Hae
Kutsu vapauteen

Puolukkapiirakka pähkinäpohjalla- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton

VHH puolukkapiirakka- terveellinen vaihtoehto

Tämä puolukkapiirakka on juuri tällä hetkellä ehdoton suosikkini: pohja sisältää ainoastaan 14  g hiilihydraattia ja täytettä on paljon. Hapan puolukka maistuu ihanan kirpeältä enkä halua pilata tätä piirakkaa liialla makeudella. Koko piirakassa on hiilareita ainoastaan 41 g ja sen lisäksi se on gluteeniton, viljaton ja valitsemalla maidotonta jogurttia, myös maidoton. Sopii erinomaisesti aamu- tai välipalaksi ja nautitaan jääkaappi kylmänä.

pohjassa hyvä rasvahappokoostumus

Pohjassa on käytetty ainoastaan cashewpähkinöitä, pellavansiemenrouhetta, voita ja tilkka vettä. Pellavansiemenrouheesta saat hyödyllisiä kuituja ja ravinteita ja pähkinöistä hyviä rasvahappoja ja B-vitamiineja. Pähkinät kannattaa yleensä aina liottaa, koska silloin niistä poistuu entsyyminestäjäaineet ja ne sulavat vatsassa paremmin. Liottaminen poistaa myös mahdollisia epäpuhtauksia pähkinöistä. Eli pohjassa ei ole yhtikäs mitään epäterveellisestä ja sen puolesta tämä piirakka sopii hyvin vaikkapa aamu- tai iltapalaksi.
Maidotonta ruokavaliota noudattavat valitsevat kermaviilin tai turkkilaisen jogurtin sijasta soija- tai kaurajogurttia (ei sovi viljatonta ruokavaliota noudattaville). Myös soijakermaa voi kokeilla, en tosin itse ole kokeillut, mutta miksipä se ei toimisi. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat käyttävät tietenkin karppisokeria.

puolukkaa ja pellavansiementä

 

Kotimainen pellavansiemen sisältää erittäin paljon kuitua ja näin ollen ehkäisee ummetusta. Tai siis ehkäisee ummetusta, mikäli juot vettä tarpeeksi- ei viiniä:) Rasvahappokoostumus on vieläkin parempi kuin chian siemenissä ja se onkin paras omega-3 -rasvahapon lähde. Pellavansiemen sisältää muun muassa kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä sekä B-, E- ja K-vitamiineja. Puolukka sisältää E-vitamiinia ja erityisen runsaasti mangaania ja se on myös hyvä ravintokuidun lähde. Puolukasta löytyy monia erilaisia polyfenoleja, lignaaneja, proantosyanidiineja ja resveratrolia. Resveratrolia puolukka sisältää samankaltaisia määriä kuin punaviinin raaka-aine, tumma viinirypäle. Puolukalla sanotaan olevan samantyyppisiä terveysvaikutuksia virtsateiden hyvinvointiin kuin karpalolla, mutta en tiedä onko asiasta kunnollista tutkimusnäyttöä.

vhh puolukkapiirakka ohje

Pohja

 • 2 dl cashew pähkinöitä HH 14 g
 • 2 rkl pellavansiemenrouhetta
 • 4 rkl voita/kookosöljy
 • 2 rkl vettä
Liota pähkinöitä vedessä vähintään neljä tuntia. Siivilöi vesi pois ja huuhtele pähkinät. Sulata voi/kookosöljy. Laita kaikki aineosat blenderiin ja blendaa sileäksi. Taputtele pohjan ainekset kostutetuin käsin voidellun piirakkavuoan pohjalle ja esipaista pohjaa 175 asteessa 15 minuuttia.

Täyte

 • 4 dl kermaviiliä/turkkilaista jogurttia/soijajogurttia/kaurajogurttia HH 12g*
 • 3/4 dl täysraakaruoko-, kookos- tai karppisokeria**
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 muna
 • 3 dl puolukoita HH 15 g
Sekoita kulhossa kaikki muut aineosat keskenään paitsi puolukat. Ripottele puolukat esipaistetulle pohjalle ja kaada täyteseos puolukoiden päälle. Tasoita lusikalla tasaiseksi. Paista 175 asteessa 30 minuuttia. Laita jäähtynyt piirakka vetäytymään jääkaappiin joksikin aikaa ennen tarjoilua.

KAIKKI BLOGIN VHH RUOKA- JA HERKKUOHJEET LÖYTYVÄT KOOTUSTI YHDELTÄ SIVUSTOLTA ELI TÄÄLTÄ

 

 

SEURAA TERVEYSTIETOISTA MATKAANI BLOGISSA, FACEBOOKISSA JA INSTAGRAMISSA

 

Instani löydät nimellä satusjoholm.

Blogin painonhallintaan, uneen, palautumiseen ja terveelliseen elämään liittyvät postaukset löydät kootusti täältä.

Blogin vähähiilihydraattisia ruoka- ja herkkuohjeita kuvineen löydät kootusti täältä.

Blogin meditaatio-ja hengitysharjoituksia löydät täältä.

Blogin uusimmat terveyteen ja painonhallintaan liittyvät postaukset löydät ensimmäiseksi blogin facebook sivulta klikkaamalla tätä linkkiä .

5 kommenttia

 1. Matkatar kirjoitti:

  Vau, kiitti reseptistä!

 2. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ole hyvä?

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Minkä kokoiseen vuokaan teit? 🙂

 4. Satu Sjöholm kirjoitti:

  Ihan normi piirakkavuoka elinpohjan halkaisija reilu 20 cm. Reissussa nyt niin en pääse mittaamaan?

 5. Satu Sjöholm kirjoitti:

  No niin, nyt pääsin mittaamaan: pohjan halkaisija 23 cm.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *