Hae
Kutsu vapauteen

Vaniljainen marjapiirakka- gluteeniton ja maidoton

Meillä oli eilen terassibileet ihan parhaalla kokoonpanolla: minun ja Karin lisäksi paikalla olivat poikani Noppa ja Allu sekä Allun avovaimo Moona. Ja tietenkin saksanpaimenkoirat Tuto ja Kara, joista viimeksi mainittu on poikani koira. Grillasimme ja vietimme rentoa perjantai-iltaa Dubain reissua suunnitellen. Koirat saivat räiskiä ja leikkiä koirien uima-altaassa, joka on sijoitettu meidän terassille. Ajattelin tehdä jotakin hyvää jälkkäriä ja kehittelin tämän marjapiirakan ohjeen. Blogissahan on runsaasti vhh, gluteenittomia ja maidottomia piirakanohjeita jo ennestään, mutta nyt halusin tähän piirakkaan oikein kunnolla vaniljan makua. Minun ja muidenkin mielestä piirakka onnistui erinomaisesti- vaniljanmaku yhdistettynä raikkaisiin marjoihin on vastustamaton. Pohjan rakenne on täydellinen, tosin  väri voisi olla kauniimpi (teff-jauho on aika tummaa), mutta ei anneta nyt pikkuasioiden häiritä, maku on tärkein?

 

 

Millä voin korvata?
 
Piirakka on gluteeniton, viljaton ja maidoton, mutta ei vähähiilarinen. Jos kaipaat vhh piirakkaohjetta (kuva alla), niin sen löydät täältä. Teff-jauhon voit korvata esimerkiksi gluteenittomalla jauhoseoksella, riisijauholla tai speltillä. Muista kuitenkin, että speltti on alkuvehnä, joka sisältää gluteenia. Täysraakaruokosokerin voit korvata esimerkiksi kookossokerilla. Maistele taikinaa välillä ja lisää sokeria tarvittaessa. Sokerin määrää on vaikea arvioida koska erilaiset vaniljakastikkeet sisältävät eri määrän sokeria. Maidottomat valitsevat kookos-, soija- tai kaurajogurtin ja viljattomat muistavat vältellä kaurajogurttia ja käyttävät soijavaniljakastiketta. Toki normi vaniljakastikekin käy mikäli et noudata maidotonta ruokavaliota. Itse laitoin piirakkaan sekä vadelmia että mustikoita kun en osannut päättää kumman piirakan tekisin?
Vhh marjapiirakka on yksi blogin suosituimpia ohjeita

Mitä on teff-jauho
 
Teff-jauho on etiopialaisen hirssinsukuisen teff-kasvin pikkuruisista siemenistä jauhettua ravinteikasta, luontaisesti gluteenitonta täysjyväjauhoa. Se sisältää paljon mineraaleja kuten kalsiumia ja magnesiumia, kuitua ja laadukasta kasviproteiinia. Pähkinäinen ja hieman makeahko teffjauho sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin leivonnaisiin, kuten kakkuihin, leipiin, pizzataikinaan ja lettuihin. Ruuanlaitossa se toimii hyvin myös kastikkeiden ja keittojen suurustamisessa. Voit tilata tuotetta edillisesti FitnessFirstistä. Blogin lukijana saat Fitnessfirstin normaalihintaisista tuotteista -10 %:n alennuksen koodilla ”kutsuvapauteen”. Kun klikkaat ohjeessa tummennetulla fontilla olevia tuotteita, niin pääset suoraan nettikauppaan ja voit ostaa tuotteita huomattavasti edullisemmin kuin marketeista. Täältä pääset Fitnessfirtin nettikauppaan.
  

 

Ohje

 

Pohja

 
 • 100 g voita tai maidotonta margariinia
 • 1 dl täysraakaruokosokeria
 • 2 dl teff-jauhoa
 • 0,5 rkl karkeaa psylliumia
 • 1 tl leivinjauhetta
 
Sulata rasva. Vatkaa jäähtynyt rasva ja sokeri kunnolla eli useiden minuuttien ajan. Lisää kuivat aineet keskenään ja taputtele voidellun piirakkapohjan pohjalle. 
 

Täyte

 
 • 3 dl tai enemmän vadelmia tai mustikoita tai molempia
 • 2 dl kermaviiliä, rahkaa tai kaura-, kookos- tai soijajogurttia
 • 2 dl kaura-, soija- tai tavallista vaniljakastiketta
 • 1 kananmuna
 • 0,5 tl aitoa vaniljaa
 • 0,5-1 dl täysraakaruokosokeria
 
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoile jäähtyneenä ja säilytä jääkaapissa.
 

 

 

 

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

 

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

2 kommenttia

 1. Eeva- Leena Paananen kirjoitti:

  Kiitti sun resepteistä!?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.