Hae
Kutsu vapauteen

Ilmastonmuutos- herätkää ihmiset herran jumala!

Olen istunut elämäni aikana lukuisia tunteja erilaisissa seminaareissa kuunnellen toinen toistaan parempia luentoja hyvinvoinnin ja terveyden alalta. Tällä viikolla sain kunnian osallistua viiden päivän ajan alueelliselle maanpuolustuskurssille työni puolesta, jossa kuulin ehkä elämäni sekä parhaimman että ahdistavimman luennon. Luennon, joka tulee vaikuttamaan omiin valintoihini tulevaisuudessa enemmän kuin kaikki muut kuulemani luennot yhteensä.Tiivistetysti voin todeta, että uusimman ilmastoraportin mukaan maailman on tehtävä täydellinen suunnan muutos ja toimien pitää olla sekä nopeita että laaja-alaisia. Ilmastonmuutoksen vakavuus ja armottomuus rävähti silmilleni  muutamassa minuutissa enkä voi enää elää jatkaa elämääni kuten ennen kaiken tämän kuultuani. Eikä kenenkään pitäisi jatkaa elämäänsä ajattelematta omien valintojensa vaikustusta ilmaston lämpenemiseen. Koska en voi jakaa blogissani sitä tietoa, mitä kuulin alueellisella maanpuolustuskurssilla, niin olen koonnut tämän postauksen tiedot seuraavista lähteistä: Helsingin Sanomat 16.2.2019 Ilmasto kirjoitus sekä täältä, täältä että täältä

IPCC on todennut ilmastonmuutoksen aiheuttavan vakavia riskejä ihmisten ja luonnon hyvinvoinnille kaikkialla maailmassa. IPCC arvioi ilmastonmuutoksen aiheuttavan ruokapulaa, vaarantavan maatalous- ja rannikkoelinkeinoja, lisäävän tuhoisia sääilmiöitä, uhkaavan merenpinnan nousun kautta lukuisia suurkaupunkeja ja hankaloittavan yhteiskunnan elintärkeitä peruspalveluja, kuten veden ja sähkön jakelua. Suurimpia kärsijöitä ovat haavoittuvimmat väestöryhmät ja maailman köyhimmät ihmiset. Nykyennusteiden mukaan monet näistä ongelmista uhkaavat jo meidän lapsiamme. Lue lisää täältä.

Muutaman kymmenen vuoden kuluttua on hyvin todennäköistä, etteivät ihmiset enää voi matkustella lomalennoille toiselle puolelle maailmaa, pakolaisten määrä ilmastonmuutoksen takia lisääntyy, asuntojen lämpötilaa on pakko laskea, vedenkäyttöä on säännösteltävä jne. Ilmastonmuutoksen johdosta vanhuutemme voi olla hyvin erilainen kuin se on tällä hetkellä vanhusten osalta, puhumattakaan lastemme elämästä. Olemme jo käyttäneet liikaa fossiilisia polttoaineita, syöneet liikaa tehotuotettua lihaa, hakanneet liikaa metsiä, lentäneet liian paljon jne. Emme voi enää ajatella, että ihan sama mitä itse teen koska muut saastuttavat kuitenkin! Näin on ajateltu jo liian kauan ja tulos on tämä: vahinko on jo tapahtunut, totaalikatastrofia voidaan enää ainoastaan hidastaa. 


Ilmastonmuutos tulee koskettamaan lapsiani ja mahdollisia lastenlapsiani

Intialainen poliitikko ja hengellinen johtaja Mahatma Gandhi on ehkä ilmaissut asian parhaiten: ”Ole itse se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä.”


Olen aina ajatellut, ettei asia koske minua ja lapsiani- no todellakin koskee ja vielä enemmän mahdollisia lastenlapsiani! Miten sokea olenkaan ollut kun en ole hankkinut asiasta tietoa ja omalta osaltani tehnyt parempia valintoja ilmaston hyväksi vaikka tietoa on todellakin ollut saatavilla. Miten väärässä olenkaan ollut ajatellessani, että valinnoillani ei ole merkitystä, koska suurimmat saastuttajat ja todelliset maapallon tulevaisuuden kohtalon ratkaisijat ovat suurvallat, Intia ja Kiina – jokaisen valinnoilla on merkitystä! Sekin on tosiasia, että  vaikka suomalaiset hiilivoimalat suljettaisiin, metsiä ei enää hakattaisi ja nautojen tehotuotanto lopetettaisiin, ongelmaa ei tulla koskaan ratkaisemaan Suomessa: Suomen päästöt ovat 0,1 % eli tuhannesosa koko maailman päästöistä. Lisäksi on päivän selvää, että tärkeimmät maapallon tulevaisuuteen vaikuttavat päätökset tehdään eri maiden päivän politiikassa. Mutta se ei silti tarkoita, ettei yksilön valinnoilla ole merkitystä.


Yksi syy miksi en ole tajunnut tilanteen vakavuutta on ehkä se, että ilmastonmuutoksesta ei välttämättä kirjoiteta kovinkaan kansantajuisesti. Esimerkiksi viikonlopun Hesarissa ollut ilmastomuutos artikkeli oli kirjoitettu niin ”ylätasolla”, etten ymmärtänyt siitä juurikaan mitään. Sen vuoksi yritän tässä postauksessa kirjoittaa asiasta hyvin yksinkertaisesti: kyseessä on siis ilmiö, jossa maapallon lämpötila kohoaa kaksinkertaistuneiden hiilidioksipäästöjen seurauksena
. Kuivat alueet kuivuvat entisestään, rankkasateet ja tulvat lisääntyvät kosteilla alueilla, myrskyt lisääntyvät, jäätiköt sulavat, lumipeitteet vähenevät, merenpinta kohoaa jne. Tästä kaikesta seuraa mm. se, että Aasiassa yli miljardia ihmisiä koskettava vesipula pahenee. Muutaman kymmenen vuoden kuluttua voi olla tilanne, että 
päiväntasaajan eteläpuolella ei pysty enää elämään kuivuuden ja lämpötilan kohoamisen takia lainkaan. Mitäs siitä sitten seuraa? No tietenkin mittavat pakoilaisaallot- Suomi pystyisi asuttamaan jopa 30 miljoonaa pakolaista toisin kuin monet muut Eurooppalaiset valtiot. No mitäs siitä sitten seuraisi? Todennäköisesti mm. se, että olisimme omassa maassamme vähemmistö kansanryhmä ja valtauskonto olisi ihan jokin muu kuin kristinusko. Eipä ole koskaan edes juolahtanut moinen mieleeni…


Mitä voin itse tehdä?

Ikävin asia tässä on se, että ilmastonmuutosta ei voi enää pysäyttää, sitä voi ainoastaan hidastaa. Kasvihuonepäästöjen vähentäminen on välttämätöntä. Se on meidän jokaisen tehtävä. Mikäli et pätkääkään välitä luonnon ekosysteemistä, niin ajattele lastesi ja lastenlastesi tulevaisuutta. Mitä sitten yksittäinen ihminen voi tehdä? Luettelen tässä muutaman helpon tavan joita meistä jokainen voi toteuttaa omassa elämässään:


Ruoka:


– vähennä lihansyöntiä ja korvaa liha tai osa siitä kasviksilla

– suosi mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa ja luomua
– vähennä naudan lihan (metaani), soijan (sademetsien kaataminen) ja riisin (metaani) syöntiä
– lajittele jätteesi

Jos koko maapallon väestö lopettaisi lihan syömisen, hiilidioksidipäästöt vähenisivät lähes Yhdysvaltojen kokonaispäästöjä vastaavalla määrällä.


Liikkuminen:


– vähennä tai lopeta lentäminen

– liiku autoilun sijasta omilla lihaksilla mahdollisimman paljon
– käytä julkisia kulkuneuvoja

”Vuonna 2035 myydään enää hyvin vähän tavanomaisia bensiini- tai dieselautoja”, sanoo Kalifornian yliopiston liikennetutkimuslaitoksen johtaja Dan Sperling. Maailmanlaajuinen kaupungistuminen helpottaa infrastruktuurin suunnittelemista ja saa ihmiset käyttämään todennäköisemmin junia, polkupyöriä tai apostolinkyytiä.


Asuminen ja eläminen:


– laske asuntosi lämpötilaa muutamalla asteella

– käytä uusiutuvia energialähteitä
– muuta pienempään asuntoon
– vaihda sähkösopimus ympäristöystävälliseen sähköön
– vähennä vedenkulutusta
– osta vähemmän, kierrätä enemmän
– kierrätä jätteet huolellisesti

Testaa oma hiilijalanjälkesi täällä.


Omat tekoni ilmastonmuutoksen eteen


Kysyntä luo tarjontaa, sen vuoksi jokainen valinta on tärkeä. Itse aion vähentää lihan syöntiä, erityisesti naudan lihan.  Vaihdamme sähkösopimuksemme ympäristöystävälliseen vaihtoehtoon tämän vuoden aikana. Mietin jokaista ostopäätöstä tarkemmin. Vähennän vedenkulutusta entisestään. Matkustelu on itselleni se kovin paikka: se saastuttaa ylivoimaisesti eniten enkä haluaisi luopua ulkomaan matkoista kokonaan. Lupaan itselleni kuitenkin sen, että kotimaan lentoja en aio harrastaa enää ollenkaan ja harkitsen vakavasti voisiko osan ulkomaanmatkoista viettää kotimaassa. Pikku juttuja minulle, mutta isoja ympäristölle. Ja olenpahan ainakin tehnyt jotakin. Mitä sinä voit tehdä ja muuttaa omassa elämässäsi?

Seuraa blogia facebookissa ja instagramissa

Blogin etusivulle pääset klikkaamalla tätä linkkiä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä. 


Päivitän myös säännöllisesti blogin uusimpia ruokakuvia instagramiin, jonka löydät klikkaamalla tätä linkkiä.


Blogin terveellisiä ruokaohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.


2 kommenttia

  1. Milla Sukhimatoilta kirjoitti:

    Kiitos, tästä aiheesta ei voi kirjoittaa liikaa! Jokainen avaus on todella tarpeen.

  2. Satu Sjöholm kirjoitti:

    Kiitos<3 Voi kumpa ihmiset kirjoittaisivat tästä enemmän!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *