Hae
Kutsu vapauteen

Säästöliekki- joidenkin laihduttajien painajainen

painonhallinan abc: säästöliekki

 

Postauksen aiheena on säästöliekki. Blogissa on alkanut uusi painonhallintaan keskittyvä postaussarja, joka on nimeltään Painonhallinnan ABC. Lue ensimmäinen postaus täältä . Postaus on toteutettu yhteistyössä painonhallintaan perehtyneen Kaisa Wallinheimon kanssa.  Sen lisäksi tietoa on hankittu ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjoituksesta, jonka voit lukea täältä.

Kaisa on koulutukseltaan Liikuntatieteiden maisteri, Työhyvinvointivalmentaja ja Suomen urheiluliiton kouluttama valmentaja. Lisäkoulutuksia hänen hyvinvointiosaamiseen ovat tuoneet ravintovalmentaja ja Personal Trainer-koulutukset. Kaisa on toiminut vuosia myös tulevien hyvinvointiosaajien kouluttajana eri organisaatioissa, viimeisimpänä Liikuntatieteellinen tiedekunta. Kaisalta ilmestyi vuoden 2018 lopulla kirja Olenko riittävän hyvä tällaisena – Painoonhallinnan polut,  jonka pohjana on painonhallinnan pilottitutkimus. Tällä hetkellä Kaisa hankkii lisää osaamista kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ymmärtämiseen ja ohjaukseen fysioterapian alalta. Kaisa on myös entinen korkeushyppääjä. Hän on ennätystuloksellaan 190 cm korkeushypyssä jaetulla viidennellä sijalla Suomen kaikkien aikojen tilastossa.

 

Kaisa Wallinheimo, kuva Visual Friday

 

säästöliekki- mitä se tarkoittaa

 

Säästöliekki tarkoittaa kudosten aineenvaihdunnan hidastumista eli elimistön mukautumista matalampaan energiansaantiin.  Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg on määritellyt säästöliekin täällä seuraavasti: ”Adaptive thermogenesis, on yksi nimi, jolla ilmiötä kuvataan, mutta muitakin löytyy. Suomeksi ilmiötä kuvaava nimi voisi kuitenkin olla “energiavajeen aiheuttama aineenvaihdunnan sopeutuminen matalampaan kulutukseen”. Säästöliekillä ollessaan kehon perusaineenvaihdunta hidastuu eli keho kuluttaa levossa vähemmän kaloreita kuin aikaisemmin eli ihminen lihoo aikaisempaa pienemmällä energiamäärällä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa jopa sitä, että laihtumista ei tapahdu vaikka syödään vähemmän kuin kulutetaan. Säästöliekki voi näin ollen hidastaa laihduttamista ja tehdä pysyvästä painonhallinnasta erittäin haastavan.

Tieteellisestä määritelmästä poiketen säästöliekkiä voisi ajatella myös siten, että ihminen alkaa toimimaan tiedostamattaan kokonaisvaltaisesti säästeliäämmin. Pelkkä käveleminen ja jopa hengittäminenkin tapahtuu pinnallisemmin, jolloin arkiaktiivisuuden tehokkuus vähenee. Ihminen ei kuitenkaan itse ole tietoinen säästöliekin aiheuttamista toiminnan muutoksista. Borgin mukaan säästöliekin kalorimäärä vaihtelee yleensä 150:stä jopa 650:een kaloriin eli minimissään se voi tarkoittaa yhtä puuroannosta ja maksimissaan kokonaista ateriaa. Elimistö varautuu ja taistelee kalorivajetta vastaan ja tuntuu pitävän kynsin ja hampain kiinni saavutetuista etuuksista eli kiloista.

 

mikä aiheuttaa säästöliekin

 

Säästöliekki on yleinen henkilöillä, jotka ovat laihduttaneet nopealla tahdilla, liian suurella energiavajeella ja useita kertoja elämänsä aikana.  Tavallinen tarina on se, että laihdutetaan toistuvasti hurja määrä muutamassa kuukaudessa. Aina kun syödään vähemmän kuin kulutetaan tai jopa vähemmän mitä perusaineenvaihdunnan taso on, niin joko laihdutaan tai keho menee säästöliekille tai molempia. Aina ei voi kuitenkaan tietää, onko kyse säästöliekistä vai vaan kehon normaalista adaptoitumisesta uuteen tilaan. Se tarkoittaa sitä, että laihdutuksen jälkeen ihmisen pitää mukauttaa energiansaantinsa kehon uusiin vaatimuksiin. Yksinkertaistettuna perusaineenvaihdunnan laskiessa myös energiansaantia pitää pienentää, jotta pysyvä painonhallinta onnistuu. Mikäli säästöliekkiä ajatellaan hieman kokonaisvaltaisemmin, niin kannattaa myös pohtia, mikä on aktiivisen lihaskudoksen määrän ja henkisen stressitilan merkitys säästöliekin syntymiseen. Borg omassa tekstissään kirjoitti aikaisemmin, että säästöliekin määrittely ja siihen johtavat syyt ovat haasteellisia.

 

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo

Kuva Pasi Hakala/Studio Varjo

miten säästöliekkiä voidaan ennalta ehkäistä

 

Borgin mukaan laihduttaessa keho menee aina enemmän tai vähemmän säästöliekille eli aivan kokonaan sitä ei ole mahdollista ennaltaehkäistä. Seuraavaksi mainitaan muutama asia, joilla voidaan auttaa kehoa taistelussa säästöliekkiä vastaan.

Ensimmäinen asia on riittävä syöminen eli luopuminen liian suuresta kalorivajeesta. Borg suosittelee hidasta laihdutustahtia eli alle 500 g viikossa. Paino voikin lähteä laskemaan ajan kanssa, kun aletaan syödä enemmän. Syömisen lisääminen kannattaa tehdä kuitenkin hitaasti ja asteittain energiamäärää nostamalla, jotta elimistö ehtii sopeutua muutokseen.  Toistuvien laihdutuskuurien sijasta kannattaa pyrkiä pysyvään elämäntapamuutokseen, joka aloitetaan painonhallinnan haasteiden ja painonnousun syiden selvittämisellä. Mikäli ylipainon syy on sairaus tai vaikkapa tunnesyöminen, ei tilanne välttämättä korjaannu pelkästään ruokavaliota muuttamalla. Tällöin tarvitaan asiaan perehtyneen terveydenhuollon ammattilaisen apua.

Riittävän hidas painonpudotus ehkäisee kudosten aineenvaihdunnan hidastumista ja näin ollen helpottaa pysyvää painonhallintaa.

Voimakas stresstila saattaa olla yksi tekijä säästöliekin syntymiselle ja näin ollen stresstilan purkaminen on tärkeää niin säästöliekin kuin yleisen jaksamisenkin kannalta. Ravinnosta saadun energiansaannin pieni lisäys voi edesauttaa palautumista, jolla on positiivisia vaikutuksia sekä unen määrään että laatuun, yleiseen jaksamiseen ja voimavarojen lisääntymiseen. Voimakkaassa stressitilassa keho on niin viisas, että se ymmärtää hidastaa perusaineenvaihduntaa ja näin ollen säästää energiaa pahojen päivien varalle, jotta ihminen selviytyy päivästä toiseen.

 

Liikunnan lisääminen voi vaikuttaa säästöliekkiin monestakin näkökulmasta. Vaikka Borgin mukaan liikunta vaikuttaa yllättävän vähän säästöliekkiin, niin liikunnan vaikuttavuutta ei kannattaa vähätellä säästöliekinkään osalta. Liikunnalla pystytään nostamaan peruskestävyyden tasoa ja vaikuttamaan lihaskudoksen määrään, joka vaikuttaa aineenvaihduntaa aktivoiden (lihas kuluttaa levossakin kaloreita enemmän kuin rasva). Liikunnan harrastaminen optimaalisella kuormitustasolla voi oleellisesti vähentää stressitasoja ja vapauttaa energiaa koko kehon käyttöön. Puhumattakaan liikunnan positiivista vaikutuksista mielenterveyteen ja yleiseen jaksamiseen.  Itselle sopivan ja mielekkään lajin löytyminen on tärkeää, jotta liikunnasta tulee pysyvä elämäntapa.

 

Päivittäinen veden juominen on yllättäen monen painonhallitsijan kompastuskivi. Keho kompensoi liian vähäistä nesteen määrää aineenvaihduntaa heikentäen. Vedellä on tärkeä rooli luustossa, lihaksissa ja veressä, joten terveydellisesti puhutaan isosta asiasta, johon pystyy itse hyvin helposti vaikuttamaan. Rasvakudoksessa vettä ei ole juurikaan, mutta lihaksistossa sitäkin enemmän. Liian vähäinen juominen ei ainakaan helpota ylimääräisestä rasvasta eroon pääsemiseen.

 

Lue myös

 

Painonhallinnan ABC: Ravinto

LÄHTÖ LÄSKILLE- painonpudotuslaskuri ja elintarvikkeiden kalorimäärän laskeminen
LÄHTÖ LÄSKILLE- 1600 kalorin ruokavalio
LÄHTÖ LÄSKILLE: vinkkejä dieetin jälkeiseen pysyvään painonhallintaan

Miten lasket itse ruokavaliosi sisältävät vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet sekä kalorit

 

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *