Hae
Kutsu vapauteen

Rouheinen vuokaleipä- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton

Mulla on alkanut nyt viiden viikon loma! Sen kunniaksi tehtiin Tuton kanssa kolmen lajin treenit ja kerättiin pihasta luonnonkukkakimppu. Kun on laiska puutarhuri, niin ei tarvitse lainkaan lähteä keräämään luonnonkukkia niityiltä vaan niitä löytyy ihan nurmikon reunuksilta:) Halusin kokeilla taasen vähähiilarista vuokaleipää, koska se on niin älyttömän helppo- ja nopeatekoista. Sekoitat vaan aineet kulhossa keskenään, kaadat vuokaan ja paistat. Tähän leipään halusin auringonkukansiemeniä suutuntuman takia. Leivässä on erittäin hyvä rasvahappokoostumus-kiitos chiajauhon ja auringonkukansiementen. Ja kuitujakin on ihan mukavasti.
Tässä ohjeessa on käytetty lupiinijauhoa. Sen voit korvata tietty vaikkapa manteli- tai kookosjauholla. Tai ihan millä tahansa muulla jauholla toki dieettisi reunaehtoja myötäillen. Leipä on tuoreena hieman ”kosteaa”. Kosteus häviää leivästä viimeistään seuraavana päivänä jos se jotakin haittaa. Minuahan se tietty haittasi:) Rakenne on leivässä erittäin hyvä: leipä pysyy hyvin kasassa eikä murene. Ja maistuu hyvältä, myös muiden kuin minun mielestä.
Blogissa on todella paljon vähähiilarisia leipäohjeita, joten mikäli tämä ohje ei miellyttänyt, niin löydät lisää ohjeita täältä. 
 

Ohjeessa käytettäviä tuotteita edullisesti Fitnessfirstistä

Postauksessa käytettyjä tuotteita voit tilata Fitnessfirstin nettikaupasta edullisesti. Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista.
Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.

Ohje:

 
5 munaa
2 dl kaura-, soija- tai turkkilaista jogurttia*
1 dl lupiinijauhoa
0,5 dl chiajauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl psylliumia
kourallinen juustoraastetta**
2 tl leivinjauhetta
0,5-1 tl suolaa
* Maidottomat käyttävät kaura- tai soijajogurttia, viljattomat soija- tai turkkilaista jogurttia
** Maidottomat käyttävät maidotonta juustoa
Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon jogurtti. Lisää kuivat aineet kunnolla sekoittaen. Kaada voideltuun leipävuokaan ja paista 175 asteessa reilu puoli tuntia.

6 kommenttia

 1. Sirpa lamminpää kirjoitti:

  Hei, tarkistaisitko tämän leivän paistoajan, reilun puolentunnin jälkeen, leipä oli raaka, ja laski tietysti käyttökelvottomaksi. Paistoajan täytyis varmaan olla liki tunti. Suututtaa, koska raaka-aineet ei ole halpoja, tässä vhh leivonnassa, ja nyt niitä meni pilalle :/

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Olen tehnyt tällä ohjeella monta kertaa ja paistoaika on tuo reilu puoli tuntia. Tuo paistoaika
   on ihan yleinen kaikissa vuokaleivissä, ei siis pelkästään tässä ohjeessa. Postauksessa kirjoitankin siitä,
   että leivän kosteudesta, joka häviää seuraavaan päivään mennessä.

 2. Sirpa lamminpää kirjoitti:

  Se ei ollu kosteutta, vaan leipä lässähti täysin, uunista oton jälkeen, työnsin takasin uuniin vielä puolekstunniks, vähän kohos takasin, eli ei ihan käyttökelvottomaks jäänyt. Voihan se olla, että koska mulla ei ole kiertoilma uunia, olis pitäny lähtökohtasesti laittaa enemmän lämpöä. No, mutta jos sun uunilla noin on hyvä, ni sitten se on.

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Harmi! Tämä vhh leivonta on vähän erilaista kuin normileivonta ja joskus esim. psylliumissa tai jauhoerissä on senverran vaihtelevuutta, että
   leivonnaiset käyttäytyvät ei-oletetulla tavalla. Aina joskus käy näin ja vaikea sanoa mistä johtuu kun ei ole näkemässä:( Ainahan se harmittaa
   jos epäonnistuu! Esimerkiksi eri psyllium merkkien välillä on tosi suurta eroa ja joidenkin merkkien psylliumit käyttäytyvät arvaamattomasti ja
   pilaavat koko leivonnan. Sen takia käytän itse aina saman brändin tuotteita, jotta tiedän miten ne käyttäytyvät. Paljonhan tätä ohjetta on testattu
   ja toimivaksi se on osoittautunut. Ja toki uuni vaikuttaa myös paljon, niissä tuntuu olevan paljon eroja. Ihanaa joulua Sinulle:)

 3. Marja-Leena Linjakumpu kirjoitti:

  moi 🙂 tein juuri tuota vuokaleipää, jouduin vähän tuunaamaa ohjetta , koska ei ollut lupiinijauhoa elikkä laitoin 2 dl mantelijauhoa ja chiasiemiä 1/2 dl ja paistoin leivinuunissa n. 40 min…….niin tulipa hyvää, juuri maistoin <3 ….kiitos ohjeesta 🙂

  • kutsuvapauteen kirjoitti:

   Joo mantelijauholla voi korvata. Vähän voi rakenne muuttua kun siinä ei ole sitkoa yhtään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *