulevaisuudessa ja niistä kirjoittelen myöhemmin. 


Kotiin tultaessa hoippuen syömään:)

Heräämisessä ei ollut ongelmia ja hoippuen punainen puku päällä lähdettiin kotiin. Namibaarin kohdalla koira terästäytyi, pysähtyi ja näytti kuonolla mitä saisi olla. Taas samaa kuin viimeksi. Päätettiin nyt sitten ottaa tuplanamit kun oli kerta kaksi leikkausta:) Viimeksi otettiin tuplanamit sen kunniaksi kun  ei ollut leikkausta. Olen Tutosta jälleen kerran niin ylpeä: ei pienintäkään inahdusta koko reissun aikana ja Neiti antaa vieraiden käsitellä itseään niin hyvin. Suvin sanoin Tuto on ihan liian ihana. Kotiin tultaessa oli niiiin kova nälkä. Kuppi tyhjeni alta aikayksikön, jonka jälkeen Neito suunnisti hieman tokkuraisin mutta päättäväisin askelin namikaapille:) Tästä se paraneminen alkaa…

Almavetin namibaari. Ihan itsellekkin tulee vesi kielelle:)


Siitä lähdetään, että parin leikkauksen takia Meikä ei menetä yhtään ruokailua:)


Almavet: huippu asiantuntemusta ja sydämellistä energiaa

Suvi on tähystyssterilisaation uranuurtaja Suomessa ja hän kouluttaa koko ajan eläinlääkäreitä ympäri Suomea tähystysleikkauksen saloihin. Hänen erikoisosaamisaluettaan ovat tähystysleikkausten lisäksi kirurgia, anestesia ja käytösongelmat. Teppo taasen on erikoistunut korvasairauksiin, patologiaan, kasvainsairauksiin, nivelrikkoon ja krooniseen kipuun. Klinikalta löytyy myös uusi hyvinvarusteltu leikkausali labroineen ja laitteineen. 

Almavetin omistajat Suvi ja Teppo Heinola


Almavet eläinlääkäriklinikka ei kuulu mihinkään ketjuun. Tämä näkyy positiivisesti esimerkiksi erittäin kilpailukykyisessä hinnoittelussa. Myös klinikan muu henkilökunta on erittäin ystävällistä ja asiantuntevaa. Pieneläinhoitaja kertoi, miten ihanaa olla työpaikassa, jossa omistajat arvostavat avustavaa henkilökuntaa todella paljon. Suvi ja Teppo ovat mukana tukemassa rahallisesti Romanian katukoirien sterilisaatiokampanjoita ja ovat käyneet myös paikan päällä katsomassa toimintaa. Kaiken muun hyvän lisäksi pariskunnalla on saksanpaimenkoira Temppu, joka on samasta kennelistä joka on tuonut Tutonkin Suomeen eli Kennel Evergreysistä.

Ihana Temppu:) Kuvan on ottanut Ilona Mikkonen.

Muutaman viikon kuluttua kerron sitten kuulumisia miten Tuto toipui hampaanpoistoista. Jännä on seurata myös vaikuttaako sterilisaatio mitenkään koiran käytökseen ja luonteeseen. Oletuksena on se, että monikin asia saattaa muuttua, koska koira on varmasti kärsinyt hormoonihäiriöistä hyvinkin paljon.

Kiitos ihana Suvi ja Teppo kaikesta minun ja Tuton puolesta. Ihana kun te ja Almavet olette olemassa<3

Almavetistä voit lukea lisää täältä:
https://almavet.fi/


Almavetin facebook sivut löydät täältä:
https://www.facebook.com/almavetjkl/


Täältä voit lukea lisää blogin koira-aiheisia postauksia:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/p/koirajutut.html

Ainut huono juttu niissä leikkauksissa oli se, että Meikän ruokailu viivästyi kolme tuntia. Toisaalta Meikä sai extra namit eli plussalla ollaan…

4 kommenttia

 1. Niilo Jalo ja Aapo kirjoitti:

  ♥ paranemisia ja aivan ihanan kuuloinen lääkäriasema ♥

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Kiitos❤️ Tuto oli jo kaksi päivää leikkauksesta omasta mielestään elämänsä kunnossa? Vauhtia ei ole koskaan tuntunut olevan noin paljon!! Vielä 8 päivää pitäisi ottaa rauhallisemmin. En ymmärrä eikö vatsassa tunnu mitään kipua kun hyppii ja pomppii ihan hulluna? Suosittelen Almavetiä lämpimästi- kannattaa tulla kauempaakin?

 3. Kirsi Matilainen kirjoitti:

  Kiinnostaa Tuton puku. Vanhemmalle koiralle askartelin aikoinaan valjaista ja t-paidasta puvun. Kohta olisi aika viedä nuorempi koira sterilisaatioon. Oletko itse tehnyt puvun? Minkälainen kiinnityssysteemi siinä on?

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ostin puvun Almavetistä. Tarrakiinnitys selän puolella. Suosittelen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.